0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Fennakadásokat okoz a gyümölcstelepítésben a koronavírus

A hazai faiskolákban és a gyümölcstelepítésben is gondot okoznak a COVID-19 vírus miatti korlátozások. Nem érkeznek meg a külföldről, elsősorban Olaszországból és Hollandiából származó szaporítóanyagok, de kiszállítani sem tudunk.

Palesits Zsolt, a Magyar Gyümölcsfaiskolák Országos Egyesülete elnöke elmondta, hogy legutóbbi információi szerint az olasz faiskolák legalább két hétig nem indítanak szállítmányt (azaz április elejéig), a hollandok április 6-ig állnak le. Amúgy is visszaesett a telepítési kedv, sokan visszamondják a megrendelt szaporítóanyagot is. Több magyar faiskola exportálna, de egyelőre bizonytalan, hogy sikerül-e időben kiszállítani az oltványokat. A határon állnak a kamionok kifelé és befelé egyaránt.

Sem oltvány, sem támrendszer nem érkezik most Olaszországból,

– mondta Szentpéteri Tamás (Fruttamas Kft.) is. Pedig most sok mindent kellene behozni az országba. Azokat a pályázatokat, amikben olasz oltvány vagy támrendszer szerepel, valószínűleg át kell ütemezni, és erre remélhetőleg lesz lehetőség. Gyümölcsfát május végéig lehet telepíteni, ha megvan hozzá a kész öntözőrendszer, így akik bővíteni tervezik az ültetvényüket és van kútjuk meg vízügyi engedélyük, könnyen kibővíthetik az öntözőrendszert és remélhetőleg telepíteni is tudnak. Nagy a bizonytalanság a határzárral kapcsolatban, nem lehet fuvart rendelni, mert zömmel visszaúton hozzák be a szaporítóanyagot, de a magyar szállítók egyelőre kivárnak, nem mernek elindulni Olaszország felé. Néhány hétnek el kell telnie, mire kialakul, mit lehet csinálni, véli a szakember.

Itthon kevesen tudják, hogy az olasz faiskolák nem álltak le a munkával, csak úgy kell megszervezniük, hogy a dolgozók két méterre legyenek egymástól. Ez a mezőgazdaságban megoldható. Frigó szamócapalánta tehát lesz, hűtőbe kerül, és amúgy is június-júliusban hozzák be.

A szaktanácsadást is át kell állítani arra készülve, hogy nem lehet mozogni az országban, tette hozzá. Most jelölik ki a megfigyelt fákat, ágakat, amelyeket végső esetben az ültetvénytulajdonosok fognak megfigyelni vagy lefényképezni, hogy távolról is lehessen javaslatot tenni a ritkításra vagy lombtrágyázásra.

Arról, hogy mennyi gyümölcsfaoltvány érkezik külföldről, nincs adatunk, tekintettel a szabad áruforgalomra az Európai Unióban.

Nemcsak faiskolák hoznak be szaporítóanyagot, termesztők is közvetlenül szerezhetik be azt, amit ültetni akarnak. Egyedül a származási bizonyítványokból derül ki, hogy honnan származik az eltelepített oltvány.

Elsősorban a kivitel megtorpanása aggasztja Babicz Szabolcsot, a Holland Alma Kft. termelési vezetőjét. Szerencsére a legtöbb exporttétel sikeresen elhagyta az országot, egy szerb szállítmány ragadt benn. A faiskola csak szemzőhajtást szerez be külföldről, most tehát nem különösebben érintett a korlátozások által. Megszüntették viszont a közvetlen lakossági kiszolgálást.

Rácz Szabó Róbert, a Pullulo faiskola vezetője már túl van a megpróbáltatások nagy részén, sikerrel küldte ki az export zömét, még Szerbiába is eljutott a szállítmánya.

Ott az oltványok három napig karanténba kerülnek és aztán még egy biztonsági ellenőrzés után juthatnak el a megrendelőhöz.

Már csak ukrán és moldáv áruja maradt, igaz, ezek nagy tételek. Március közepén az olasz mikroszaporított alapanyag is befutott. Most azon dolgoztak gőzerővel, hogy minden oltványt bevigyenek a hütőházba, így két hónapig biztonságosan tudják tárolni azokat. A vermelőkben már kezdenek kihajtani a fák, gyorsan kellett cselekedni. Ebből a szempontból kedvező, hogy nagyon korán kitavaszodott, ezért a termesztők is maguktól jelentkeznek az oltványokért, kevés a visszamondott áru.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu