Back to top

Szabadságérzet lóháton

A legváltozatosabb tájakon viszi keresztül az útja, ám közben egy pillanatra sem lankadhat a figyelme, hisz tudja: csak akkor érhet győztesként a célba, ha nemcsak a jó részidőkre hajt, hanem lova energiáival is kellőképpen tud tartalékolni.

Mindezekkel már egészen kiskora óta tisztában van Mihók Margaréta, aki annak idején 11 évesen, a felnőttek között lett rövidtávon távlovas magyar bajnok. A most 18 esztendős lovas lapunknak elmondta, szeretne édesapja, a szakágban számos sikert elért Mihók Csaba nyomdokaiba lépni.

Úgy sejtem, már egészen korán kipróbálhattad magad a nyeregben.

Mondhatni születésemtől kezdve jelen vannak az életemben a lovak, mai napig nélkülözhetetlen részei. Édesapám már születésemkor is arab lovakat tartott és tenyésztett. Kicsiként is imádtam a közelségüket, sosem féltem tőlük, inkább kötődtem hozzájuk. Szüleim mindketten megszállott lovasok, így nem volt kérdés, hogy már egészen kicsiként a nyeregbe ültettek. Nyolcévesen voltam először terepen. Már akkor magával ragadott a természetben a lovammal töltött idő. Akkoriban édesapám – őt tartom a példaképemnek – már befejezte a profi pályafutását, ugyanakkor gyakran jártam távlovasversenyekre segítőként. Olyan meghatározó élményekkel gazdagodtam ezen alkalmakkor, hogy nem volt kérdéses, én is elkezdek versenyezni.

Nem kacérkodtál a gondolattal, hogy – ahogy oly sokan – inkább a díjugratásban mérettesd meg magad?

Idővel más lovassportokat is ki szeretnék próbálni, köztük a díjugratást is, azonban a távlovaglás a szenvedélyem.

Minden szakágnak megvannak a maga szépségei, a távlovaglásnak például a természetközeliség, a szabadságérzet.

A legkülönbözőbb tájakon versenyezhetek, ami leírhatatlan érzés. Ez a sport megtanít megbecsülni, küzdeni és nem utolsósorban hinni, kitartani. Távlovaglás és lovak nélkül már nem tudnám elképzelni az életem.

Szerinted mi az, ami feltétlenül szükséges ahhoz, hogy valaki távlovas lehessen?

Egy megfelelő ló, akivel együtt lehet dolgozni, megvan az összhang és a kellő kitartás. Mielőtt valaki tapasztalat nélkül belevágna, mindenképpen látogasson el előtte versenyekre nézőként, beszéljen olyanokkal, akik régóta versenyeznek sikeresen a szakágban. Így sok dolgot meg lehet tanulni, figyelni a versenyek során. 20 kilométeren nem kötelező rajtengedélyvizsga, így ezen a távon is ki tudja próbálni magát élesben a ló-lovas páros.

Hogy kerültél ennyire fiatalon a felnőttek mezőnyébe?

Nagyon vártam, hogy én is rajthoz állhassak, így 2013-ban, 11 évesen rajtengedélyvizsgáztam, ettől kezdve pedig nem volt megállás. 10-14 évesek csak állandó felnőtt lovas kísérővel együtt, írásos szülői beleegyezéssel vehetnek részt a versenyeken, így versenyezhettem én is a felnőttek között, mindig biztosítva volt kísérő lovas. Ebben az esztendőben négy versenyen indultam. A legemlékezetesebb a solti volt, ami egyben nemzetközi versenynek is otthont adott. Itt 40 kilométeren a második körön 32 km/h volt az átlagsebességem. A látványos befutóban egy másodperccel nyertem, itt végképp eldőlt számomra, hogy ezt szeretném csinálni. Ebben az évben a Fekete Párduc nevű arab telivér nyergében rövidtávú magyar bajnok lettem.

Hatalmas élményekkel gazdagodtam, máig gyakran idézem fel ezeket a pillanatokat.

Ha az utóbbi néhány évből kellene kiemelned egy versenyt, melyik lenne az?

Sok szép emlékem fűződik a versenyekhez, ugyanakkor az egyik legemlékezetesebb megmérettetés számomra a tavalyi Solt kupa volt, ahol 11 nemzet 80 lovasa és hajtója küzdhetett meg egymással két nap alatt.

Én nemzetközi 120 km-en álltam rajthoz Dahab nevű lovammal, és 22 induló közül a horvát Osip Stefano mögött célba érve sikerült ezüstérmet szereznem.

Ezzel mi lettünk a legjobb magyar ló-lovas páros. Erre az eredményemre vagyok a legbüszkébb. A versenyek jó hangulatban telnek, van, akivel könnyű baráti viszonyt kialakítani, ugyanakkor akadnak, akik inkább zárkózottabbak, és csak a versenyre koncentrálnak.

Mit lehet tudni a felkészülésedről?

A kevesebb néha több. Kaposvári tanulmányaim miatt csak hétvégenként, illetve szünetben van időm edzeni a lovakat. Ez elegendőnek bizonyul, hiszen ridegtartásban vannak a lovak és ez adja az alapot az edzésekhez. Minden verseny edzés is egyben, így van idő a kellő regenerálódásra egyaránt.

A versenyek közben ugyanakkor fokozott figyelmet kell fordítanod a lóra. Általában milyen stratégiát követsz ilyenkor?

Nagyon kell ismernem a lovamat, és a verseny egész ideje alatt folyamatosan figyelnem kell az állapotát.

Tudnom kell, mikor van a holtpontja, segítenem kell őt, ahogy csak tudom.

Az állatorvosi kontrollok nagy segítségemre vannak, pontosan tájékozódhatok lovam állapotáról, fel tudom mérni, hogyan tudnám kihozni a legjobbat magunkból.

A lovak iránti szenvedélyed szerepet játszik a tanulmányaid esetében is?

Kaposvárra járok a Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Szakközépiskolába; idén érettségizem majd. Tanulmányaimat a Kaposvári Egyetem lótenyésztő és lovassportszervező agrármérnök szakán szeretném folytatni. Kedves számomra ez a terület, éppen ezért örvendetes, hogy a középiskolámmal minden évben van lehetőségem kilátogatni a Kaposvári Állattenyésztési Napokra, ahol kiemelt szerepet kapnak a lovasprogramok.

Mivel foglalkozol szívesen szabadidődben?

Ha tehetem, szívesen futok, szabadnak érzem magam, akárcsak a lovam hátán. Ugyanakkor szívesen olvasok is – például lovasregényeket. Az érettségire való felkészülés miatt most bőven lesz alkalmam könyvet venni a kezembe. Ezenkívül szoktunk korizni a barátaimmal, illetve moziba járni.

Az év első felében a tanulásé lesz a főszerep, utána viszont szeretnék indulni Dahabbal nemzetközi, fiatal lovammal pedig hazai versenyeken.
Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2020/3 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Régi-új kerékvágás

Ahogy a veszélyhelyzet alatt érvényes korlátozások megszűntek, lassacskán a lovastornászok is visszatérhettek megszokott edzéseikhez – ami csapatsport lévén az edzőktől jelentős logisztikát, a gyerekektől pedig fokozott fegyelmet igényelt.

Lovaspiknik Etyeken

Több szakágat népszerűsítő lovaspikniket tartott Etyeken, az impozáns Móró-birtokon a Hungária LSE. A hagyományteremtő céllal megvalósított nyári összejövetelnek bizonyára lesz még folytatása.

A nagy durranás után

Mindenki számára természetes, hogy a Bábolnai Gazdanapokon a ménesbirtok is bemutatja tevékenységét, illetve lovait. Idén a Shagya arab fogatok és ugrólovasok mellé vendégként huszárokat hívtak, illetve bemutatkoztak két másik lovas „szakma” képviselői is: a szabad idomítók, illetve a lovas kaszkadőrök.

A mesterséges termékenyítés buktatói - Jubileumi közgyűlés szakmázással

A fennállásának 30. éves jubileumát ünneplő Magyarországi Arablótenyésztők Egyesülete közgyűlésének nyilvános részében az eredményes termékenyítésről, illetve a genetikai betegségek tenyésztésből való kiszűréséről hangzottak el előadások.

Mérföldkő a Bábolnai Gazdanapok történetében

A Bábolnai Gazdanapok bő három évtizedes történetének talán legemlékezetesebb kiállítása ért véget. A rendező Bábolna Nemzeti Ménesbirtok és a szervező Magyar Mezőgazdaság Kft. közös, a hazai agrárkiállítások egyik zászlóshajójának tartott rendezvénye nemcsak hogy felvonultatta az ágazat színét-javát, de a rég nem látott ismerősökkel, barátokkal történő személyes találkozásra is lehetőséget adott.

Vágtázó huszárság Bábolnán

Idén sem telhet el a Bábolnai Gazdanapok lovasprogram nélkül. Bábolna évtizedek óta híres a lótenyésztés, a lovászat kapcsán. Főként arab és angol telivérek állnak az istállókban, melyeket versenyeken és bemutatókon egyaránt alkalmaznak. Ezúttal Ézsiás Vencel hagyományőrző huszárkapitány, jászfényszarui huszárbandérium parancsnokának vezényletével láttatnak az érdeklődők tradicionális lovasbemutatókat.

Beindult a 33. Bábolnai Gazdanapok, ahol a gépek színre lépnek - Videók

Sokszínű programkínálattal indult idén is a Bábolnai Gazdanapok, ahol a gépeké a főszerep, de ezenkívül kukorica-fajtabemutatóval, erdei játszóházzal, interaktív talajszelvénnyel, traktor tesztvezetéssel, lovasbemutatóval, és még sok más érdekességgel várják az érdeklődőket. Az eseményekről érdekes videókat láthatnak a nézők a Magyar Mezőgazdaság folyamatosan frissülő Youtube csatornáján.

Mayday örökre elvágtatott

A kiváló származású szürke angol telivér 2013-ban hat hosszal nyerte a Magyar Derbyt. Ezután még olyan nagyversenyekben aratott sikert, mint a Szent István Díj vagy a középtávú Buccaneer Díj. A versenyzés után elsősorban a félvértenyésztésben kezdett új karriert, ahol tulajdonosai egyedülálló lehetőséget láttak benne. Ezért is hatalmas csapás az elvesztése.

A kűrspecialista

Máriakálnokon, az idei CDI-n lettem figyelmes arra, hogy a normál programok alatt is mintha kűrzene szólna. Először azt gondoltam, véletlen, de aztán elkezdtem figyelni. Mivel van némi zenei képzettségem, hamar egyértelművé vált, hogy ilyen véletlenek nincsenek. Kiderült, hogy a versenynek van zenei rendezője.

Rendkívüli helyzet, rendkívüli mezőny

A legrangosabb nemzetközi díjugratóversenyünk épp az augusztus 20-i hosszú hétvégére esett az idei évben. A Covid-járvány miatt teljesen átrendeződött a lovasok versenynaptára is, de ebben a bizonytalan időszakban az is óriási eredménynek számít, hogy egyáltalán engedélyezi az FEI a nemzetközi versenyek megtartását.