Back to top

Hatékony erdőtelepítés az EGERERDŐ Zrt. szakembereinek támogatásával

Már közismert az erdők szerepe a klímaváltozás hatásainak mérséklésében. A fás növényzet kulcsfontosságú az élethez, hiszen oxigént termel, széndioxidot köt meg, javítja a levegő minőségét, védi a talajt és a felszín alatti vízbázist.

Termőhelyvizsgálathoz szükséges eszközök
Termőhelyvizsgálathoz szükséges eszközök
Fotó: EGERERDŐ Zrt./Vigh Ilona
Védelmi szerepe mellett kedvelt ökoturisztikai célpont az aktív kikapcsolódásra vágyók körében. Mindeközben pedig a hazai gazdaság számára, faanyag formájában, megújuló energiaforrást biztosít. A fával borított területek pozitív hatását a kormányzat is felismerte, és a klímaváltozás elleni küzdelemben fő célként tűzte ki, hogy 2030-ra 27%-ra növelje Magyarország fával borított területét. Ez több ezer hektár erdő telepítésével valósulhat meg, mely fegyelmezett, irányított, szakszerű munkavégzést kíván az erdész szakemberektől.

A program hatékony megvalósulása érdekében az EGERERDŐ Zrt. erdőtelepítési munkacsoportot hozott létre. Az első megbeszélésen ifj. Ősz Gusztáv, az erdőgazdaság erdőgazdálkodási és természetvédelmi vezérigazgató-helyettese, a program főkoordinátora ismertette az országos program részleteit. A kapcsolódó törvényi szabályozásokról, az erdőtelepítésre igénybe vehető VP támogatásról, és a termőhelyfeltárás aktuális rendjéről is részletesen tájékoztatta a kollégákat.

A főkoordinátor elmondta, hogy

a munkacsoport feladata azon önkormányzatok, gazdák és földtulajdonosok megszólítása, akik szabad, fátlan területekkel rendelkeznek, felismerik a klímaváltozás kockázatát és hajlandóak az erdőtelepítésre.

Szarvaskő sajtótájékoztató
Szarvaskő sajtótájékoztató
Fotó: EGERERDŐ Zrt./Márkus Attila
Ezen túl a partnerek sikeres pályázásához szakmai segítséget nyújt az erdőgazdaság, ami előzetes terepbejárást, illetve erdőtelepítési kivitel tervdokumentációk elkészítését foglalja magába, költségtérítés ellenében.

Az országfásítási program népszerűsítése érdekében az EGERERDŐ Zrt. és a NAK megyei szervezete, több lakossági fórumon vett részt, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat szervezésében. A program utolsó állomása Szarvaskőben volt, ahol 10 ha-os minta erdőtelepítést terveznek megvalósítani, szakemberek koordinálásával. A főkoordinátor előadásában hangsúlyozta a termőhelyfeltárás fontosságát, mely megalapozza a telepítendő fafaj helyes kiválasztását. A hallgatóság megtudta, hogy a kiválasztott fafaj alapján történik a támogatási összeg meghatározása, melyhez kiegészítő támogatás is kérhető, többek között erdőszegély létesítése vagy elegyfafajok telepítése esetén, amely még inkább ellenállóbbá teszi a klímaváltozásra a majdani erdőt.

Az erdőgazdaság bízik benne, hogy szaktudásukkal hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a Mátra és Bükk lábánál fekvő, illetve a Heves-Borsodi-dombság fátlan, olykor bozótos területei ismét értékes faállománnyal gazdagodjanak, mely több viszonylatban az unokáink örökségét jelképezi.

Fotó: EGERERDŐ Zrt.

Forrás: 
EGERERDŐ Zrt. sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ingyenesen nézhető díjnyertes magyar természetfilmek

Bár a nemrég Magyar Filmdíjat nyert Vad erdők, vad bércek mozipremierjét a koronavírus-helyzetre tekintettel későbbre halasztják, az alkotók gondoltak az otthon maradókra is: ingyenesen elérhetővé tették három korábbi természetfilmjüket, a Vad Szigetközt, a Vad Kunságot és a Tiltott zónát.

Lusták kertje: néha jobb, ha nem dolgozunk

Jó dolog az ásás, de még jobb, hogyha más ás… A nagyüzemi termelésben is egyre többször felmerülő kérdés, hogy szükség van-e talajforgatásra? Vannak előnyei és hátrányai is, csakúgy, mint a talaj forgatását mellőző szemléletnek. Nevezhetnénk a lusták kertészeti módszerének is azt a technikát, amellyel Ruth Stout világhírre tett szert.

Erdész hivatás egy életen át

A nagyon idős erdészeknek a hallgatásuk és tekintetük is teli van bölcselettel. Sok mindent láttak és tapasztaltak, és meg kell becsülni, ha ezeket a tanulságokat megosztják velünk. Szerencsénkre sikerült szóra bírni a 91 éves Olaszy Istvánt, a kiváló erdész szakembert.

Kapcsolj le: digitális térben zajlik idén a Föld Órája

A Föld Óráján minden év márciusának utolsó szombatján este világszerte lekapcsolják egy órára a világítást, és áramtalanítják az elektromos készülékeket. A Földnek szentelt 60 perc célja nemcsak az, hogy otthonainkban és városainkban szimbolikusan kialudjanak a fények, hanem hogy az emberiség tudatára ébredjen, a fenntartható jövő és bolygónk állapotának megóvása mindannyiunk felelőssége.

Hallgatózó mókusok: figyelik a madarak „beszélgetését”, hogy mentsék a bőrüket

Egy tanulmány szerint a szürkemókusok hallgatják a madarak csicsergését, hogy kiderítsék, elmúlt-e már a veszély.

Lesz-e elég burgonya?

Nincsen olyan ágazat, amire ne lenne hatással a koronavírus terjedése, így a burgonya szaporítóanyag helyzet is érintett. Murai Györggyel, az egyik legnagyobb holland burgonya szaporítóanyag importőr, az Agrico Magyarországi Kereskedelmi Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk.

"Önképző" növényhatározó applikációk

A mobiltelefonok a telefonálás mellett már rengeteg más dolgot is tudnak. Fényképezőgépként, diktafonként, rádióként, útvonaltervezőként, zseblámpaként, zenelejátszóként, sőt akár vérnyomásmérőként is használhatjuk őket, és még számos más eszközt is helyettesítenek. Miért ne használhatnánk növényhatározásra is telefonunkat?

Mi lenne, ha a napelem éjszaka is működne?

Mi lenne, ha a napelemek éjszaka működnének? Egy amerikai egyetem professzora és végzős hallgatója egy tanulmányban írja le az első hallásra mulatságos és ellentmondásos ötletet, mely lehet új távlatokat nyit a megújuló energiaforrások felhasználásának területén.

Az éjszakai fagy a gyümölcsfákra veszélyes lehet

Nem árt a szántóföldi kultúráknak a napokban jellemző néhol havazással járó hideg időjárás, sőt növényvédelmi szempontból még előnyös is, mert gyéríti a kártevőket. Ugyanakkor az éjszakai fagy a gyümölcsfákra, különösen a kajszibarackra nézve veszélyes lehet. Az emiatt esetlegesen fellépő terméskiesést azonban még korai lenne megbecsülni – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) hétfőn az MTI érdeklődésére.

Óvjuk a meglévő erdőket, és tovább növeljük a fával borított területeket

A magyar erdőállomány és az erdőgazdálkodás kiemelt szerepet tölt be az ország klímavédelmi céljainak elérésében – hívta fel a figyelmet Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár március 21-én, az Erdők Világnapja alkalmából.