Back to top

Az őslakosokkal együtt védik a természeti kincseiket

A természetvédelem, egyszersmind a nehéz anyagi helyzetben lévő őslakos családok támogatása terén is példás döntéssel állt elő az ausztrál kormány: jelentős összeggel támogatják ugyanis egy, az őslakosokból álló ranger-hálózat kiépítését és működtetését.

Samantha Hiranni Simler Nugget már munkába állt ranger-ként, méghozzá a Kimberley régióban, melyet a világ egyik utolsó, még érintetlen területének tartanak.
Fotó: Kimberley Land Council
Az ausztrál kormány a következő hét évben összesen 102 millió dollárral támogatja az ország őslakosait környezetvédelmi projektekhez kapcsolódóan – jelentette be Sussan Ley környezetvédelmi miniszter. A bennszülöttek által lakott területek Ausztrália nemzeti parki és rezervátumhálózatának 45 százalékát, vagyis mintegy 67 millió hektárt tesznek ki, következésképp rendkívül gazdag élővilággal rendelkeznek. Az e területeken élőkkel kötött megállapodást a kormány a biológiai sokféleség, a környezet értékeinek, köztük a szentelt helyek, vagy éppen a sziklarajzok megőrzése érdekében.

„Az őslakos rangerek (magyarul vadőrök) szerepet kapnak az esetleges bozóttüzek felkutatásában, vagy éppen az invazív fajok felderítésében, nyilvántartásában. Közreműködésük fontos eleme az értékes természeti területek fenntartására irányuló törekvéseinknek”

– magyarázta Sussan Ley. Szavait üdvözölte az ausztrál őslakosok érdekeit védő, az általuk végzett természetvédelmi feladatokat és kampányokat összefogó „Country Needs People” szövetség is: úgy vélik, az eddigi rövidtávú megbízások helyett végre hosszabb távú munkalehetőséghez juthatnak az őslakosok. „A kormányzat törekvése nemcsak a természet fenntartása és védelme, hanem az érintett, egyébként nehéz anyagi helyzetben lévő családok támogatása szempontjából is üdvözlendő” – vélekedett Patrick O’Leary, a szövetség szóvivője. A bejelentés kapcsán nyilatkozott Ken Wyatt, az ausztrál őslakosok ügyeivel foglalkozó tárca vezetője is. A miniszter egyebek közt elmondta, távolról sem ideiglenes projektben gondolkodnak; a szóban forgó támogatással hosszútávon tervezik igénybe venni az őslakosok szakértelmét.

„Elődeink 65 ezer éven keresztül viselték gondját ennek a földnek, az utódok pedig napjainkban töltenek be kulcsszerepet a természeti erőforrásaink fenntartható kezelésében”

– hangsúlyozta a miniszter, akinek három őslakos törzsben is születtek felmenői.

Forrás: 
theguardian.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Természeti kincsek az ország legszárazabb erdeiben

A főváros vonzáskörzetébe eső, a Dunától nyugatra fekvő erdőségek sokak előtt ismertek. A Budai-hegység, valamint a Pilis és a Visegrádi-hegység turistaútjai, kirándulóhelyei, különösen pandémia idején, számos kirándulót vonzanak, pedig az országot kettészelő folyam túloldalán lévő erdők is bővelkednek természeti és kulturális kincsekben.

Alázat nélkül nincs eredmény

A magyar mezőgazdaság korosodó társadalmában egyre nagyobb hangsúlyt kap a generációváltás kérdése. Egyes gazdaságokban nincs, aki átvegye a cég vezetését, máshol az utódok mezőgazdasági érdeklődése hiányzik, de akadnak olyan szerencsés családi gazdaságok, ahol gördülékenyen zajlik a generációváltás. Így történt ez a Polyák családnál is, ahol egyértelmű volt, ki veszi át a gazdaság vezetését.

Fenntarthatóbb takarmányozás lárvákkal és rovarokkal

A kelet-lengyelországi Muchocin kísérleti halgazdaságában tartott tokhalak étrendje lárvából és más rovarfehérjéből áll. A kísérlet célja, hogy az eddigieknél fenntarthatóbb fehérjeforrásokkal váltsák ki a halak szokásos takarmányát. A kutatást a HiProMine nevű cég koordinálja.

Gyenesdiási attrakciók

Igazi újdonsággal és különlegességgel várja a turistákat Gyenesdiás: a Talabér- (később Osvald-Bujtor-)féle vízimalom tavasszal végre megnyitotta kapuit a látogatók előtt, és nemrég a hozzá tartozó Festetics-fűszerkertet és -herbáriumot is felavatták.

A kaszálások okozta természeti károk felmérésében is segíthetnek a méregkereső kutyák

A kaszálások okozta természeti károk felmérésében is segíthetnek a méregkereső kutyák, az állatok hatékonyan bevethetők a kaszálások során akaratlanul elpusztított védett gerinces állatok és apróvadfajok felderítésében - közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) hétfőn az MTI-vel.

Már lehet pályázni a terménytárolók, szárítók és tisztítók fejlesztésére

A Vidékfejlesztési Programban 50 milliárd forint keretösszeggel meghirdetett terménytárolók, szárítók és tisztítók fejlesztésére augusztus 2-tól lehet pályázni – jelentette ki Nagy István agrárminiszter.

Agrárdigitalizációs fejlesztések a jövő mezőgazdaságáért

Harmadik alkalommal dolgozhatnak együtt piacvezető agrár nagyvállalatokkal hazai agtech startupok, a 2021 szeptemberében induló NAK TechLab inkubációs program keretében. A program az elmúlt két évben több olyan együttműködést is eredményezett, amely meghatározó lehet az agrárium fejlődése szempontjából. A három hónapos inkubátor programba 2021. augusztus 22-ig lehet jelentkezni.

A legjobb promóció a minőség

A legutóbbi romániai parlamenti választások után az RMDSZ is jelölhetett minisztereket, államtitkárokat a kormányba. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkári posztjára Barabasi Antal Szabolcsot jelölte a párt, aki 2003-ban szerzett egyetemi diplomát a Mezőgazdaságtudományi és Állatorvosi Egyetemen, állattenyésztési szakon.

Milliárdokat visz el az inváziós fajok elleni védekezés

A nem őshonos, invazív fajok több mint 116 milliárd euróba (42 ezer milliárd forintba) kerültek az elmúlt hatvan évben Európának. Csak a patkányok az 1960 és 2020 közötti időszakban mintegy 5,5 milliárd eurónyi (2 ezer milliárd forintnyi) kárt okoztak - állapította meg egy kutatás, amelyről a phys.org tudományos ismeretterjesztő portál számolt be.

A kijárási korlátozások levegőtisztító hatása nem ellensúlyozta a bozóttüzek szennyezését

Az Ausztráliában 2019 végén, 2020-ban pusztító bozóttüzek voltak a legnagyobb hatással a klímaváltozásra az amerikai Nemzeti Légkörkutató Központ (NCAR) tanulmánya szerint.