Back to top

Könyvajánló: közös élmény gyerekeknek, felnőtteknek

Nem találtam olyan kiadványt, amely a gyerekeknek és felnőtteknek is segít abban, hogy még tartalmasabban, szórakoztatóbban töltsék idejüket az erdőben, a természetben. Erdőmérnökként, több éves erdei iskola vezetői tapasztalattal, és három gyermek édesanyjaként ezért úgy döntöttem, hogy írok én egyet.

Gyermekkézhez méretezett könyv született, mely a nagy óvodásoknak, kisiskolásoknak, valamint a velük kiránduló pedagógusoknak és szülőknek egyaránt szól.

A könyv elsősorban a kirándulás előtti közös tervezgetéshez való. Tanácsot ad, hogyan viselkedjünk az erdőben, mit vigyünk magunkkal, mire figyeljünk, segít megfejteni az erdőben látható „titkos” jeleket, és játékötletekkel is szolgál. A kirándulásról hazatérve pedig ismerős dolgokat fedezhetünk fel a lapjain az aznap látottakról.

Az érzékszerveinkre épülő részek, feladatok és ötletek után, az évszakok körforgását, sokszínűségét igyekeztem megmutatni. Nem túl hosszan, hogy még a gyerekek számára is befogadható legyen, de azért elég részletesen ahhoz, hogy fölkeltsem az érdeklődésüket.

A könyvből kiderül, hogy nemcsak tavasszal és nyáron érdemes az erdőben sétálnunk, hanem akár a borongósabb őszi vagy hidegebb téli időszakban is, hiszen mindegyik évszak tartogat meglepetéseket.

Ősszel az erdőben vadgyümölcsökkel teli terített asztal vár mindenkit. Megcsodálhatjuk a különféle gombákat, megfigyelhetjük különös felépítésüket. Télen pedig a nyomokból olvashatunk, megnézhetjük, mi járja a vadetetők környékét, vagy elgondolkodhatunk a fák életútján is, emellett megpróbálhatjuk felsorolni, mennyi használati tárgyunk készült fából.

A gyerekeknek az egyik legfontosabb dolog a szülőkkel, felnőttekkel töltött idő, ám az akkor értékes és izgalmas igazán, ha közben a felnőttek is jól érzik magukat. Saját gyermekeimmel kisebb korukban gyakran lapozgattunk az érdeklődésüknek éppen megfelelő ismeretterjesztő kiadványokat, és akkor szórakoztunk a legjobban, ha én is találtam benne újdonságokat, érdekességeket. Remélem, ezt érzik majd a kötetet gyerekekkel, gyerekeknek olvasó felnőttek is.

A mellékelt munkafüzet pedig a kicsik kreativitására épít: Színezz! Rajzolj! Számolj! Találd ki! – kérik a feladatok. A munkafüzet a csoport létszámának megfelelően sokszorosítható, így senki sem marad ki a játékból.

A könyv és munkafüzet magánkiadásban készült el. Megrendelhető a povics.noemi@gmail.com címen.

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2019/6 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Visszatértek a magyartarkák az őrségi legelőkre

Az elmúlt években észrevehetően megnőtt a szarvasmarhatartás iránti kedv az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság (ŐNPI) területein tevékenykedő gazdák körében. Mindez nem a véletlennek, hanem sokkal inkább annak a kezdeményezésnek köszönhető, melynek alkalmával az igazgatóság magyartarka üszőket helyezett ki a tartási feltételeknek megfelelő jelentkezők gazdaságába.

Új natúrpark alakul az Őrjegben

Natúrpark címet adományozott az Őrjeg és szőlőhegyei térségnek Nagy István agrárminiszter. Ezzel már 16 natúrpark működik Magyarországon.

Illatos erdei szőnyeg

Az odvas és az ujjas keltike tavasszal pompás lila-fehér virágszőnyeget borít az erdő aljára. Az odvas keltike állománya talán kissé sűrűbb és tömöttebb, de ettől eltekintve mind a két virág látványa és illata is megkapó.

Mésztűrő liliomfák

Magyarország kifejezetten alkalmas kertművelésre, legyen az szőlős-, gyümölcsös-,zöldséges-, avagy díszkert. Körülményeinkhez képest azonban szűkében vagyunk a látványos, nagy virágú cserjéknek és fáknak. Az ország legnagyobb részén a talajok meszesek, pH-juk magas, és ezt sok, számunkra kívánatos dísznövény nem szereti. Több évtizedes kísérletezés eredményeként azonban találtam kivételeket.

Egyre divatosabbak a gyógygombák

Korábban szinte csak a csiperke és a laska jelentette az élelmezési szempontból fontos gombafajainkat. Az utóbbi időben azonban megjelentek a gyógygombák, melyek nem csak konyhai alapanyagként, hanem esetleges gyógyító tulajdonságaik miatt is kerülnek a tányérra, vagy a kapszulába…

Ingyenesen nézhető díjnyertes magyar természetfilmek

Bár a nemrég Magyar Filmdíjat nyert Vad erdők, vad bércek mozipremierjét a koronavírus-helyzetre tekintettel későbbre halasztják, az alkotók gondoltak az otthon maradókra is: ingyenesen elérhetővé tették három korábbi természetfilmjüket, a Vad Szigetközt, a Vad Kunságot és a Tiltott zónát.

Lusták kertje: néha jobb, ha nem dolgozunk

Jó dolog az ásás, de még jobb, hogyha más ás… A nagyüzemi termelésben is egyre többször felmerülő kérdés, hogy szükség van-e talajforgatásra? Vannak előnyei és hátrányai is, csakúgy, mint a talaj forgatását mellőző szemléletnek. Nevezhetnénk a lusták kertészeti módszerének is azt a technikát, amellyel Ruth Stout világhírre tett szert.

Elrejtett kincsünk, a Táti-szigetek

Az Agrárminisztérium természetvédelmi területté nyilvánította a Duna Táti-szigeteinek közel háromszáz hektáros térségét. Az újonnan létesített Táti és süttői Duna-szigetek természetvédelmi terület rendeltetése a Duna menti területek hajdani természetes állapotára jellemző ártéri élőhely-maradványok – mocsárrétek, puhafás ligeterdők – hosszú távú megőrzése, fenntartása.

Erdész hivatás egy életen át

A nagyon idős erdészeknek a hallgatásuk és tekintetük is teli van bölcselettel. Sok mindent láttak és tapasztaltak, és meg kell becsülni, ha ezeket a tanulságokat megosztják velünk. Szerencsénkre sikerült szóra bírni a 91 éves Olaszy Istvánt, a kiváló erdész szakembert.

Kapcsolj le: digitális térben zajlik idén a Föld Órája

A Föld Óráján minden év márciusának utolsó szombatján este világszerte lekapcsolják egy órára a világítást, és áramtalanítják az elektromos készülékeket. A Földnek szentelt 60 perc célja nemcsak az, hogy otthonainkban és városainkban szimbolikusan kialudjanak a fények, hanem hogy az emberiség tudatára ébredjen, a fenntartható jövő és bolygónk állapotának megóvása mindannyiunk felelőssége.