Back to top

Áttörés az antibiotikum- rezisztencia ellen

Amerikai tudósok először találtak új típusú antibiotikumot mesterséges intelligencia (MI) segítségével. A szakértők jelentős áttörésnek tartják a felfedezést a gyógyszer-rezisztencia elleni küzdelemben – számolt be a BBC News.

Több mint százmillió kémiai vegyületet alig néhány nap alatt sikerült kielemeznie a kutatóknak a fejlett algoritmus használatával. Az új antibiotikum 35 potenciálisan halálos baktériumfélét képes elpusztítani. Az antibiotikum-rezisztens fertőzések száma 9 százalékkal nőtt Nagy-Britanniában 2017 és 2018 között, megközelítette a 61 ezer esetet – emlékeztet a brit hírportál. Az antibiotikumok helytelen alkalmazása miatt a káros baktériumok ellenállóvá válhatnak a gyógyszerrel szemben, amelyek ennek következtében nem lesznek hatékonyak, amikor tényleg szükség volna rájuk egy komoly fertőzéssel szemben.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a rezisztens baktériumok terjedését tekinti az egyik legnagyobb fenyegetésnek a globális egészségügyi biztonságra és a fejlődésre.

Regina Barzilay, a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatója, az új antibiotikum egyik felfedezője hangsúlyozta, hogy a mesterséges intelligenciával most felfedezett antibiotikum „az abszolút első” az antibiotikum-kutatásban.

A felfedezést lehetővé tevő algoritmust az emberi agy felépítése inspirálta, az úgynevezett mély tanulás (deep learning) módszerét alkalmazták a létrehozásához.

Először is az algoritmust 2300 gyógyszer és más vegyület elemzésére tanították meg, hogy megtalálja a leghatásosabb baktériumölő tulajdonsággal rendelkező antibiotikumot az E. coli ellen. Ezt követően nagyjából száz ígéretes vegyületet választottak ki fizikai tesztelésre, ezek között bukkantak a halicinre.

„Úgy gondolom, ez az egyik legerősebb antibiotikum, amit eddig felfedeztek” – mondta James Collins, az MIT kutatócsoportjának biomérnöke. Hozzátette, hogy a felfedezéshez szükség volt annak a platformnak a kifejlesztésére, amely lehetővé tette mesterséges intelligencia használatát új generációs antibiotikumok felfedezéséhez.

A módszert az orvosi kutatásokban már eddig is használták új terápiák kifejlesztéséhez. A kutatók hozzáfűzték, hogy a mesterséges intelligencia használata hozzájárulhat az új antibiotikumok előállítási költségeinek csökkentéséhez.

(Az MIT kutatócsoportja a Cell című tudományos folyóiratban publikálta az eredményeket.)

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság/BBC News
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2020/12 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szőlőlével a pettyesszárnyú muslica ellen

A biotermesztők számára akart olcsó csapdát kifejleszteni a Massachusetts Egyetem szaktanácsadó professzora, Jaime Piñero. Azt tapasztalta, hogy a hígított szőlőlével töltött csapdák több pettyesszárnyú muslicát fogtak, mint a kereskedelemben kaphatók. Ez alapján pedig tömegcsapdázásra alkalmas eszköz kifejlesztésébe fogott.

Biztonságos vásárlás koronavírus idején

A koronavírus járvány megváltoztatja a vásárlási szokásokat is. Ahhoz, hogy minél kevesebb fertőzésforrás legyen a bevásárlás, be kell tartanunk néhány fontos szabályt.

Fontos a repce tápanyag-utánpótlása a tavaszi vegetációs periódusban

A repce tavaszi fejtrágyázása több helyen már megtörtént, azonban sokan két részletben, osztott fejtrágyázást végeznek, a kiegyenlítettebb tápanyag-utánpótlás érdekében. Az intenzív repcetermesztésnek ma már szinte kihagyhatatlan eleme a lombtrágyázás is.

Biztonságosabbá válnak a falugazdász-irodák

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is kiemelten készül a hamarosan kezdődő egységeskérelem-beadási időszakra, ezért falugazdász-irodáit még biztonságosabbá alakítja.

Egyre divatosabbak a gyógygombák

Korábban szinte csak a csiperke és a laska jelentette az élelmezési szempontból fontos gombafajainkat. Az utóbbi időben azonban megjelentek a gyógygombák, melyek nem csak konyhai alapanyagként, hanem esetleges gyógyító tulajdonságaik miatt is kerülnek a tányérra, vagy a kapszulába…

A hét legegészségesebb tartós élelmiszer

A hosszú élettartamú élelmiszerek praktikusak, nem kell hűtőszekrényben tárolni őket, sokáig elállnak. Vannak, akik tartanak tőlük a bennük lévő tartósítószerek és egyéb egészségtelen adalékanyagok miatt. Nézzük, melyek a legegészségesebbek.

Nem, az ivóvíz nem pusztítja el a koronavírust

Az interneten és különböző közösségi média platformokon elterjedt egy olyan hír, mely szerint a rendszeres vízivás megóvhat minket a koronavírustól. Mítoszrombolás következik.

Növények, amelyek elbánnak a vírusokkal

A természet számos olyan növénnyel ajándékoz meg bennünket, amelyeket már évszázadok óta használnak gyógyászati célokra. Most azokat gyűjtöttük csokorba, amelyeket a vírusfertőzések, légúti panaszok, köhögés és láz esetén hívhatunk segítségül.

Laboratóriumban már bizonyították vírusellenes hatásukat

Az ember ősidőktől fogva segítségül hívta a növényeket a betegségek leküzdéséhez. Napjainkban a növényi hatóanyagok széles körét azonosítottuk és számon tartjuk bizonyított hatásaikat. Különösen az erősen aromás növények, fűszerek rendelkeznek a baktériumokat, vírusok visszaszorító hatóanyagokkal. Hazánkban is megterem jó néhány erős vírusellenes hatással rendelkező növény.

Ősi gyógymód: aszúval az egészségért járvány idején is?

A természetes gyógymódok tárházában a borban található gyógyító erőt nem szabad elfejtenünk, melynek jótékony hatásait őseink is hatékonyan használták. Nyomait már a kínai, indiai, perzsa, örmény és más népek hagyományaiban is fellelhetjük, de találkozhatunk velük az ókori görögöknél és a rómaiaknál is. Már a civilizáció kezdetén művelték a szőlőt és készítettek belőle kiváló gyógyhatású italt.