Back to top

Piacok aranykora

A kormány támogatásainak köszönhetően a helyi termelői piacok száma 2012 és 2019 között a két és félszeresére, 117-ről 298-ra emelkedett - mondta az agrárminiszter szombaton Nagykőrösön.

Fotó: Pelsőczy Csaba
Mi lehetne jobb hely szombat délelőtt, mint a piac?- kezdte a nagykőrösi piaccsarnokban tartott sajtótájékoztatóját Nagy István agrárminiszter. Jó helyre került a forrás, tette hozzá, utalva a nagykőrösi létesítmény építésére elnyert pályázati összegre. A kormánynak a "minden magyar településen legyen termelői piac!" elhatározásához kapcsolódóan, 2012-ben jogszabályi keretekkel meghatározták a termelői piac fogalmát, emlékeztetett a tárcavezető. Erre azért volt szükség, hogy

a vidék saját erőforrásaira támaszkodva a helyi gazdaságokon keresztül erősítse önállóságát és javuljon munkaerő- és népességmegtartó ereje - fejtette ki.

A termelői piacok építésére szánt 6,3 milliárd forintra 297 pályázat érkezett, köztük a nagykőrösieké. Az ország legvirágosabb városa a piaccsarnok építésére 50, annak környezetének kialakítására és az úthálózat megújítására további 600 millió forintot kapott. A piaccsarnok olyan jól sikerült, hogy 2019-ben az Év háza pályázaton középület kategóriában I. díjat nyert.

A termelői piacok aranykorát éljük, mondta a tárcavezető, a kormány támogatásainak köszönhetően a helyi termelői piacok száma 2012 és 2019 között a két és félszeresére, 117-ről 298-ra nőtt, ezzel együtt a művelt kertek száma, és az onnan kikerülő termékek mennyisége is.

Fotó: Pelsőczy Csaba

A közösségalkotásban is jelentős a termelői piacok szerepe, tette hozzá. A helyben történő értékesítés során megvalósul a vásárló és a termelő közvetlen kapcsolata, bizalom és biztonság kíséri az árut a termőföldtől az asztalig

A tanyán élőknek ma már a fele városokból költözött ki, ott termelnek sokszor különleges, ritka, újra fölfedezett zöldség és gyümölcsfajokat és fajtákat és készítenek azokból különleges kézműves termékeket, amelyeknek köszönhető, hogy a magyar gasztronómiában is érezhető megújulás, olyan alapanyagokhoz jutnak hozzá ugyanis a szakácsok, amelyeket eddig nem láthattak a hazai piacokon.

A kormánynak fontos célkitűzése az ökológiai gazdálkodás fejlesztése is, 2014 -2020 között pályázat útján 97 milliárd forintot juttattak ilyen célra,

annak köszönhetően az ökológiai módszerekkel művelt területek nagysága 2010-2018 között 64 százalékkal nőtt, ma 3229 az ily módon gazdálkodók száma mondta Nagy István.

Forrás: 
www.magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A kelet-európai és a Balti országok kiállnak a Közös Agrárpolitikára fordítható források megtartása mellett

A kelet-európai és Balti országok mezőgazdasági miniszterei hétfőn Varsóban közös nyilatkozatban mondták ki, hogy az Európai Unió klímavédelmi vállalásainak teljesítéséhez elengedhetetlen a Közös Agrárpolitikára fordítható források szinten tartása.

Nagyszabású földértékesítési programot indít az Agrárminisztérium

Összesen több mint 13 ezer darab, 3 hektárnál kisebb területű állami földet hirdet meg eladásra az Agrárminisztérium (AM) és a Nemzeti Földügyi Központ (NFK) március elején. A meghirdetett földekre bárki tehet vételi ajánlatot, az értékesítés pedig elektronikus úton zajlik.

Nagy István: rendet kell tenni a borágazatban

Bortörvény-módosítási javaslaton dolgozik az agrártárca, amellyel bezárnák a most még létező kiskapukat. Naprakészen kell tudni a tőkén lévő szőlő, a must, a készleten lévő folyó és palackozott borok mennyiségét ahhoz, hogy piaci zavar esetén hatékonyan be lehessen avatkozni - mondta Nagy István agrárminiszter a Világgazdaságnak.

Újabb 7 milliárd forint támogatás erdők létesítésére

A Vidékfejlesztési Program erdőtelepítést támogató pályázatának keretében újabb 221 kérelem támogatásáról hozott döntést az Agrárminisztérium. A most megítélt 7 milliárd forintos támogatást a nyertes pályázók erdőtelepítésre, valamint a fenntartási időszakhoz tartozó erdészeti szakfeladatokat ellátására fordíthatják. A kedvező módosítások újabb lendületet adtak az erdőtelepítéseknek.

Február végéig lehet jelentkezni az idei méhegészségügyi támogatásra

Az Agrárminisztérium a méhállomány egészségügyi kondíciójának megőrzéséhez igénybe vehető támogatás első évi sikere után 2020-tól megduplázta a támogatás összegét, amely 500 forint/méhcsaládról 1000 forint/méhcsaládra emelkedett. A támogatásra rendelkezésre álló keret 700 millió forint.

Magyar részvétel a párizsi nemzetközi mezőgazdasági szakvásáron

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese február 22-én Párizsban részt vett a nemzetközi mezőgazdasági szakkiállítás (SIA) megnyitóünnepségén, majd a francia állattenyésztési ágazat kiállítási standjainak megtekintésére szervezett hivatalos vásárbejáráson. Előzőleg kétoldalú egyeztetést folytatott az állattenyésztési ágazat előtt álló kihívásokról, a mezőgazdasági generációváltás és az öntözéses gazdálkodás jelentőségéről.

A spanyoloknál is betelt a pohár

Régóta igyekeznek felhívni a közvélemény figyelmét helyzetük tarthatatlanságára a spanyol gazdálkodók, de egyelőre nem sok minden változott. Most traktorokkal vonultak az utcára, komoly tüntetéshullám van éppen folyamatban.

Átszervezés - de a reformokra várni kell

Alaposan felkavarta a romániai politikai életet a Nemzeti Liberális Párt által alakított kormánnyal szemben benyújtott bizalmatlansági indítvány február 5-ei elfogadása. Az alig néhány hónappal ezelőtt alakult kormány bukásához hozzájárult, hogy pár nappal korábban 25 sürgősségi kormányrendeletet fogadott el, ezzel érzékeltetve, hogy a parlament „feje fölött” kívánná vezetni az országot.

Új pályázati lehetőség az állatok egészségéért és jólétéért

2020. március 31-ig nyújthatóak be előpályázatok az ICRAD program támogatásával megvalósuló kutatási projektekre. A transznacionális együttműködési és kutatási projektekhez finanszírozást nyújtó program főként az állatokat érintő járványügyi veszélyekre fókuszál, s ennek jegyében kiemelten támogatja a diagnosztikai eljárások és az új vakcinák fejlesztésére irányuló kezdeményezéseket.

Sikeres a székelyföldi gazdaságélénkítő program

A magyar állam támogatásának köszönhetően a Pro Economica Alapítványon keresztül 130 millió eurót sikerült tavaly a székelyföldi gazdaságélénkítő programra fordítani. Összesen 66 nyertes pályázat volt, a támogatások értéke pedig mintegy 23 milliárd forint, azaz 70 millió euró.