0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Stresszoldó zene kifejezetten macskák számára

Egy tudományos vizsgálat alternatív megoldást nyújthat a cicák megnyugtatásához, különösen, amikor stresszes helyzetbe kerülnek, például állatorvoshoz kell vinnünk őket. A nem rég készült kutatás szerint a cicáknak íródott zene nyugtató hatással van kedvenceinkre.

Az IFL Science cikke szerint a zene használata az emberi orvoslásban egyre gyakoribb, ebből kiindulva végeznek kutatásokat a zene állatokra gyakorolt hatásairól is. Kutyáktól egészen tamarinokig készítettek vizsgálatokat, amelyek során nyugodtabb viselkedést és csökkenő stresszállapotot figyeltek meg a zene hatására. A macskákkal kapcsolatos korábbi tanulmányoknál szintén azt tapasztalták, hogy bizonyos zenei műfajoknál csökkent az állatok stressz-szintje, különösen amikor klasszikus zenét hallgattak, szemben a poppal és a heavy metállal.

A Louisiana Állami Egyetem kutatói azonban új dimenzióval egészítették ki ezeket a vizsgálatokat, megmérve a kifejezetten macskák számára íródott zene hatását.

A Journal of Feline Medicine and Surgery folyóiratban megjelent tanulmányban húsz macskának a stressz-szintjét mérték.

A cicákat különböző zenei ingerek érték, de ugyanabba a stresszhelyzetbe helyezték őket: állatorvoshoz mentek.

Az állatokat három csoportra osztották fel, az egyik csoport nem hallgatott az állatorvosi vizsgálat előtt és közben semmit, a második Gabriel Faurétól az Élégie-t, a harmadik pedig a kifejezetten macskák számára írt Scooter Bere’s Aria című dalt David Teietől.

youtube://v/vGyElqvALbY

Számos, az ember számára tetszetős zenei darabnak hasonló ritmusa van, mint az emberi pulzusnak nyugalmi állapotban (körülbelül 66 bpm), és olyan frekvenciákat tartalmaz, amelyek az emberi hang tartományán belül vannak. Ezen alapelveket követve született meg a macskák számára komponált dal, ami

a valódi cicákra emlékeztető dorombolásokat is tartalmaz, ugyanakkor olyan frekvenciákat, amelyek hasonlítanak a macskák hangtartományához. A szerzők úgy vélik, hogy mindez kellemes a cicák számára.

A kutatás során azt tapasztalták, hogy a kifejezetten macskák számára írt dal csökkentette az állatok stressz-szintjét, megnyugtatta őket, azonban a cicazenének nem volt hatása a macskák fiziológiai stressz-szintjére. A szerzők úgy vélik, hogy a húsz percen át tartó zenehallgatás nem volt elegendő ahhoz, hogy ezen a szinten is kifejtse a hatását. Ehhez további vizsgálatokat javasolnak.

Forrás: IFL Science