Back to top

Az őslakosokkal együtt védik a természeti kincseiket

A természetvédelem, egyszersmind a nehéz anyagi helyzetben lévő őslakos családok támogatása terén is példás döntéssel állt elő az ausztrál kormány: jelentős összeggel támogatják ugyanis egy, az őslakosokból álló ranger-hálózat kiépítését és működtetését.

Samantha Hiranni Simler Nugget már munkába állt ranger-ként, méghozzá a Kimberley régióban, melyet a világ egyik utolsó, még érintetlen területének tartanak.
Fotó: Kimberley Land Council
Az ausztrál kormány a következő hét évben összesen 102 millió dollárral támogatja az ország őslakosait környezetvédelmi projektekhez kapcsolódóan – jelentette be Sussan Ley környezetvédelmi miniszter. A bennszülöttek által lakott területek Ausztrália nemzeti parki és rezervátumhálózatának 45 százalékát, vagyis mintegy 67 millió hektárt tesznek ki, következésképp rendkívül gazdag élővilággal rendelkeznek. Az e területeken élőkkel kötött megállapodást a kormány a biológiai sokféleség, a környezet értékeinek, köztük a szentelt helyek, vagy éppen a sziklarajzok megőrzése érdekében.

„Az őslakos rangerek (magyarul vadőrök) szerepet kapnak az esetleges bozóttüzek felkutatásában, vagy éppen az invazív fajok felderítésében, nyilvántartásában. Közreműködésük fontos eleme az értékes természeti területek fenntartására irányuló törekvéseinknek”

– magyarázta Sussan Ley. Szavait üdvözölte az ausztrál őslakosok érdekeit védő, az általuk végzett természetvédelmi feladatokat és kampányokat összefogó „Country Needs People” szövetség is: úgy vélik, az eddigi rövidtávú megbízások helyett végre hosszabb távú munkalehetőséghez juthatnak az őslakosok. „A kormányzat törekvése nemcsak a természet fenntartása és védelme, hanem az érintett, egyébként nehéz anyagi helyzetben lévő családok támogatása szempontjából is üdvözlendő” – vélekedett Patrick O’Leary, a szövetség szóvivője. A bejelentés kapcsán nyilatkozott Ken Wyatt, az ausztrál őslakosok ügyeivel foglalkozó tárca vezetője is. A miniszter egyebek közt elmondta, távolról sem ideiglenes projektben gondolkodnak; a szóban forgó támogatással hosszútávon tervezik igénybe venni az őslakosok szakértelmét.

„Elődeink 65 ezer éven keresztül viselték gondját ennek a földnek, az utódok pedig napjainkban töltenek be kulcsszerepet a természeti erőforrásaink fenntartható kezelésében”

– hangsúlyozta a miniszter, akinek három őslakos törzsben is születtek felmenői.

Forrás: 
theguardian.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rózsaszínű ananász - Termése lédúsabb és édesebb, mint a hagyományosé

A Del Monte Fresh Produce N.A., Inc. új terméket vezetett be a piacon: az exkluzív, prémium kategóriás Pinkglow™ ananászt. A rózsaszín ananász egyedülálló a piacon, és az Egyesült Államokban október 12. óta kapható, de egyelőre csak online vásárolható meg, limitált mennyiségben.

Határőrkutyák a természet- és egészségvédelem szolgálatában

Több mint negyedszázada őrködnek keresőkutyák Ausztrália környezeti biztonságán, derül ki a FAO híradásából, amit a Növényegészség nemzetközi éve alkalmából állítottak össze.

A fenntartható termelést meg kell fizetni

Az Európai Bizottság Termelőtől a fogyasztóig stratégiája megalapozhatja a fenntarthatóbb és zöldebb mezőgazdaságot, de a Közös Agrárpolitika ambiciózus reformja mellett arra is szükség van a sikeréhez, hogy méltányosan megfizessék a gazdákat a fenntartható termelésért - hangzott el a Politico online mezőgazdasági és élelmiszer-csúcstalálkozóján.

A helyes fűtéssel sokat tehetünk a légszennyezettség visszaszorításáért

A fűtési szezon kezdetén ismét a helyes fűtési technikákra és ezáltal a levegő minőségének megóvására hívja fel a figyelmet az Agrárminisztérium. A Fűts okosan! tájékoztató kampány rávilágít a szilárd tüzelőanyagok veszélyeire és káros hatásaira, emellett minden szükséges információt biztosít a helyes lakossági fűtéssel kapcsolatban.

Létrejött a Közös Agrárpolitikáról szóló megállapodás

Megszületett a megállapodás az új Közös Agrárpolitikáról a Mezőgazdasági és Halászati Tanácsban szerda hajnalban - közölte Nagy István agrárminiszter. Az egyezség nagy csatában, két és fél napos tárgyalássorozat után jött létre a testület október 19-21-i ülésén, Luxemburgban - tette hozzá a miniszter.

Új diagnosztikai módszerrel határozzák meg kutatók az ivarváltásra képes kétéltűek genetikai ivarát

Az Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézet Lendület Evolúciós Ökológiai Kutatócsoportja egy olyan molekuláris diagnosztikai módszert dolgozott ki, amely lehetővé teszi az erdei békák (Rana dalmatina) genetikai ivarának a meghatározását. Az új módszert a hazai populációkon alkalmazva kiderült, hogy az ember által átalakított élőhelyeken a békahímek egy része genetikailag nőstény.

Ha én fa volnék

Mesélnek a fák címmel hirdetett pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a PontVelem Nonprofit Kft. A pályázat célja, hogy tudatosítsa a diákok körében az erdő fáinak a klímavédelemben és a mindennapokban betöltött fontos szerepét.

13 millió euró gyorssegély a fair kereskedelemnek

Segélyalapot hoznak létre Németországban, célja a fejlődő országokban fenntartható gazdálkodást folytató kistermelők támogatása, hogy a koronavírus-válság idején is meg tudják tartani a dolgozóikat.

Az agrárhivatás vonzóbbá tétele nemzeti érdek

Nem képzelt, hanem valódi problémával állunk szemben, amikor a fiatal gazdák jövőképét vizsgáljuk. A sikeres generációváltásként is emlegetett folyamatot már nem is óvodás, kisiskolás korban kell elkezdeni, hanem leendő és aktív szülők szemléletformálásánál, állapítja meg Privóczki Zoltán István, a Szent István Egyetem Kaposvári Campusán, a napokban megvédett doktori értekezésében.

Az együttműködés hatalmas erő - a DélKerTÉSZ jó példa erre

A zöldséghajtatás az egyik legsikeresebb ágazat, köszönhetően a nagyfokú integrációnak is, aminek kiváló példája a 18 éve működő Délalföldi Kertészek Szövetkezete, fogalmazott Nagy István a VII. Zöldséghajtatási napon Szentesen. A FruitVeB és a DélKerTÉSZ közös rendezvényén gratulált a tész elért eredményeihez, és tájékoztatott az ágazat további erősödését szolgáló pályázati lehetőségekről.