Back to top

Hetven éves a gyümölcskutatás Újfehértón

Azért jöttünk Újfehértóra, hogy tisztelegjünk a kutatóállomáson dolgozó kutatók teljesítménye előtt, mondta köszöntőjében Nagy István agrárminiszter a NAIK Gyümölcs- és Dísznövény-termesztési Kutatóintézet alapításának 70 éves évfordulóján. A város polgármestere, Hosszú József bejelentette, hogy az Újfehértói fürtös meggy városává kívánják tenni a települést, hogy az utcák újra meggyfákkal népesüljenek be.

Nagy István az emberi teljesítmény fontosságát hangsúlyozta
Fotó: Horváth Csilla
Mint a visszatekintésekből kiderült, sok átalakulást élt meg az újfehértói kutatóhely, amely az egyik legfontosabb, a gyümölcstermesztést országos szinten is támogató intézmény lett.

Máig tartó kutatási témáik egyike a meggy tájszelekció, aminek legsikeresebb eredménye az éppen ötven éve állami minősítést nyert Újfehértói fürtös fajta.

A kerek évfordulók közt tartják számon Pethő Ferenc kilencvenedik születésnapját is, amit tavaly ünnepelt az állomás egykori igazgatója.

A legutóbbi átalakulás 2014 végén történt, amikor a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ keretében alakult újjá a Gyümölcstermesztési Kutatóintézet és a négy állomása (Cegléd, Érd-Elvira, Fertőd és Újfehértó). Érzékelhető fejlődés indult, új kísérleti ültetvények létesültek, megújult az infrastruktúra és fiatal kutatók kezdtek munkába, mondta Lakatos Tamás, a kutatóintézet igazgatója.

Gyuricza Csaba, a NAIK főigazgatója szerint Újfehértó a példa, hogy a sok átalakulás nem ment a kutatómunka rovására. A jelenlegi koncentrált intézményi rendszer pedig lehetővé teszi, hogy a mai kor kihívásaira egymást erősítve találjanak választ az intézetek.

A Jánossy Andor-díjat átvevő Szabó Tibor több mint 230 almafajtát vizsgált
Fotó: Horváth Csilla
Személyes emléket idézett föl Nagy István agrárminiszter a kutatói elhivatottság érzékeltetésére: amikor 1974-ben a családjának el kellett hagyni a tanyát, ahol éltek, hogy birkalegelő legyen a helyén, és kihúzták a meggyfáikat is, a szakemberek mintát vettek a fákról, mert tudták, mi a fontos.

Az emberi teljesítmény a legfontosabb, hangsúlyozta, hiszen lehet bármilyen mutatós egy épület, mit sem ér a benne dolgozó emberek nélkül.

Most azon kell dolgozni, hogy amit létrehoztak az intézményben, azt a 21. században is hasznosítani tudjuk, hiszen új kívánalmak, új kutatási és feldolgozási irányok nyílnak meg.

Az újfehértói intézet történetét könyvben foglalták össze, ez alapján Takács Ferenc tudományos főmunkatárs villantott föl eseményeket, eredményeket az eltelt 70 évből. Az állomást az indulástól kezdve Dániel Lajos, Szakátsy Gyula, Pethő Ferenc, Harmat László, Inántsy Ferenc igazgatta, kutatói Bubán Tamás, Zatykó Imre, Szabó Tibor, Gonda István voltak.

Az Ökoforrás Alapítvány génmegőrzésért, az ökológiai diverzitás megőrzéséért végzett tevékenységet elismerő díját, a Jánossy Andor díjat Szabó Tibor vehette át az ünnepségen.

Fotó: Horváth Csilla

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kedveskedjen Szeretteinek!

Fizessen elő most 1 évre népszerű agrárszaklapjainkra nyomtatott vagy digitális formában és válasszon még egy kiadványt!

Önből jó idénymunkás lenne? Tesztelje magát!

Foglalkozott már a gondolattal, hogy kieső bevételeit mezőgazdasági idénymunkával pótolja ezekben a nehéz időkben? Töltse ki az agrarheute.com tesztjét, és ha nyolcból több mint hat kérdésre igen a válasza, akkor jelentkezzen bátran, mert lelkileg felkészült az ezzel járó sajátos viszonyokra.

Beruházásokat érintő kedvezmények a veszélyhelyzetre való tekintettel

Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból megvalósuló beruházási típusú projektek esetében - a veszélyhelyzet miatt bekövetkező hátrányos következmények enyhítése érdekében - számos fejlesztéspolitikai intézkedés történt. Íme a részletek.

Nem mind tejföl, mely annak látszik

2019-ben a Nemzeti Agrártehetség Program keretében pályázatot hirdetett a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK). 2020 januárjában adták át a díjakat, köztük Izsó Teklának is, a doktorandusz kategória egyik győztesének, aki a tejtermék-analógokat és a hozzájuk kapcsolódó vásárlási szokásokat kutatta. Eredményei, tapasztalatai széles körben nagy figyelmet keltettek.

Szlovákia: több támogatás a fiatal gazdáknak

Öt év után több támogatáshoz juthatnak a kezdő gazdálkodók Szlovákiában, jelentette be még a leköszönt szlovák kormány mezőgazdasági minisztere, Gabriela Matečná. A fiatal szlovák gazdák akár 50 ezer euró dotációt is kaphatnak.

Kimérák a kertünkben… Miért oltunk növényeket?

A növények oltása elég misztikusnak tűnhet, hiszen két külön növény összenövesztésével jön létre egy harmadik. A művelet fontos célja, hogy az így létrehozott új növény, mindkét eredeti példány jó tulajdonságait ötvözze, egymást segítve…

A Copa & Cogeca rendkívüli intézkedéseket követel a zöldség- és gyümölcságazatban

A Copa & Cogeca, tekintettel a gyümölcs- és zöldségtermelők koronavírus-járvány miatt növekvő nehézségeire, április 2-án levelet küldött az Európai Bizottságnak, amelyben felsorolja javaslatait, hogyan kellene az ágazatban a közösségi támogatási rendszert kiigazítani. A Copa & Cogeca kivételes intézkedéseket és az operatív programok igazgatási, irányítási szabályainak kiigazítását kéri.

Április 6-án nyílik az egységes kérelem beadófelülete

2020. április 6-án megnyílik az egységes kérelem (EK) kitöltési felülete és lehetővé válik a gazdálkodók kérelmeinek benyújtása. Az erről szóló rendeletek a Magyar Közlöny 63. számában jelentek meg. Az EK idei benyújtása során a korábbi években megszokott és megismert eljárásokat kell követni, jellemzően technikai korrekciók és pontosítások történtek a szabályozásban ebben az évben.

Ez a krumpli kevésbé hizlal

A burgonya az egyik legnépszerűbb élelmiszer Németországban, sok fogyasztó számára azonban túl magas a szénhidráttartalma. A Kaufland áruházak most alternatív termékújdonságot kínálnak a diétázó burgonyakedvelőknek.

Idénymunka-kereső portált indít az Agrárminisztérium

Munkaszüret néven indít mezőgazdasági álláslehetőségeket kínáló internetes oldalt az Agrárminisztérium. Az online felülettel a tárca arra hívja fel figyelmet, hogy a magyar agráriumban a koronavírus-járvány ellenére is van munkalehetőség.