Back to top

Egy reklámon akadtak ki, traktorokkal állták el a multi központi raktárát

A hét elején mintegy 250 traktorral vették körbe az Edeka élelmiszer-kiskereskedelmi lánc központi raktárát német gazdálkodók, órákra megakadályozva az áru be- és kiszállítását. A spontán szerveződött éjszakai akciót az Edeka egy friss reklámja robbantotta ki.

Nem kell sok a német gazdáknak mostanában, hogy traktorba szálljanak és az utcán teremjenek (a fotó illusztráció, nem az esemény helyszínén készült)
Fotó: Pixabay
Olyan paprikás a hangulat egy ideje a német gazdálkodók körében, hogy mostanában már nem kell sok, hogy traktorba szálljanak és az utcákon teremjenek. Legutóbb a múlt héten robbant ki egy spontán traktorfelvonulás, és az Edeka élelmiszerkereskedelmi lánc központi raktárát zárták el a külvilágtól a tüntetők.

Az ok egy vitatott megfogalmazású hirdetés volt, amelyet fennállásának 100. évfordulója alkalmából tett közzé az Edeka egyik regionális egysége

– számolt be róla a német média.

A hirdetésen egy német humorista látható öltönyben és csokornyakkendőben, illetve egy szöveg, amelyet elvileg – az utólagos magyarázkodások szerint legalábbis – nem annak szántak, gyakorlatilag azonban könnyen értelmezhető az élelmiszer értékét lebecsülő szóviccnek: „Essen hat einen Preis verdient: den niedrigsten. (Szabad fordításban: "Az élelmiszer megéri az árát: a legalacsonyabbat" - a szerk.)

Ahogy a Spiegel felidézi, a német gazdálkodók hónapok óta lényegében folyamatosan azért vannak az utcán, mert a megélhetésüket érzik veszélyeztetve a szigorodó talaj-, víz- és levegővédelmi előírások miatt, és azt szeretnék elérni, hogy az ezzel kapcsolatos kiadásaikat legalább a termékeik méltányos árával ismerje el a társadalom.

A félreérthető szövegű reklám
Fotó: @JRuckwied/Twitter
Szégyen, hogy ebben a légkörben még mindig nem tudnak mást kitalálni az élelmiszerkereskedelmi láncok, mint az olcsóságukkal kampányolni – reagáltak a reklámra az agrárszervezetek képviselői.

„Fel nem fogjuk, hogy miért nem jut eszébe semmi egyéb az Edekának a 100. évforduló alkalmából, mint az alacsony árak. A reklám egyszerűen lebecsüli a minőségi élelmiszer értékét”

– fogalmazott Joachim Ruckwied, a német gazdaszövetség elnöke.

Julia Klöckner agrárminiszter is a gazdák mellett foglalt állást, és megígérte, hogy a kancellári hivatalban rövidesen egy találkozót hív össze a dömpingáras élelmiszerek témájában. „A gazdák és az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok úgy viszonyulnak egymáshoz, mint Dávid Góliáthoz” – fogalmazott.

Az Edeka ugyanakkor úgy kommentálta az eseményeket, hogy

félreértették a plakátot a felbőszült tüntetők.

A kereskedelmi lánc szóvivője szerint a reklámszövegben az „Essen” szó nem az ételt, hanem egy település nevét jelenti (nem a jól ismert Ruhr-vidéki nagyvárosét, hanem egy másik Essenét Alsó-szászországban, ahol a regionális Edeka-szervezet éppen a 100. jubileumát ünnepli, és ahol az erre utaló plakátokat kitették – ezt alátámasztja, hogy nemcsak „Essen-verzióban” létezik a plakát, hanem más környéki városok nevével is). A plakáton szereplő humoristát is meglepte a felháborodás – a menedzsere úgy nyilatkozott, ha bármi sejtésük lett volna róla, hogy hova fajul ez az egész, akkor nem írják alá a szerződést, olvasható a német gazdaszövetség Facebook-oldalán is hivatkozott hírben.

A gazdák a plakátok azonnali eltávolítását követelték, de végül hosszas tárgyalások után a hét közepén abban egyezett meg a két fél, hogy a plakátok maradnak, de a vitatott szlogent átragasztják.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Milyen a kínai vásárló – avagy miért vesznek egyre több külföldi terméket?

A digitális nemzedék költekezik, és köreikben menő külföldi, drága terméket vásárolni. Az idősek meggondoltabbak, de ők is kedvelik a külföldi árut, viszont fontos az ár. Aki Kínába exportál jó, ha tisztában van a trendekkel.

Továbbra is zárva Németország legnagyobb húsfeldolgozója, egyre zsúfoltabbak az állattartó telepek

Válságtanácsot szorgalmaz a szövetségi állatorvosi kamara, mivel továbbra sem folyik termelés a Tönnies koronavírus-gócponttá vált üzemében, így napi több tízezer darabbal csökkent Németország vágóhídi kapacitása. Sürgősen megoldást kell találni az állattartó gazdaságok és az állatok érdekében – hívják fel a figyelmet.

Kőporral hintenék be a földeket, hogy megkössék a szén-dioxidot

A tudósok szerint rövid távon így lehetne megakadályozni a legjobban a szén-dioxid légkörbe kerülését, amíg a fosszilis tüzelőanyagok égetésével le nem állunk. Ráadásul a legnagyobb kibocsátó országokban rejlik a legnagyobb potenciál az eljárásban.

A forma és a műszaki tartalom egysége

A tavalyi Agritechnica kiállításon bemutatott Steyr Konzept hibrid traktort a MUSE Creative és a MUSE Design Awards platina díjakkal ismerték el az év elején. A díjat odaítélő nemzetközi szervezet professzionális és innovatív ipari termékek és műszaki teljesítmények értékelésére, illetve díjazására szakosodott.

Elhalasztják a hannoveri vásárokat

A Német Mezőgazdasági Társaság (DLG) a két rendezvény tanácsadói testületével egyetértésben, ez év novemberéről a jövő február 9–12-re halasztotta a hannoveri EuroTier nemzetközi haszonállattartási és -tenyésztési, valamint a vele párhuzamosan megrendezésre kerülő EnergyDecentral innovatívenergia-szolgáltatási szakvásárt.

Olcsó húsnak sok a koronavírus-fertőzöttje

A döbbenetesen sok koronafertőzött vágóhídi munkásra és az emiatt újra bevezetett karanténra tekintettel a német médiát hetek óta foglalkoztatja az ágazat működési modellje, valamint a vendégmunkások és az átvevő nélkül maradt állattartók helyzete. A súlyos fejlemények nemcsak arra irányították rá a figyelmet, hogy miért pont a vágóhidakon képes ilyen villámgyorsan terjedni a fertőzés, hanem távlatibb dolgokra is. Magyarán, hogy mégis mi folyik ebben az egész ágazatban?

A gazdák folyamatosan a társadalom célkeresztjében vannak

A német és a francia farmerek harmada veszített a motivációjából a folytonos szekálás miatt, vagyis amiatt, hogy a növényvédőszer-használattól kezdve az állatjóléten át egy csomó témában ők váltak a társadalom céltáblájává. A magyar és az olasz gazdák viszont mindebből alig érzékelnek valamit – derült ki a Copa Cogeca friss felméréséből.

Flottacsere a Naki Mezőgazdasági Zrt.-nél

„Több, mint 40 éve taposom ezeket a köveket” – kezdte beszédét Soltész Gyula, a Naki Mezőgazdasági Zrt. igazgatóságának elnöke június 22-én annak a szűk körű ünnepségnek a keretében, amelynek során 8 CLAAS erőgépet, 2 CLAAS kombájnt és 4 vágóasztalt vettek át az Axiáltól.

Az év sztárgyümölcse: az áfonya

Az utóbbi években a fogyasztók egyre jobban kedvelik az áfonyát. Nemcsak önmagában, hanem turmixokban, gyümölcsös desszertekben, müzliben vagy süteményekben is szívesen fogyasztják.

A villamos tartószerkezetek, vezetékek jelentik a legfőbb veszélyforrást

Június vége a szántóföldi növények betakarítási időszakának kezdete. Évente több olyan baleset is történik, amikor mezőgazdasági gépek villamos kábelt vágnak át, szakítanak el, esetleg vezetéktartó oszloppal ütköznek, ezzel üzemzavart és veszélyhelyzetet okozva. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az E.ON regionális áramhálózati társaságai fokozott figyelmet kérnek a mezőgazdasági munkát végzőktől!