Back to top

Borsikerek az ország négy sarkából

A Csubák Családi Pincészet, a Koch Csaba Vinart Pincészet, a Paulus Molnár Borház és a Szentpéteri Borpince egy-egy bora kapta a XIX. Országos Syngenta Borversenyen a legjobbaknak járó SynVino-díjakat a verseny siófoki díjátadóján. Az idei megmérettetésre összesen 555 nevezés érkezett az ország valamennyi borvidékéről.

A XIX. Országos Syngenta Borversenyen 555 bor - 313 fehér-, 155 vörösbor, valamint 87 rozé – mérettette meg magát Zalától Tokajig. A legtöbb nevezés a kunsági, a tokaji, a villányi és a szekszárdi borvidékről érkezett.

„Rendkívül színvonalas versengésen vagyunk túl, minőségi borokkal találkozhattunk, a nevezők között gyakran tényleg csak apró nüanszok döntöttek”, értékelt a verseny díjátadó rendezvényén Nyitrainé dr. Sárdy Diána egyetemi docens, a Szent István Egyetem Borászati Tanszékének vezetője, a zsűri elnöke. Mint elmondta: az idei borversenyen nagyon jól szerepeltek a könnyed, fehér, reduktív, illatos borok, például az Irsai Olivér és a Sauvignon Blanc, de szép Olaszrizlingekkel, Chardonnay borokkal is találkoztak a bírálat során.

„A rozé az évjáratot tekintve színanyagban nagyon gazdag volt, voltak mélyebb színárnyalatú borok. A frissesség, a gyümölcsös karakter méltán teszi a magyar borászat erősségévé a rozét. Az elmúlt években kiváló vörösborok készültek, ezekből is kóstoltunk nagyszerű borokat. Ezeken kívül 2019-es Merlot és Kékfrankost is hoztak szép számmal a borászok. A tokaji borok tekintetében a hungarikumnak számító Aszú mellett a Furmintok és Hárslevelűek is magas minőséget képviselnek” tette hozzá Nyitrainé dr. Sárdy Diána.

A XIX. Országos Syngenta Borversenyre érkező borok közül 307-hez a tavalyi szezonban szüretelték a szőlőt.

A szőlészetileg nehéz év ellenére az már most látszik, hogy kiváló borok születtek, az évjáratra érdemes lesz figyelniük a borbarátoknak. Ezt bizonyítja, hogy az idei borversenyen összesen 44 arany, 1 nagyarany és 2 SynVino elismerést kaptak a 2019-es borok.

„A tavalyi év emlékezetes marad a szőlő növényvédelmével foglalkozó szakemberek számára, talán egy kis párhuzamosságot is felfedezhetünk az évtizedet nyitó 2010-es évvel. 2019-ben szélsőséges időjárási körülmények közt kellett megvédeni az ültetvényeket, amelyet kellő szakmaisággal, megfelelő készítményválasztással, hatékony technológiával és időben elvégzett zöldmunkával lehetett sikeressé tenni”, ismertette Varga Zoltán, a Syngenta szőlő kampánymenedzsere.

A zsűri döntése alapján idén a legjobbak járó SynVino-díjat a Csubák Családi pincészet 2013-as Tokaji Eszenciája, a Koch Csaba Vinart Pincészet 2015-ös Villányi Csanád Cuvée-je, a Paulus Molnár Borház 2019-es Gold Olaszrizlingje és a Szentpéteri Borpince Kft. 2019-es Néró Roséja kapta a borverseny siófoki díjátadó gáláján. Nagyarany elismerést vehetett át a Royal Tokaji Borászati Zrt., a Csubák Családi pincészet egy-egy, valamint a Babits Borászati Kft. két boráért. A zsűri rajtuk kívül 98 arany, 316 ezüst, 125 bronz adott át, 8 termelő pedig oklevelet kapott.

Forrás: 
Syngenta sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Borkóstolás Pincenavigátorral

Új élmények szerzésében és új borok felfedezésében egyaránt segít a Pincenavigátor. A mobilalkalmazást a Zalai Borút Egyesület fejlesztette, a Zalakarosi Turisztikai Nonprofit Kft.-vel és a Dobronaki Környezetvédelmi és Idegenforgalmi Közintézettel együttműködésben.

Ősi gyógymód: aszúval az egészségért járvány idején is?

A természetes gyógymódok tárházában a borban található gyógyító erőt nem szabad elfejtenünk, melynek jótékony hatásait őseink is hatékonyan használták. Nyomait már a kínai, indiai, perzsa, örmény és más népek hagyományaiban is fellelhetjük, de találkozhatunk velük az ókori görögöknél és a rómaiaknál is. Már a civilizáció kezdetén művelték a szőlőt és készítettek belőle kiváló gyógyhatású italt.

Az erjedés folytatódik

Borászok szemszögéből nem csak az alapanyag, azaz a szőlő – annak mennyisége és minősége - jelent nagy kérdést, legalább ilyen fontos a borászati segédanyagok hozzáférhetősége. Ezen készítmények nagy része importból származik, így jogos az aggodalom, hogy a bizonytalan ideig eltartó koronavírus krízis ellenére is kéznél legyenek.

Kedvenc hungarikumunk, a Kadarka

Borversenyt szervezni bizony fáradságos, sokszor hálátlan szakmai feladat. Ezt igazán azok tudják, akik szerveztek már pár borversenyt.

Egri borászok 1552 palack borral segítenek

Az egri egészségügyi dolgozókért fogott össze az Egri Borműhely. Az egyesület borászai összesen 1552 palack bort ajánlottak fel, aminek az árából támogatják a kórházakban és a mentőállomáson dolgozók étkezését a koronavírus-járvány idején.

A koronavírus hatása a szőlő- és borágazatra

Egyre többen kongatják a vészharangot a hazai borászatok körében, pedig még alig vette kezdetét a koronavírus elleni harc. Nem elég, hogy jóval kevesebb turista jön az országba, így csökken a fogyasztás az éttermekben, a romkocsmákban, de ugyanez igaz a hazai lakosokra is.

Coronavinus: palackba zárt humor

Egy spanyol pincészet Coronavinus elnevezéssel hozta forgalomba legújabb borát.

Kétszeresen is jubileumot ünnepelt a Kadarka Nemzetközi Nagydíj Borverseny

Negyed évszázaddal ezelőtt valósította meg ötletét Kósa Gyula, s szervezte meg első versenyét. Néhány év alatt azonban kinőtte magát, s új lehetőség után nézett az ötletgazda. Így találkozott Csengődi Istvánnal, az István Borház tulajdonosával, aki örömmel vállalta át a házigazda szerepét. Ennek immár 20 éve.

Down-szindróma világnapja - Jótékonysági kampányt indít a Folly

Idén is jótékonysági akciót indít a badacsonyörsi Folly Arborétum és Borászat a Down-szindróma világnapja alkalmából. Március 21–28. között, online vagy a helyszínen értékesített Boróka 2018-as fehérborok teljes bevételét felajánlják a Down Alapítvány Korai Fejlesztő Központ részére.

Medvebor - a kézművesség jegyében

A természetes borkészítés melletti elkötelezettséggel együtt a régi magyar fajták megmentésének és terjesztésének ügyét is felkarolta Nagy Gábor, aki Csáfordon és környékén termel szőlőt és készíti borait, Medvebor márkanév alatt. A fiatalember eredeti szakmája nagyon távol áll a borászattól.