Back to top

Ezt még rosszul csinálni is nagyon nehéz - Avagy hogyan legyek díjlovas?

A lovas életét teszi értelmessé, eredményessé a ló által az, aki jól választ szakágat – e mottó szellemében ezúttal a díjlovaglás világát szeretnénk közelebb hozni az érdeklődőkhöz szakágajánló sorozatunkban.

Mennyi idősen érdemes belekezdeni, s mennyi ideig lehet űzni ezt a sportot?

Mindennemű szakirányválasztást előzzön meg átfogó és sokoldalú általános elméleti és gyakorlati képzés! A gyermekek lóhoz való szoktatása már kisgyermek korban elkezdődhet, de ez az időszak nem tévesztendő össze a lovasképzéssel.

Az általános alapképzés kezdési időpontját 8 éves kortól ajánlom, mert akkor már a kis lovas értelmileg és fizikailag alkalmas az információk megértésére, értelmezésére és végrehajtására.

Amennyiben a távlati cél a versenysport, akkor a képzést mindenféleképpen 14 éves kor előtt el kell kezdeni, mert a lovaglásban oly fontos ügyesség, mint velünk született képesség 14 éves korig fejleszthető, utána már nem! A lovaglás művelésének időtartama nem korhoz kötött, annak határa csakis a lovas döntésétől függ, bár természetesen a tól-ig életkort befolyásolják a biológiai határok. Minden ezzel kapcsolatos elmélkedést felülírnak a tények. Életkorban – és most csak kizárólag a három olimpiai szakág vonatkozásában az élsportot tekintve – utolérhetetlenül a lovasok a korelnökök!

Milyen előképzettség szükséges hozzá?

A szakági specializálódás előfeltétele az alapos, mindenre kiterjedő alapképzés, amely elméleti és gyakorlati részből áll.

Elméleti: a lovas rendelkezzen a naprakész információk özönével a ló természetrajzáról, viselkedéstanáról (etológógia), anatómiájáról, élettanáról, idegrendszeri típusba tartozásáról; továbbá az edzéselméleti és módszertani szakmai irányokról, és tartsa szükségesnek a társtudományok, például a pedagógia, a menedzsment és a pszichológia fontosságát is.

Gyakorlati: a szakirányválasztás előfeltétele a makulátlan bázismunka! Aminek nincs időtartama és meghatározó prioritási pontja, az a helyes ülés elsajátítása. Csakis annak a lovasnak van lehetősége magas szintű, harmonikus együttműködést kialakítani lovával, aki helyesen tud ülni.

A korrekt ülés jellemzője: a lovas egyensúlyban, zártan, rugalmasan, alkatának megfelelő esztétikummal, és az ülésétől független kézzel tud elhelyezkedni a lóban! Nem ajánlom, sőt kifejezetten elhamarkodott, helytelen döntésnek tartom, hogy a lovas a lovaglás kezdeti stádiumától már specializálódik.

Az a lovas tudja igazán megmutatni a vele született képességeit, aki a többi szakág gyakorlati kihívásainak is könnyedén eleget tud tenni.

Leegyszerűsítve, csak kengyelhossz kérdése, hogy a lovas idomít, ugrat vagy terepen lovagol. Aki erre nem képes, óvatos legyen a sportcélok megjelölésében! A helyes ülés elsajátítását azért tartom a lovaglástanulás legfontosabb elemének, mert csak ebben a pozícióban érzékeli a lovas a ló mozgásának ütemét, és a ló csakis a megfelelő előkészítés után, az ütemben adott segítségadási jelre tud reagálni. A korrekt ülés elsajátítása időhatárokat nem ismerő készségfejlesztő feladat, amely állandóan tökéletesíthető és javítható.

Milyen kilátásaik vannak a versenyzőknek, milyen szintre mennyi idő alatt tudnak felfejlődni?

Minden ló és lovas egyéni adottságokkal születik a versenysportra. Az élsportra a művelők csak elenyésző százaléka alkalmas, a világ összes sportága vonatkozásában és ez tény, így kell elfogadni.

A sikerélmény azonban relatív, mert aki a maga elé támasztott reális célt eléri önmaga legyőzése által, az boldog bajnoknak érezheti magát!

Hogy ki milyen szintet célozhat meg, illetve a mennyi idő alatt juthat oda, azt befolyásolja a vele született tehetség, a vele született és a tanulással szerzett intelligencia, a koncentrált szorgalom, a motiváltság, a türelem és az alázat; továbbá, hogy van-e a szakmai célra alkalmas kiváló karakterű, egészségű és adottságú lova.

A ló a legjobb tanítómester, aki adott határokon belül sok mindenben segíti a lovasát, kompenzál, de ezzel a jóságával ne éljünk vissza. Az edzéseken tartsuk be az oly fontos fokozatosság elvét, és ne feledkezzünk el az edzéselmélet és edzésmódszertan napi edzésekre vonatkozó intelmeiről: a rendszeresség, a tudatosság, a tervszerűség és a következetesség szigorú betartásáról!

A fent leírtakból egyértelműen következik, hogy valamilyen szintre való felfejlődés kizárólagosan egyed (ló) és egyén (lovas) függő.

Mennyi elfoglaltsággal jár ez a sport heti, havi szinten?

A sportcélú lovaglást csakis a lovaglás minél gyakoribb művelése által lehet elsajátítani. Ez a sportszakmai tétel minden technikai sportágra érvényes.

Minél többször van átélésünk, érzékelésünk, értékelésünk egy adott mozdulatról, mozgássorról, feladatról, annál biztosabban magasabb színvonalon, készségszinten jutunk el a kijelölt cél megvalósításához.

Az élsport vonatkozásában a ráfordított idő egész napon át hivatásként folytatott tevékenység, amely órában kifejezve átlag 6-8 óra. Amatőr lovasok vonatkozásában a polgári tevékenységtől – tanuló vagy dolgozó – függően heti 4-5 alkalommal kalkulálhatunk, az óraszám a lovak számának függvénye.

Hol „kopogtathat”, aki el szeretné kezdeni?

Lovas ágazatunk – mint infrastrukturálisan, mint a művelők számát tekintve – folyamatosan és intenzíven fejlődik. Az, hogy a lovagolni vágyó „hol kopogtathat”, az kizárólag az egyén döntési kompetenciájába tartozik! A döntést megkönnyíti az a tény, ha a lovagolni vágyónak tiszta elképzelése van arról, hogy voltaképpen milyen aspektusból szeretne elkezdeni lovagolni vagy versenyezni. Az eljárás hasonló a tanulók iskolaválasztásához. A diák oda iratkozik be vagy felvételizik, amely iskola a lakóhelyéhez a legközelebb esik és a minősítése, híre az országos besorolásban számára kedvezőbb, megnyerőbb.

Ajánlom, hogy csakis a lovas válasszon lovardát és edzőt, és ne a megélhetési szándékkal egymás ellen konkuráló „edzők” csábítgassák egymástól a lovasokat.

Azt az edzőt válassza a lovas, akit hitelesnek tekint, és akitől reméli sportcéljainak megvalósulását.

Milyen befektetéssel jár elkezdeni ezt a sportot, milyen felszerelésre lesz szükség?

A lovaglás önmagában is átlagon felüli költségekkel jár, a versenysport pedig néha erőn felüli kiadásokat igényel. A ló a versenysportok világában az anyagilag megelőzött emberek státusza, lehetősége. Ez a csodálatos világ, amelyben a központi szerep a lóé, valamint és a ló valamint lovasa közötti magas szintű harmonikus együttműködésé, nem viseli el az anyagi nélkülözést! Természetesen a felszerelések vonatkozásában a praktikumokat, a szakma igényeinek, követelményeinek megfelelő szolid és nem kirívó dolgokat válasszuk, hiszen nem a ruha teszi az embert, nem a külcsín a fontos, hanem a belbecs. A szakág eredményességének vonatkozásában a meghatározó három erővonal a kiemelkedő képességgel, intelligenciával és alázattal rendelkező lovas; a kiemelkedő karakterrel, egészséggel és adottsággal megáldott ló; valamint az életnek az a nemes ajándéka, hogy ez a két kiváló teremtett lény egymásra találhasson.

Összességében kinek ajánlott ez a sportág?

Ez a nagy kihívást jelentő sportág mindazoknak ajánlott, akik a lóval való tevékenységüket a ló szeretetére, tiszteletére választották, átlagon felüli intelligenciával, empátiával, célratöréssel rendelkeznek és képességük van a legmélyebb helyzetekből is újra győztessé válni.

Ezt a szakágat még rosszul csinálni is nagyon nehéz! Ajánlásom a következő: lovasok, önmagatokat valósítsátok meg a lovaitok által, és hozzátok helyzetbe magatokat alkotó tudásotokkal, elért eredményeitekkel, hittel, hitelesen a magyar díjlovaglásért.

 

 

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2020/2 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Különleges lovasélmények a Szigetközben

Mihelyst feltűntek a Mosoni-Duna vadregényes kanyarulatai, úgy vált egyfajta kalandos utazássá az addig egyhangúnak ható autózásunk: a kiemelt jelentőségű vizes élőhelyként számon tartott Szigetköz a szélvédőn keresztül is megannyi látnivalót kínált, ami nem csoda, hiszen a térség a természetjárók egyik legkedveltebb célpontja.

Az izlandi lovak közösségteremtő ereje

A Nemzetközi Izlandi Lovas Szövetség (FEIF) január végi közgyűlésén, Izlandon teljes jogú tagként felvette a Magyar Izlandi Lovas Egyesületet. A 22 tagúra bővült világszövetségnek így Magyarország is tagja lett.

Szabadságérzet lóháton

A legváltozatosabb tájakon viszi keresztül az útja, ám közben egy pillanatra sem lankadhat a figyelme, hisz tudja: csak akkor érhet győztesként a célba, ha nemcsak a jó részidőkre hajt, hanem lova energiáival is kellőképpen tud tartalékolni.

Gyógyítást segítő amerikai minilovak

Lassan másfél éve, hogy először tette be patáit miniló a Bethesda Gyermekkórház épületébe, és a kezdeti látványosság mára megszokott jelenséggé vált, hisz Ács Franciska hetente látogatja meg lovaival az intézmény kis betegeit.

Kell a műhelymunka

Kemény munkával indult a február a Colonado Lovasiskolában. John Ledingham, az ír olimpikon, a Hickstead Derby és sok más legmagasabb szintű nemzetközi verseny győztese, aki több mint egy évtizeden keresztül volt az ír utánpótlás-válogatott szövetségi kapitánya és edzője, egynapos „villámkurzust” tartott a lovasklub 15 versenyzőjének.

Egy kancacsalád Tokajban - Négy generáció a lovak bűvöletében

A Kudri családot Tokajban, Tokaj környékén, sőt, a környező megyékben is jól ismerik lovas körökben. Kudri László nagyapja a II. világháborút lóháton járta meg, tenyésztett, dolgozott a lovakkal. Az ő fia is lótenyésztő volt, és a mezőgazdaságban használta a lovait, majd agrármérnök fia, Laci (igazából már ő is régen László…) fogathajtó versenyző, lótenyésztő, gazdálkodó, mérnöktanár lett.

Új elnököt választott a Magyar Lótenyésztők Országos Szövetsége

A Magyar Lótenyésztők Országos Szövetsége (MLOSZ) alapszabály-módosító, egyben tisztújító közgyűlést tartott február 27-én, ahol Dallos Gyula, az agrárminiszter lovas ügyekért felelős miniszteri biztosa is részt vett. A közgyűlés jelentős többséggel Haál Gábort, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok igazgatóját választotta a szövetség élére, mint alkalmas személyt az elnöki pozíció betöltésére.

Magyarország tagja lett a Nemzetközi Izlandi Lovas Szövetségnek

A Nemzetközi Izlandi Lovas Szövetség (FEIF) január végi, Izlandon rendezett közgyűlésén teljes jogú tagként felvette a Magyar Izlandi Lovas Egyesületet. Az immár 22 tagállamot számláló világszövetségnek így Magyarország is tagja lett.

Új nyomtatvány szükséges a lovas szolgáltatási vizsgákhoz

A Nébih felhívja a lovas szolgáltatók figyelmét, hogy az e tevékenységbe bevont lovak jelentős részének lejárt a hatósági bizonyítványa. Az előírások szerint a vizsgálatot ötévente meg kell ismételni. A Nébih oldalán elérhető a bizonyítvány megszerzéséhez szükséges bejelentő nyomtatvány.

Itt a Farsang, áll a bál!

A farsang lényege a szabályok felrúgása és kigúnyolása, sok helyen a tél búcsúztatása. Az álarcok és a maszkok is ezért vannak, hogy még féktelenebbül mehessen a mulatozás.