0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A szivacsvárosoké a jövő

Szivacsvárosban élni sokkal kellemesebb, és az építészek szerint ez oldja meg a 21. századi metropoliszok problémáit. Számos szakember olyan házak építését javasolja, amelyek képesek az esővíz összegyűjtésére és megtartására, ezzel egyrészt hűtik a környezetet, másrészt megoldódik a városi kertek vízellátása is.

A klímaváltozás gyors folyamata miatt egyre gyakrabban felmerülő kérdés, hogy a városok hogyan képesek alkalmazkodni a megváltozott időjárási viszonyokhoz. Német építészek egy csoportja

olyan házak építését javasolja, amelyek képesek az esővíz összegyűjtésére és megtartására.  

Az esővizet maximálisan felhasználó zöld metropolisz elképzelését egyre inkább elismeri a világ. Jellemzőjük, hogy a háztetőket növényzettel borítják, esőkerteket és élőfalakat hoznak létre, olyan innovatív járdákat és utakat építenek, amelyek gyorsan felszívják az esővizet. Ezen kívül teraszokkal szegélyezett számos tó és más vízfelület töri meg a házak egyhangúságát.

A természetben, mint ismeretes, a víz egy részét elnyeli a talaj, és a másik része pedig elpárolog, közben hűti a levegőt. A várost az üveg és a beton uralja mindenhol, ezért másként működnek a folyamatok: víz lefolyik le a csatornába. A beton elnyeli a hőt és taszítja folyadékot.

Az eső után a növényekkel teleültette területek, a tetők és homlokzatok felszívják vizet, vagy megtartják a kialakított tavak. Továbbá a hirtelen lezúduló csapadékot is sokkal nagyon eséllyel nyeli el, és tartja meg. Ezért kapta az a koncepció a szivacs város elnevezést.  

És amellett, hogy rengeteg zöldfelület megtartja csapadékvizet, a forró napokon hűti az épületeket és a környezetet.  Tehát úgy tűnik, hogy két legyet lehet ütni egy csapásra: megszabadulni a hőségtől és megvalósítani a természetben is működő víz körforgását.  

Németországban, Hollandiában, az Egyesült Államokban és Ausztráliában is megjelenő szivacsvárosok további előnye a könnyebb öntözés, amely jelentősen javítja a városi növényzet minőségét. A zöld infrastruktúra jelentősen hozzájárul a levegőminőség javulásához és a város lakói érzékelhetően magasabb életminőséget élvezhetnek.

A kínai Sanghajban, Nanhui néven hozták létre azt a modern városrészt, ahol a tervezők a lakókkal együttműködésben valósítják meg a szivacsváros legfontosabb alapelveit. Kínában elindult egy nagyszabású program 250 szivacsváros felépítésére.

A kínai építészek felismerték, hogy a városok maguk megoldhatják a vízproblémáikat ahelyett, hogy létrehoznák azokat. 

A vizet jobban tiszteletben kell tartani, össze kell gyűjteni és újra fel kell használni. Szerintük ez gyógyítja meg sok 21. századi nagyváros problémáit. Ennek a koncepciónak az erőssége a jelenlegi gondolkodás teljes megváltozásában rejlik: a vizet, amelyet a nagyvárost fenyegető ellenségnek tekintik, az új filozófiájában a fenntartható fejlődés záloga lehet.

youtube://v/IylS17EyoWI

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/hu.euronews.com