0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Az emberi test komposztálása lehet a temetkezés zöld alternatívája

A temetkezés után a balzsamozó folyadék, a lebomló fa szennyezheti az élő vizeket, a hamvasztás szén-dioxid kibocsátása egy repülőútéval vetekszik, így nem csoda, ha temetkezési szakemberek keresik a végső nyugalomra helyezés zöld alternatíváit. Ennek egyik módja lehet az emberi test komposztálása.

Lynne Carpenter-Boggs, a washingtoni állami egyetem talajtudományi és fenntartható mezőgazdasági tanszékének professzora egy konferencián beszélt arról, a kísérleti projektről, amelyben holttestekből komposztot „állítottak elő” – adja hírül a The Guardian.

A seattle-i székhelyű Recompose jövőre tervezi megnyitni a világ első emberi komposztáló létesítményét. Egy kísérleti projektben hat testet komposztáltak, hogy teszteljék a rendszer hatékonyságát és a biztonságot – mindezt Carpenter-Boggs tudományos felügyelete mellett.

A természetes szerves redukciónak nevezett folyamat négy-hat hét alatt egy holttestből két talicska értékes talajt eredményezett.

A folyamatot így írják le: „A testet újrahasznosítható hatszögletű acéltartályba helyezzük, mellé faforgács, lucerna és szalma kerül. A páratartalom, valamint a szén-dioxid, a nitrogén és az oxigén arányának gondos ellenőrzésével a rendszer tökéletes feltételeket teremt a hőkedvelő (termofil) mikrobák számára, amelyek drámai módon felgyorsítják a normál bomlási sebességet.”

„Kicsit meglepő, hogy amikor a mikrobiális aktivitás elindul és elegendő alapanyag van, akkor a különféle termofil organizmusok teljes osztálya aktívvá válik” – mondta Carpenter-Boggs.

A projekt lezárásaként megállapították, hogy mindent, beleértve a csontokat és a fogakat is, a baktériumok megbízhatóan átalakítják komposzttá

(a nem természetes anyagok, például a szívritmus-szabályozók és a csípőprotézis érintetlenek maradtak, átvizsgálás, ellenőrzés után akár újrahasznosíthatók).

Méréseik szerint a talajban alacsony a koliform baktériumok szintje, vagyis nem hordoznak biológiai veszélyt, így a rokonok biztonságosan szétszórhatják szeretteik maradványait, vagy felhasználhatják akár egy rózsabokor ültetésére vagy a zöldségeskertben.

Az emberi test komposztálása az Egyesült Államok Washington államában legális tevékenység.
Forrás: The Guardian