Back to top

Megérkezett Európába a kínai állatoktól eredő súlyos járványt okozó vírus

Egy nappal ezelőtt még bizakodóak voltak Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei, akik úgy vélték, a tüdőgyulladást és akár halált is okozó vírus felbukkanásának csekély az esélye az EU-ban, ám a legfrissebb jelentések szerint Skóciában négy, Észak-Írországban egy embert kezelnek e betegség tüneteivel. A vírus terjedését gyorsíthatja a kínai holdújév ünnep, amikor több százmillió ember utazik.
vírus mikroszkóp alatt
vírus mikroszkóp alatt
Fotó: Gerd Altmann képe a Pixabay -en.
A több tucat ember halálát okozó vírusjárvány kiindulópontja vélhetően a kínai 11 milliós nagyváros, Vuhan nyers állati eredetű élelmiszereket árusító piaca volt, ahol a korábban állatokat megbetegítő vírus mutálódva képes lett már emberek között is terjedni.

Mostanra a vírus forrását jelentő Kínában már kilenc városban vezettek be közlekedési zárlatot a koronavírus terjedésének megfékezésére. Ez jelenleg több 10 millió embert érint, akik a közlekedési karantén alá vont területen élnek.

A új vírus eredetének vélt Vuhan Közép-Kína legnépesebb városa, Hupej tartomány székhelye és közlekedési központja, ahol egyetlen hónap alatt a légiforgalom több mint 3 millió utast, a vasúti pedig több mint 20 millió utast fogad. Brit kutatók szerint a fertőzöttek száma Kínában már akár több ezres is lehet. A Hongkongi Egyetem járványügyi központja szerint is a fertőzés nagyobb méretű, mint az a hivatalos kínai közleményekben szerepel. Úgy vélik, már húsz nagyvárost el kellett, hogy érjen a járvány.

Mind e közben a kínai hatóságok közleménye szerint csütörtök estig 830 fertőzöttet diagnosztizáltak, a halálos áldozatok száma 25 fő. Ugyanakkor a Csangcsiang Zsipao helyi pártlap pénteki közlése szerint Vuhanban már folyamatban van egy 1000 páciens ellátására alkalmas új kórház kialakítása, amelynek átadását hétfőre tervezik. A Hupej tartományban működő összes tanintézmény és óvoda - egyelőre határozatlan időre - bezárt.

Az Unióban talált fertőzöttek is Vuhan városában jártak korábban. A cseppfertőződéssel terjedő korona vírus okozta megbetegedés gyanújával már regisztráltak beteget az Észak-Írországban, Skóciában, az Egyesült Államokban, Japánban, Tajvanon és Dél-Koreában, Szaúd-Arábiában, Vietnamban és Szingapúrban is.

Fotó: Phan Minh Cuong An képe a Pixabay -en

A koronavírus terjedése miatt az érintett országok repülőterein hőkamerákkal vizsgálják át a Kínából érkező utasokat. A vírus terjedését gyorsíthatja, hogy Kínában a most zajló holdújév ünnep okán több százmillió ember utazik családjához, valamint csaknem hétmillióan külföldre mentek vakációzni.

Szlávik János infektológus szerint az új típusú koronavírus korábban csak állatokat betegített meg, valószínűleg egyelőre nehezen terjed emberről emberre. Az M1 aktuális csatorna műsorban nyilatkozó szakember megjegyezte, a mostani betegség - úgy tűnik - a fiatal gyermekeket megkíméli, hiszen a legfiatalabb fertőzött 15 éves; az eddigi halálos áldozatok idős, beteg emberek közül kerültek ki. A vírus lappangási ideje 7-8 nap, ami éppen elég arra, hogy a betegek akár egy másik kontinensre is elutazzanak.

Az infektológus utalt arra, hogy a fertőzés egy másik változata, a távol-keleti koronavírus 2002-ben több mint nyolcezer embert betegített meg Kínában és Hongkongban, közülük mintegy nyolcszázan, tehát a fertőzöttek 10 százaléka meghalt.

A közel-keleti változat - amely a tevéről került át az emberre - jelenleg is fertőz például Szaúd-Arábiában és a környező országokban, ez összességében csak kétezer megbetegedést okozott, de a halálozási aránya már 25 százalék körül van.

A Kínában most felbukkant, új típusú koronavírusról egyelőre nem tudják, hogy melyik állatról került át az emberre, de vannak olyan kutatók, akik a kígyókat "gyanúsítják", ami érdekes lenne, hiszen általában emlősök, például denevérek játsszák a közvetítő szerepet - jegyezte meg a szakember.

Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új nyomtatvány szükséges a lovas szolgáltatási vizsgákhoz

A Nébih felhívja a lovas szolgáltatók figyelmét, hogy az e tevékenységbe bevont lovak jelentős részének lejárt a hatósági bizonyítványa. Az előírások szerint a vizsgálatot ötévente meg kell ismételni. A Nébih oldalán elérhető a bizonyítvány megszerzéséhez szükséges bejelentő nyomtatvány.

Szimbiózisban élő vírusok segítenek a rovaroknak

Rengeteg rovarban találhatók velük szimbiózisban élő vírusok, azzal viszont nem vagyunk tisztában, hogy milyen funkciót töltenek be. Nemrég kínai kutatók felfedezték, hogy az Acyrthosiphon Pisum-vírus (APV) milyen szerepet tölt be gazdaállata, az Acyrthosiphon pisum levéltetű és a növények kölcsönhatásában.

Permeteződrónokkal a koronavírus ellen

A világ egyik vezető ipari­drón-gyártója, a pekingi TTA ezer fürge és sokoldalú légi járműből álló flottával küzd a Kínában terjedő koronavírus ellen. A TTA M6E-1 típusú, 10 literes tartállyal rendelkező permeteződrónok klórtartalmú fertőtlenítőszer és víz keverékét szórják ki a vírus által érintett falvak fölött.

Szigorodó antibiotikum-használati szabályok az állattenyésztésben

Néhány évtizede az állattartók még betegségmegelőzésre vagy hozamfokozóként is használták az antibiotikumokat. Ott volt például a „kakasos por” néven ismert csodaszer, amit mindenható gyógyszerként használtak a háztáji sertés-, baromfi- és nyúlállományokban, bármiféle javallat vagy kontroll nélkül.

Kutyákkal a kórokozók ellen

Az Amerikai Mezőgazdasági Kutatószolgálat (ARS) tudósai által speciálisan kiképzett kutyák bizonyultak a leghatékonyabbnak a huanglongbing, más néven a citruszöldítő baktérium kimutatására.

A szakma világtalálkozója

A sokéves hagyományt folytatva, február első hetében újra összegyűlt a berlini vásárközpontban a gyümölcs- és zöldségszakma színe-java: termelők, export- és importőrök, nagy- és kiskereskedők, a nemesítés, a növényvédelem, a csomagolás, szállítás, logisztika, marketing és a tanúsítóhelyek szakértői – ezúttal a fenntarthatóság, az innováció és a jobb kilátások jegyében.

Árutőzsde: mozgolódó olajos magok

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratra szóló jegyzéséről.

Alig volt tél, de már jön a pollenszezon

A kora tavasszal virágzó fák pollenjei mellett már megjelentek a fűpollenek is - mondta Nékám Kristóf allergológus az M1-en.

Az időjárás a legnagyobb gazdasági kockázat

A klímaváltozás mezőgazdasági termesztésre, élelmiszerbiztonságra gyakorolt hatásait, az újonnan érkezett károsítókat, invazív fajokat, az ellenük folytatott küzdelmet, a kereskedelmi globalizáció élelmiszer-biztonsági kockázatait mutatja be a Vajdahunyadvárban nyílt "Változó világunk kihívásai" című kiállítás.

Házi patika, hogy ne ess pánikba - kiskérődzős elsősegély

Az utóbbi hónapokban több fórumon is felvetődött, hogy mi tenyésztők, állattartók tegyünk javaslatot arra, hogy mi szerepeljen a kiskérődzős elsősegély csomagban. Az alábbiakban felsorolom, nekem mi vált be, és miért. Tudom, a már évek óta állattartással foglalkozóknak szintén megvannak a saját praktikáik, ez az én javaslatom.