Back to top

Az input anyagokon kívül IT megoldásokat is kínál a KITE Zrt.

A KITE Zrt. évről évre nagy területen, látványos fény- és hanghatások kíséretében vonultatja föl újdonságait az AGROMashEXPO kiállításon. Idén azonban új dimenziót nyitottak, és bemutatták a cég által életre hívott Precíziós Gazdálkodási Rendszert (PGR), melynek termelői tesztelése március 1-jén kezdődik. A világszinten is egyedülálló megoldásról csütörtökön tájékoztatták az újságírókat.

A precíziós forradalom már jelen van életünkben, és megoldásai a 70-80-as évek agrotechnológiai fejlesztéseinek horderejét idézik. A felhasználók rengeteg információval találkoznak, szembesülhetnek ezek előnyeivel és jövőbe mutató szerepével, a KITE Zrt. Precíziós Gazdálkodási Rendszerének hála pedig a gazdálkodók is érezhetően javíthatják eredményeiket. A PGR keretbe foglalja a modern mezőgazdasági üzemek működtetéséhez szükséges feltételrendszereket, és a mezőgazdaság innovatív műszaki, agro-technológiai, informatikai fejlesztéseit integrálja és adaptálja a helyi termesztési viszonyokra. A PGR a precíziós technológiákon, a PrecZone megoldásain és a Partner Profit Program szolgáltatásain keresztül biztosítja, hogy a gazdálkodók lépésről lépésre sikeresebbek legyenek.

Szabó Levente: A fejlesztések nem állhatnak le
Fotó: Csatlós Norbert

A KITE Zrt. komplex megoldásokat, rendszereket kínál, hangsúlyozta Szabó Levente vezérigazgató. Az immár 47 éves stabil kapcsolatrendszerével a cég fokozatosan bővíti tevékenységi körét, hogy sikeresebbé tegyék gazdálkodó partnereiket. Az utóbbi öt évben átalakították, kiterjesztették szerviztevékenységüket, majd az IT környezetet formálták a mezőgazdasági igényekre.

Mintegy 3 milliárd forintot költöttek szolgáltatásaik IT fejlesztésére, a legtöbbet a PGR kialakításához.

Az IT fejlesztések odáig vezettek, hogy önálló alkalmazásokat hoztak létre. A fejlesztések nem állhatnak meg, hangsúlyozta a vezérigazgató, és akkor lehetünk igazán sikeresek, ha hiszünk és mindent megteszünk távlati céljaink elérése érdekében, ahogyan ezt a KITE-nél is teszik.

Hadászi László: Hamarosan kilép a piacra a PGR
Fotó: Csatlós Norbert

A KITE Zrt.-nél 2010 végén teremtették meg az alapfeltételeket a precíziós gazdálkodáshoz, bő egy év alatt felépítették az RTK hálózatot, 4-5 év múlva a külön-külön precízióssá tett elemeket összekötötték, hogy azokat elérhetővé tegyék a termelőknek, emlékeztetett Hadászi László innovációs főigazgató. A rendszerszemléletet 2017-től kezdték beépíteni a technológiába. Az akkor kitűzött öt cél mindegyikét sikerült mára megvalósítani. Elkészítették a technológiai változtatásokat az 5-6 legnagyobb szántóföldi kultúrára, és ezzel kellően nagy területre kiterjeszthető a rendszer. Az is cél volt, hogy a technológia alkalmazása ne okozzon többletköltséget a gazdálkodóknak. Ehhez az adatokat főként a gazdálkodók által használt gépek és eszközök gyűjtik, a feldolgozáshoz ingyenesen hozzáférhető külső eszközöket vontak be, a termelőknek eddig is kötelező talajmintavételnek pedig csak az elvén kellett módosítani. Igénybe veszik a drónokat - Hadászi László szerint a mezőgazdasági termelők zöme drónbeszerzés előtt áll - , az általuk készített felvételek feldolgozását is vállalja a KITE.

Megteremtették a folyamatos fejlesztés feltételeit is, hogy a jövőben megjelenő adatforrások is beilleszthetők legyenek a rendszerbe.

Az alkalmazás által pedig az a cél is teljesült, hogy a rendszer előnyeinek kiaknázásához, ne legyen szükségük a termelőknek speciális tudásra. Az pedig szilárd meggyőződésük, hogy a kínált szolgáltatás többletjövedelmet termel.

Mintegy 3000 négyzetméteren jelent meg a KITE Zrt.
Fotó: Csatlós Norbert

A célok megvalósulásával idén már megkezdi működését a PGR. Három alappillérre támaszkodik: a precíziós technológiákra, melyek fókuszában a növények állnak; a digitális megjelenítéshez szükséges applikációkra, valamint a Partner Profit Programra, melynek keretében több mint 30 szaktanácsadó segíti a termelők munkáját.

Két éve 16 alkalmazás fejlesztését kezdték meg, ezekből márciusban 14-et elérhetnek a termelők. Március 1-jétől indul a termelői tesztelésük, a 600 termelő visszajelzései alapján pedig június 1-jétől élesben, piaci körülmények közt is használhatóvá válik a rendszer. A termelőkön kívül a beszállítók is érdeklődnek iránta, sőt már aláírt szerződésük is van.

Nem titkolt cél, hogy a KITE Zrt. az input anyagokon kívül IT beszállítóvá is váljon, és a 2020-as évek elején 1 millió hektáron szaktanácsoljon precíziós szemlélettel.

A kertészeti ágazat gépeit, eszközeit, termékeit is felvonultatták
Fotó: Csatlós Norbert

Balogh Viktor marketing igazgató is megerősítette, hogy az IT és a mezőgazdaság kapcsolata mára elválaszthatatlan. A PGR többéves fejlesztési folyamat eredménye, világszínvonalú megoldást sikerült kifejleszteni, és kínálni.

A gazdálkodók fejlesztéseit a KITE Zrt. hitelkonstrukciókkal segíti, és mára a mezőgazdasági és ipari biztosításközvetítői piac meghatározó szereplőjévé is vált.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Támogatás és versenyképesség - További fejlesztésekre van szükség

Évek óta kiszámítható és átlátható támogatási feltételek szerint működik a mezőgazdaság és az élelmiszerfeldolgozás is, amely több termékpályán jó eredményeket hozott. A jövőben azonban tovább kell erősíteni a versenyképességet és a hatékonyságot, a támogatás ugyanis elsősorban a fejlesztések erősítésére, megvalósítására szolgál.

Nagy licitcsatákat hozott az élő mezőgazdasági aukció

A vártnál is nagyobb sikert hozott az Intergavel Kft. által szervezett élő mezőgazdasági gépárverés a Somogy megyei Kéthelyen: az árverésre bocsátott 70 tétel több mint 90%-a talált új gazdára. A kialakuló „licitcsatáknak” köszönhetően az árak szépen felkúsztak, a megbízó megelégedésére – ezzel együtt, minden vevő elégedetten távozhatott az eseményről, amely egész biztosan nem az utolsó ilyen alkalom volt.

Hamburger NASA-módra

A levegő szén-dioxid tartalmából készítenek húspótló élelmiszert. A NASA által felfedezett eljárás kevésbé káros a természeti erőforrásokra, mint az alternatív, növényi alapú húskészítmények előállítása.

Permeteződrónokkal a koronavírus ellen

A világ egyik vezető ipari­drón-gyártója, a pekingi TTA ezer fürge és sokoldalú légi járműből álló flottával küzd a Kínában terjedő koronavírus ellen. A TTA M6E-1 típusú, 10 literes tartállyal rendelkező permeteződrónok klórtartalmú fertőtlenítőszer és víz keverékét szórják ki a vírus által érintett falvak fölött.

Téli agrárképzés – egyetemi szinten

A KITE Zrt. komolyan gondolja, hogy a mezőgazdaságban a minél magasabb szintű tudás elsajátítása az előrelépés záloga. Ennek jegyében január 27–31. között növényvédelmi és precíziós gazdálkodási továbbképzést tartott a vállalat Hévízen, elsősorban növényvédelemben is járatos gazdálkodóknak, bár az egyhetes program első napján az ágazat általános és időszerű kérdéseiről rendeztek előadásokat.

A szakma világtalálkozója

A sokéves hagyományt folytatva, február első hetében újra összegyűlt a berlini vásárközpontban a gyümölcs- és zöldségszakma színe-java: termelők, export- és importőrök, nagy- és kiskereskedők, a nemesítés, a növényvédelem, a csomagolás, szállítás, logisztika, marketing és a tanúsítóhelyek szakértői – ezúttal a fenntarthatóság, az innováció és a jobb kilátások jegyében.

Meztelencsiga-irtó robot

A kasseli egyetem két fiatal kutatójának ötlete alapján a braunschweigi Julius Kühn Institut (JKI) növényvédelmi kutató intézete és a KomTek vállalkozás egy autonóm robotot készített, amely képes a földön és a növényeken található meztelen csigák felismerésére és megsemmisítésére.

Szoftverrel az éghajlati kockázatok ellen

2020 januárjában még mindig bozóttüzek és porviharok sújtották az ausztrál kontinenst. Vajon a jövőben ez lesz a normális? Intelligens vállalkozások online eszközökhöz fordultak, hogy csökkentsék az éghajlatváltozás hatásainak való kitettségüket.

Győzelem a fonalférgek fölött speciális öntözési technológiával

A holland termelők az innovációról híresek világszerte, van azonban egy parányi bosszantó ellenségük, a fonálféreg. Egy gramm talaj több mint ezer ilyen parazitát tartalmazhat, amelyek a becslések szerint évenként 157 milliárd dolláros kárt okoznak világszerte.

Az innováció számunkra a kulcs – A BASF készül a jövőre

Új hatóanyag, új formuláció. Ez a kulcsa a BASF 2021-ban bevezetendő azol-típusú új hatóanyagának – hangzott el egy 2020 január végi tanácskozáson. Az innováció a kulcsa annak, hogy a cég az erős nemzetközi versenyben a nála nagyobb versenytársakkal is felveszi a versenyt.