Back to top

Családalapítás a Budakeszi Vadasparkban

Ahogy hosszabbodnak a nappalok és megújul a természet, a Budakeszi Vadaspark lakóinak élete is megváltozik. Egyes állatfajok szőrt váltanak, mások agancsukat kezdik növeszteni, több fajnál pedig most jönnek világra az utódok.

A tavasz az állatoknál a családalapításról szól. Idén először a parasztudvarban született négy kis gida, nemsokára pedig a vaddisznók és a muflonok adnak életet kicsinyeiknek. A vadmalacok és a muflonbárányok világra jötte és az első „étkezésük” között alig fél óra telik el. Az új családtagok védelmezéséből az anyaállatok mellett a hímek is kiveszik a részüket. Ebben az időszakban egyáltalán nem szerencsés benyúlni a kifutókra és megpróbálni megsimogatni az apróságokat, mert az a szülők nemtetszését váltja ki.

Az idei első utódok a parasztudvarban születtek
Az idei első utódok a parasztudvarban születtek
Fotó: Budakeszi Vadaspark/Surányi Linda

Számos érdekes változás is végbemegy a tavasz kezdetével. Több állatfaj – például a farkasok, szarvasok – lecseréli több rétegből álló, tömött, téli bundáját, így készül az egyre enyhébb, melegebb időjárásra. A szarvasok tél végén, a tavasz elején hullatják el agancsukat, majd kezdődik az új agancsok növekedése. A gím- és dámbikák ágas-bogas, illetve lapát alakú fejdísze mintegy 120 nap alatt fejlődik ki, és az állat korának előrehaladtával egyre nagyobb és súlyosabb (akár 5-15 kilogrammos) lesz.

A tavasz első heteiben, napjaiban megélénkül a kihelyezett odúk és fészkek környéke, de a kisemlősök is mozgékonyabbá válnak téli álmuk végeztével. A falevélkupacok alól nemcsak a Vadaspark kifutóin bújnak elő a nagy pelék és a sünök, hanem a kertekben, parkokban is.

A sünök a falevélrakások alatt hozzák világra kicsinyeiket, ezért is kell vigyázni a tavaszi avarégetéssel. 

A természetes hulladékkupacokat inkább ősszel érdemes felszámolni, vagy tavasz végén, amikor az állatok már elhagyták őket.

Avarégetéssel ne veszélyeztessük a sünök életét
Avarégetéssel ne veszélyeztessük a sünök életét
Fotó: Budakeszi Vadaspark/Surányi Linda

Forrás: 
Budakeszi Vadaspark

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Változatos élővilág a Kupi-erdőben

Pápától délre, a várostól tíz kilométerre, a Kupi-erdőben vezet a Tallós Pál Tanösvény. A Bakonyerdő Zrt. által 2003 óta működtetett és tavaly felújított tanösvény egy fájóan fiatalon elhunyt, kivételes ember és szakember munkásságának állít emléket.

Agáma a lakásban: könnyen megszelídülnek

Aki ma agámát szeretne tartani, valószínű, hogy valamelyik ausztrál szakállasagáma-fajt választja. Nem véletlenül, hiszen az ott élő fajok közül legalább kettő igen jól tartható, remekül szaporodnak fogságban; sőt, ma már számos színváltozatuk ismert.

Bevetésen a mezőőrök

Ősszel az Agrárminisztérium megújította a mezőőrök és a hegyőrök szolgálati viszonyának szabályozását, ennek következtében mintegy 430 mezei őrszolgálat számára vált átláthatóbbá a jogszabályi környezet. Országszerte nagyon vegyes a kép, sok helyen egyáltalán nincs mezei őrszolgálat, máshol alig működik, és vannak nagyon jó példák is. A városokban és a falvakban szolgálatot teljesítő mezőőrök feladatai között nagyok a különbségek.

Polgárőrök közreműködésével tisztulnak meg a Debrecen környéki erdők

A debreceni, illetve a megyeszékhely 15 kilométeres körzetében levő erdőterületeket tisztítja meg a Debreceni Polgárőr Egyesület a Cívis Városért.

Az erdő látogatásának rendje - Az erdei közlekedés szabályai

A Pécs környéki és Baranya megyei állami erdőket kezelő Mecsekerdő Zrt. régóta arra törekszik, hogy partneri viszonyt létesítsen a rendőrséggel. Május 3-án ezért tartottak közös partnerségi konferenciát, melyen a fő téma az erdei közlekedés, különösen az erdei motorozás, quadozás volt.

Tizennégy jeladós kanalasgém szolgálja a faj védelmét

Az elmúlt öt évben hét fiatal és hét öreg kanalasgém (Platalea leucorodia) kapott GPS-jeladót a Kiskunsági Nemzeti Park területein - közölte a szervezet igazgatósága az MTI-vel.

Fotóturisták a repceföldön?

A természet szerelmesei és az Instragrammerek a festői napraforgó-, repce- vagy levendulaföldeken kóvályognak. Ismerős szituáció? A gazdálkodók számára jóval többről szól egy séta a termésükön át, mint egy kattintás.

Két kanadai rókában megerősítették a madárinfluenzát

Kanadában először fordult elő magas patogenitású madárinfluenza-vírus emlősökben – adta hírül a wattpoultry.com. A vírust két vörösróka kölyökben találták meg.

Eltűnt az élet a Sajóból

Márciusban érkezett először hír arról, hogy a Sajó szlovákiai szakaszán vastartalmú szennyvíz folyik az egykori Siderit üzem telephelyéről. Akkor a magyar Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) a nemzetközi Duna-védelmi egyezmény keretében és a Magyar-Szlovák Határvízi Bizottságon keresztül kérte a szomszédos országot a kármentesítés haladéktalan megkezdésére.

Madarakról és fákról a botanikus kertben

Több mint ötszázan vettek részt a Madarak és Fák Napja alkalmából pénteken, a Nyíregyházi Egyetem Tuzson János Botanikus Kertjében rendezett programon. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület valamint a NYÍRERDŐ Zrt. Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola két év kényszerszünet után tartotta meg ismét az évtizedes múltra visszatekintő rendezvényt.