0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Sok kukorica, kevés búza?

Várhatóan kínálati piac lehet idén kukoricából és keresleti búzából – hangzott el csütörtökön az AGROmashEXPO keretében megrendezett gabonafórumon.

A gabonatermesztők helyzetét és az ágazat előtt tornyosuló kihívásokat beszélték át a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) rendezvényének meghívott vendégei a 38. AGROmashEXPO-n csütörtökön. A rendezvényen számos kérdés felmerült az északi félteke terméseredményeitől a feldolgozás támasztotta igényeken át egészen a Brexitig.

A meglehetősen összetett diskurzus során

a résztvevők megegyeztek abban, hogy a kukorica kínálata bőséges lesz idén, és várhatóan ezért az ára sem emelkedik érdemben – esetleg még csökkenhet is.

Ehhez járulhat hozzá az is, hogy egyelőre kérdéses, mi lesz annak a kukoricamennyiségnek a sorsa, amely – főleg feldolgozott formában – Nagy-Britanniába megy most. Ez a 900-950 ezer tonnányi izocukor, alkohol és egyéb feldolgozott termék, amennyiben nem megy a jövőben a Brexit miatt kiváló területre, akkor nagyjából egymillió tonnányi kukorica feldolgozására nem kerül sor – vetette fel Reng Zoltán, a Hungrana vezérigazgatója.

A búza európai kínálata ezzel szemben várhatóan csökkenni fog, vagyis a termény ára nőhet idén. Európa jelenleg a világ legnagyobb búzaértékesítője, amely várhatóan mintegy 30 millió tonna termést ad el idén. Ehhez azonban az Atlanti térség gyenge vetései társulnak, vagyis összességében nagy mennyiség távozik és helyette kisebb mennyiség érkezik az új aratással – hangzott el.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu