Back to top

Minden, amit a macskafürdetésről tudni érdemes

A legtöbb házi macska nem szeret fürödni. Az öntisztítás jól működik náluk. Viszont vannak helyzetek, amiket nem lehet megúszni szárazon.

A macskák számára fontos az ápoltság, figyelnek a rendszeres öntisztításra. Így, ha szerencsések vagyunk, akár el is kerülhetjük a macskafürdetést. Azonban vannak helyzetek, amikor be kell avatkozni. Például, ha nehezen eltávolítható anyag kerül a bundájukra (olaj, ragasztó, festék), bolhásak vagy valamilyen betegség miatt. A cica fajtájától is függ, kell-e segítség. A perzsa macskák bundája vastagabb, erre jobban oda kell figyelni, mint egy rövidebb szőrű cica tisztán tartására.

Ha a fürdetés mellett döntünk, ezekre érdemes odafigyelni:

Pozitív fürdésélmény pici kortól

Ha a macskák kiscica kortól kezdve hozzá vannak szokva a fürdéshez, sokkal könnyebb dolgunk lesz velük. Fontos, hogy a kezdetektől legyen egy pozitív fürdésélményük. Érdemes fokozatosan bevezetni a fürdést, ne egyből és figyelmeztetés nélkül tegyük őket a „mély vízbe”. Eleinte csak nedves ruhával kezeljük őket, majd egészen pici, langyos vízben szoktassuk a cicákat. Csábítgassuk őket a vizes kalandok felé, ne kényszerítsünk semmit.

Legyen csábító a fürdőhely

Fűződjenek kellemes érzéseik a fürdőhelyhez. Szeressenek benne vagy körülötte játszani akkor is, ha éppen nincs fürdésidő. Így kevésbé vonakodnak vagy stresszelnek majd a fürdetésnél. Szoktassuk őket a játékhoz. Tegyük be a kádba kedvenc játékaikat. Jutalmazzuk meg őket, ha gond nélkül vállalták a fürdést.

Arról mindenképp győződjünk meg, hogy csúszásmentes a terület. Kevesebb stresszhelyzettel jár a fürdetés, ha használunk gumi csúszásállót.

Legyünk óvatosak a samponnal

Csakis olyan sampont használjunk, amely macskáknak készült és jóváhagyta az állatorvosunk. Az emberi használatra készült samponok olyan vegyületeket tartalmazhatnak, amelyek irritálják a cicák bőrét és elvonhatják a szőr természetes olaját. Ne válasszunk túl erős illatú sampont sem. A macskák szaglása igen kifinomult, és rossz élményt társíthatnak a fürdéshez.

A cicák szeretik nyalogatni a bundájukat fürdetés után, ezért arra is ügyeljünk, hogy ne tartalmazzon a macskasampon olyan kémiai anyagokat vagy illóolajat, amelyek lenyelve ártalmasak lehetnek.

Kerüljük, hogy több macska együtt fürödjön

Nagyon nehéz két macskát együtt fürdetni. Ahhoz, hogy ne torkolljon káoszba és cicaharcba a fürdetés, mindkettőnek nagyon nyugodtnak kellene lennie, és persze élvezni a fürdést. Az állatok jutalmazása is bonyolult, féltékenység és bizalmatlanság alakulhat ki. Inkább kerüljük ezt a helyzetet, mert könnyen elveheti a macskák kedvét, megutálhatják a fürdést.

Fontos a szárítás

Fürdés után fontos megszárítani a cicákat. Nagyon kellemetlen hideg érzetet és stresszt okozhat, ha csurom vizesen hagyjuk őket.

Töröljük át őket alaposan, vagy ha engedik, alacsony hőfokon hajszárítóval át is fújhatjuk a bundájukat. A lényeg, hogy tartsuk őket melegen, míg meg nem száradnak.

A szőrtelen macskákat gyakrabban fürdessük

A szőrtelen, szfinx macskákat gyakrabban kell fürdetni. Sokkal zsírosabb bőrük van, a zsír összegyűlhet a bőr redőiben és kellemetlen szagúvá válhat, de még el is fertőződhet. Heti egy fürdés bőven elegendő, és fontos, hogy enyhe sampont használjunk.

Forrás: 
thesprucepets.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új pályázati lehetőség az állatok egészségéért és jólétéért

2020. március 31-ig nyújthatóak be előpályázatok az ICRAD program támogatásával megvalósuló kutatási projektekre. A transznacionális együttműködési és kutatási projektekhez finanszírozást nyújtó program főként az állatokat érintő járványügyi veszélyekre fókuszál, s ennek jegyében kiemelten támogatja a diagnosztikai eljárások és az új vakcinák fejlesztésére irányuló kezdeményezéseket.

Fogyasszunk belőle minden nap egy pohárral, a szívünk meghálálja

A szív- és érrendszeri megbetegedések a vezető halálokok között szerepelnek. Ezzel a tejtermékkel sokat tehetünk a megelőzésért.

Új nyomtatvány szükséges a lovas szolgáltatási vizsgákhoz

A Nébih felhívja a lovas szolgáltatók figyelmét, hogy az e tevékenységbe bevont lovak jelentős részének lejárt a hatósági bizonyítványa. Az előírások szerint a vizsgálatot ötévente meg kell ismételni. A Nébih oldalán elérhető a bizonyítvány megszerzéséhez szükséges bejelentő nyomtatvány.

Szigorodó antibiotikum-használati szabályok az állattenyésztésben

Néhány évtizede az állattartók még betegségmegelőzésre vagy hozamfokozóként is használták az antibiotikumokat. Ott volt például a „kakasos por” néven ismert csodaszer, amit mindenható gyógyszerként használtak a háztáji sertés-, baromfi- és nyúlállományokban, bármiféle javallat vagy kontroll nélkül.

Törvénybe iktatják a vidéki szagokat és hangokat

Franciaországban törvényt hoznak azokról a hangokról és szagokról, amelyek a vidéki élet szerves részei. Erre azért van szükség, mert sok városból vidékre költöző indított pert a kakasok hangos kukorékolása és a trágyák terjengő szaga miatt.

Az időjárás a legnagyobb gazdasági kockázat

A klímaváltozás mezőgazdasági termesztésre, élelmiszerbiztonságra gyakorolt hatásait, az újonnan érkezett károsítókat, invazív fajokat, az ellenük folytatott küzdelmet, a kereskedelmi globalizáció élelmiszer-biztonsági kockázatait mutatja be a Vajdahunyadvárban nyílt "Változó világunk kihívásai" című kiállítás.

Házi patika, hogy ne ess pánikba - kiskérődzős elsősegély

Az utóbbi hónapokban több fórumon is felvetődött, hogy mi tenyésztők, állattartók tegyünk javaslatot arra, hogy mi szerepeljen a kiskérődzős elsősegély csomagban. Az alábbiakban felsorolom, nekem mi vált be, és miért. Tudom, a már évek óta állattartással foglalkozóknak szintén megvannak a saját praktikáik, ez az én javaslatom.

Nem köpköd céltalanul - A láma

A láma az Andok jellegzetes háziállata. Mind a mai napig nélkülözhetetlen segítőtársa az ott élő embereknek; használják teherhordóként és hátasállatként egyaránt. Kétezer méter felett, oxigénszegény környezetben 45 kilogrammnyi málhát is képes hosszú távon elcipelni.

Töpörtyűre forralt bor

A töpörtyű – elegánsabb nevén tepertő – finom, sokak által kedvelt és kiválóan csúszik rá a forralt bor. Mindez az erről az ételről és italról elnevezett zalaszántói hagyományőrző fesztiválon is beigazolódott, amit negyedik alkalommal rendeztek meg a településen.

Napfényt pótló tojás

Tél végére nagyon sokan szenvednek D-vitamin hiányban. Az Egyesült Királyság vezető tojásmárkájának forgalmazója, a Happy Egg Co a hiánypótlás egyik legjobb természetes forrására, a tojásra hívja fel legújabb TV-kampányában a nézők figyelmét.