Back to top

Megérkezett Európába a kínai állatoktól eredő súlyos járványt okozó vírus

Egy nappal ezelőtt még bizakodóak voltak Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei, akik úgy vélték, a tüdőgyulladást és akár halált is okozó vírus felbukkanásának csekély az esélye az EU-ban, ám a legfrissebb jelentések szerint Skóciában négy, Észak-Írországban egy embert kezelnek e betegség tüneteivel. A vírus terjedését gyorsíthatja a kínai holdújév ünnep, amikor több százmillió ember utazik.
vírus mikroszkóp alatt
vírus mikroszkóp alatt
Fotó: Gerd Altmann képe a Pixabay -en.
A több tucat ember halálát okozó vírusjárvány kiindulópontja vélhetően a kínai 11 milliós nagyváros, Vuhan nyers állati eredetű élelmiszereket árusító piaca volt, ahol a korábban állatokat megbetegítő vírus mutálódva képes lett már emberek között is terjedni.

Mostanra a vírus forrását jelentő Kínában már kilenc városban vezettek be közlekedési zárlatot a koronavírus terjedésének megfékezésére. Ez jelenleg több 10 millió embert érint, akik a közlekedési karantén alá vont területen élnek.

A új vírus eredetének vélt Vuhan Közép-Kína legnépesebb városa, Hupej tartomány székhelye és közlekedési központja, ahol egyetlen hónap alatt a légiforgalom több mint 3 millió utast, a vasúti pedig több mint 20 millió utast fogad. Brit kutatók szerint a fertőzöttek száma Kínában már akár több ezres is lehet. A Hongkongi Egyetem járványügyi központja szerint is a fertőzés nagyobb méretű, mint az a hivatalos kínai közleményekben szerepel. Úgy vélik, már húsz nagyvárost el kellett, hogy érjen a járvány.

Mind e közben a kínai hatóságok közleménye szerint csütörtök estig 830 fertőzöttet diagnosztizáltak, a halálos áldozatok száma 25 fő. Ugyanakkor a Csangcsiang Zsipao helyi pártlap pénteki közlése szerint Vuhanban már folyamatban van egy 1000 páciens ellátására alkalmas új kórház kialakítása, amelynek átadását hétfőre tervezik. A Hupej tartományban működő összes tanintézmény és óvoda - egyelőre határozatlan időre - bezárt.

Az Unióban talált fertőzöttek is Vuhan városában jártak korábban. A cseppfertőződéssel terjedő korona vírus okozta megbetegedés gyanújával már regisztráltak beteget az Észak-Írországban, Skóciában, az Egyesült Államokban, Japánban, Tajvanon és Dél-Koreában, Szaúd-Arábiában, Vietnamban és Szingapúrban is.

Fotó: Phan Minh Cuong An képe a Pixabay -en

A koronavírus terjedése miatt az érintett országok repülőterein hőkamerákkal vizsgálják át a Kínából érkező utasokat. A vírus terjedését gyorsíthatja, hogy Kínában a most zajló holdújév ünnep okán több százmillió ember utazik családjához, valamint csaknem hétmillióan külföldre mentek vakációzni.

Szlávik János infektológus szerint az új típusú koronavírus korábban csak állatokat betegített meg, valószínűleg egyelőre nehezen terjed emberről emberre. Az M1 aktuális csatorna műsorban nyilatkozó szakember megjegyezte, a mostani betegség - úgy tűnik - a fiatal gyermekeket megkíméli, hiszen a legfiatalabb fertőzött 15 éves; az eddigi halálos áldozatok idős, beteg emberek közül kerültek ki. A vírus lappangási ideje 7-8 nap, ami éppen elég arra, hogy a betegek akár egy másik kontinensre is elutazzanak.

Az infektológus utalt arra, hogy a fertőzés egy másik változata, a távol-keleti koronavírus 2002-ben több mint nyolcezer embert betegített meg Kínában és Hongkongban, közülük mintegy nyolcszázan, tehát a fertőzöttek 10 százaléka meghalt.

A közel-keleti változat - amely a tevéről került át az emberre - jelenleg is fertőz például Szaúd-Arábiában és a környező országokban, ez összességében csak kétezer megbetegedést okozott, de a halálozási aránya már 25 százalék körül van.

A Kínában most felbukkant, új típusú koronavírusról egyelőre nem tudják, hogy melyik állatról került át az emberre, de vannak olyan kutatók, akik a kígyókat "gyanúsítják", ami érdekes lenne, hiszen általában emlősök, például denevérek játsszák a közvetítő szerepet - jegyezte meg a szakember.

Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlat folytatása

Elkészült egy érdekes tanulmány az Európai Unió Horizon 2020 elnevezésű kutatás és fejlesztés programjából támogatva, mely a fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlatról szól. 5 ország 6 egyeteme vett részt a munkában, melyet most közreadunk.

Ismét időszerű a rókaimmunizálás

Idén ősszel is sor kerül hazánkban a rókák veszettség elleni vakcinázására, amelyhez kapcsolódóan ezúttal is ebzárlat és legeltetési tilalom lép életbe az érintett térségekben. A csalétkek repülőgépes kihelyezése 2020. október 3-18. között zajlik majd a déli és keleti megyékben. A rendszeres rókavakcinázás eredményeképpen hazánkban évek óta nem fordult elő veszettség.

Kígyót használt maszk helyett – a frászt hozta az utasokra ez a brit férfi

Új funkciót kapott egy termetes hüllő a Manchester melletti Salfordban.

Talányos tömeges madárpusztulás

Több százezer elhullott madarat fedeztek fel az Egyesült Államok déli részén. A jelenség okát még találgatják, a madártetemeket orvosi laboratóriumban vizsgálják.

Hogyan élték meg a gazdák az idei nehéz évet? - Kihívások és lehetőségek

Különös év az idei, a gazdák a megszokottnál is több kihívással szembesültek. A vírushelyzet, a szélsőséges időjárás mellett állatbetegségek, valamint az euró/forint árfolyam kedvezőtlen alakulása is nehezítette a dolgukat. Hogy élték ezt meg? Erről beszélgettek gazdálkodók, kereskedők, szaktanácsadók a 33. Bábolnai Gazdanapokon.

Elkaphatják-e az állatok a koronavírust?

Egy friss kutatás szerint vannak olyan állatok, amelyek megfertőződhetnek koronavírussal, szerencsére a házi kedvencek, a kutyák és macskák kevésbé érintettek.

Elindult a Wines of Hungary – Personally, a magyar bor hivatalos közösségi média oldala

Az Agrármarketing Centrum (AMC) szorosan együttműködve a Magyar Turisztikai Ügynökséggel (MTÜ) Wines of Hungary - Personally név alatt indította el bormarketing tevékenységét a közösségi média felületeken, melynek célja a magyar borok népszerűsítése az európai és a kontinensen túli piacokon.

A mesterséges termékenyítés buktatói - Jubileumi közgyűlés szakmázással

A fennállásának 30. éves jubileumát ünneplő Magyarországi Arablótenyésztők Egyesülete közgyűlésének nyilvános részében az eredményes termékenyítésről, illetve a genetikai betegségek tenyésztésből való kiszűréséről hangzottak el előadások.

Afrikai sertéspestis: Németország elveszítette „mentes” státuszát, sorra mondják le a húsimportot a vevők

Már régóta a levegőben volt, és a múlt héten meg is történt: a német–lengyel határnak ezúttal a német oldalán találtak egy vaddisznótetemet, és bebizonyosodott, hogy az állat afrikai sertéspestisben hullott el. A sertéságazatot érintő következmények fatálisak, napok óta ez a német agrármédia vezető híre, nem ok nélkül.

Ismerj meg bennünket!

A koronavírus miatti nehézségek és a vásárlói kör átalakulása ellenére a Hévízi Termelői Piac továbbra is fenntartja önmagát. A két hónap zárvatartás azonban megviselte a létesítményt, amit Benkő Lajos piacfelügyelő szerint kemény munkával szinte újra kellett indítani. Azt mondja, a marketinggel nem szabad leállni, elindították például az „Ismerj meg bennünket!” programot.