Back to top

Szedjük rendbe a pázsitot – Növényvédelmi előrejelzés 9. hét

A viszonylag enyhe téli időjárást a kerti pázsit eléggé megsínylette. Bár nem volt tartós hóborítás sehol sem az országban, a gyepek állapota már első ránézésre is siralmas. Itt az ideje, hogy akcióba lépjünk. Mindeközben pedig folytassuk a metszést, és számoljunk vele, hogy a tavaszias időjárás sok rovart felébreszt, köztük a poloskákat is.

Sok helyen a vakond télen is táplálék után kutatott, feltúrva pázsitunkat is. Ha eddig nem tettük meg, egyengessük el a keletkezett halmokat, és ha szükséges, majd később vessük felül fűmaggal.

Itt az ideje elővenni a gyepszellőztető gépeket, hogy eltávolítsuk a tavalyi elhalt és összefilcesedett fűszálakat.

Ezzel levegőhöz jut a gyökérzet és serkenti a gyökérnyaki rész bokrosodását. Az eltávolított fűmaradványokat bátran tegyük bele a komposztálóba vagy használjuk fel más növények talajának mulcsozására. Akármelyik megoldást is választjuk, érdemes keverni elfásodott anyagokkal, például ágaprítékkal, falevéllel, azért, hogy lassítsuk a szerves anyag lebomlását.

Az elhalt fűszálaktól megtisztított pázsitot már most érdemes az első adag fejtrágyával megszórni,

hogy a tápanyagok minél hamarabb lemosódjanak a gyökérzónába. Érdemes kombinált hatóanyagú készítményeket használni, melyek folyamatos feltáródásukkal állandó tápanyagellátást szavatolnak. Az ilyen típusú műtrágyák a nedvességi és hőmérsékleti viszonyoknak megfelelően táplálják a füvet, lehetnek akár többhónapos tartamhatásúak is. A gyepszellőztetés és fejtrágyázás hatására

pázsitunk rövid időn belül erőre kap és eleven tavaszi zöld színre vált.

Sok helyen a vakond télen is táplálék után kutatott
Fotó: Dr. Aponyi Lajos
Ahogy haladunk a metszési munkálatokkal, azzal párhuzamosan elvégezhetjük az ágaprítást is. Az faapríték sokcélúan hasznosítható, lassan lebomló szerves anyag, felhasználása különösen ajánlott. Komposztálva, növények talajára elterítve kiváló tápanyag, kellő vastagságban nagyon jó gyomelnyomó, gátolja a talajfelszín túlzott felmelegedését, megóvja a talajt a kiszáradástól, ezzel serkenti a talajéletet. Lassú lebomlásával folyamatosan tápanyagot szolgáltat a növények számára.

A tavasz közeledtét jól jelzi néhány rovar aktivizálódása. Elsőként a katicabogarak jelentek meg

a növényeken, kora tavaszi táplálék után kutatva. Minden bizonnyal áttelelt rovartojásokat keresnek, hogy fölerősödve a későbbiekben segítsék a kártevők elleni küzdelmet.

Kevésbé üdítő látvány, de felébredtek téli álmukból a zöld vándorpoloskák és az ázsiai márványospoloskák is.

Először a lakásban telelő egyedek aktivizálták magukat, röpködve hívják fel a figyelmet magukra, de a kinti meleg és napsütés a kint telelő egyedeket is mozgásra serkentette. Egyelőre nem táplálkoznak, hacsak nem az örökzöldeken és más zölden áttelelő növényeken. Mindenesetre tojást még nem raknak, várják a teljes kitavaszodást. Az enyhe tél eddig megkímélte a poloskákat is, így ebben az évben is jelentős károkra lehet számítani.

 

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lusták kertje: néha jobb, ha nem dolgozunk

Jó dolog az ásás, de még jobb, hogyha más ás… A nagyüzemi termelésben is egyre többször felmerülő kérdés, hogy szükség van-e talajforgatásra? Vannak előnyei és hátrányai is, csakúgy, mint a talaj forgatását mellőző szemléletnek. Nevezhetnénk a lusták kertészeti módszerének is azt a technikát, amellyel Ruth Stout világhírre tett szert.

Merre tovább magyar mezőgazdaság?

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara frissítette március közepén kiadott elemzését, melyben a koronavírus-járvány hatását vizsgálta a mezőgazdaságra. A termesztés és feldolgozás folyamatosságának fenntartására több javaslatot is megfogalmazott a kamara, hangsúlyozva, hogy ebben az ágazatban, különösen az állattenyésztésben nem lehet egyik pillanatról a másikra leállni.

Idehaza is tonnaszám kerülhetnek a kukába a meseszép virágok

Hollandiában a világ legnagyobb virágpiacán már milliószám dobják ki az eladhatatlan virágokat és hazánkban is mattot adhat a dísznövényeseknek a járvány. A virágboltok 85%-a már bezárt. Anyák napja, ballagás, családi ünnepségek, temetés, kertépítés, dísznövények telepítése, közterek szépítése, faültetés. Ezek most mind-mind háttérbe szorultak, vagy kiszámíthatatlan időre halasztódnak.

Kiemelkedő hasznot hozó, világszínvonalú teljesítményeket ismertek el

A Magyar Innovációs Nagydíj bírálóbizottsága, az NKFIH elnökének vezetésével, 46 jelentkező társaság közül választotta ki a 2019. évi innovációs nagydíjas társaságot, valamint további hét innovációs díjat ítélt oda. Az értékelés szempontjai között döntő volt az innovációból elért 2019. évi gazdasági eredmény. Az innovációs nagydíjas társaság kiválasztása titkos szavazással történt.

Nehéz sorsú francia szamócák

Beérnek az első szamócák a jövő héten Franciaország Dél-nyugati részén, de nincs, aki leszedje, aki eladja és aki megvegye.

Agrárexportunk kitettsége a járvány árnyékában

Agrár-külkereskedelmünk különleges évet zárt 2019-ben. Exportunk 8,2, importunk 8,1 százalékkal nőtt, de mivel az export az import másfélszeresét közelítette, így a külkereskedelmi szaldó, az export-import egyenleg is javult, mégpedig 8,4 százalékkal nőtt.

Németország: beutazási tilalom a szezonális munkavállalóknak

A koronavírus-járvány elleni harcban, a vírus terjedését megállítandó a berlini szövetségi belügyminisztérium március 25-én megtiltotta a mezőgazdaság szempontjából nélkülözhetetlen szezonális munkavállalók beutazását. Menekültekkel és hazai munkaerővel pótolnák a hiányt.

Friss és feldolgozott zöldségek és gyümölcsök a kórház dolgozóinak

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács felhívására a magyar zöldség-gyümölcs termelők is hozzájárulnak a Dél-pesti Centrumkórház dolgozóinak friss és feldolgozott zöldséggel és gyümölccsel történő ellátásához. Az első felajánlás a kiskőrösi Juice Products Zrt.-től érkezett, a vállalat 100 liter gyümölcslevet ajánlott fel a kórház dolgozói számára.

Repülővel viszik a román napszámosokat spárgát szedni

Veszélyeztetik a spárga betakarítását Németországban a koronavírus-járvány okozta határzárak és egyéb szigorítások. A spárgaszedést évek óta kizárólag vendégmunkásokkal oldják meg a német gazdák. Most repülőgépeket béreltek a munkások szállításához.

Kitiltott növények

Most, hogy a koronavírus-járvány miatt világszerte szigorú korlátozásokat vezettek be az emberi kapcsolattartásban, még érthetőbbé válik az EU új növényegészségügyi szigorítása, egyes növényfajok behozatalának teljes tiltása és a növényútlevél bevezetése. A cél ebben az esetben a vállalhatatlan gazdasági, környezeti vagy társadalmi kárt okozó idegenhonos károsítók behurcolásának a megelőzése.