0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Termőföldek árverezés alatt

Egyre nagyobb az érdeklődés a bírósági végrehajtás során történő árverések iránt, ahol olykor termőföldek is gazdát cserélnek. Ezekre napjainkban már kizárólag elektronikus úton, előzetes regisztrációt követően kapcsolódhatunk be. A mezőgazdasági termelők szempontjából lényeges, hogy termőföldárverés esetén nem a végrehajtó maga folytatja le az árverést, hanem az illetékes kormányhivatal.

Termőföldárverésre – függetlenül az elárverezendő föld nagyságától – csak olyan földműves jelentkezhet be, aki a Földforgalmi Törvény szerint helyben lakó, vagy legfeljebb 20 km-en belül rendelkezik lakóhellyel vagy üzemközponttal, valamint teljesítenie kell mindazokat a feltételeket, amiket a Földforgalmi Törvény előír, tehát a megszerzendő földdel együtt sem érheti el a 300 hektárt, és kötelezettséget kell vállalnia a föld megművelésére.

Nem árt tisztában lennünk egyes, a témához kapcsolódó fogalmakkal – mint például a foglalással. A foglalás – a bankszámla kivételével – nem jelenti azt, hogy az adott vagyontárgyat a végrehajtó elveszi az adóstól, az először csak tulajdoni korlátozást jelent, de nem tulajdonelvonást. Fontos tudnunk, hogy a végrehajtási szabályok a fokozatosság elvét követik. Amennyiben a bankszámlán található elegendő fedezet, akkor más végrehajtási cselekményekre nem kerül sor, illetve, ha az nem elegendő, akkor a következő lépés a jövedelem letiltása, ezt követi az ingóságok lefoglalása, és adott esetben értékesítése. Ingatlan végrehajtására, árverezésére csak abban az esetben kerül sor, ha az egyéb végrehajtási cselekmények nem vezetnek eredményre, vagy azok csak hosszabb idő után eredményeznék a követelés megtérülését. Az ingatlan-végrehajtás során is elsődlegesen a nem lakóingatlant kell árverezni, a lakóingatlan, és ezen belül is az adós és hozzátartozója által lakott ingatlan árverése az utolsó lépés. Az ingóságok lefoglalásakor vannak a foglalás és végrehajtás alól mentes vagyontárgyak, pl. meghatározott mennyiségű bútor, személyes ruházat, továbbá mentesek a foglalkozás gyakorlásához feltétlenül szükséges vagyontárgyak.

A témáról részletesebben olvashatunk a Kistermelők Lapja márciusi számában dr. Cenner Tibor tollából, írásunk is ennek alapján készült.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság