Back to top

Erdei apróság lett az Év Vadvirága az idén

Az idén Év Vadvirága a nemes májvirág (Hepatica nobilis) lett, a szavazatok több mint felével győzedelmeskedett a báránypirosító (Alkanna tinctoria) és a kövér daravirág (Draba lasiocarpa) előtt. Hazánkban őshonos növényfaj, de ritkán találkozhatunk vele, noha egyes élőhelyein nagy telepeket alkot. Többféle kerti változatát nemesítették ki.

Ez az apró erdei növény az északi félgömb mérsékelt övi, erdős területein él, Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában is. Hazánkban őshonos növényfaj, de ritkán találkozhatunk vele, noha egyes élőhelyein nagy telepeket alkot. A Középhegységben és a Dunántúl déli részein, valamint Zalában, a Balaton-felvidéken és a Bakonyban

szórványosan fordul elő üde lomberdőkben, köves talajú bükkösökben, gyertyános-tölgyesekben.

A kis termetű, 5–15 cm magas májvirág a szellőrózsafélék családjába tartozik. Nevét a leveleiről kapta, ugyanis jellegzetesen három karéjúak, némiképp a máj lebenyeire emlékeztetnek. Szélességük 7-9, hosszuk 5-6 centiméter. Télizöld növény, lombja egész télen megmarad, és csak a friss levelek kihajtásakor, virágzáskor vagy azt követően szárad le a régi lomb. Március–áprilisban virágzik, 6-7, ritkán akár 10 lepellevélből állnak kék, olykor rózsaszín vagy fehér virágai. A virágok a lomb fölött nyílnak, és csakúgy, mint a levelek, közvetlenül a föld alatti rizómából fejlődnek ki.

Kissé húsos, fényes, jellegzetes levelei vannak
Kissé húsos, fényes, jellegzetes levelei vannak

1988 óta védett növény, természetvédelmi értéke 5000 forint, nem szabad begyűjteni a természetből!

A népi gyógyászatban is régóta ismert gyógynövény, gyengén mérgező, szerencsére nagyon keserű. Ranunkulin nevű glikozidjának bomlásterméke felelős a keserű ízért. Emellett csersavat, flavonoidokat, és antociánt tartalmaz a levele. Ma már nem használjuk, valaha máj- és epebajok, vizelési zavarok, vese- és hólyagbántalmak ellen ajánlották. Külsőleg borogatásként alkalmazták sebek, kötőhártya-gyulladás, fekély és kiütések kezelésére.

Rózsaszín változata a természetben is előfordul
Rózsaszín változata a természetben is előfordul
Többféle díszváltozatát nemesítették, a Silber Raffels és a Cremar fajta lombja márványos rajzolatú, virágaik rózsaszínűek, a Flore Plena teltvirágú, az Aminoff fehér virágú fajta. Üde termőhelyre, meszes talajra való növény, fák árnyékába érdemes ültetni és sok komposzttal lazítani a talaját.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Változatos élővilág a Kupi-erdőben

Pápától délre, a várostól tíz kilométerre, a Kupi-erdőben vezet a Tallós Pál Tanösvény. A Bakonyerdő Zrt. által 2003 óta működtetett és tavaly felújított tanösvény egy fájóan fiatalon elhunyt, kivételes ember és szakember munkásságának állít emléket.

Bevetésen a mezőőrök

Ősszel az Agrárminisztérium megújította a mezőőrök és a hegyőrök szolgálati viszonyának szabályozását, ennek következtében mintegy 430 mezei őrszolgálat számára vált átláthatóbbá a jogszabályi környezet. Országszerte nagyon vegyes a kép, sok helyen egyáltalán nincs mezei őrszolgálat, máshol alig működik, és vannak nagyon jó példák is. A városokban és a falvakban szolgálatot teljesítő mezőőrök feladatai között nagyok a különbségek.

Polgárőrök közreműködésével tisztulnak meg a Debrecen környéki erdők

A debreceni, illetve a megyeszékhely 15 kilométeres körzetében levő erdőterületeket tisztítja meg a Debreceni Polgárőr Egyesület a Cívis Városért.

Az erdő látogatásának rendje - Az erdei közlekedés szabályai

A Pécs környéki és Baranya megyei állami erdőket kezelő Mecsekerdő Zrt. régóta arra törekszik, hogy partneri viszonyt létesítsen a rendőrséggel. Május 3-án ezért tartottak közös partnerségi konferenciát, melyen a fő téma az erdei közlekedés, különösen az erdei motorozás, quadozás volt.

Tizennégy jeladós kanalasgém szolgálja a faj védelmét

Az elmúlt öt évben hét fiatal és hét öreg kanalasgém (Platalea leucorodia) kapott GPS-jeladót a Kiskunsági Nemzeti Park területein - közölte a szervezet igazgatósága az MTI-vel.

Fotóturisták a repceföldön?

A természet szerelmesei és az Instragrammerek a festői napraforgó-, repce- vagy levendulaföldeken kóvályognak. Ismerős szituáció? A gazdálkodók számára jóval többről szól egy séta a termésükön át, mint egy kattintás.

Eltűnt az élet a Sajóból

Márciusban érkezett először hír arról, hogy a Sajó szlovákiai szakaszán vastartalmú szennyvíz folyik az egykori Siderit üzem telephelyéről. Akkor a magyar Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) a nemzetközi Duna-védelmi egyezmény keretében és a Magyar-Szlovák Határvízi Bizottságon keresztül kérte a szomszédos országot a kármentesítés haladéktalan megkezdésére.

Madarakról és fákról a botanikus kertben

Több mint ötszázan vettek részt a Madarak és Fák Napja alkalmából pénteken, a Nyíregyházi Egyetem Tuzson János Botanikus Kertjében rendezett programon. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület valamint a NYÍRERDŐ Zrt. Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola két év kényszerszünet után tartotta meg ismét az évtizedes múltra visszatekintő rendezvényt.

Beporzók napja 2.: nemcsak a méhekről szól

2018 óta március 10-e a beporzók napja. Ezen a napon nemcsak a házi méhekre és a méhalkatúakra hívjuk fel a figyelmet, hanem minden olyan élőlényre, amelynek szerepe van a növények megporzásában, hiszen a termesztett növények kétharmadát, az élelmiszereinknek pedig egyharmadát köszönhetjük nekik.

Bölcs fákat mutatnak be

A Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége és a szlovák Narodny Trust tavaly indította el a Bölcs Fák – a történeti és gyűjteményes kertekben lévő matuzsálem fák megőrzése és vonzerejük növelése a zöld turizmus jegyében című kezdeményezését.  Közös munkájuk során támogatják az idős fák állapotának felmérését, a kiválasztott fák ápolását.