Back to top

E héttől igényelhetünk díjmentes tájfajta vetőmag mintákat

Nagyanyáink kedvelt konyhakerti, vagy éppen dísznövényeinek termesztésére vállalkozhatunk,és kísérletezhetünk a saját kiskertünkben, ha élünk a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ kínálta lehetőséggel.

E héttől ugyanis kérhetünk vetőmag mintát a www.mintakeres.hu oldalon, ahol a NODIK szakemberei által összeállított listát böngészve különleges tájfajtákra bukkanhatunk. 

Zöldség tájfajták
Zöldség tájfajták
Fotó: NöDiK

Évről évre a legnépszerűbbek a paradicsom, a paprika, a babfélék, a csicseriborsók, illetve a tökök, ám van számos kukorica, búza, fajta is az ajánlati listán – mondta Baktay Borbála a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ főigazgatója.

Összességében mintegy 350, főleg Kárpát-medencében gyűjtött tájfajtát, helyi populációt, valamint régi, köztermesztésből kikerülő magyar fajtát tartalmaz az idei tavaszi ajánlati tételsor, amelyből a készlet erejéig igényelhetnek az érdeklődők. Az átadott minták GM-mentesek, csávázatlanok, nem fémzárolt szaporítóanyagok.

Aranyszabály hogy személyenként maximum 10 tételt rendelhető, amely fajtából egy minta vetőmag adagot jelent.

A hobbikertészeknek vállalniuk kell, hogy az elvetett növényekkel kapcsolatos tapasztalataikat egy termesztési adatlapon dokumentálják, majd elküldik a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központba.

Az átadott tételenkénti mennyiség úgynevezett botanikai mintanagyságot képvisel. Ez a nagymagvú fajok esetében (pl. kukorica, bab, tökfélék) 15-20 darab magot, a közepes ezer mag súllyal rendelkező fajok esetében (pl. gabonafélék) 20 g-ot, míg az apróbb magvú tételek esetében 0,5-1 g-ot jelent. Ez a mennyiség arra elegendő, hogy a kérő az adott tételt kipróbálja, felszaporítsa, és amennyiben beválik, magfogás után termessze.

Baktay Borbála főigazgató elmondta, hogy leginkább a kistermelők, hobbi kertészek, családi gazdaságok, tanyán élők profitálhatnak abból, ha kipróbálják ezeket az évtizedekkel vagy éppen évszázadokkal ezelőtt népszerű, ám napjaikra a köztermesztésből kiszorult fajtákat, amelyek termesztése egykoron egy-egy tájra jellemző volt.

Paradicsom tájfajták
Paradicsom tájfajták
Fotó: BNE
Egyrészt sokszínűvé tette a konyhakerti zöldségek kínálatát, másrészt az adott táj termőtalajához és klimatikus viszonyához illeszkedő volt és az ott élők hagyományos gazdálkodásának akár évszázados tapasztalaton nyugvó eredménye volt.

A jelenleg igényelhető tavaszi maggal szaporított tételek után március első felében a csicsókára, míg a batátapalántára április végén, május elején adhatják le igényüket a hobbikertészek. Az igényléseket a készlet erejéig tudja teljesíteni a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ. A vetőmagokét nem kell fizetni, ám a kiszállítás 1300 Ft-os díját az igénylőnek kell fedeznie.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kápiatermesztés, napra pontos tervezéssel

A nyírségi Vasmegyerben két évtizede termeszt kápiapaprikát Szunyogh András és fia. Sikerük titka a pontosság, és az, hogy nyitottak a fejlesztésre, az újdonságokra. A számukra legmegfelelőbb fajta mellett biostimulátorokat és rendhagyó technológiai módszereket is alkalmaznak annak érdekében, hogy akkorra időzíthessék a termés betakarítását, amikor az a legjobb áron eladható.

A természetvédőknek fejfájást okoz a pampafű terjeszkedése

A magas és szépséges növénynek mutatós virágbugája van, és a tengerpartokon, a városokban vagy akár a kertekben is otthon érezheti magát. A természetvédők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a pampafű (Cortaderia selloana) káros invazív faj, amely Dél-Európa egyes részeit fenyegeti.

A bodzafelvásárlók és -feldolgozók működését ellenőrizték a növényvédőszerekre fókuszálva

Az elmúlt hetekben kiemelt célellenőrzést végzett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Bács-Kiskun Megyei Rendőrkapitányság Keceli Rendőrőrse a Kecel térségében tevékenykedő bodzafelvásárlók és -feldolgozók telephelyein.

Véget ért az országos teszt, így teljesítettek a búzák és a repcék

Összesen 48 őszibúza-fajtát és 27 őszi káposztarepcét teszteltek ebben az évben az ország különböző pontjain a Gabonatermesztők Országos Szövetsége, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara posztregisztrációs fajtakísérletében. A teszt eredményeit nyilvános összefoglaló kiadványban mutatták be a szervezők.

A kis tavak természetvédelmi szerepe

Magyarországon az emberek mintegy 70 százaléka városokban él. Az elvárosiasodás következtében rohamosan pusztulnak a természetes vizes élőhelyek. A parkokban, magánkeretekben eredetileg esztétikai céllal létrehozott dísztavak jelentős szerepet töltenek be a meglévő természetes életközösségek fenntartásában, afféle biohűtőként funkcionálnak, ezáltal elviselhetőbbé teszik a városi klímát.

Készül a drónos jogszabály

A mezőgazdaság műszaki és informatikai fejlődése rengeteg új lehetőséget kínál, ezek közé tartozik a drónok használata is. A drónos növényvédelem lehetőségeiről és korlátairól beszélt Jordán László, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóságának vezetője növényorvosoknak.

Süngarázzsal a sünökért

A meseállatkának is beillő sün a lassan közeledő rossz idő beköszöntével elvackol a számára megfelelő búvó- és telelőhelyére. Azonban városi környezetben nem mindig talál ilyen helyet, ezért adunk néhány tippet egy összkomfortos süngarázs elkészítéséhez.

Júliusban tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

Júliusban harmadik hónapja gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak növekedési üteme: átlagosan 21,3 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint egy évvel korábban, ami 0,8 százalékponttal nagyobb az előző havi emelkedésnél - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból.

Új korszak kezdődhet a magyar-orosz agrárkapcsolatokban

„Kiemelt célunk a magas hozzáadott értékű élelmiszeripari termékek és szaktudás exportálásának elősegítése” – szögezte le Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Nemzetközi Üzleti Fórum „Magyarország – Oroszország: alapvető trendek és exportlehetőségek” rendezvényén.

Már lehet pályázni a gombatermesztő üzemek fejlesztésére

A Vidékfejlesztési Program keretében 20 milliárd forint keretösszeggel meghirdetett, gomba előállító üzemek fejlesztését támogató felhívásra szeptember 13-tól lehet a pályázatokat benyújtani – jelentette ki Nagy István agrárminiszter.