Back to top

Az örökös bajnoktól tanultunk

A Magyar Lovassport Szövetség Szabadidős Szakága fennállása óta minden évben megszervezi téli előadássorozatát a Nemzeti Lovarda Tudásközpontjában. A mostani téli időszak második, ugyanakkor a 2020-as év első előadását Dallos Gyula mesteredző, örökös magyar bajnok, a Kincsem Nemzeti Lovas Program végrehajtásáért felelős miniszteri biztos tartotta.

Fotó: Somogyvári Anett
Az előzetes jelentkezések alapján már látszott, hogy nagyon heterogén közönséggel áll majd szemben az előadó, és nagyon sokan lesznek. Bár azt eddig is tudtuk, hogy a szabadidőlovasok egy hatalmas, sokszínű, sokrétű érdeklődésű társadalom, akik nagyon lelkesek és tudásvágyók. Jelen esetben voltak westernlovasok, szabadidomítók, díjlovasok, díjugratók, lovas polgárőrök, lovasrendőrök, lovasedzők, szabadidős és licenccel rendelkező versenyzők.

Az előadás témája – ló és lovas együttműködése a szabadidős lovaglásban – ennek megfelelően több lehetőséget is megengedett, Gyula bácsi könnyen alkalmazkodott a szerteágazó érdeklődésű lovasokhoz. Szó esett lovas történelmünk kiemelkedő helyeiről, személyeiről, példaképekről, lovaskultúráról; de kifejtette a lovas iránt támasztott kívánalmakat is, elsősorban azt, hogy mit takar az igényesség önmagunk, a ló és a sport felé, valamint a megfelelő alázat, tisztelet a sporttársaink, a lovak és lovastársaink iránt.

Rengeteg hasznos gyakorlati tanács mellett elhangzottak olyan információk is, melyek kissé meglepték a közönséget. Például a mesteredző felhívta a figyelmet a tereplovaglás fontosságára. Tanácsai minden szakágban tevékenykedő lovas számára egyaránt hasznosak voltak, és erre Gyula bácsi többször fel is hívta a figyelmet. Mint fogalmazott,

egy jól idomító lovas lehet díjugrató vagy díjlovas, militarys, csak a nyerget cseréljük alatta. A tudás a fontos, mellyel rendelkezik.

Fotó: Somogyvári Anett

Az előadás során számos egyedi problémát felvetettek a lovasok a legkülönbözőbb témákban, melyekre az örökös magyar bajnok nem volt rest több alternatívát is kínálni, hogy hogyan közelítse meg a lovas a probléma kezelését.

A legtöbb esetben még nem volt tisztázott az sem, hogy a nem együttműködő lovak egy esetleges fájdalom vagy más szerzett okból nem viselkednek a gazda számára elvárt módon. Minden esetben alapos kivizsgálást, megfigyelést javasolt Gyula bácsi. A problémát körül kell járni, s amennyiben nem betegségről, sérülésről van szó, változatos munkaformákkal és szakszerű, pontos edzésekkel kell a lovat tovább képezni.

Az előadást követően óriási sereg lengte körbe a miniszteri biztost, így későre nyúlt a rendezvényünk zárása, ugyanakkor a visszhangja nem ért véget.

A közösségi médiában, e-mailben, telefonon folyamatosan érkeznek a gratulációk, úgy hiszem, minden hallgató számára meghatározó alkalom volt ez.

Tovább emeli Dallos Gyula tiszteletét, hogy az előadói díját teljes egészében felajánlotta a 2020-as évben a legsikeresebb szabadidőlovas számára, az átadását a Szabadidős Szakágra bízta.

Búcsúzóul reméljük, hogy először, de nem utoljára fogadta el a szabadidőlovasok invitálását Gyula bácsi, és még lesz alkalom bőven, hogy átadjon nekünk valamennyit a lovak iránti elhivatottságából és tudásából.

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2020/2 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az akadályugratás alapjai Andrew Hoytól

A tereplovaglás időre megy, de ez nem jelenti azt, hogy gyorsan kell lovagolni. Azt jelenti, hogy jó vonalat kell választani. Minden megtett extra tíz láb vagy három és fél méter egy másodpercet jelent. Tehát, ha fél métert megtakarítasz az akadály megközelítésekor és fél métert a leérkezéskor, a pályán pedig 30 akadály van, 30 másodperccel gyorsabb vagy a többieknél.

Ha durran és porzik vagy törik, az már találat II.

A koronglövészet többféle versenymódot foglal magába. A nemzetközi szabályok szerint a skeet és trap versenyszámokban a férfiak 125, a nők 75 korongot lőnek, míg a duplatrap versenyeken a férfiak 150-et, a nők pedig 120-at. A versenyek során a legjobb hat teljesítményt felmutató sportlövő jut be a döntőbe.

Kékfrankos babsterccel - gasztrotúra Sopronban

A természeti környezet legalább annyira lenyűgözi a Sopronba látogatót, mint maga a város. Az ország első, legfelszereltebb parkerdejét évente mintegy egymillió látogató keresi fel, színes programkínálatával egész évben meghatározó eleme a turizmusnak. A gasztronómia szerelmesei sem csalódnak, Sopronban izgalmas, multikulturális gasztronómiával és kiváló vörösborokkal várják őket.

Szárnyaló ízek, avagy mást érzünk a levegőben, mint a földön

Nézzünk szembe a tényekkel, a repülőgépeken kínált ételek nem vetekszenek a jó éttermekben készített friss fogásokkal. De van tudományos magyarázat arra, hogy miért érzékeljük az ízeket rosszabbaknak a repülőgépen, mint a konyhánkban, vagy egy kellemes étteremben.

Ha durran és porzik vagy törik, az már találat I.

Aki ódzkodik egy állat életének kiontásától, vagy valamilyen oknál fogva nem „fertőzte” meg a vadászat miliője, azonban vonzalmat érez a fegyverek iránt, és ezt a kötődést nem tudja, és nem is akarja elvágni, annak mentsvárai lehetnek a lőtér nyújtotta lehetőségek. Különböző távolságú célpontokra adható le lövés, eltérő fegyverekkel és pályákon. És itt válik szerelemmé az a bizonyos kötődés!

Megkezdődött a Székely Lovas Akadémia előkészítése

A Székely Lovas Akadémia megalapításáról egyeztetett Dallos Gyula, a Kincsem Nemzeti Lovas Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos és Böjte Csaba ferences rendi szerzetes. A cél egy olyan ernyőszervezet létrehozása, amely segít megőrizni a nagy hagyományokkal rendelkező, sokszínű, székely lovas kultúra értékeit.

Vágtatempóban halad a lóversenysport népszerűsítése

„Onnan, a túlsó sarokból, kezemben egy hatalmas távcsővel, a törzsfogadók élcelődései közepette igyekeztem közvetíteni a galoppversenyeket” – emlékezett vissza találkozásunkkor a kezdeti szárnypróbálgatásaira Pécsi István.

„Jó, ha meg van vetve a bor ágya”

„A falusi emberek, ha idejük engedte, elmentek a hegyre, ott összejöttek a szomszédok, beszélgettek és borozgattak. Az iváshoz szerettek felkészülni, úgy is mondták: jó, ha meg van vetve a bor ágya.” Somogyi Zoltán fogalmazta meg ekképpen a gyenesdiási Darnay-pince létének és üzemeltetésének mottóját.

Steingrube nakkösség

A selmeci akadémián a kiegyezés után a magyar lett a hivatalos nyelv, és a hazafias felbuzdulás következtében egyre több lett a magyar hallgató, míg a monarchia többi országainak diákjai és a külföldiek fokozatosan elmaradoztak. A magyar szellemben szervezett és irányított akadémiai ifjúság megtartotta a régi hagyományok szép szokásait, humoros mókáit.

Növényevő állatok betelepítésével meggátolható a permafroszt olvadása

A lovak és a bivalyok lehetnének a tájépítészek, akik átalakíthatnák napjaink tundráját legelőkké. Az észak-sarki tundra nagytestű növényevő állatokkal való betelepítésével helyre lehetne állítani az egykori mamutlegelők ökoszisztémáját, és mérsékelni a globális felmelegedés hatásait - vélik az Oxfordi Egyetem kutatói, akik a tervet gazdaságilag életképesnek tartják.