Back to top

Az örökös bajnoktól tanultunk

A Magyar Lovassport Szövetség Szabadidős Szakága fennállása óta minden évben megszervezi téli előadássorozatát a Nemzeti Lovarda Tudásközpontjában. A mostani téli időszak második, ugyanakkor a 2020-as év első előadását Dallos Gyula mesteredző, örökös magyar bajnok, a Kincsem Nemzeti Lovas Program végrehajtásáért felelős miniszteri biztos tartotta.

Fotó: Somogyvári Anett
Az előzetes jelentkezések alapján már látszott, hogy nagyon heterogén közönséggel áll majd szemben az előadó, és nagyon sokan lesznek. Bár azt eddig is tudtuk, hogy a szabadidőlovasok egy hatalmas, sokszínű, sokrétű érdeklődésű társadalom, akik nagyon lelkesek és tudásvágyók. Jelen esetben voltak westernlovasok, szabadidomítók, díjlovasok, díjugratók, lovas polgárőrök, lovasrendőrök, lovasedzők, szabadidős és licenccel rendelkező versenyzők.

Az előadás témája – ló és lovas együttműködése a szabadidős lovaglásban – ennek megfelelően több lehetőséget is megengedett, Gyula bácsi könnyen alkalmazkodott a szerteágazó érdeklődésű lovasokhoz. Szó esett lovas történelmünk kiemelkedő helyeiről, személyeiről, példaképekről, lovaskultúráról; de kifejtette a lovas iránt támasztott kívánalmakat is, elsősorban azt, hogy mit takar az igényesség önmagunk, a ló és a sport felé, valamint a megfelelő alázat, tisztelet a sporttársaink, a lovak és lovastársaink iránt.

Rengeteg hasznos gyakorlati tanács mellett elhangzottak olyan információk is, melyek kissé meglepték a közönséget. Például a mesteredző felhívta a figyelmet a tereplovaglás fontosságára. Tanácsai minden szakágban tevékenykedő lovas számára egyaránt hasznosak voltak, és erre Gyula bácsi többször fel is hívta a figyelmet. Mint fogalmazott,

egy jól idomító lovas lehet díjugrató vagy díjlovas, militarys, csak a nyerget cseréljük alatta. A tudás a fontos, mellyel rendelkezik.

Fotó: Somogyvári Anett

Az előadás során számos egyedi problémát felvetettek a lovasok a legkülönbözőbb témákban, melyekre az örökös magyar bajnok nem volt rest több alternatívát is kínálni, hogy hogyan közelítse meg a lovas a probléma kezelését.

A legtöbb esetben még nem volt tisztázott az sem, hogy a nem együttműködő lovak egy esetleges fájdalom vagy más szerzett okból nem viselkednek a gazda számára elvárt módon. Minden esetben alapos kivizsgálást, megfigyelést javasolt Gyula bácsi. A problémát körül kell járni, s amennyiben nem betegségről, sérülésről van szó, változatos munkaformákkal és szakszerű, pontos edzésekkel kell a lovat tovább képezni.

Az előadást követően óriási sereg lengte körbe a miniszteri biztost, így későre nyúlt a rendezvényünk zárása, ugyanakkor a visszhangja nem ért véget.

A közösségi médiában, e-mailben, telefonon folyamatosan érkeznek a gratulációk, úgy hiszem, minden hallgató számára meghatározó alkalom volt ez.

Tovább emeli Dallos Gyula tiszteletét, hogy az előadói díját teljes egészében felajánlotta a 2020-as évben a legsikeresebb szabadidőlovas számára, az átadását a Szabadidős Szakágra bízta.

Búcsúzóul reméljük, hogy először, de nem utoljára fogadta el a szabadidőlovasok invitálását Gyula bácsi, és még lesz alkalom bőven, hogy átadjon nekünk valamennyit a lovak iránti elhivatottságából és tudásából.

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2020/2 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fogat hírek - Szilvásváradi együttműködési megállapodás

Ünnepélyes keretek között megállapodást kötött Szilvásváradon Cseri Dávid, a ménesgazdaság vezetője, illetve Blidár János, a CRM Kft. ügyvezetője arról, hogy a ménes ezután biztosítaná a kft.-nek a lovakat, a kft. pedig a hajtót és a felkészülés lehetőségét az elkövetkező években.

A legjobb mezőgazdasági játékok #maradjotthon idejére

Vélhetően nincs olyan ember, aki legalább gyerekkorában egyszer ne próbált volna ki valamilyen farmos játékot. Elvégre mégiscsak emberek vagyunk, a földhöz való vonzódás valahol mélyen a génjeinkben kódolt. #maradjotthon idején előbb-utóbb valamennyien vágyunk kimenni a mezőre – itt vannak az illúziót kínáló legjobb farmos-mezőgazdálkodós játékok.

Patagondok

Jön a tavasz, évszakváltás. Milyen kihívásokkal kell megküzdeniük a lovasoknak lovaik patáját illetően, hogyan lehet zökkenőmentessé tenni az átmenetet? Milyen veszélyek leselkednek lovaink patájára?

Különleges lovasélmények a Szigetközben

Mihelyst feltűntek a Mosoni-Duna vadregényes kanyarulatai, úgy vált egyfajta kalandos utazássá az addig egyhangúnak ható autózásunk: a kiemelt jelentőségű vizes élőhelyként számon tartott Szigetköz a szélvédőn keresztül is megannyi látnivalót kínált, ami nem csoda, hiszen a térség a természetjárók egyik legkedveltebb célpontja.

Fűbútorok: most kell belekezdeni!

A járványügyi helyzetet látva, idén sokat fogunk otthon ülni, de miért ne tehetnénk ezt a kertben, kényelemben? Egy fűbútor elkészítése egyszerű, bár kissé időigényes: ha most elkezdjük, nyárra már készen is lesz…

Az izlandi lovak közösségteremtő ereje

A Nemzetközi Izlandi Lovas Szövetség (FEIF) január végi közgyűlésén, Izlandon teljes jogú tagként felvette a Magyar Izlandi Lovas Egyesületet. A 22 tagúra bővült világszövetségnek így Magyarország is tagja lett.

A szelíd Cserhát

A Börzsöny és Mátra között elterülő Cserhát az Északi-középhegység lankás, széles völgyekkel tagolt vidéke, melyhez csatlakozik a Karancs és a Medves kistája is. Ormai csupán néhány helyen haladják meg az 500 méteres tengerszint feletti magasságot, ám változatos földtani adottságai miatt természeti értékekben igen gazdag.

Szabadságérzet lóháton

A legváltozatosabb tájakon viszi keresztül az útja, ám közben egy pillanatra sem lankadhat a figyelme, hisz tudja: csak akkor érhet győztesként a célba, ha nemcsak a jó részidőkre hajt, hanem lova energiáival is kellőképpen tud tartalékolni.

Gyógyítást segítő amerikai minilovak

Lassan másfél éve, hogy először tette be patáit miniló a Bethesda Gyermekkórház épületébe, és a kezdeti látványosság mára megszokott jelenséggé vált, hisz Ács Franciska hetente látogatja meg lovaival az intézmény kis betegeit.

Könyvajánló: közös élmény gyerekeknek, felnőtteknek

Nem találtam olyan kiadványt, amely a gyerekeknek és felnőtteknek is segít abban, hogy még tartalmasabban, szórakoztatóbban töltsék idejüket az erdőben, a természetben. Erdőmérnökként, több éves erdei iskola vezetői tapasztalattal, és három gyermek édesanyjaként ezért úgy döntöttem, hogy írok én egyet.