Back to top

Nimfapapagáj mindenkinek!

A nimfapapagáj az 1970-es években tűnt fel nagyobb mennyiségben hazánkban, ekkor vált igazán elérhetővé az átlagos pénztárcájú magyar madárbarát számára. Nagy áttörést jelentett, amikor a ’80-as évek elején megjelent fehér színváltozata. Ekkorra már a magyar madarászok jól ismerték a fajt, tenyésztésének mesterfogásait.

Fotó: Nényei Borbála
Nem meglepő tehát, hogy néhány év alatt oly nagy mennyiségű fehér nimfára tettek szert, hogy csillagászati ára a szürke, azaz a vadszínű árának kétszereséig zuhant.

Hogy mekkora értéket is képviselt egy nimfapapagáj, azt jól példázza, hogy 1984-ben a szürke ára 300-350 forint volt, a fehéré 700-800 között mozgott. Ekkoriban egy kiló kenyér 3 Ft 60 fillérbe, egy liter zacskós tej pedig 5 Ft-ba, egy buszjegy Budapesten pedig 1 Ft 50 fillérbe került.

Ma a szürke és a fehér madár ára közt nincsen különbség, bár a felvásárlók a vadast gyakran egyszerűen nem viszik el.

A nimfa ára ma 1500-3000 Ft között mozog. Akárhogy is számolunk, e papagájfaj ára, mint a többié is általában, a tenyésztőknél töredéke a hajdaninak. Ennek egyetlen pozitív hatása, hogy ma nem jelenthet akadályt senki számára, hogy nimfapapagájt vásároljon.

Legjobb, ha 5-6 hónapos, még kiszínezetlen fiatalokat szerzünk be. Egyesek szerint a nimfa esetében is a hímek jobb hangutánzók, s a még kiszínezetlen hímeknél a fejen valamivel több a sárga szín, az is némileg intenzívebb, mint a tojón.

Madarunk Ausztráliában honos, ahol széltében-hosszában előfordul, bár a zárt erdőségeket kifejezetten kerüli.

Különösen az eukaliptusszal vegyes mezővédő erdősávokban igen gyakori faj. Míg a vadonban a fészkek legalább 200 méterre vannak egymástól, addig a fogságban tenyésztett madaraknál a territoriális viselkedés mára olyannyira átalakult, hogy egy három köbméteres röpdében akár három párat is tudunk együtt költésre bírni. De a nimfapapagájt egyedül is tarthatjuk egy jókora kalitkában a lakásban, s ha megfelelően gondozzuk, akár 25 éven át kedves, bohókás lakótárs lehet, mely bearanyozza gazdájának mindennapjait.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nem köpköd céltalanul - A láma

A láma az Andok jellegzetes háziállata. Mind a mai napig nélkülözhetetlen segítőtársa az ott élő embereknek; használják teherhordóként és hátasállatként egyaránt. Kétezer méter felett, oxigénszegény környezetben 45 kilogrammnyi málhát is képes hosszú távon elcipelni.

Töpörtyűre forralt bor

A töpörtyű – elegánsabb nevén tepertő – finom, sokak által kedvelt és kiválóan csúszik rá a forralt bor. Mindez az erről az ételről és italról elnevezett zalaszántói hagyományőrző fesztiválon is beigazolódott, amit negyedik alkalommal rendeztek meg a településen.

Húsadót vezetnének be az EU zöldjei

Egyre nagyobb lobbierőt képviselnek a húsfogyasztás csökkentését szorgalmazó szervezetek. Számos tanácsadó arra biztatja az embereket, hogy a környezetvédelem érdekében egyenek kevesebb húst. Az európai zöldek most a hús megadóztatását tervezik, hogy a beérkező adóból a gazdálkodók fenntarthatóbbá tehessék állattenyésztésüket, és ebből támogatnák a növényi alapú étrendekre való áttérést is.

A gazdákon is múlik a nagy ragadozó madaraink sorsa

Felemelő látvány, mikor egy bő két méter szárnyfesztávolságú rétisas száll a magasban – ezzel nem mondunk újat. Ugyanakkor az is tény: volt idő, amikor a felelőtlen emberi tevékenység következményeképp csodaszámba ment, ha az ember megpillanthatott Magyarországon egy-egy példányt. Noha a ragadozó madaraink száma napjainkban lassan emelkedő tendenciát mutat, ez könnyen a visszájára fordulhat.

Egyedi ízek a Kárpát-medencéből

Ki merné elvitatni, hogy földműves és állattenyésztő eleinknek a sertés feldolgozása terén igazán maradandót sikerült alkotniuk?! Az elmúlt évszázadok során a dolgok természetes rendje szerint kialakult, hogy a levágott állat egyes részei igazából mire valók, mi az, amiből a legízletesebb étel készíthető.

AM: gyarapodott a hazai túzokállomány

Sikeresek a túzokvédelmi programok, a Kárpát-medencei és azon belül a magyarországi állomány is növekedett.

Krokodil a háznál?!

A krokodilfélék beszerzése elvileg nem jár nagy kiadással, ha közönséges fajokból szeretnénk vásárolni. Már csak azért sem, mert trópusi telepeken nagyüzemi módon is tenyésztik őket. Hazánkban a fajok nagy részét csak intézményes keretek között lehet legálisan tartani. Ez alól kivétel a tompaorrú krokodil (Osteolaemus tetraspis) és a két törpekajmánfaj (Paleosuchus palpebrosus, P. trigonatus).

Több lábon álló biogazdaság

Vajon mekkora jelentőséggel bír ma az a tény, hogy Kárpátalján a vele szomszédos négy ország mindegyikéhez képest, bő két évtizedes késéssel épültek fel az első szupermarketek? Mert mostanra nyilvánvalóvá vált, hogy ahol ezek az áruházláncok megjelentek, ott gyorsan átalakultak a vásárlási szokások.

Magyar vagy német pulykát válasszunk?

Bár még tart a tél, sokan gondolkodnak azon, hogy udvarukon valamilyen baromfifaj tartására vállalkozzanak, s a tavasz beköszöntével napos vagy előnevelt állatokat vásároljanak. Az elmúlt években a gyöngytyúk volt e téren talán a legkeresettebb, a pulyka méltatlanul háttérbe szorult. Pedig, ha könnyen tartható, ellenálló fajták egyedeire teszünk szert, sok örömünk telhet ennek tartásában is.

Egyelőre csak néhány megyében látványos mértékű a vaddisznógyérítés

Bár pontos adatok nincsenek, az afrikai sertéspestis (ASP) terjedésének megállítására elrendelt vaddisznógyérítés a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szerint folyik, és a vadászok, valamint a házisertés-tartók kártalanítására már több mint 4,6 milliárd forintot fizettek ki.