Back to top

Nyuszkanyakú palóc tyúk – új fajta a láthatáron

Ritka öröm, amikor új tyúkfajtát ismerhetnek meg a tenyésztők és még inkább ünnepi alkalom az, amikor magyar fajta elismeréséről érkezik hír. A nyuszkanyakú palóc tyúk teljesítette a Magyar Galamb- és Kisállattenyésztők Országos Szövetsége által előírt követelményeket, így rövidesen új fajtaként üde színfoltja lehet a kiállításoknak – és a remények szerint a baromfiudvaroknak is.

A mátranováki Faluhely ma­jor ritka kincseket rejt az állattenyésztés iránt érdeklődő látogató számára. Lovak, juhok, sertések, nyulak, kacsák, galambok – mind-mind régi magyar fajták mai követei, akik megőrizték ugyan hajdani gúnyájukat, de termelésükben már megfelelnek a mai elvárásoknak is. Itt hozta létra Földi Gyula, a major tulajdonosa – fiai közreműködésével – azt a tyúkfajtát, ami a mai szortimentben új ugyan, de mégis egy rég kiveszett, évszázadokkal ezelőtti típust idéz. A nyuszka­nya­kú palóc tyúk küllemében furcsa, de mégis érdekesen szép. A „nyuszka” név a palóc nyelvjárásban fedetlent jelent, sosem használják ezt a kifejezést hagyományos értelemben vett kopaszságra. A kopasz ugyanis olyan felületet jelent, ami korábban már tollal, szőrrel, hajjal fedett volt, de az kihullott vagy lekopott a bőrfelületről.

Földi Gyula: „baromfival sőt nyúllal is foglalkozunk, de alapvetően juhászok vagyunk. Azt pedig tudni kell, hogy a juhász ember soha nem készített dísztárgyat, de mindet díszített, amit használt, mert így vált az személyessé és így vitte tovább azt az eszmeiséget, amit évszázadok távlatából az őseitől örökölt. Mi is azt szeretnénk, ha a mi tyúkfajtánk nem csak tetszetős lenne, de általa a régi szellemet, a magyar gondolkodást is visszacsempésznénk a mai állattenyésztésbe.”

A gondolattól az új fajtáig

„A Millennium évére készült egy dioráma, amelyben volt egy olyan baromficsalád-preparátum, amely búzaszínű volt – idézi vissza Földi Gyula a pillanatot, amikor az új fajta gondolatban először testet öltött. Márpedig az erdélyi kopasznyakú tyúk a fajtaleírás szerint fekete, fehér és kendermagos színben fordul elő, kellett tehát hogy legyen egy olyan típus, ami ma már nem létezik.” Megkezdődött hát azon állatok felkutatása, amelyek ezt idézték.

Az első két búzaszínű egyed egy feketetói vásár alkalmával egy román udvarból került elő. Ugyanezen az úton hazafelé, Érsem­jénben bukkantak egy nyerges színű kakasra, ami a libák között legelészett.

A Felvidéken, Rima­já­nosiban, később pedig Magyar­gácen kerültek elő hasonló színű állatok. Lényegében ezekből kezdődött meg a tenyésztés, 1997-ben. Létrejött az első, búzaszínű változat, spontán mutációként azonban később megjelent a babos, később a vörös nyeregtollú is. Az állomány mára konszolidálttá, egységessé vált, hiszen így lehet szó egyáltalán fajtáról.

Az elismerés útján

Kis létszámban tenyésztett, elsősorban háztáji hasznosításra alkalmas tyúkként az állami elismerés praktikusan nem jöhet szóba. Mivel a kitenyésztéskor egyértelmű cél volt, hogy az előnyös gazdasági tulajdonságok mellett a szemnek is tetszetős, szép állatok jöjjenek létre, egyenes út vezetett a Magyar Galamb- és Kisállattenyésztők Országos Szövetsége felé, amely saját hatáskörben, saját elfogadott szabályzata szerint végez fajtaelismerést. E folyamat egyik sarokköve, hogy legalább három országos kiállításon jelenjen meg az új fajta, több egyeddel is. Nos, ez annyira jól sikerült, hogy az utolsó kiállításon már sztenderd szerint lehetett pontozni az állatokat és igen magas, 95 feletti pontszámokat sikerült elérni. Ezután indulhat meg az elismerés adminisztratív folyamata, amikor is az MGKSZ illetékes bizottsága megtárgyalja a beadott tenyésztési programot és a kiállítási eredmények ismeretében dönt a fajtaelismerésről. Minderre a nyuszka­nya­kúnak jó esélye van, hiszen az általános elvárás az, hogy küllemében legalább öt tulajdonságban térjen el egy már ismert fajtától. Márpedig ilyen jellegzetességek jócskán vannak ezeken az állatokon.

Mit „tud” a nyuszkanyakú palóc tyúk?

Közepes testnagyságú, az ősi fajtákra jellemzően a kakas lényegesen nagyobb (3,2-3,7kg), erőteljesebb a tyúknál (2,2-2,5kg). Élénk, mozgékony, jó élelemkereső, jó téli tojó, kotlásra közepesen hajlamos, külterjes tartásra alkalmas, kettőshasznosítású tyúk. Szívesen repül. Bátor természetű, a kakas tyúkjait, a tyúk csibéit ragadozókkal szemben végsőkig oltalmazza. 120-150 tojást rak, természetszerű tartás esetén nem ritka a 200 db-os termelés sem. A tenyésztojás legkisebb tömege 59 g, a színe a krémszínűtől sötétbarnáig terjedhet. Húsa ízletes, finom rostú, különleges gasztronómiai értékű.

Ki tartson nyuszkanyakút?

Földi Gyula azt reméli, elsősorban azoknak kelti fel a fajta az érdeklődését, akik vidékre költöztek egy új életminőség reményében, valamint azoknak, akik korábban felhagytak a tyúktartással, de most újra benépesítenék a baromfiudvart.

A nyusz­kanyakúnak ugyanis nincsenek különleges tartási igényei, egész­séges, ellenálló, gyér tollazatának és világos színének köszönhetően könnyen tisztítható.

De már csak nézni is kellemes. Igazi dísze lehet a tanyáknak, majoroknak, füves kerteknek.

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2020/2 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megingott az agrárium válságállósága

A Takarékbank agrárelemzői szerint még az idén csökkenhet az agrár-élelmiszeripari kibocsátás az Európai Unióban. Az élelmiszer termékpályák állapotát és kilátásait bemutató új Takarék AgrárTrend Index alapján, bár kissé javultak az agrárium szereplőinek várakozásai a második negyedév végére, de az elemzők véleménye szerint megingani látszik az agrárium válságállósága.

Elhalasztják a hannoveri vásárokat

A Német Mezőgazdasági Társaság (DLG) a két rendezvény tanácsadói testületével egyetértésben, ez év novemberéről a jövő február 9–12-re halasztotta a hannoveri EuroTier nemzetközi haszonállattartási és -tenyésztési, valamint a vele párhuzamosan megrendezésre kerülő EnergyDecentral innovatívenergia-szolgáltatási szakvásárt.

Élő nemzeti kincsünk: a pumi

A kutyák bohócaként is emlegetett magyar terelő pásztorkutyát az alkalmazkodás iskolapéldájaként tartják számon. Hosszú út vezetett a pásztor csizmaszára mellől a modern nagyvárosok forgatagáig, melyet ez a viszonylag kistermetű, csupa szív kutya sikeresen teljesített.

Csak tiszta tejből lehet minőségi sajt

A Balaton mellett hagyományos paraszti életmód szerint él a mindig mosolygó, vidám Török Gergő, a Felsőörsi Tekergő Sajtműhely sajt­mestere. Korán kel, hogy megfejje, ellássa az állatokat, emellett sajtot készít, kezel, csomagol, majd ismét az állatokkal foglalkozik, és csak este indul haza. A sajtmestert életútjáról, állattartásról, valamint a sajtkészítés fortélyairól kérdeztük.

Válságkezelő támogatási programot készít elő az agrártárca

25 milliárd forintos válságkezelő támogatási programot készít elő az agrártárca a mezőgazdaság és élelmiszeripar szereplői számára. Ebből 3 milliárd forinthoz jut majd a baromfiipar - jelentette be Nagy István agrárminiszter a Bro-Ker-Bét Kft. új baromfitelepének avatóján.

Nagyító alatt az állatok szállítása

Az Európai Parlament vizsgálóbizottságot állít fel, amely az állatok szállításának hiányosságait vizsgálja, ennek során arra lesznek kíváncsiak, hogy a tagállamok hogyan hajtják végre az uniós jogszabályokat.

Egymás képességeinek figyelembevételével képesek az együttes mozgásra

A madarak együttes mozgása lenyűgöző látványt nyújt, viszont ennek a harmóniában történő repülésnek az elvét nem igazán tudták mindeddig megfejteni. AZ ELTE fizikusai erre rájöttek, és ezt a megoldást el is lesték a természettől, hogy minden eddiginél több drón gyors reakcióidejű, ugyanakkor harmonikus együttmozgását tudják koordinálni.

„Rókás tojások” Győrszemeréről

A sokak által már jól ismert „rókás” emblémás tojás előállítója, a Fuchs Agrár Kft. újabb fejlesztésen van túl. A közelmúltban átadott győrszemerei telep tartási technológiája a hagyományos „paraszti-tanyasi” és a korszerű nagyüzemi rendszert ötvözi.

Húsvéti nyusziból nem lesz pecsenye

Béres Péter családjával a Pest megyei Pusztazámoron él. Bence fiúk kérésére 4-5 éve vásárolták meg az első nyuszit, aki nem házi kedvencként, hanem tenyészállatként volt tartva, mert a családban mindenki szereti a nyúlhúst.

A kacsatojástól a hizlalásig

A tojásrakások megkezdése szempontjából a kacsa az egyik legkorábban tojó víziszárnyasunk, amennyiben természetes körülmények között tartjuk. Azonban ez csak általánosságban mondható, mivel egyes fajták esetében ez eltérő lehet. Aki a fajtaválasztáson túl van, fel kell mérnie a lehetőségeket, hol, milyen tojás vagy állat vásárlására van mód.