0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Veszélyezteti az állatokat és a mezőgazdasági termést a hőingadozás

Hiányzik a csapadék a földekről, és a viszonylag enyhe idő sem tesz jót a mezőgazdaságnak. A szakemberek szerint nagyon kellene a hó, mert a növények rosszul tűrik a hőingadozást. Az igazi tél hiánya a szabadon tartott állatokat is veszélyezteti.

Országszerte ronthatja a termést a szokatlanul kevés csapadék és a nagy hőingadozás. A Nógrád megyei Varsány környékén gazdálkodók is azt mondják, hogy nagyon kellene már a csapadék a földekre – írja az atv.hu.

A gazdák azt mondják, még nem látszik, hogy az őszi vetések károsodtak volna, de ha lesz folyamatos hideg és hó, abból baj származhat. Az állattartók is panaszodnak, mert a gyakran változó hőmérséklet az állatokat is megkínozza.

„Ez az utóbbi deres időszak az állatok részére, ez nem volt kedvező, hiszen a külső élősködők az állatokon jobban éltek, mint száraz hidegben. Jobban tudnak szaporodni, jobban bántják az állatokat”

– mondta Vikor István, a BSZV Kft. ügyvezetője.

A gazdák abban bíznak, hogy az enyhe időt kiheverik a növények, amint beköszönt egy hosszabb télies időszak. A baj azokkal a kultúrákkal lehet, amelyeket a meleg idő becsap, és túl korán kezdenek fejlődni, vagy akár virágozni.

Forrás: atv.hu