0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Elhagyott otthonunk

A vadászatba vagy beleszületik valaki, vagy nem. Ritka kivétel, ha nincs semmilyen kötödése az illetőnek a vadászathoz (rokoni szál, baráti, ismerősi kapcsolat), mégis ambíciót és érdeklődést érez a vadászat iránt. De ugye a kivétel erősíti a szabályt! Aki vadászcsaládban nő fel, annak egyenes út vezet az erdőbe, anyatejjel szívja magába a természet, a vad szeretetét és tiszteletét.

Az agráriumban dolgozó családok jelenetős részét is érinti a vadászat szépsége, a vadgazdálkodás, pontosabban az abból eredő vadkár pedig valamennyi mezőgazdászt. A városi ember ebből mit sem érez, nem látja az összefüggéseket, de hogyan is láthatná, amikor csak külső szemlélő, és esetleg csak a hírekből kap tájékoztatást egy-egy vaddal, vadászattal vagy vadkárral kapcsolatos ismertetőanyag által.

Ráadásul az ember mindinkább eltávolodik a természettől, amivel ellenkezőleg, harmóniában kellene élnie.

Nemcsak hogy tönkretesszük, de a modernizáció által, a technológiai innovációnak, vagyis a felgyorsult világnak köszönhetően az embernek nincs ideje, és nem is akar a természetben lenni. A XXI. századi társadalom a természetben kevés ingert kap, és a különböző elektronikus felületeken keresztül szempillantás alatt a „természetben lehet”, ha esetleg igényei úgy kívánják. Nem érez késztetést arra, hogy sétáljon egyet a fák oltalma alatt, pedig szüksége igazán lenne rá. Az integer környezet lehetőséget teremt, hogy az ember kiürítse a fejét, kikapcsolódjék, kiszakadva a mindennapok forgatagából. Ez a természetjárás egyik formája.

A vadászat emellett fegyelemre, tiszteletre, kitartásra és mértéktartásra is nevel.

Ezek az alapvető emberi ismérvek kiveszőben vannak társadalmunkból, pedig e jellemvonások különböztetik meg az embert az embertől. A vadászat által megismerhetők és megtanulhatók a természetben zajló folyamatok, valamint a benne élő flóra és fauna sokszínűsége. A vadászat életvitel. Ősi ösztön, melyet valaki erősebben örököl, mint a másik. Nem a puskadörrenés a vadászat lényege, hanem a tradíciókból merített szertartásossága, a lehetőség, ahol valóban visszatérhetünk a természet valóságába, elhagyott és elfeledett otthonunkba.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu