Back to top

Jogszabályi labirintusban a traktorok és a munkagépek

Az AGROmashEXPO egyik szakmai programján a zsúfolásig megtelt konferenciaterem is igazolta, hogy igazán aktuális témát választott Dikán András munkavédelmi szakmérnök. „Mezőgazdasági járművek a paragrafusok útvesztőiben” című előadása sokakat érint, ugyanis valóban nagyon nehéz eligazodni a mezőgazdasági járművek műszaki és közigazgatási követelményei között.

Fotó: Csatlós Norbert
Tapasztalata szerint a gyártók, az importőrök, a forgalmazók, és maguk az üzemeltetők a működésbeli megfelelőség mellett

nem fordítanak kellő figyelmet a gépek, berendezések, munka- és közlekedésbiztonsági megfelelőségére,

melyeknek kötelezettségeit, uniós és nemzeti jogszabályok írják elő. Az ezekben a rendeletekben és szabványokban való eligazodás, valamint azok folyamatos változásai a legtöbb szakembernek gondokat okoznak.

Korábban, a mezőgazdasági-, és erdészeti gépek, munka-, és közlekedésbiztonságával foglalkozó, azok vizsgálatát is végző, intézmények, szervezetek, gazdasági társaságok vagy szüneteltették ez irányú tevékenységüket vagy megszűntek. Ezek kiesését, még azok a multinacionális vizsgáló és tanúsító szervezetek hazai leányvállalatainak tevékenysége sem pótolja, amelyek kis részben, de mégis foglalkoznak a mezőgazdasági-, és erdészeti gépek munka-, és közlekedésbiztonsági vizsgálatával is.

Dikán András részletesen bemutatta, melyek az aktuális Európai Uniós, és melyek a nemzeti (hazai) jogszabályok,

emellett rávilágított arra is, hogy mi okoz gondokat az érintetteknek, melyek az előforduló hiányosságok vélelmezhető és valós következményei. Ilyenek egyebek között az elírási, fordítási, nyelvtani hibák, értelmezések, többféleképpen értelmezhető, egymással ellentétes megfogalmazások, az uniós és a nemzeti jogszabályok kapcsolata, összhangja és követése.

Fotó: Csatlós Norbert

Az előadó az elírási és fordítási hibákat három csoportra osztotta: az elsőbe a könnyen felismerhető és korrigálható tévedések sorolhatók. A második csoportba lévő hibák nem ismerhetők fel azonnal, csak alkalmazásuk során vehetők észre. A harmadikba az első olvasásra elírásnak tűnő, de más kategóriába előforduló hibák, illetve fordítások tartoznak. Dikán András mindhárom csoportba tartozó rendellenességről példákat is bemutatott. A legjellemzőbb eset az elírás, ilyen például az amikor az egyik miniszteri rendelet egyik paragrafusa két 21-es sorszámú bekezdést tartalmaz. Ugyanilyen példa alapján a magyar fordításban az Európai Uniós jogszabályban véletlenül azonos betűvel jelölték a járművek legnagyobb méreteit.

Olyan is gyakran előfordul, hogy hibásan fordítják le a rendeleteket, így például „helyzetjelző” helyett a „méretjelző szót használják, vagy véletlenül kihagyják a „nem” szócskát ezzel pedig teljesen megváltozik a rendelet értelme.

Az előadó ilyen esetekre azt javasolta, hogy érdemes az eredeti német vagy angol szöveget is átnézni, a jelzéseket összehasonlítani a magyar fordítással, azzal pedig elkerülhetővé válnak a félreértések.

Fotó: Csatlós Norbert
Azt is pontosan definiálta az előadó, hogy a járműfajta, a járműtípus, és a járműkategória fogalmakat hogyan határozzák meg az egyes jogszabályok. Ezután a többféleképpen értelmezhető, egymással ellentétes megfogalmazásokra mutatott példákat. De szóba került a mezőgazdasági vontató lassú jármű, és a traktor kapcsolata is, mégpedig ahogyan ezek a jogszabályokban szerepelnek. Arra is kitért mondandójában, hogy tisztázza azt, hogy mi minősül pótkocsinak vagy munkagépnek? Végezetül gyakorlati példákat említett az előadó, mint például azt, hogy fel kell-e szerelni hátsó aláfutás-gátlóval a mezőgazdasági vontató és a lassú jármű pótkocsiját? De az is szóba hozta, hogy kell-e az „M” rendszám igényléséhez típusbizonyítvány?

Minden bizonnyal e példákon keresztül megértik az illetékesek és felismerik, hogy szükség van a mezőgazdasági-, és erdészeti gépek munka-, és közlekedésbiztonságával is foglalkozó intézményekre és/vagy szervezetekre.

Nem beszélve arról, hogy egyre sürgősebb lenne a jogi szabályozás egyszerűbbé, könnyebbé tétele az érdekeltek, a gyártó, a forgalmazók, az üzemeltetők és nem utolsó sorban a jogalkalmazó hatóságok számára is.

Fotó: Csatlós Norbert

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A spanyoloknál is betelt a pohár

Régóta igyekeznek felhívni a közvélemény figyelmét helyzetük tarthatatlanságára a spanyol gazdálkodók, de egyelőre nem sok minden változott. Most traktorokkal vonultak az utcára, komoly tüntetéshullám van éppen folyamatban.

A nagy goda védelmében indult aláírásgyűjtés Hollandiában a lisszaboni repülőtér-építés ellen

Aláírásgyűjtés indult Hollandiában a második lisszaboni repülőtér megépítése ellen, hogy így védjék meg a Hollandia nemzeti madarának tekintett nagy godát, egy szalonkafélét.

Uniós tanács: a 2021-es költségvetésben megfelelő tartalékra is szükség van

Az Európai Unió gazdasági és pénzügyi tanácsa (Ecofin) a héten elfogadott álláspontja szerint az unió 2021-es költségvetésének realisztikusnak kell lennie, összhangban kell állnia a tényleges igényekkel, valamint biztosítania kell, hogy megfelelő tartalék álljon rendelkezésre az előre nem látható kihívások kezelésére.

Cselekvési terv az olcsó kínai méz ellen

Fekete évnek tekintik 2019-et az európai méhészek. Az EU déli és keleti részén található méhészetek méztermelése visszaesett, közben özönlik Európába az olcsó kínai méz.

MAZARS: Banális hibán múlhat az unión belüli ügyletek áfamentessége

A legtöbb, uniós értékesítésben érintett vállalkozás életében kiemelt adókockázat az áfa, hiszen a magyar áfakulcs kiemelkedően magas, az áfa rendszere pedig rendkívül bonyolult.

Nagy licitcsatákat hozott az élő mezőgazdasági aukció

A vártnál is nagyobb sikert hozott az Intergavel Kft. által szervezett élő mezőgazdasági gépárverés a Somogy megyei Kéthelyen: az árverésre bocsátott 70 tétel több mint 90%-a talált új gazdára. A kialakuló „licitcsatáknak” köszönhetően az árak szépen felkúsztak, a megbízó megelégedésére – ezzel együtt, minden vevő elégedetten távozhatott az eseményről, amely egész biztosan nem az utolsó ilyen alkalom volt.

Új nyomtatvány szükséges a lovas szolgáltatási vizsgákhoz

A Nébih felhívja a lovas szolgáltatók figyelmét, hogy az e tevékenységbe bevont lovak jelentős részének lejárt a hatósági bizonyítványa. Az előírások szerint a vizsgálatot ötévente meg kell ismételni. A Nébih oldalán elérhető a bizonyítvány megszerzéséhez szükséges bejelentő nyomtatvány.

Termőföldtől az asztalig

Az unió valamennyi tagállamában fontos feladat megoldani azt, hogy az ott élők ellenőrzött, biztonságos élelmiszereket vásárolhassanak, hogy az élelmiszeripari termékeket a termeléstől kezdve a feldolgozáson, szállításon keresztül egészen az értékesítésig vissza lehessen követni.

Természeti értékeink megóvása

Hazánk természeti értékeinek védelme nemcsak jóllétünk, hanem országunk versenyképessége miatt is kulcsfontosságú. Az agrártárca a többi között szemléletformáló kezdeményezésekkel és hiánypótló szakmai kiadványokkal igyekszik rávilágítani erre, hogy egyre nagyobb teret kaphassanak a környezetkímélő és fenntartható gazdálkodási gyakorlatok.

Permeteződrónokkal a koronavírus ellen

A világ egyik vezető ipari­drón-gyártója, a pekingi TTA ezer fürge és sokoldalú légi járműből álló flottával küzd a Kínában terjedő koronavírus ellen. A TTA M6E-1 típusú, 10 literes tartállyal rendelkező permeteződrónok klórtartalmú fertőtlenítőszer és víz keverékét szórják ki a vírus által érintett falvak fölött.