Back to top

Szabadságérzet lóháton

A legváltozatosabb tájakon viszi keresztül az útja, ám közben egy pillanatra sem lankadhat a figyelme, hisz tudja: csak akkor érhet győztesként a célba, ha nemcsak a jó részidőkre hajt, hanem lova energiáival is kellőképpen tud tartalékolni.

Mindezekkel már egészen kiskora óta tisztában van Mihók Margaréta, aki annak idején 11 évesen, a felnőttek között lett rövidtávon távlovas magyar bajnok. A most 18 esztendős lovas lapunknak elmondta, szeretne édesapja, a szakágban számos sikert elért Mihók Csaba nyomdokaiba lépni.

Úgy sejtem, már egészen korán kipróbálhattad magad a nyeregben.

Mondhatni születésemtől kezdve jelen vannak az életemben a lovak, mai napig nélkülözhetetlen részei. Édesapám már születésemkor is arab lovakat tartott és tenyésztett. Kicsiként is imádtam a közelségüket, sosem féltem tőlük, inkább kötődtem hozzájuk. Szüleim mindketten megszállott lovasok, így nem volt kérdés, hogy már egészen kicsiként a nyeregbe ültettek. Nyolcévesen voltam először terepen. Már akkor magával ragadott a természetben a lovammal töltött idő. Akkoriban édesapám – őt tartom a példaképemnek – már befejezte a profi pályafutását, ugyanakkor gyakran jártam távlovasversenyekre segítőként. Olyan meghatározó élményekkel gazdagodtam ezen alkalmakkor, hogy nem volt kérdéses, én is elkezdek versenyezni.

Nem kacérkodtál a gondolattal, hogy – ahogy oly sokan – inkább a díjugratásban mérettesd meg magad?

Idővel más lovassportokat is ki szeretnék próbálni, köztük a díjugratást is, azonban a távlovaglás a szenvedélyem.

Minden szakágnak megvannak a maga szépségei, a távlovaglásnak például a természetközeliség, a szabadságérzet.

A legkülönbözőbb tájakon versenyezhetek, ami leírhatatlan érzés. Ez a sport megtanít megbecsülni, küzdeni és nem utolsósorban hinni, kitartani. Távlovaglás és lovak nélkül már nem tudnám elképzelni az életem.

Szerinted mi az, ami feltétlenül szükséges ahhoz, hogy valaki távlovas lehessen?

Egy megfelelő ló, akivel együtt lehet dolgozni, megvan az összhang és a kellő kitartás. Mielőtt valaki tapasztalat nélkül belevágna, mindenképpen látogasson el előtte versenyekre nézőként, beszéljen olyanokkal, akik régóta versenyeznek sikeresen a szakágban. Így sok dolgot meg lehet tanulni, figyelni a versenyek során. 20 kilométeren nem kötelező rajtengedélyvizsga, így ezen a távon is ki tudja próbálni magát élesben a ló-lovas páros.

Hogy kerültél ennyire fiatalon a felnőttek mezőnyébe?

Nagyon vártam, hogy én is rajthoz állhassak, így 2013-ban, 11 évesen rajtengedélyvizsgáztam, ettől kezdve pedig nem volt megállás. 10-14 évesek csak állandó felnőtt lovas kísérővel együtt, írásos szülői beleegyezéssel vehetnek részt a versenyeken, így versenyezhettem én is a felnőttek között, mindig biztosítva volt kísérő lovas. Ebben az esztendőben négy versenyen indultam. A legemlékezetesebb a solti volt, ami egyben nemzetközi versenynek is otthont adott. Itt 40 kilométeren a második körön 32 km/h volt az átlagsebességem. A látványos befutóban egy másodperccel nyertem, itt végképp eldőlt számomra, hogy ezt szeretném csinálni. Ebben az évben a Fekete Párduc nevű arab telivér nyergében rövidtávú magyar bajnok lettem.

Hatalmas élményekkel gazdagodtam, máig gyakran idézem fel ezeket a pillanatokat.

Ha az utóbbi néhány évből kellene kiemelned egy versenyt, melyik lenne az?

Sok szép emlékem fűződik a versenyekhez, ugyanakkor az egyik legemlékezetesebb megmérettetés számomra a tavalyi Solt kupa volt, ahol 11 nemzet 80 lovasa és hajtója küzdhetett meg egymással két nap alatt.

Én nemzetközi 120 km-en álltam rajthoz Dahab nevű lovammal, és 22 induló közül a horvát Osip Stefano mögött célba érve sikerült ezüstérmet szereznem.

Ezzel mi lettünk a legjobb magyar ló-lovas páros. Erre az eredményemre vagyok a legbüszkébb. A versenyek jó hangulatban telnek, van, akivel könnyű baráti viszonyt kialakítani, ugyanakkor akadnak, akik inkább zárkózottabbak, és csak a versenyre koncentrálnak.

Mit lehet tudni a felkészülésedről?

A kevesebb néha több. Kaposvári tanulmányaim miatt csak hétvégenként, illetve szünetben van időm edzeni a lovakat. Ez elegendőnek bizonyul, hiszen ridegtartásban vannak a lovak és ez adja az alapot az edzésekhez. Minden verseny edzés is egyben, így van idő a kellő regenerálódásra egyaránt.

A versenyek közben ugyanakkor fokozott figyelmet kell fordítanod a lóra. Általában milyen stratégiát követsz ilyenkor?

Nagyon kell ismernem a lovamat, és a verseny egész ideje alatt folyamatosan figyelnem kell az állapotát.

Tudnom kell, mikor van a holtpontja, segítenem kell őt, ahogy csak tudom.

Az állatorvosi kontrollok nagy segítségemre vannak, pontosan tájékozódhatok lovam állapotáról, fel tudom mérni, hogyan tudnám kihozni a legjobbat magunkból.

A lovak iránti szenvedélyed szerepet játszik a tanulmányaid esetében is?

Kaposvárra járok a Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Szakközépiskolába; idén érettségizem majd. Tanulmányaimat a Kaposvári Egyetem lótenyésztő és lovassportszervező agrármérnök szakán szeretném folytatni. Kedves számomra ez a terület, éppen ezért örvendetes, hogy a középiskolámmal minden évben van lehetőségem kilátogatni a Kaposvári Állattenyésztési Napokra, ahol kiemelt szerepet kapnak a lovasprogramok.

Mivel foglalkozol szívesen szabadidődben?

Ha tehetem, szívesen futok, szabadnak érzem magam, akárcsak a lovam hátán. Ugyanakkor szívesen olvasok is – például lovasregényeket. Az érettségire való felkészülés miatt most bőven lesz alkalmam könyvet venni a kezembe. Ezenkívül szoktunk korizni a barátaimmal, illetve moziba járni.

Az év első felében a tanulásé lesz a főszerep, utána viszont szeretnék indulni Dahabbal nemzetközi, fiatal lovammal pedig hazai versenyeken.
Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2020/3 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Különleges lovasélmények a Szigetközben

Mihelyst feltűntek a Mosoni-Duna vadregényes kanyarulatai, úgy vált egyfajta kalandos utazássá az addig egyhangúnak ható autózásunk: a kiemelt jelentőségű vizes élőhelyként számon tartott Szigetköz a szélvédőn keresztül is megannyi látnivalót kínált, ami nem csoda, hiszen a térség a természetjárók egyik legkedveltebb célpontja.

Az izlandi lovak közösségteremtő ereje

A Nemzetközi Izlandi Lovas Szövetség (FEIF) január végi közgyűlésén, Izlandon teljes jogú tagként felvette a Magyar Izlandi Lovas Egyesületet. A 22 tagúra bővült világszövetségnek így Magyarország is tagja lett.

Gyógyítást segítő amerikai minilovak

Lassan másfél éve, hogy először tette be patáit miniló a Bethesda Gyermekkórház épületébe, és a kezdeti látványosság mára megszokott jelenséggé vált, hisz Ács Franciska hetente látogatja meg lovaival az intézmény kis betegeit.

Kell a műhelymunka

Kemény munkával indult a február a Colonado Lovasiskolában. John Ledingham, az ír olimpikon, a Hickstead Derby és sok más legmagasabb szintű nemzetközi verseny győztese, aki több mint egy évtizeden keresztül volt az ír utánpótlás-válogatott szövetségi kapitánya és edzője, egynapos „villámkurzust” tartott a lovasklub 15 versenyzőjének.

Egy kancacsalád Tokajban - Négy generáció a lovak bűvöletében

A Kudri családot Tokajban, Tokaj környékén, sőt, a környező megyékben is jól ismerik lovas körökben. Kudri László nagyapja a II. világháborút lóháton járta meg, tenyésztett, dolgozott a lovakkal. Az ő fia is lótenyésztő volt, és a mezőgazdaságban használta a lovait, majd agrármérnök fia, Laci (igazából már ő is régen László…) fogathajtó versenyző, lótenyésztő, gazdálkodó, mérnöktanár lett.

Új elnököt választott a Magyar Lótenyésztők Országos Szövetsége

A Magyar Lótenyésztők Országos Szövetsége (MLOSZ) alapszabály-módosító, egyben tisztújító közgyűlést tartott február 27-én, ahol Dallos Gyula, az agrárminiszter lovas ügyekért felelős miniszteri biztosa is részt vett. A közgyűlés jelentős többséggel Haál Gábort, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok igazgatóját választotta a szövetség élére, mint alkalmas személyt az elnöki pozíció betöltésére.

Ezt még rosszul csinálni is nagyon nehéz - Avagy hogyan legyek díjlovas?

A lovas életét teszi értelmessé, eredményessé a ló által az, aki jól választ szakágat – e mottó szellemében ezúttal a díjlovaglás világát szeretnénk közelebb hozni az érdeklődőkhöz szakágajánló sorozatunkban.

Magyarország tagja lett a Nemzetközi Izlandi Lovas Szövetségnek

A Nemzetközi Izlandi Lovas Szövetség (FEIF) január végi, Izlandon rendezett közgyűlésén teljes jogú tagként felvette a Magyar Izlandi Lovas Egyesületet. Az immár 22 tagállamot számláló világszövetségnek így Magyarország is tagja lett.

Új nyomtatvány szükséges a lovas szolgáltatási vizsgákhoz

A Nébih felhívja a lovas szolgáltatók figyelmét, hogy az e tevékenységbe bevont lovak jelentős részének lejárt a hatósági bizonyítványa. Az előírások szerint a vizsgálatot ötévente meg kell ismételni. A Nébih oldalán elérhető a bizonyítvány megszerzéséhez szükséges bejelentő nyomtatvány.

Itt a Farsang, áll a bál!

A farsang lényege a szabályok felrúgása és kigúnyolása, sok helyen a tél búcsúztatása. Az álarcok és a maszkok is ezért vannak, hogy még féktelenebbül mehessen a mulatozás.