Back to top

A szivacsvárosoké a jövő

Szivacsvárosban élni sokkal kellemesebb, és az építészek szerint ez oldja meg a 21. századi metropoliszok problémáit. Számos szakember olyan házak építését javasolja, amelyek képesek az esővíz összegyűjtésére és megtartására, ezzel egyrészt hűtik a környezetet, másrészt megoldódik a városi kertek vízellátása is.

arch2o.com
Fotó: arch2o.com
A klímaváltozás gyors folyamata miatt egyre gyakrabban felmerülő kérdés, hogy a városok hogyan képesek alkalmazkodni a megváltozott időjárási viszonyokhoz. Német építészek egy csoportja

olyan házak építését javasolja, amelyek képesek az esővíz összegyűjtésére és megtartására.  

Az esővizet maximálisan felhasználó zöld metropolisz elképzelését egyre inkább elismeri a világ. Jellemzőjük, hogy a háztetőket növényzettel borítják, esőkerteket és élőfalakat hoznak létre, olyan innovatív járdákat és utakat építenek, amelyek gyorsan felszívják az esővizet. Ezen kívül teraszokkal szegélyezett számos tó és más vízfelület töri meg a házak egyhangúságát.

A természetben, mint ismeretes, a víz egy részét elnyeli a talaj, és a másik része pedig elpárolog, közben hűti a levegőt. A várost az üveg és a beton uralja mindenhol, ezért másként működnek a folyamatok: víz lefolyik le a csatornába. A beton elnyeli a hőt és taszítja folyadékot.

Fotó: zinco-greenroof.com

Az eső után a növényekkel teleültette területek, a tetők és homlokzatok felszívják vizet, vagy megtartják a kialakított tavak. Továbbá a hirtelen lezúduló csapadékot is sokkal nagyon eséllyel nyeli el, és tartja meg. Ezért kapta az a koncepció a szivacs város elnevezést.  

És amellett, hogy rengeteg zöldfelület megtartja csapadékvizet, a forró napokon hűti az épületeket és a környezetet.  Tehát úgy tűnik, hogy két legyet lehet ütni egy csapásra: megszabadulni a hőségtől és megvalósítani a természetben is működő víz körforgását.  

Fotó: earthobservatory.nasa.gov
Németországban, Hollandiában, az Egyesült Államokban és Ausztráliában is megjelenő szivacsvárosok további előnye a könnyebb öntözés, amely jelentősen javítja a városi növényzet minőségét. A zöld infrastruktúra jelentősen hozzájárul a levegőminőség javulásához és a város lakói érzékelhetően magasabb életminőséget élvezhetnek.

A kínai Sanghajban, Nanhui néven hozták létre azt a modern városrészt, ahol a tervezők a lakókkal együttműködésben valósítják meg a szivacsváros legfontosabb alapelveit. Kínában elindult egy nagyszabású program 250 szivacsváros felépítésére.

A kínai építészek felismerték, hogy a városok maguk megoldhatják a vízproblémáikat ahelyett, hogy létrehoznák azokat. 

A vizet jobban tiszteletben kell tartani, össze kell gyűjteni és újra fel kell használni. Szerintük ez gyógyítja meg sok 21. századi nagyváros problémáit. Ennek a koncepciónak az erőssége a jelenlegi gondolkodás teljes megváltozásában rejlik: a vizet, amelyet a nagyvárost fenyegető ellenségnek tekintik, az új filozófiájában a fenntartható fejlődés záloga lehet.

Berlin, a "szivacsváros"

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/hu.euronews.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kedveskedjen Szeretteinek!

Fizessen elő most 1 évre népszerű agrárszaklapjainkra nyomtatott vagy digitális formában és válasszon még egy kiadványt!

Napfényben minden szebb

A sok fény és a langyos levegő előcsalogatja a növényeket a kertben, szinte hallani a zsizsegést, a tavaszi záporok után a fű növekedését, szirmaikat bontják a virágok és a rügyekből kipattannak a levelek. Napfényben zöldebb a fű, színesebbek a virágok, illatosabb a kerti levegő, hangosabb a madárdal és a hangulatunk is nagyszerű.

Elkezdődött a 2020-as spárgaszezon

Bár jelenleg a világot a koronavírus-járvány foglalkoztatja, időközben a német spárgaszezon startpisztolya is eldördült. Ebben az évben a termelők különleges kihívásokkal szembesülnek – részletezi a gyümölcs- és zöldségágazat szakmai szervezeteit összefogó BVEO.

Készítsünk magaságyást, megéri!

Még nem vagyunk elkésve, ha most jut eszünkbe magaságyást építeni, hiszen az egyik előnye éppen az, hogy tavasztól őszig folyamatosan ültethetünk, vethetünk bele. Így megtermelhetjük a friss zöldséget a családnak. És a palántaszezon most kezdődik.

Király Attila: A természet búcsúja

Király Attila matematika szakos középiskolai tanár Baján. A fotózás számára örök szenvedély, amely talán élete végéig elkíséri. Szüleitől már általános iskolás korában kapott fényképezőgépet, azonban a fotózás akkoriban a sok-sok rontott kép mellett még viszonylag költséges hobbinak számított, ezért letett róla.

Fejlesztési versenyben a Kubota

A megalapítása 130 éves jubileumát ünneplő japán Kubota új fejlesztésű, elektromos meghajtású kommunáltraktorokat, kisméretű forgógémes árokásó rakodókat (baggereket) és kis méretű, elektromos meghajtású, rizsparcellák betakarítására használható rizskombájnokat mutatott be nemrég.

Virág? Pénzkidobás!

Dél-Koreában minden megvan, ami magas virágfogyasztást indokolna – ám mégsem magas a fogyasztás. A virágzó ázsiai ország körülbelül 52 millió lakosa szeret pénzt költeni luxustermékekre, a virágra kiadott pénzt viszont pazarlásnak tartják.

Talajdúsító papírhulladékból

A talaj szerkezetének javítására irányuló kutatásokat végez a lengyelországi Opole Egyetem és a hulladékfeldolgozással foglalkozó Envipro Terratech cég: papírgyárakban keletkező hulladékokból terveznek talajdúsító keveréket készíteni.

Az EU új szabályokat fogadott el a víz öntözési célú újrafelhasználására

Az Európai Unió tagországai írásbeli eljárás keretében új szabályt fogadtak el, amely megkönnyíti a települési szennyvíz tisztítását, újrafelhasználását a mezőgazdasági öntözésben, csökkentve ezzel a vízhiány kockázatát - közölte az uniós tanács kedden.

Növények: mi függünk tőlük, és nem fordítva, egy-null oda

A kijárási korlátozás okozta stressz csökkentésére, sorra jelennek meg vicces mémek az interneten. Az egyik arra hívja fel a figyelmet, hogy ha valaki bezártságában elkezd a növényeihez beszélni, az még nem gond. Akkor kell pszichiáter segítségét kérni, ha azok válaszolnak is.