Back to top

E héttől igényelhetünk díjmentes tájfajta vetőmag mintákat

Nagyanyáink kedvelt konyhakerti, vagy éppen dísznövényeinek termesztésére vállalkozhatunk,és kísérletezhetünk a saját kiskertünkben, ha élünk a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ kínálta lehetőséggel.

E héttől ugyanis kérhetünk vetőmag mintát a www.mintakeres.hu oldalon, ahol a NODIK szakemberei által összeállított listát böngészve különleges tájfajtákra bukkanhatunk. 

Zöldség tájfajták
Zöldség tájfajták
Fotó: NöDiK

Évről évre a legnépszerűbbek a paradicsom, a paprika, a babfélék, a csicseriborsók, illetve a tökök, ám van számos kukorica, búza, fajta is az ajánlati listán – mondta Baktay Borbála a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ főigazgatója.

Összességében mintegy 350, főleg Kárpát-medencében gyűjtött tájfajtát, helyi populációt, valamint régi, köztermesztésből kikerülő magyar fajtát tartalmaz az idei tavaszi ajánlati tételsor, amelyből a készlet erejéig igényelhetnek az érdeklődők. Az átadott minták GM-mentesek, csávázatlanok, nem fémzárolt szaporítóanyagok.

Aranyszabály hogy személyenként maximum 10 tételt rendelhető, amely fajtából egy minta vetőmag adagot jelent.

A hobbikertészeknek vállalniuk kell, hogy az elvetett növényekkel kapcsolatos tapasztalataikat egy termesztési adatlapon dokumentálják, majd elküldik a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központba.

Az átadott tételenkénti mennyiség úgynevezett botanikai mintanagyságot képvisel. Ez a nagymagvú fajok esetében (pl. kukorica, bab, tökfélék) 15-20 darab magot, a közepes ezer mag súllyal rendelkező fajok esetében (pl. gabonafélék) 20 g-ot, míg az apróbb magvú tételek esetében 0,5-1 g-ot jelent. Ez a mennyiség arra elegendő, hogy a kérő az adott tételt kipróbálja, felszaporítsa, és amennyiben beválik, magfogás után termessze.

Baktay Borbála főigazgató elmondta, hogy leginkább a kistermelők, hobbi kertészek, családi gazdaságok, tanyán élők profitálhatnak abból, ha kipróbálják ezeket az évtizedekkel vagy éppen évszázadokkal ezelőtt népszerű, ám napjaikra a köztermesztésből kiszorult fajtákat, amelyek termesztése egykoron egy-egy tájra jellemző volt.

Paradicsom tájfajták
Paradicsom tájfajták
Fotó: BNE
Egyrészt sokszínűvé tette a konyhakerti zöldségek kínálatát, másrészt az adott táj termőtalajához és klimatikus viszonyához illeszkedő volt és az ott élők hagyományos gazdálkodásának akár évszázados tapasztalaton nyugvó eredménye volt.

A jelenleg igényelhető tavaszi maggal szaporított tételek után március első felében a csicsókára, míg a batátapalántára április végén, május elején adhatják le igényüket a hobbikertészek. Az igényléseket a készlet erejéig tudja teljesíteni a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ. A vetőmagokét nem kell fizetni, ám a kiszállítás 1300 Ft-os díját az igénylőnek kell fedeznie.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lusták kertje: néha jobb, ha nem dolgozunk

Jó dolog az ásás, de még jobb, hogyha más ás… A nagyüzemi termelésben is egyre többször felmerülő kérdés, hogy szükség van-e talajforgatásra? Vannak előnyei és hátrányai is, csakúgy, mint a talaj forgatását mellőző szemléletnek. Nevezhetnénk a lusták kertészeti módszerének is azt a technikát, amellyel Ruth Stout világhírre tett szert.

Merre tovább magyar mezőgazdaság?

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara frissítette március közepén kiadott elemzését, melyben a koronavírus-járvány hatását vizsgálta a mezőgazdaságra. A termesztés és feldolgozás folyamatosságának fenntartására több javaslatot is megfogalmazott a kamara, hangsúlyozva, hogy ebben az ágazatban, különösen az állattenyésztésben nem lehet egyik pillanatról a másikra leállni.

Kiemelkedő hasznot hozó, világszínvonalú teljesítményeket ismertek el

A Magyar Innovációs Nagydíj bírálóbizottsága, az NKFIH elnökének vezetésével, 46 jelentkező társaság közül választotta ki a 2019. évi innovációs nagydíjas társaságot, valamint további hét innovációs díjat ítélt oda. Az értékelés szempontjai között döntő volt az innovációból elért 2019. évi gazdasági eredmény. Az innovációs nagydíjas társaság kiválasztása titkos szavazással történt.

Nehéz sorsú francia szamócák

Beérnek az első szamócák a jövő héten Franciaország Dél-nyugati részén, de nincs, aki leszedje, aki eladja és aki megvegye.

Németország: beutazási tilalom a szezonális munkavállalóknak

A koronavírus-járvány elleni harcban, a vírus terjedését megállítandó a berlini szövetségi belügyminisztérium március 25-én megtiltotta a mezőgazdaság szempontjából nélkülözhetetlen szezonális munkavállalók beutazását. Menekültekkel és hazai munkaerővel pótolnák a hiányt.

Repülővel viszik a román napszámosokat spárgát szedni

Veszélyeztetik a spárga betakarítását Németországban a koronavírus-járvány okozta határzárak és egyéb szigorítások. A spárgaszedést évek óta kizárólag vendégmunkásokkal oldják meg a német gazdák. Most repülőgépeket béreltek a munkások szállításához.

Kitiltott növények

Most, hogy a koronavírus-járvány miatt világszerte szigorú korlátozásokat vezettek be az emberi kapcsolattartásban, még érthetőbbé válik az EU új növényegészségügyi szigorítása, egyes növényfajok behozatalának teljes tiltása és a növényútlevél bevezetése. A cél ebben az esetben a vállalhatatlan gazdasági, környezeti vagy társadalmi kárt okozó idegenhonos károsítók behurcolásának a megelőzése.

Fűbútorok: most kell belekezdeni!

A járványügyi helyzetet látva, idén sokat fogunk otthon ülni, de miért ne tehetnénk ezt a kertben, kényelemben? Egy fűbútor elkészítése egyszerű, bár kissé időigényes: ha most elkezdjük, nyárra már készen is lesz…

Még mindig pótolhatjuk a lemosást – Növényvédelmi előrejelzés 13. hét

A még nem virágzó ültetvényekben, házikertekben még van lehetőség a tavaszi lemosó permetezések pótlására. Hamarosan várható az áttelelő levéltetvek, az atkák, vértetvek, körte-levélbolhák megjelenése, ellenük még az olajos-kénes lemosás hatékony megoldás.

Válsághelyzeti munkacsoport alakult a Vetőmag Szövetségnél

Koronavírus operatív csoportot alakított a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Az intézkedés célja, hogy a vetőmag-ellátás és szállítás érdekében minél több információt gyűjtsenek és közvetítsenek a stratégiai fontosságú ágazatból az Agrárminisztérium felé.