Back to top

Erdei apróság lett az Év Vadvirága az idén

Az idén Év Vadvirága a nemes májvirág (Hepatica nobilis) lett, a szavazatok több mint felével győzedelmeskedett a báránypirosító (Alkanna tinctoria) és a kövér daravirág (Draba lasiocarpa) előtt. Hazánkban őshonos növényfaj, de ritkán találkozhatunk vele, noha egyes élőhelyein nagy telepeket alkot. Többféle kerti változatát nemesítették ki.

Ez az apró erdei növény az északi félgömb mérsékelt övi, erdős területein él, Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában is. Hazánkban őshonos növényfaj, de ritkán találkozhatunk vele, noha egyes élőhelyein nagy telepeket alkot. A Középhegységben és a Dunántúl déli részein, valamint Zalában, a Balaton-felvidéken és a Bakonyban

szórványosan fordul elő üde lomberdőkben, köves talajú bükkösökben, gyertyános-tölgyesekben.

A kis termetű, 5–15 cm magas májvirág a szellőrózsafélék családjába tartozik. Nevét a leveleiről kapta, ugyanis jellegzetesen három karéjúak, némiképp a máj lebenyeire emlékeztetnek. Szélességük 7-9, hosszuk 5-6 centiméter. Télizöld növény, lombja egész télen megmarad, és csak a friss levelek kihajtásakor, virágzáskor vagy azt követően szárad le a régi lomb. Március–áprilisban virágzik, 6-7, ritkán akár 10 lepellevélből állnak kék, olykor rózsaszín vagy fehér virágai. A virágok a lomb fölött nyílnak, és csakúgy, mint a levelek, közvetlenül a föld alatti rizómából fejlődnek ki.

Kissé húsos, fényes, jellegzetes levelei vannak

1988 óta védett növény, természetvédelmi értéke 5000 forint, nem szabad begyűjteni a természetből!

A népi gyógyászatban is régóta ismert gyógynövény, gyengén mérgező, szerencsére nagyon keserű. Ranunkulin nevű glikozidjának bomlásterméke felelős a keserű ízért. Emellett csersavat, flavonoidokat, és antociánt tartalmaz a levele. Ma már nem használjuk, valaha máj- és epebajok, vizelési zavarok, vese- és hólyagbántalmak ellen ajánlották. Külsőleg borogatásként alkalmazták sebek, kötőhártya-gyulladás, fekély és kiütések kezelésére.

Rózsaszín változata a természetben is előfordul
Többféle díszváltozatát nemesítették, a Silber Raffels és a Cremar fajta lombja márványos rajzolatú, virágaik rózsaszínűek, a Flore Plena teltvirágú, az Aminoff fehér virágú fajta. Üde termőhelyre, meszes talajra való növény, fák árnyékába érdemes ültetni és sok komposzttal lazítani a talaját.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A legkönnyebben tenyészthető amazonpapagáj

Még az 1980-as évek elején történt, hogy egy budapesti díszmadártenyésztő néhány egyed kékhomlokú amazonpapagájra tett szert, és ez az akkori Magyarországon oly nagy eseménynek számított, hogy a sajtó is többször beszámolt arról, hogyan élnek gazdájuknál ezek a szépséges tollasok. Az elmúlt évtizedekben nem csupán szaporítani sikerült a fajt, de különféle színmutációk nemesítése is megkezdődött.

A világ egyik legkülönlegesebb madara

A bozóti pulykát nálunk ausztrál talegallatyúknak hívják. A Nagy-Vízválasztó-hegység erdeit lakja, emiatt a közelmúlt tűzvésze nagy károkat okozott állományában. A talajon keresgél tápláléka után, amely rovarokból, lehullott gyümölcsökből stb. áll. Életmódja egészen különleges…

Legendás Kerecsen

A kerecsensólyom mindig is kiemelt szerepet játszott mondavilágunkban, történelmünkben. Népünk vezetői szívesen választották erejük, hatalmuk jelképévé, Géza fejedelem koráig a magyarok hadi jelvényeként is szolgált. Az elbeszélések szerint Attila pajzsát is ez a ragadozó madár díszítette.

Ez a krumpli kevésbé hizlal

A burgonya az egyik legnépszerűbb élelmiszer Németországban, sok fogyasztó számára azonban túl magas a szénhidráttartalma. A Kaufland áruházak most alternatív termékújdonságot kínálnak a diétázó burgonyakedvelőknek.

Konzervadomány a mindennapok hőseinek

A jelenlegi rendkívüli helyzetben az orvosok és nővérek az ország hősei, akik minden nap saját és családjuk egészségét kockáztatva indulnak el dolgozni. A Bonduelle zöldségkonzerveket ajánlott fel a véget nem érő feladatok miatt kimerült egészségügyi dolgozóknak.

Fagyhelyzet a gyümölcsösökben

Március 23. és 26. közötti éjszakákon nem a klasszikus tavaszi kisugárzásos fagyokkal volt dolgunk, hanem szállított faggyal álltunk szemben: olyan hideg légtömeg tört be Magyarország területére, mely nagyon erős széllel komoly lehűlést eredményezett. A gyümölcsösökben tapasztalható következményeket Apáti Ferenc, a FruitVeB alelnöke foglalta össze a szervezet holnapján.

Éledezik a kínai almapiac a koronavírus-járvány után

A koronavírus-fertőzés következtében 30 százalékkal apadt a kínai almaforgalom az utóbbi két hónapban. A piaci árak pedig annak ellenére csökkennek, hogy a nagy almatermesztő körzetben, Sanhsziban már emelkednek a termelői árak.

Elmaradhatatlan feladatok a zöldülő erdőben

Beköszöntött a szeszélyes tavasz. Egyszer 20 fok körüli bársonyos meleggel kecsegtet minket, majd egy hirtelen fordulat után, viharos széllel és havazással kacsintunk vissza a télbe. A járványügyi helyzet mellett, sajnos ezek a hektikus időjárási változások is nagy kihívást jelentenek az erdőfelújítási munkák kivitelezésében az EGERERDŐ Zrt.-nél.

A kertészek így segítenek. Köszönjük!

Nemcsak a Dél-pesti Centrumkórházba, hanem más egészségügyi intézmény dolgozóinak is szállítanak ingyen friss és felfoldozott zöldséget és gyümölcsöt a kertészek, hogy hozzájáruljanak egészségük megőrzéséhez és megköszönjék fáradságos munkájukat.

Visszatértek a magyartarkák az őrségi legelőkre

Az elmúlt években észrevehetően megnőtt a szarvasmarhatartás iránti kedv az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság (ŐNPI) területein tevékenykedő gazdák körében. Mindez nem a véletlennek, hanem sokkal inkább annak a kezdeményezésnek köszönhető, melynek alkalmával az igazgatóság magyartarka üszőket helyezett ki a tartási feltételeknek megfelelő jelentkezők gazdaságába.