Back to top

Egy ritka régi francia tyúkfajta

A houdant csak kevés számú színváltozatban tenyésztik, elsősorban babos, fehér és gyöngyszürke színekben fordul elő. Mint köztudott, nehéz és tömeges fajta, ezért hústermelésre is megfelelő: a kakas körülbelül 3,5 kg-ot nyom. A houdan fajtajellegéből adódóan nyugodt és jámbor.

Ezeket a madarakat csak száraz és fedett férőhelyeken lehet tartani természetük és különleges ékességeik, nevezetesen bóbitájuk és szakálluk miatt. Hajdanán a houdannak jó volt a tojástermelő képessége is, s keresettnek számított azért is, mert kiválóan kotlottak, megbízhatóan vezették a csibéket. De ahogy egyre tömegesebbé vált, úgy csökkent ez irányú hasznosítása, mivel a tojók túl nehézzé váltak.

A fészekben lévő tojásokat könnyen összetörhetik, ezért érdemesebb más fajtájú kotlóssal vagy keltetőgéppel keltetni.

A fajta nagy bóbitája és dús szakálla miatt speciális itatóra van szükség, amely megakadályozza a szakáll és bóbita nedvesedését és szennyeződését. Egy itatótál, amelyben csak kis mennyiségű víz van, megfelelő a fajta számára.

Fotó: Szénási Gábor

A houdan babos mintázata igen elterjedt. Azért hívják babosnak, mert a mintázat nem annyira tiszta és élesen körülhatárolt, mint a fehérpettyes fekete tyúkoknál. A tollvégi fehér pettyek inkább sarló vagy félhold alakúak.

A houdan fajtát a 19. század második felében Franciaország egyik megyéjében tenyésztették ki, eredetileg normandiai tyúknak hívták. Ez a név egyértelműen egyik elődjére, a creve-coeurre utal, az igazi normandiai fajtára. A creve-coeurt helyi fajtákkal keresztezték, hogy egy súlyosabb és gyorsabb növekedésű fajtát kapjanak. A keresztezésből származó állatokat a körzet központjának számító Houdan város piacán kínálták fel eladásra. Végül is a város neve ragadt a fajtán. További súlygyarapítási szándékkal később dorkinggal is keresztezték.

Írásunk Szénási Gábornak a Kistermelők Lapjában megjelenő részletes cikke alapján készült.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gyönyörű bundájuk volt a célpont

Számos európai ország már teljesen betiltotta a prémjükért tenyésztett állatok tartását. Mások olyan szigorú szabályokat vezettek be, amelyek gyakorlatilag veszteségessé teszik a prémtermelést.

A méhészkedés nem más, mint csapatjáték

A szakmában elismert méhész, marketinges, megyei egyesületi vezető és boldog családanya. Simonné Venter Éva egy olyan sokoldalú személyiség, aki nem riad vissza a nehéz fizikai munkától sem, és büszkén mutatja a C és E kategóriára is alkalmas vezetői engedélyét. Derűs egyénisége és barátságos természete hozzájárul, hogy könnyen kapcsolatot teremtsen bármilyen korosztállyal.

Sorsfordító év lehet az idei a magyar vidék életében

Sorsfordító év lehet az idei a magyar vidék életében, és nemcsak a koronavírus okozta nehézségek miatt, hanem mert „a vírus megmutatta, hol a helyünk: sok magyar hazatért az anyaföldhöz fordulva” – hangzott el a IV. Földművesek Napja ünnepségén.

Kígyót használt maszk helyett – a frászt hozta az utasokra ez a brit férfi

Új funkciót kapott egy termetes hüllő a Manchester melletti Salfordban.

Talányos tömeges madárpusztulás

Több százezer elhullott madarat fedeztek fel az Egyesült Államok déli részén. A jelenség okát még találgatják, a madártetemeket orvosi laboratóriumban vizsgálják.

Az ágazat távlati elképzelései és tisztújítás a MÁSz-nál

Európában másodikként hazánkban alakult meg elismert juh- és kecskeágazati szakmaközi szervezet. Várhatóan jövő decemberig a sertés-és a húsmarha ágazatban is összefognak az ágazat szereplői termelőktől a feldolgozókig és megalakítják a szakmaközi szervezetet – hangzott el a Magyar Állattenyésztők Szövetsége tisztújító küldöttközgyűlésén, amelyen részt vett Nagy István agrárminiszter is.

A nagy durranás után

Mindenki számára természetes, hogy a Bábolnai Gazdanapokon a ménesbirtok is bemutatja tevékenységét, illetve lovait. Idén a Shagya arab fogatok és ugrólovasok mellé vendégként huszárokat hívtak, illetve bemutatkoztak két másik lovas „szakma” képviselői is: a szabad idomítók, illetve a lovas kaszkadőrök.

A mesterséges termékenyítés buktatói - Jubileumi közgyűlés szakmázással

A fennállásának 30. éves jubileumát ünneplő Magyarországi Arablótenyésztők Egyesülete közgyűlésének nyilvános részében az eredményes termékenyítésről, illetve a genetikai betegségek tenyésztésből való kiszűréséről hangzottak el előadások.

Sikerült elhajolni a koronavírus ütése elől

A Master Good-cégcsoport 72 millió csirke feldolgozását tervezte az idén, és az év első két hónapjában még semmi jele nem volt, hogy ez a cél veszélybe kerülhet. Márciusban a koronavírus közbeszólt, a mezőgazdaságot is érintette.

Jövőkép és konkrét terv is kell - Tejelőszarvasmarha-telep 3000 tehennel

A Somogy megyei Bos-Frucht Agrárszövetkezet két tejelőszarvasmarha-telepével, 3000 tehenével, évi több milliárd forintos nettó árbevételével tekintélyes gazdaságnak számít hazánkban.