Back to top

Mi a nagyobb kockázat?

Hogyan lehet gazdaságosan, a környezetet kímélve, mégis hatékonyan ellátni az emberiséget élelemmel? Erről beszéltek szakemberek a Gabonatermesztők Országos Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara évnyitó rendezvénye első panelbeszélgetésén. Az AGROmashEXPO színpadán növényvédőszer- és műtrágyagyártók képviselői beszéltek arról, hogy hogyan tudnak segíteni a fenntartható gazdálkodásban.

Szalkai Gábor, a Növényvédelmi Szövetség ügyvezető igazgatója bevezetőjében elmondta, hogy a FAO 2020-at a Növényegészségügy Nemzetközi évének nyilvánította, melynek fő célja az idegenhonos károsítók terjedésének megakadályozása. A klímaváltozás, a szabályozások szigorodása és a világkereskedelem fölpörgése ugyanis olyan növényvédelmi kihívás elé állítja a termelőket, amit már csak nemzetközi összefogással lehet kezelni. A folyamatosan megjelenő új károsítók ellen önmagában hatósági fellépéssel nem lehet védekezni.

Az Európai Unió növényvédelmi szabályozását olyan társadalmi csoportok nyomására szigorítják, amelyek igen távol állnak a mezőgazdaságtól, nem ismerik az élelmiszer-termelés gyakorlatát. A szakszerűen folytatott mezőgazdasági tevékenység nem környezetszennyezőbb, mint más iparágak, a szigorítások pedig

gyakran valamilyen hibás szerhasználat miatt magát a hatóanyagot büntetik ahelyett, aki rosszul használta azt.

Fotó: Zsoldos Alexandra
A beszélgetés résztvevői megegyeztek abban, hogy ma a növényvédőszer-gyártók tevékenységét a fenntarthatóságra törekvés határozza meg, nagy összegeket fordítanak kutatásra biológiai módszerek, technológiai újítások és digitális megoldások kifejlesztése érdekében. Különösen a környezet védelmére rendkívül érzékeny európai fogyasztók számára lehet megnyugtató, hogy sikerült inhibitorokkal megakadályozni, hogy a műtrágyákból a talajvízbe és a levegőbe kerüljön a nitrogén, vagy hogy csávázással kiváltható az első lombkezelés gabonában. Sáv- és foltpermetezéssel, GPS alapú irányítással, precíziós technikákkal is csökkenthető a növényvédőszer-felhasználás. A nagy gyártók mind a szigorú elvárásoknak megfelelően fejlesztik az új hatóanyagaikat, tehát

maga az uniós engedélyeztetés is a fenntarthatóság, a környezet- és egészségvédelem záloga.

Ugyanakkor arra is föl kell hívni a fogyasztók figyelmét, hogy ha nem sikerül megvédeni a terményeket a kórokozóktól, az egészségünkre közvetlenül és gyorsan ható káros toxinok lehetnek az élelmiszereinkben, ami sokkal nagyobb kockázat, mint a megengedett növényvédőszer-maradék jelenléte. Ezért az információátadásra, tájékoztatásra minden komoly gyártó nagy hangsúlyt fektet. Nemcsak a termelőknek kínálnak rájuk szabott segítséget, hanem a fogyasztókat is igyekeznek megismertetni a mezőgazdaság törvényszerűségeivel.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szamócatermesztés: a letűnt aranykor

A Beregszásztól alig kőhajításnyira keletre elterülő Bene község lakói már több mint fél évszázaddal ezelőtt megtapasztalták, hogy a szamóca a náluk megtermelhető legjövedelmezőbb portéka. A vidék kedvező éghajlati adottságainak köszönhetően itt, a Csillagos-hegy tövében átlagosan két és fél-, három héttel korábban beérik a szamóca, mint a hágón túli versenytársaknál.

Forgalomba hozatali engedélyt kapott egy rovaralapú trágya

Egy francia rovartenyésztő cég az első olyan vállalkozás, amelynek természetes, rovaralapú műtrágyája tanúsítványt és forgalomba hozatali engedélyt kapott.

Erdészet a Bakony fővárosában

Magyarország legmagasabban fekvő városa, Zirc története több mint 800 évre tekint vissza. A Ciszterci Apátsághoz köthető, Bakony fővárosaként is emlegetett településen gazdálkodik a VERGA Zrt. Zirci Erdészete.

Biológiailag lebomló, banánrostból készült cipő: egy lépés a fenntartható divat felé

Egy barcelónai székhelyű startup, az Indianes bemutatta a fenntartható és lebomló cipőinek a kollekcióját, amelyek mezőgazdasági cégek által kidobott banánrostból készültek. A hagyományos cipőktől eltérően maximum két éven belül lebomlanak.

Teljes kikapcsolódásra vágyik? Keresse föl Kaszót!

Hazánk legnagyobb síkvidéki erdőtömbjét a Kaszó Zrt. kezeli. A rengeteg közepében, egy mesebeli kis településen, Kaszópusztán működik az erdőgazdaság központja, és ott várja a vendégeket a legendás kaszói vadászház és üdülő is. A térség vonzerejét növeli még a szintén az erdőgazdaság által működtetett kaszói kisvasút, amely az Európában is egyedülálló Baláta-tóhoz viszi a kirándulókat.

A kacsatojástól a hizlalásig

A tojásrakások megkezdése szempontjából a kacsa az egyik legkorábban tojó víziszárnyasunk, amennyiben természetes körülmények között tartjuk. Azonban ez csak általánosságban mondható, mivel egyes fajták esetében ez eltérő lehet. Aki a fajtaválasztáson túl van, fel kell mérnie a lehetőségeket, hol, milyen tojás vagy állat vásárlására van mód.

A gazdák folyamatosan a társadalom célkeresztjében vannak

A német és a francia farmerek harmada veszített a motivációjából a folytonos szekálás miatt, vagyis amiatt, hogy a növényvédőszer-használattól kezdve az állatjóléten át egy csomó témában ők váltak a társadalom céltáblájává. A magyar és az olasz gazdák viszont mindebből alig érzékelnek valamit – derült ki a Copa Cogeca friss felméréséből.

Nagy-Britannia inkább a világ másik feléről vásárol tejtermékeket

Nagy-Britannia előrehaladott szabadkereskedelmi tárgyalásokat folytat Ausztráliával és Új-Zélanddal tejtermékek forgalmazásáról. Ennek eredménye hátrányosan érintheti az európai tejtermelőket és feldolgozókat.

A tavalyinál jobb lesz a zöldborsótermés

Az Európai Unió belső piacán és a harmadik országok felé is Magyarország a legnagyobb zöldborsókonzerv-szállító, a tavalyinál nagyobb mennyiségű idei termés segíthet megtartani ezt a pozíciót.

A cirok sikeres gyomirtásának titka

A cirok termesztése megéri, mert alacsony költség mellett jó gazdasági eredményt lehet elérni. Ugyanakkor sok múlik azon, hogy a vetés és a korai gyomirtás hogyan sikerül. De ha erre az érzékeny időszakra odafigyelünk, akkor szinte garantált a megtérülés.