Back to top

Az emberi test komposztálása lehet a temetkezés zöld alternatívája

A temetkezés után a balzsamozó folyadék, a lebomló fa szennyezheti az élő vizeket, a hamvasztás szén-dioxid kibocsátása egy repülőútéval vetekszik, így nem csoda, ha temetkezési szakemberek keresik a végső nyugalomra helyezés zöld alternatíváit. Ennek egyik módja lehet az emberi test komposztálása.

Lynne Carpenter-Boggs, a washingtoni állami egyetem talajtudományi és fenntartható mezőgazdasági tanszékének professzora egy konferencián beszélt arról, a kísérleti projektről, amelyben holttestekből komposztot „állítottak elő” - adja hírül a The Guardian.

Emberi test komposztálása speciális körülmények között
Fotó: theguardian.com
A seattle-i székhelyű Recompose jövőre tervezi megnyitni a világ első emberi komposztáló létesítményét. Egy kísérleti projektben hat testet komposztáltak, hogy teszteljék a rendszer hatékonyságát és a biztonságot - mindezt Carpenter-Boggs tudományos felügyelete mellett.

A természetes szerves redukciónak nevezett folyamat négy-hat hét alatt egy holttestből két talicska értékes talajt eredményezett.

A folyamatot így írják le: „A testet újrahasznosítható hatszögletű acéltartályba helyezzük, mellé faforgács, lucerna és szalma kerül. A páratartalom, valamint a szén-dioxid, a nitrogén és az oxigén arányának gondos ellenőrzésével a rendszer tökéletes feltételeket teremt a hőkedvelő (termofil) mikrobák számára, amelyek drámai módon felgyorsítják a normál bomlási sebességet."

"Kicsit meglepő, hogy amikor a mikrobiális aktivitás elindul és elegendő alapanyag van, akkor a különféle termofil organizmusok teljes osztálya aktívvá válik" - mondta Carpenter-Boggs.

A projekt lezárásaként megállapították, hogy mindent, beleértve a csontokat és a fogakat is, a baktériumok megbízhatóan átalakítják komposzttá

(a nem természetes anyagok, például a szívritmus-szabályozók és a csípőprotézis érintetlenek maradtak, átvizsgálás, ellenőrzés után akár újrahasznosíthatók).

Méréseik szerint a talajban alacsony a koliform baktériumok szintje, vagyis nem hordoznak biológiai veszélyt, így a rokonok biztonságosan szétszórhatják szeretteik maradványait, vagy felhasználhatják akár egy rózsabokor ültetésére vagy a zöldségeskertben.

Az emberi test komposztálása az Egyesült Államok Washington államában legális tevékenység.
Forrás: 
The Guardian

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Visszatértek a magyartarkák az őrségi legelőkre

Az elmúlt években észrevehetően megnőtt a szarvasmarhatartás iránti kedv az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság (ŐNPI) területein tevékenykedő gazdák körében. Mindez nem a véletlennek, hanem sokkal inkább annak a kezdeményezésnek köszönhető, melynek alkalmával az igazgatóság magyartarka üszőket helyezett ki a tartási feltételeknek megfelelő jelentkezők gazdaságába.

Új natúrpark alakul az Őrjegben

Natúrpark címet adományozott az Őrjeg és szőlőhegyei térségnek Nagy István agrárminiszter. Ezzel már 16 natúrpark működik Magyarországon.

Fontos a repce tápanyag-utánpótlása a tavaszi vegetációs periódusban

A repce tavaszi fejtrágyázása több helyen már megtörtént, azonban sokan két részletben, osztott fejtrágyázást végeznek, a kiegyenlítettebb tápanyag-utánpótlás érdekében. Az intenzív repcetermesztésnek ma már szinte kihagyhatatlan eleme a lombtrágyázás is.

Illatos erdei szőnyeg

Az odvas és az ujjas keltike tavasszal pompás lila-fehér virágszőnyeget borít az erdő aljára. Az odvas keltike állománya talán kissé sűrűbb és tömöttebb, de ettől eltekintve mind a két virág látványa és illata is megkapó.

Ingyenesen nézhető díjnyertes magyar természetfilmek

Bár a nemrég Magyar Filmdíjat nyert Vad erdők, vad bércek mozipremierjét a koronavírus-helyzetre tekintettel későbbre halasztják, az alkotók gondoltak az otthon maradókra is: ingyenesen elérhetővé tették három korábbi természetfilmjüket, a Vad Szigetközt, a Vad Kunságot és a Tiltott zónát.

Elrejtett kincsünk, a Táti-szigetek

Az Agrárminisztérium természetvédelmi területté nyilvánította a Duna Táti-szigeteinek közel háromszáz hektáros térségét. Az újonnan létesített Táti és süttői Duna-szigetek természetvédelmi terület rendeltetése a Duna menti területek hajdani természetes állapotára jellemző ártéri élőhely-maradványok – mocsárrétek, puhafás ligeterdők – hosszú távú megőrzése, fenntartása.

Kapcsolj le: digitális térben zajlik idén a Föld Órája

A Föld Óráján minden év márciusának utolsó szombatján este világszerte lekapcsolják egy órára a világítást, és áramtalanítják az elektromos készülékeket. A Földnek szentelt 60 perc célja nemcsak az, hogy otthonainkban és városainkban szimbolikusan kialudjanak a fények, hanem hogy az emberiség tudatára ébredjen, a fenntartható jövő és bolygónk állapotának megóvása mindannyiunk felelőssége.

Merre tovább magyar mezőgazdaság?

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara frissítette március közepén kiadott elemzését, melyben a koronavírus-járvány hatását vizsgálta a mezőgazdaságra. A termesztés és feldolgozás folyamatosságának fenntartására több javaslatot is megfogalmazott a kamara, hangsúlyozva, hogy ebben az ágazatban, különösen az állattenyésztésben nem lehet egyik pillanatról a másikra leállni.

Mi lenne, ha a napelem éjszaka is működne?

Mi lenne, ha a napelemek éjszaka működnének? Egy amerikai egyetem professzora és végzős hallgatója egy tanulmányban írja le az első hallásra mulatságos és ellentmondásos ötletet, mely lehet új távlatokat nyit a megújuló energiaforrások felhasználásának területén.

"Infrás kasza", mely védi a fűben lapuló őzgidákat

A kaszálások idején különféle vadfajok lapulnak meg a számukra biztonságosnak vélt magas kultúrákban. A vadriasztó lánc nem olyan hatékony, mint ahogyan azt elvárják a termelők. A Pöttinger fejlesztette SENSOSAFE berendezés lényege egy olyan infravörös optikai rendszer, amely a kasza előtti sávot pásztázza és észleli a vad jelenlétét.