Back to top

Újra egy teltházas hétvégén van túl a Köveskáli Gasztrofalu

A nagy sikerű 2018-as debütálást követően idén is megrendezték a Furmint Napok Köveskálon! eseményt. Furmintra hangolt menüsor, érdekes szakmai előadások, beszélgetések és az ország legizgalmasabb Furmintjai várták minden kedves érdeklődőt a gasztrofaluként elhíresült balatoni településen.

Helyi vendéglátósok – Pálffy Pince, Mi a Kő, Káli Kövek, Káli Art Inn, Kővirág – összefogásából született meg a Köveskáli Furmint Napok ötlete. Az esemény nemcsak a balaton-parti Furmintokra szeretné felhívni a figyelmet, hanem arra is, hogy az egész nyáron teltházzal üzemelő Köveskál télen is nyitott ajtókkal és meleg vendégszeretettel várja a lelkes borissza vendégsereget.

Pálffy Gyula a rendezvény megálmodója és házigazdája a pénteki szakmai nap és a teltházas hétvége után így nyilatkozott a rendezvényről:

„Továbbra is hiszünk a Furmintban. Az elmúlt évek szakmai kóstolói alapján látjuk, hogy a Balatoni borászok is komoly figyelmet fordítanak a fajta jövőjére. Egyre többen készítenek bort és pezsgőt is Furmintból. Kíváncsian várjuk, hogy a következő években ezeket a tételeket is összekóstolhassuk egymással.

Idén a mesterkurzuson kívül először rendeztünk sétáló kóstolót, ahol a Balatoni Furmintok mellett más borvidékek neves termelőinek is biztosítottunk lehetőséget.

A vendégeink pozitív visszajelzései alapján nemcsak fajtaborként, hanem házasításként vagy pezsgőként is komoly lehetőséget látunk a Furmintban. Nagy öröm számomra, hogy a Furmintot a Gasztofalu többi képviselője is fontosnak érzi és ezért ezen a hétvégén közösen tudunk együtt gondolkozni és dolgozni, hogy minél színvonalasabb eseményt tudjunk megrendezni.”

Köveskáli Furmint Napok hétvégéjén egy talpalatnyi hely nem maradt a településen, előre hónapokkal lefoglalták a szállások és a rendezvényre is gyorsan elkeltek a jegyek, mégis egy meghitt és családias hangulatú eseményen vannak túl a szervezők. Sikerült megőrizni a falu egyedi hangulatát, ami miatt oly sokan zarándokolnak el évről évre Köveskálra. Zakar Kata a Kővirág étterem tulajdonosa és a Gasztrofalu oszlopos tagja, a minőségi vendéglátás elkötelezett híve is lelkesen támogatta az elejétől kezdve a rendezvényt és kiemelte, hogy a település borászai ilyen összhangban tudnak együttműködni a többi helyi étteremmel és vendéglátókkal.

„Elképzelni sem lehet jobb rendezvényt olyanoknak, akik kedvelik a minőségi rendezvényeket tömeg nélkül,

akik szeretnének autó nélkül tölteni két napot, de nem egy helyen, akiket közelebbről érdekel a bor, a pincék, de nem befogadhatatlan mennyiségben, unalmas mélységben, mindenhez intim, baráti a légkör. Igen, enni is jókat lehet mindenhol, hangulat is van, meg persze Köveskál!”

A Gasztrofaluban nem áll meg az élet, folyamatosan szervezik és tervezik a következő eseményeket és programokat, hiszen az egész éves sikeres működés titka nem más, mint rengeteg munka és kompromisszumok néküli minőségi vendéglátás. Döbröntei Ildikó a Köveskáli Gasztrofalu alapítója is elégedett a rendezvénnyel és minden évben igyekszik fejleszteni nem csak a Káli Art Inn kínálatát, hanem a rendezvények és a Gasztrofalu eseményeinek a sokszínűségét.

„Közönségtalálkozó, konferencia, fesztivál? Mindegyik és egyik sem. Valami egészen egyedi programot kínáltunk. Lehetőséget a borászoknak a szakmai munkára, a kollégákkal való eszmecserére. A kíváncsi borfogyasztóknak a borászokkal való megismerkedésre. Válaszokat kerestünk és találtunk, olyan kérdésekre, melyekre együtt gondolkodva talán megleljük a helyes megoldást. És közben kötetlenül élvezhettük a Káli-medence természeti szépségét, a jó időt, és az ország legjobb Furmintjait. Napközben a falu buszmegállójában gerilla koncertet adott a postásunk az ott elhelyezett zongorán, melyen egyébként bárki, szabadon, kedvére zenélhet.

Fantasztikus volt az éttermek kínálata, a vacsorák és reggelik, remek volt a hangulat a sétáló kóstolón. Egyedi volt igazi butik rendezvény!”

A szervezők közül Trombitás Tamás elég komplex szolgáltatáscsomagot biztosít a vendégek részére, hiszen a méltán híres Mi a Kő étterem vendégszobákkal is rendelkezik, valamint Tamás borászatának a borai már nem csak a vendéglátóhelyen kaphatók. Idei évben Tamás is kóstoltatott a rendezvényen

Furmintokat. „Ismét visszaigazolódott, hogy Köveskálon mindenki jól érzi magát, aki szereti a borokat és élvezi a helyi gasztronómia íz-illat-szín kompozícióit. Étteremként és borászatként mi ennek különösen örülünk, hiszen saját borászatunkban második éve készül a Furmint, így akik idáig ellátogattak

Köveskálra megismerhették a helyben készült Furmintok fajtajellegeit.

Miért is érdemes ellátogatni a Köveskáli Furmint napokra?

„Bepillanthattak a borászok mindennapjaiba, lazán egy (vagy több) pohár bor mellett kvaterkázhattak régi és új barátok. Szeretünk ennek szervezői és egyben részesei is lenni! Egy pohár bor, egy tál étel képes embereket mozgósítani és összekötni, ezért hiszünk benne!”

Forrás: 
kostolom.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Borkóstolás Pincenavigátorral

Új élmények szerzésében és új borok felfedezésében egyaránt segít a Pincenavigátor. A mobilalkalmazást a Zalai Borút Egyesület fejlesztette, a Zalakarosi Turisztikai Nonprofit Kft.-vel és a Dobronaki Környezetvédelmi és Idegenforgalmi Közintézettel együttműködésben.

Ősi gyógymód: aszúval az egészségért járvány idején is?

A természetes gyógymódok tárházában a borban található gyógyító erőt nem szabad elfejtenünk, melynek jótékony hatásait őseink is hatékonyan használták. Nyomait már a kínai, indiai, perzsa, örmény és más népek hagyományaiban is fellelhetjük, de találkozhatunk velük az ókori görögöknél és a rómaiaknál is. Már a civilizáció kezdetén művelték a szőlőt és készítettek belőle kiváló gyógyhatású italt.

Az erjedés folytatódik

Borászok szemszögéből nem csak az alapanyag, azaz a szőlő – annak mennyisége és minősége - jelent nagy kérdést, legalább ilyen fontos a borászati segédanyagok hozzáférhetősége. Ezen készítmények nagy része importból származik, így jogos az aggodalom, hogy a bizonytalan ideig eltartó koronavírus krízis ellenére is kéznél legyenek.

Kedvenc hungarikumunk, a Kadarka

Borversenyt szervezni bizony fáradságos, sokszor hálátlan szakmai feladat. Ezt igazán azok tudják, akik szerveztek már pár borversenyt.

Egri borászok 1552 palack borral segítenek

Az egri egészségügyi dolgozókért fogott össze az Egri Borműhely. Az egyesület borászai összesen 1552 palack bort ajánlottak fel, aminek az árából támogatják a kórházakban és a mentőállomáson dolgozók étkezését a koronavírus-járvány idején.

A koronavírus hatása a szőlő- és borágazatra

Egyre többen kongatják a vészharangot a hazai borászatok körében, pedig még alig vette kezdetét a koronavírus elleni harc. Nem elég, hogy jóval kevesebb turista jön az országba, így csökken a fogyasztás az éttermekben, a romkocsmákban, de ugyanez igaz a hazai lakosokra is.

Coronavinus: palackba zárt humor

Egy spanyol pincészet Coronavinus elnevezéssel hozta forgalomba legújabb borát.

Kétszeresen is jubileumot ünnepelt a Kadarka Nemzetközi Nagydíj Borverseny

Negyed évszázaddal ezelőtt valósította meg ötletét Kósa Gyula, s szervezte meg első versenyét. Néhány év alatt azonban kinőtte magát, s új lehetőség után nézett az ötletgazda. Így találkozott Csengődi Istvánnal, az István Borház tulajdonosával, aki örömmel vállalta át a házigazda szerepét. Ennek immár 20 éve.

Down-szindróma világnapja - Jótékonysági kampányt indít a Folly

Idén is jótékonysági akciót indít a badacsonyörsi Folly Arborétum és Borászat a Down-szindróma világnapja alkalmából. Március 21–28. között, online vagy a helyszínen értékesített Boróka 2018-as fehérborok teljes bevételét felajánlják a Down Alapítvány Korai Fejlesztő Központ részére.

Medvebor - a kézművesség jegyében

A természetes borkészítés melletti elkötelezettséggel együtt a régi magyar fajták megmentésének és terjesztésének ügyét is felkarolta Nagy Gábor, aki Csáfordon és környékén termel szőlőt és készíti borait, Medvebor márkanév alatt. A fiatalember eredeti szakmája nagyon távol áll a borászattól.