Back to top

Az input anyagokon kívül IT megoldásokat is kínál a KITE Zrt.

A KITE Zrt. évről évre nagy területen, látványos fény- és hanghatások kíséretében vonultatja föl újdonságait az AGROMashEXPO kiállításon. Idén azonban új dimenziót nyitottak, és bemutatták a cég által életre hívott Precíziós Gazdálkodási Rendszert (PGR), melynek termelői tesztelése március 1-jén kezdődik. A világszinten is egyedülálló megoldásról csütörtökön tájékoztatták az újságírókat.

A precíziós forradalom már jelen van életünkben, és megoldásai a 70-80-as évek agrotechnológiai fejlesztéseinek horderejét idézik. A felhasználók rengeteg információval találkoznak, szembesülhetnek ezek előnyeivel és jövőbe mutató szerepével, a KITE Zrt. Precíziós Gazdálkodási Rendszerének hála pedig a gazdálkodók is érezhetően javíthatják eredményeiket. A PGR keretbe foglalja a modern mezőgazdasági üzemek működtetéséhez szükséges feltételrendszereket, és a mezőgazdaság innovatív műszaki, agro-technológiai, informatikai fejlesztéseit integrálja és adaptálja a helyi termesztési viszonyokra. A PGR a precíziós technológiákon, a PrecZone megoldásain és a Partner Profit Program szolgáltatásain keresztül biztosítja, hogy a gazdálkodók lépésről lépésre sikeresebbek legyenek.

Szabó Levente: A fejlesztések nem állhatnak le
Fotó: Csatlós Norbert

A KITE Zrt. komplex megoldásokat, rendszereket kínál, hangsúlyozta Szabó Levente vezérigazgató. Az immár 47 éves stabil kapcsolatrendszerével a cég fokozatosan bővíti tevékenységi körét, hogy sikeresebbé tegyék gazdálkodó partnereiket. Az utóbbi öt évben átalakították, kiterjesztették szerviztevékenységüket, majd az IT környezetet formálták a mezőgazdasági igényekre.

Mintegy 3 milliárd forintot költöttek szolgáltatásaik IT fejlesztésére, a legtöbbet a PGR kialakításához.

Az IT fejlesztések odáig vezettek, hogy önálló alkalmazásokat hoztak létre. A fejlesztések nem állhatnak meg, hangsúlyozta a vezérigazgató, és akkor lehetünk igazán sikeresek, ha hiszünk és mindent megteszünk távlati céljaink elérése érdekében, ahogyan ezt a KITE-nél is teszik.

Hadászi László: Hamarosan kilép a piacra a PGR
Fotó: Csatlós Norbert

A KITE Zrt.-nél 2010 végén teremtették meg az alapfeltételeket a precíziós gazdálkodáshoz, bő egy év alatt felépítették az RTK hálózatot, 4-5 év múlva a külön-külön precízióssá tett elemeket összekötötték, hogy azokat elérhetővé tegyék a termelőknek, emlékeztetett Hadászi László innovációs főigazgató. A rendszerszemléletet 2017-től kezdték beépíteni a technológiába. Az akkor kitűzött öt cél mindegyikét sikerült mára megvalósítani. Elkészítették a technológiai változtatásokat az 5-6 legnagyobb szántóföldi kultúrára, és ezzel kellően nagy területre kiterjeszthető a rendszer. Az is cél volt, hogy a technológia alkalmazása ne okozzon többletköltséget a gazdálkodóknak. Ehhez az adatokat főként a gazdálkodók által használt gépek és eszközök gyűjtik, a feldolgozáshoz ingyenesen hozzáférhető külső eszközöket vontak be, a termelőknek eddig is kötelező talajmintavételnek pedig csak az elvén kellett módosítani. Igénybe veszik a drónokat - Hadászi László szerint a mezőgazdasági termelők zöme drónbeszerzés előtt áll - , az általuk készített felvételek feldolgozását is vállalja a KITE.

Megteremtették a folyamatos fejlesztés feltételeit is, hogy a jövőben megjelenő adatforrások is beilleszthetők legyenek a rendszerbe.

Az alkalmazás által pedig az a cél is teljesült, hogy a rendszer előnyeinek kiaknázásához, ne legyen szükségük a termelőknek speciális tudásra. Az pedig szilárd meggyőződésük, hogy a kínált szolgáltatás többletjövedelmet termel.

Mintegy 3000 négyzetméteren jelent meg a KITE Zrt.
Fotó: Csatlós Norbert

A célok megvalósulásával idén már megkezdi működését a PGR. Három alappillérre támaszkodik: a precíziós technológiákra, melyek fókuszában a növények állnak; a digitális megjelenítéshez szükséges applikációkra, valamint a Partner Profit Programra, melynek keretében több mint 30 szaktanácsadó segíti a termelők munkáját.

Két éve 16 alkalmazás fejlesztését kezdték meg, ezekből márciusban 14-et elérhetnek a termelők. Március 1-jétől indul a termelői tesztelésük, a 600 termelő visszajelzései alapján pedig június 1-jétől élesben, piaci körülmények közt is használhatóvá válik a rendszer. A termelőkön kívül a beszállítók is érdeklődnek iránta, sőt már aláírt szerződésük is van.

Nem titkolt cél, hogy a KITE Zrt. az input anyagokon kívül IT beszállítóvá is váljon, és a 2020-as évek elején 1 millió hektáron szaktanácsoljon precíziós szemlélettel.

A kertészeti ágazat gépeit, eszközeit, termékeit is felvonultatták
Fotó: Csatlós Norbert

Balogh Viktor marketing igazgató is megerősítette, hogy az IT és a mezőgazdaság kapcsolata mára elválaszthatatlan. A PGR többéves fejlesztési folyamat eredménye, világszínvonalú megoldást sikerült kifejleszteni, és kínálni.

A gazdálkodók fejlesztéseit a KITE Zrt. hitelkonstrukciókkal segíti, és mára a mezőgazdasági és ipari biztosításközvetítői piac meghatározó szereplőjévé is vált.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

ModulaJet ültetőgép: segít a gyomok elleni küzdelemben is

A biológiailag lebontható műanyag fóliák használata nagy hagyományokkal bír a kapásnövények termesztésében. A sor műanyag fóliával való fedése a gyomirtás igen praktikus módja. Ezenkívül a fólia csökkenti a víz párolgási sebességét, és melegíti a talajt, ami mind elősegíti a korai kelést és csökkenti a vegetációs időszakot.

A legjobb mezőgazdasági játékok #maradjotthon idejére

Vélhetően nincs olyan ember, aki legalább gyerekkorában egyszer ne próbált volna ki valamilyen farmos játékot. Elvégre mégiscsak emberek vagyunk, a földhöz való vonzódás valahol mélyen a génjeinkben kódolt. #maradjotthon idején előbb-utóbb valamennyien vágyunk kimenni a mezőre – itt vannak az illúziót kínáló legjobb farmos-mezőgazdálkodós játékok.

Több nyugat-európai országban is nőttek a traktoreladások

A 2018-ban történt visszaesés után tavaly nőttek a traktoreladások Franciaországban, Németországban, Olaszországban és Ausztriában is.

Elmarad a 2020. évi NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow – Mezőfalva!

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) vezetősége – tekintettel a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kormányzati intézkedésekre – felelős főszervezőkként úgy döntöttek, hogy az idei NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow – Mezőfalva rendezvény elmarad.

Szőlőlével a pettyesszárnyú muslica ellen

A biotermesztők számára akart olcsó csapdát kifejleszteni a Massachusetts Egyetem szaktanácsadó professzora, Jaime Piñero. Azt tapasztalta, hogy a hígított szőlőlével töltött csapdák több pettyesszárnyú muslicát fogtak, mint a kereskedelemben kaphatók. Ez alapján pedig tömegcsapdázásra alkalmas eszköz kifejlesztésébe fogott.

Több géppel többet dolgoznak a földeken, mint tavaly

Ez derül ki a flottakövetési szolgáltatást is nyújtó i-Cell járműkövető rendszerének adatai alapján. Az adatok természetesen az i-Cell ügyfeleinek járműmozgását mutatják, így tendenciákra lehet belőlük következtetni, de nem tekinthetők országosan reprezentatívnak.

Koronavírus: így látja a helyzetet az agrárminiszter

A koronavírus agráriumra gyakorolt hatásairól beszélgetett, s a téma legfontosabb kérdéseit járta körül Nagy István agrárminiszter és Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke a "Szóvetés" című podcast-sorozat legfrissebb epizódjában.

Harminc éves lett a Holstein Genetika Kft.

A Holstein Genetika Kft. három évtizede áll a minőségi tejtermelés szolgálatában. Kitartó és magas színvonalú munkájukkal Magyarország piacvezetőjévé nőtték ki magukat.

A kijárási korlátozás nem befolyásolja a KITE Zrt. működését

Magyarország Kormánya - a koronavírus-járvány terjedésének lassítása érdekében - az ország egész területére vonatkozó kijárási korlátozást rendelt el a 2020. március 28-tól április 11-ig terjedő időszakra. A rendelet 4. §-ában foglalt - ide vonatkozó - pontok szerint a korlátozás a KITE Zrt. működését nem befolyásolja.

Borkóstolás Pincenavigátorral

Új élmények szerzésében és új borok felfedezésében egyaránt segít a Pincenavigátor. A mobilalkalmazást a Zalai Borút Egyesület fejlesztette, a Zalakarosi Turisztikai Nonprofit Kft.-vel és a Dobronaki Környezetvédelmi és Idegenforgalmi Közintézettel együttműködésben.