Back to top

Minden, amit a macskafürdetésről tudni érdemes

A legtöbb házi macska nem szeret fürödni. Az öntisztítás jól működik náluk. Viszont vannak helyzetek, amiket nem lehet megúszni szárazon.

A macskák számára fontos az ápoltság, figyelnek a rendszeres öntisztításra. Így, ha szerencsések vagyunk, akár el is kerülhetjük a macskafürdetést. Azonban vannak helyzetek, amikor be kell avatkozni. Például, ha nehezen eltávolítható anyag kerül a bundájukra (olaj, ragasztó, festék), bolhásak vagy valamilyen betegség miatt. A cica fajtájától is függ, kell-e segítség. A perzsa macskák bundája vastagabb, erre jobban oda kell figyelni, mint egy rövidebb szőrű cica tisztán tartására.

Ha a fürdetés mellett döntünk, ezekre érdemes odafigyelni:

Pozitív fürdésélmény pici kortól

Ha a macskák kiscica kortól kezdve hozzá vannak szokva a fürdéshez, sokkal könnyebb dolgunk lesz velük. Fontos, hogy a kezdetektől legyen egy pozitív fürdésélményük. Érdemes fokozatosan bevezetni a fürdést, ne egyből és figyelmeztetés nélkül tegyük őket a „mély vízbe”. Eleinte csak nedves ruhával kezeljük őket, majd egészen pici, langyos vízben szoktassuk a cicákat. Csábítgassuk őket a vizes kalandok felé, ne kényszerítsünk semmit.

Legyen csábító a fürdőhely

Fűződjenek kellemes érzéseik a fürdőhelyhez. Szeressenek benne vagy körülötte játszani akkor is, ha éppen nincs fürdésidő. Így kevésbé vonakodnak vagy stresszelnek majd a fürdetésnél. Szoktassuk őket a játékhoz. Tegyük be a kádba kedvenc játékaikat. Jutalmazzuk meg őket, ha gond nélkül vállalták a fürdést.

Arról mindenképp győződjünk meg, hogy csúszásmentes a terület. Kevesebb stresszhelyzettel jár a fürdetés, ha használunk gumi csúszásállót.

Legyünk óvatosak a samponnal

Csakis olyan sampont használjunk, amely macskáknak készült és jóváhagyta az állatorvosunk. Az emberi használatra készült samponok olyan vegyületeket tartalmazhatnak, amelyek irritálják a cicák bőrét és elvonhatják a szőr természetes olaját. Ne válasszunk túl erős illatú sampont sem. A macskák szaglása igen kifinomult, és rossz élményt társíthatnak a fürdéshez.

A cicák szeretik nyalogatni a bundájukat fürdetés után, ezért arra is ügyeljünk, hogy ne tartalmazzon a macskasampon olyan kémiai anyagokat vagy illóolajat, amelyek lenyelve ártalmasak lehetnek.

Kerüljük, hogy több macska együtt fürödjön

Nagyon nehéz két macskát együtt fürdetni. Ahhoz, hogy ne torkolljon káoszba és cicaharcba a fürdetés, mindkettőnek nagyon nyugodtnak kellene lennie, és persze élvezni a fürdést. Az állatok jutalmazása is bonyolult, féltékenység és bizalmatlanság alakulhat ki. Inkább kerüljük ezt a helyzetet, mert könnyen elveheti a macskák kedvét, megutálhatják a fürdést.

Fontos a szárítás

Fürdés után fontos megszárítani a cicákat. Nagyon kellemetlen hideg érzetet és stresszt okozhat, ha csurom vizesen hagyjuk őket.

Töröljük át őket alaposan, vagy ha engedik, alacsony hőfokon hajszárítóval át is fújhatjuk a bundájukat. A lényeg, hogy tartsuk őket melegen, míg meg nem száradnak.

A szőrtelen macskákat gyakrabban fürdessük

A szőrtelen, szfinx macskákat gyakrabban kell fürdetni. Sokkal zsírosabb bőrük van, a zsír összegyűlhet a bőr redőiben és kellemetlen szagúvá válhat, de még el is fertőződhet. Heti egy fürdés bőven elegendő, és fontos, hogy enyhe sampont használjunk.

Forrás: 
thesprucepets.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gyönyörű bundájuk volt a célpont

Számos európai ország már teljesen betiltotta a prémjükért tenyésztett állatok tartását. Mások olyan szigorú szabályokat vezettek be, amelyek gyakorlatilag veszteségessé teszik a prémtermelést.

Fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlat folytatása

Elkészült egy érdekes tanulmány az Európai Unió Horizon 2020 elnevezésű kutatás és fejlesztés programjából támogatva, mely a fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlatról szól. 5 ország 6 egyeteme vett részt a munkában, melyet most közreadunk.

A Strabucks kínálata növényalapú termékekkel bővül

A kávélánc csapata elhatározta, hogy szembeszáll a lehetetlennel és egyre több terméket készít vegetáriánusok és vegánok számára. A vállalat növényalapú italokkal és ételekkel egészíti ki jelenlegi kínálatát, az eddig megszokott íz világgal új szendvicsek és kávék érkeznek üzleteikbe.

Ismét időszerű a rókaimmunizálás

Idén ősszel is sor kerül hazánkban a rókák veszettség elleni vakcinázására, amelyhez kapcsolódóan ezúttal is ebzárlat és legeltetési tilalom lép életbe az érintett térségekben. A csalétkek repülőgépes kihelyezése 2020. október 3-18. között zajlik majd a déli és keleti megyékben. A rendszeres rókavakcinázás eredményeképpen hazánkban évek óta nem fordult elő veszettség.

A méhészkedés nem más, mint csapatjáték

A szakmában elismert méhész, marketinges, megyei egyesületi vezető és boldog családanya. Simonné Venter Éva egy olyan sokoldalú személyiség, aki nem riad vissza a nehéz fizikai munkától sem, és büszkén mutatja a C és E kategóriára is alkalmas vezetői engedélyét. Derűs egyénisége és barátságos természete hozzájárul, hogy könnyen kapcsolatot teremtsen bármilyen korosztállyal.

Kígyót használt maszk helyett – a frászt hozta az utasokra ez a brit férfi

Új funkciót kapott egy termetes hüllő a Manchester melletti Salfordban.

Antimikrobiális rezisztenciagének a tejben

Rég nem irányult akkora figyelem a járványos betegségekre, mint napjainkban, a vírusok mellett azonban a bakteriális fertőzések is egyre komolyabb veszélyt jelentenek. Évről évre égetőbb orvosbiológiai probléma az antibiotikumokkal szemben rezisztens kórokozók számának növekedése, valamint a megbízható hatékonyságú antibakteriális szerek spektrumának folyamatos szűkülése.

Gyógynövényekkel a gombás bőrbetegségek ellen

A gombás bőrbetegségek általában hosszas kezelés után szüntethetők csak meg, de így is gyakorta visszatérhetnek. E betegségek kialakulásáért sok tényező okolható. Itt egy fertőzésről van szó, csak kérdés, hogy szervezetünk mennyire ellenálló, vagy mennyire fogékony erre. Erről pedig már mi magunk is tehetünk, életmódunkból adódóan.

Elkaphatják-e az állatok a koronavírust?

Egy friss kutatás szerint vannak olyan állatok, amelyek megfertőződhetnek koronavírussal, szerencsére a házi kedvencek, a kutyák és macskák kevésbé érintettek.

Az ágazat távlati elképzelései és tisztújítás a MÁSz-nál

Európában másodikként hazánkban alakult meg elismert juh- és kecskeágazati szakmaközi szervezet. Várhatóan jövő decemberig a sertés-és a húsmarha ágazatban is összefognak az ágazat szereplői termelőktől a feldolgozókig és megalakítják a szakmaközi szervezetet – hangzott el a Magyar Állattenyésztők Szövetsége tisztújító küldöttközgyűlésén, amelyen részt vett Nagy István agrárminiszter is.