0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Telephelyet avatott Szekszárdon a Magtár Kft.

Néhány évvel ezelőtt született meg a gondolat, amit tett követtet, s a mai napon átadták a mezőgazdasági gépek értékesítésével foglalkozó Magtár Kft. új telephelyét. „Fél éve még puszta föld volt, a beruházás példás gyorsasággal készült el”- hangsúlyozta Tóth János tulajdonos-ügyvezető, hogy a létesítményt a szolnoki székhelyű családi vállalkozás 200 millió forintos beruházással hozta létre.

A szakember kiemelte, teljes gépkínálattal állnak a gazdák rendelkezésére. Bár a régióban korábban is dolgoztak, de Szolnok és Hajdúnánás után most Szekszárdon is megerősítették jelenlétüket.

A szántóföldi növénytermesztés és a szálastakarmány gépei mellett szinte a kezdetektől működtetik öntözési irodájukat – a cégen belül önálló egységként -, s a tavalyi év óta a precíziós gazdálkodás is megjelent kínálatukban. A minőségi szolgáltatás alapelvárás a cégen belül. Az 1989-ben alapított társaság a tavalyi 6,7 milliárd forint után az idén 7,8 milliárd forint nettó árbevételt tervez – tette hozzá.

A szántóföldi növénytermesztésben használt gépek értékesítéséből 4,5-5, az alkatrész-forgalmazásból 1,7, öntözési rendszerek forgalmazásából 1 milliárd, míg a precíziós gazdálkodásban használt gépek eladásából 300-500 millió forint árbevételre számítanak.

Tóth János tulajdonos-ügyvezető elmondta, a cég harmadik telephelyét az MNB növekedési hitelprogramjának segítségével építették fel 3300 négyzetméteren, zöldmezős beruházással.

„Egy-egy telephely megnyitása jelzi a gazdák részéről a gépberuházási igényt”- hallhattuk Farkas Sándornak, az Agrárminisztérium miniszterhelyettesének az avatóünnepségen elmondott beszédében. A szakember hozzátette, a magyar mezőgazdasági beruházások értéke 2019 első három negyedévében 301 milliárd forint volt.

A mezőgazdasági gépek értékesítése 3 százalékkal, 134 milliárdra nőtt az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb arányt, 52 százalékot az erőgépek forgalma képviselte, ugyanakkor 10 százalékkal, 43 milliárd forintra nőtt az alkatrészek forgalma – közölte.

Farkas Sándor rámutatott, az 50-100 lóerős, kerekes traktorokból kelt el a legtöbb, de növekedett a 140 lóerő feletti teljesítményű traktorok értékesítése is. 2019 szeptember végéig a gabonakombájnok értékesítése 5 százalékkal maradt el a korábbi év hasonló időszakától, ugyanekkor 220 új arató-cséplő gépet hoztak forgalomba. Megemlítette azt is, hogy nőtt a vető- illetve ültetőgépek forgalma. A tápanyag-visszapótlásra használt gépek és a betakarító adapterek eladása 5, illetve 3 százalékkal esett vissza, a szállítógépek esetében 16 százalékos volt a csökkenés, és mérséklődött a szálastakarmányt betakarító, illetve bálázó gépek forgalma.

A miniszterhelyettes felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Unióban fel fog értékelődni a nagy fehérjetartalmú takarmánynövények szerepe, amelyet várhatóan be fognak építeni az EU-s agrártámogatási feltételek közé.

Farkas Sándor szólt arról is, hogy 2019-ben több mint 2800 milliárd forint volt a mezőgazdaság kibocsátásának értéke, amelynek 56,7 százalékát a növénytermesztés, 36,3 százalékát az állattenyésztés adta. A szakember hozzátette, az egy hektárra jutó hozzáadott érték a magyar mezőgazdasági termelésben 615 euró, míg a fejlett európai uniós országokban 1163 euró volt. Ez azt jelenti, hogy a magyar mezőgazdaságban – a hatékony technológiák kihasználásával – még óriási tartalékok vannak.

Forrás: magyarmezogazdasag