Back to top

Repce és napraforgó - Teljes a technológiai sor a BASF-nél

A BASF 2020-ban már teljes technológiai sort kínál a termelőknek repcéből és napraforgóból, vagyis a vetőmagtól a gyomirtó-, gombaölő- és rovarölőszereken át a nitrogénmenedzsmentig mindent. A cég a kor kihívásaira válaszolva új típusú gombaölőszereket is kifejlesztett.

Fotó: MTI - Varga György
Mindenünk a repce és mindenünk meg is van hozzá. Ezzel a kampánycímmel vezette be 2019 őszén új repcehibridjeit a BASF. A cég korábban is erős volt repcében, ám tavaly nagy sikereket értek el: a korábban a Bayertől átvett portfólió forgalmát megduplázták és 7% piaci részt sikerült a cégnek elérni.

Idén a BASF-nek tényleg megvan mindene a repcetermesztéshez: vetőmag, gyomirtó, gombaölő és rovarölő szer, mellette a nitrogénmenedzsment.

Ha pedig a Rafting® Pack-ot választja a termelő, az egész növényvédelmi csomaghoz egyben, és persze kedvezőbb áron hozzájuthat.

Hajnal Gábor, marketing vezető, BASF Hungária Kft. Agrodivízió lapunknak almondta: 

„Megtalálható lesz a Rafting® Packban a jól ismert Fendona® rovarölő szerünk, a Pictor®, Magyarország kedvenc gombaölő szere és a Rafting nevű rovarölő szerünk, amit korábban Mospilan® néven lehetett ismerni máshonnan, és így lesz egy komplett ajánlatunk repce rovarölő szeres és gombaölő szeres kezelésére is.”

A klímaváltozás kihívásaira válaszként a BASF repcetechnológiája időjárásfüggetlen. A gyomirtást tekintve a megelőző, a korai poszt és posztmegoldások is metalálhatók a kínálatban. De ugyanez a helyzet a kalászosoknál is.

MMG - Repce és napraforgó - Teljes a technológiai sor a BASF-nél

 

 

„Bevezettük a Systiva® gombaölő szeres kezelést, amiben egy vetőmagra felvitt csávázással kiváltjuk az első gombaölő szeres lombkezelést. Ezzel tudjuk magunkat függetleníteni az időjárástól.

Tehát ha adott egy olyan tavasz, mint amilyen két évvel ezelőtt volt, amikor nem lehetett kimenni a földekre, mert annyira csapadékos volt az időjárás, akkor is meg van oldva a kalászosoknak a korai lombvédelmi kezelése.” - hangsúlyozta Hajnal Gábor.

A teljes technológiai sor persze megtalálható a másik olajos növénynél, a napraforgónál is.

Ahogy a BASF Hungria Agrodivíziójának marketingvezetője fogalmaz:

„Napraforgóban is technológiában gondolkodunk. A BASF a Clearfield®, Clearfield® Plus technológiának az atyja.

Eddig csak növényvédőszer területén voltunk jelen a napraforgóban, és a 2020-as szezontól belépünk a vetőmag piacra.

Két új hibriddel jelentkezünk: az egyik egy Clearfied®-es, amit Coloris®- nak hívnak, a másik egy Accordis® nevű, ami egy Clearfield® Plus-os hibrid.”

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kell a magyar torma

A torma a zöldségágazaton belül a leginkább kézimunka-igényes kultúrák közé tartozik. Hajdú-Bihar megyében 1200-1500 hektáron, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Szolnok megyékben 300-400 hektáron termesztik. Ezekről a területekről évenként 15-18 ezer tonna tormát szednek, amely kielégíti a hazai és az exportigényeket is.

Az áttelelő zöldségfélék védelme

Ahhoz, hogy egészségünk, munkaerőnk töretlen maradjon, a frisszöldség-fogyasztás nagyon fontos a téli hónapokban is. Ezért nem szabad megfeledkeznünk azokról a hidegtűrő, áttelelő zöldségfélékről, amelyek télen is szedhetők, folyamatosan használhatók ételeinkben, emellett a házikert téli hasznosítását is szolgálják. Közülük most a bimbóskel és a póréhagyma kórokozóit és kártevőit mutatjuk be.

Elmarad a milánói Myplant & Garden a koronavírus miatt

Sajtóközleményt adott ki a Milánóban február 26-28-ára tervezett nagyszabású dísznövényexpó, a Myplant & Garden a koronavírus miatt. Az Észak-Olaszországból érkező hírek miatt több nemzetközi kiállító visszamondta részvételét, ezért a szervezőbizottság úgy döntött, szeptemberre halasztják az eseményt.

Kezdődhet a lemosó permetezés, ne sajnáljuk a permetlét

A napok előrehaladtával egyre jobban érezhető a tavasz közeledte, mi is újra jelentkezünk a növényvédelmi előrejelzéssel. A legelső teendő a fák megtisztítása a tavalyi gyümölcsmúmiáktól, valamint a metszés és a lemosó permetezés. Nem mindegy, milyen szert választunk a lemosáshoz, előtte nézzük át a fákat és azonosítsuk az ellenségeinket.

Kell-e félnünk a madárinfluenzától? - Állatorvossal tisztázzuk a félreértéseket

A madárinfluenzát a híradásokból úgy ismerhetjük, mint a nagy tömegben tartott madárállományok betegségét. Sajnos azonban a kisgazdaságokban, vagy háztájiban tartott állatok ugyanúgy ki vannak téve a megbetegedésnek, mint nagyüzemekben tartott társaik.

Klímaváltozás: halálra főtt félmillió kagyló

Az elpusztult kagylókra Új-Zéland partjainál, a sziklák között elterülve bukkantak rá, az emelkedő hőmérséklet miatt gyakorlatilag élve megfőttek. A szakértők szerint a jövőben hasonló jelenségekre lehet számítani a klímaváltozás miatt.

Szépek és hasznosak a vadrózsák

Őshonos növény lévén mindenki jól ismeri a vadrózsát, aminek a termését, a csipkebogyót sokféleképpen hasznosíthatjuk. Több más vadrózsafajt is termesztésbe vontak és nemesítenek Európában.

Jönnek a gólyák, már hallani a rigó énekét is

A rövid tél miatt jóval korábban érkeznek a költöző madarak. Éjszakánként azért többnyire még most is fagypont alá hűl a levegő hőmérséklete, igaz, nincsenek kemény mínuszok. Van-e a visszatérő madaraknak elegendő táplálékuk – kérdeztük Schmidt Egon ornitológust?

Elnézték a naptárt a növények?

Annyira enyhe volt a tél Olaszországban, hogy van olyan zöldség és gyümölcs, ami akár egy hónappal korábban teremhet a vártnál. A gazdák aggódnak, egyrészt mert nem múlt még el a kései fagyok veszélye, másrészt, mert lehetetlen így előre tervezni az értékesítési szezont.

KSH: nagy különbségeket takar a mezőgazdasági árak szolid emelkedése

Tavaly decemberre a novemberi 5,2 százalékosról 0,6 százalékponttal 4,6 százalékosra szelídült a mezőgazdasági felvásárlási árak éves emelkedése, annak ellenére is, hogy a sertések felvásárlási ára 49,5 százalékkal magasabbra szökött - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) honlapján elérhető legfrissebb adatokból. A decemberi drágulás mértéke az egész évi 5,4 százalékos átlagnál is hajszállal alacsonyabb volt.