Back to top

Az amerikai költésrothadás újabb típusú spóráját fedezték fel

Feltételezhető, hogy az amerikai költésrothadásnak további spóra-típusai léteznek. Az eddig ismertek közül a lassan ölők a legveszélyesebbek a méhcsaládra.

A német, Celle-i Méhkutató Intézet munkatársai az amerikai költésrothadás (penibacilus larvae) újabb típusú kórokozóját fedezték fel. Eddig az ERIC I-IV típusúak voltak ismeretesek. a kutatók számára. 

A különböző országokból származó 40 mézmintából  27-ben találtak spórákat. A spanyol, Badajozból származó mézmintában talált spóra azonban egy új, eddig ismeretlen típusúnak bizonyult. A kutatók ezt azonnal ERIC V-re keresztelték.

Ez a spóra-típus a lárvákkal három napon belül végez, ugyanúgy mint az ERIC III és a IV. Az ERIC I 12 nap alatt, az ERIC II, 7 nap alatt pusztította el az összes lárvát.

dajkaetet.jpg

Álcát etető dajka, remélhetőleg egészségesek maradnak az álcák később is
Fotó: Hevesi Mihály

A méhcsaládok számára különösen a lassan ölő, ERIC I a veszélyes, mivel a dolgozók a később elhaló lárvákat a fedett fiasításból már nem takarítják ki.

Ez magyarázza, hogy ez a típus terjedt el a leginkább. ERIC III-at és IV-et az utóbbi időben nem találtak. A kutatók azt feltételezik, hogy az Amerikai költésrothadásnak további felfedezetlen típusai léteznek.

A költésrothadás kutatásában vannak azonban jó hírek is, pl, hogy egy osztrák kutatócsoport nem régiben tette közzé, hogy felfedezték azt a foszfolipidet, mely hatékonyan bevethető ez ellen a betegség ellen. A foszfolipidet tojásból is elő tudják állítani és a méheknek műlépbe keverve adják be.

(Lásd cikkünket: Megtalálták az amerikai költésrothadás ellen immunizáló foszfolipidet)

Forrás: 
Deutsches Bienenjournal 2020/3 alapján

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Forgalomba hozatali engedélyt kapott egy rovaralapú trágya

Egy francia rovartenyésztő cég az első olyan vállalkozás, amelynek természetes, rovaralapú műtrágyája tanúsítványt és forgalomba hozatali engedélyt kapott.

Csak a kiváló minőségű méz versenyképes

A Gyöngyös-patak mentén, Kőszegtől néhány kilométerre sok szempontból ideális a környezet a méhészkedéshez, amit az is bizonyít, hogy Balogh Ferenc jelenleg 180 méhcsaláddal már 15 éve sikeresen folytatja a mesterséget itt.

A kacsatojástól a hizlalásig

A tojásrakások megkezdése szempontjából a kacsa az egyik legkorábban tojó víziszárnyasunk, amennyiben természetes körülmények között tartjuk. Azonban ez csak általánosságban mondható, mivel egyes fajták esetében ez eltérő lehet. Aki a fajtaválasztáson túl van, fel kell mérnie a lehetőségeket, hol, milyen tojás vagy állat vásárlására van mód.

A gazdák folyamatosan a társadalom célkeresztjében vannak

A német és a francia farmerek harmada veszített a motivációjából a folytonos szekálás miatt, vagyis amiatt, hogy a növényvédőszer-használattól kezdve az állatjóléten át egy csomó témában ők váltak a társadalom céltáblájává. A magyar és az olasz gazdák viszont mindebből alig érzékelnek valamit – derült ki a Copa Cogeca friss felméréséből.

Együttműködési megállapodást írt alá a magyar és a szlovén agrárminiszter

A fenntartható erdőgazdálkodásról írt alá megállapodást és a Közös Agrárpolitikáról tárgyalt Nagy István agrárminiszter és Dr. Aleksandra Pivec szlovén mezőgazdasági, erdészeti és élelmezésügyi miniszter. A találkozón a tárcavezetők egyetértettek abban, hogy közösen kell fellépni a primőr termékek és a piacvédelem területén az Európai Unióban.

Új sertésinfluenza-törzset azonosítottak Kínában

A kutatók szerint egy új sertésinfluenza-vírus törzset fedeztek fel Kínában, amely újabb járványhoz vezethet.

Hazai méhlegelők (13. rész): fehér eper

Évtizedeken át jellegzetes fája volt a hazai tájnak a nem őshonos fehér eper. Mára szinte teljesen eltűnt, pedig több okból érdemes lenne ültetését újból felkarolni: kérge, levele, termése a gyógyászatban használatos, faanyaga kiváló szerszámnak, pálinkáshordónak és nem utolsósorban virágait látogatják a méhek a virágporáért

Európa legnagyobb városi kertje napi 1000 kg terménnyel

Párizs közepén végre átadták a 14 ezer négyzetméretesre tervezett városi kert első szakaszát. A „tetőkert” 2022-re nyerheti el végleges méretét, melyben akár 1000 kilogramm zöldséget és gyümölcsöt is betakaríthatnak naponta.

Méhészeti egyesület: az elmúlt ötven év legrosszabb akácméztermése várható

Az elmúlt ötven év legrosszabb akácméztermése várható az idén - mondta Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke kedden az M1 aktuális csatornán.

Növényi gél a kiszáradás ellen

A növénypusztulás egyik leggyakoribb oka a kiszáradás. A megfelelő vízellátás főként szállítás során, illetve az üzletekben nehézkes. A Chrysal cég által erre a célra kifejlesztett növényi gél ugyanakkor hosszú ideig biztosítja a megfelelő nedvességet a növényeknek, így szavatolja a megfelelő minőséget és a hosszabb élettartamot.