Back to top

Május közepétől teljes körű mezőgazdasági összeírás

Tíz év után idén nyáron ismét teljes körű mezőgazdasági összeírást készít a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Agrárcenzus, 2020 elnevezéssel.

Az összeírás célja, hogy megfelelő minőségű adatok álljanak a gazdálkodók, illetve a hazai és az európai uniós döntéshozók részére. A jó döntések előkészítéséhez ugyanis pontos, megbízható, hiteles, naprakész és nagyon részletes területi szintű adatok szükségesek. 

A kijelölt adatszolgáltatóknak a válaszadás kötelező.

Az összeírást az EU bizottsági rendelete írja elő a tagállamokban, így a gyűjtött adatok – a 2018. évi Gyümölcsös ültetvények összeíráshoz hasonlóan – EU szinten is összehasonlíthatók és elérhetők lesznek az Eurostat honlapján. Emellett a 10 évenkénti összeírás része a FAO ajánlásának, így 2020-ban a világ minden táján zajlanak hasonló mezőgazdasági célú adatgyűjtések.

Az összeírandó adatok körét uniós szinten határozták meg, de a hazai igények kielégítése is fontos szempont volt a kérdőív kialakításakor. A fejlesztéspolitikai tervezés érdekében ezért üvegházakkal, fóliaházakkal, fóliasátrakkal kapcsolatos kérdések is szerepelnek benne. A 2020 utáni közös agrárpolitika tervezete, és az elmúlt években felgyorsult technikai fejlődés pedig indokolttá teszi, hogy külön kérdéscsoport foglalkozzon az agrárdigitalizációval. Ezért a gazdaságban használt digitális eszközökre, precíziós gazdálkodáshoz kapcsolódó eszközökre vonatkozóan is gyűjtenek adatokat.

Az Agrárcenzus 2020 két szakaszból fog állni. Május 15-től 31-ig tart az online kitöltési időszak, majd június folyamán közel hatezer összeíró járja majd a vidéket, és felkeresi azokat, akik nem küldték el az adataikat elektronikusan.

Kiemelt cél, hogy a gazdálkodók az adatgyűjtés első szakaszában minél nagyobb arányban éljenek az online kitöltés lehetőségével. Az érintettek postai úton vagy e-mailben fogják megkapni a szükséges tudnivalókat május elején. A kitöltésben a falugazdászok is segítséget nyújtanak, közvetlenül a támogatási kérelmek beadását követő időszakban. 

A kérdőívet a teljes gazdaságra vonatkozóan kell kitölteni, hogy követni lehessen a gazdaságszerkezetben bekövetkezett változásokat és a szakpolitikai tervezés során a különböző gazdaságméretek figyelembevételével is lehessen számolni.

Az adatszolgáltatásra kijelöltek szerepelnek a KSH mezőgazdasági regiszterében, a Magyar Államkincstár, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vagy egyéb szervezet adatbázisában. A kérdőíven szerepelnek a gazdasághoz kapcsolódó személyek ügyfél-azonosítói, őstermelői igazolványszámai és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarai azonosítói. Célszerű ezeket ellenőrizni, mert a jövőben az ezen szervezeteknek szolgáltatott adatokkal kiválthatók lehetnek adatgyűjtések, így a KSH-nak nem kell majd külön adatot szolgáltatni, hívja fel a figyelmet közleményében a Központi Statisztikai Hivatal.

Forrás: 
KSH

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hét középiskola diákjainak tudatos pályaválasztását segíti a MATE Pest megyében

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) együttműködési megállapodást kötött hét - aszódi, gödöllői, isaszegi és péceli - középiskolával, a diákok tudatos pályaválasztása és továbbtanulásuk elősegítése érdekében.

Piros lé karajáron

A hazai sertéstermelők panaszkodnak az emelkedő költségekre, az alacsony átvételi árakra, és arra is, hogy a külföldről érkező importhús leszorítja az árakat. Ez vásárlóként még akár jó is lehet, ha az ember nem fut bele olyan húsba, amiből a sütés végére jóformán semmi sem marad.

Fotóturisták a repceföldön?

A természet szerelmesei és az Instragrammerek a festői napraforgó-, repce- vagy levendulaföldeken kóvályognak. Ismerős szituáció? A gazdálkodók számára jóval többről szól egy séta a termésükön át, mint egy kattintás.

Végéhez közelednek a tavaszi mezőgazdasági munkák

A tavaszi vetésterületek emelkedése további bizakodásra adhat okot az idei évre nézve – közölte Nagy István agrárminiszter. Az április második felében és május első napjaiban uralkodó időjárási körülmények összességében lehetővé tették a tavaszi szántóföldi munkák sikeres elvégzését Magyarországon.

A fiatalokat szeretnék az agráriumba csábítani

„Az előttünk álló kihívásokra a válaszok a tudásban, a tudományban keresendők és találhatók, ez az egyik legfőbb üzenete a pápai agrárexpónak. A generációk találkozása és annak a felismerése, hogy a tudásra, tudományos eredményekre a kihívásokra való küzdelemben szükség van és az jelenti a megoldást” – emelte ki megnyitó beszédében Nagy István agrárminiszter a XXV. Pápai Expo és Agrár Pikniken, pápán.

Ezért folytatódik az élelmiszerek drágulása

A Világbank áprilisi jelentése számottevő élelmiszer-áremelkedést jelez előre erre az évre. A K&H szakértője szerint ennek a fő oka elsősorban az energiaárak emelkedése és a fenntarthatósági célkitűzésekkel járó többletköltségek, nem az ukrajnai konfliktus. Ez utóbbi főként a gabonakészletek kiesése miatt jelent majd gondot, de a hatása jövőre lesz érzékelhető.

Májusi eső – az kellene, de nagyon

Bár örömteli, hogy idén a Fagyosszentek meleget hoznak, nem hideget, viszont a májusi arannyal, a csapadékkal ismét sok a probléma. Mert az elmúlt napokban ugyan többfelé alakultak ki záporok, zivatarok az országban, de igen nagy területi változékonyság mellett jelentős területek maradtak szárazon.

Mezőgazdasági pályázatfigyelő - 19. hét

Mi jelent meg, és mi módosult? Milyen határidőkre érdemes odafigyelni? Pályázati információ egyszerűen, egy helyen.

Kettősség a géppiacon: alapanyaghiány és növekvő gépvásárlási kedv

Hogyan hat mezőgazdasági gépek forgalmazására, javítására a járvány és a háború okozta alkatrészhiány. Többek között erről is beszélget Mikó Sándorral, a Magtár Kft. ügyvezető igazgatójával Halmos B. Ágnes, a Kistermelők Lapja főszerkesztője.

Tartósnak ígérkezik a háború okozta ársokk

A háború okozta ársokk március helyett áprilisban érkezett meg. A márciusi, vártnál mérsékeltebb infláció után a jóval magasabb áprilisi áremelkedés általános meglepetést okozott az elemzők körében, akik már a korábban feltételezettnél magasabb és tartósabb inflációra számítanak a továbbiakban.