
A halgazdaságokban a halak jelentős hányada a szállítás, válogatás és egyéb műveletek hatására föllépő stressz által kiváltott betegségek miatt pusztul el. Az antibiotikumok fölhasználása a fertőzések kezelésére és megelőzésére nemcsak költséges eljárás, hanem rezisztens baktériumtörzsek kialakulásához is vezet. Ezért a növényi készítmények különösen fontos eszközök lehetnek a halállomány egészségének fenntartásában.
Yousefi és kollégái négy csoportra osztották az általuk vizsgált közönséges pontyokat (Cyprinus carpio). A kontrollcsoport kivételével a másik három csoport 70 napon át 0,5, 1, illetve 1,5% levendulakivonatot tartalmazó táplálékot kapott. Ezt követően az állatorvosok három órán át stresszhatásnak tették ki a halakat: az akvárium vízszintjét 90 százalékkal csökkentették.
Úgy találták, hogy minél több kivonatot kapott a vizsgált csoport, annál alacsonyabb volt a vérben a kortizol- és a glükóz-stresszmarkerek szintje. Ezenkívül a kezelt csoportok védelmi rendszerei jobb állapotban voltak, mint a kontrollcsoportban lévő halaké. Arra következtettek, hogy 1,0-1,5% levendulakivonat fokozhatja a halak immunválaszát.


