Back to top

A koronavírus és az erdőgazdálkodás

A koronavírus-járvány magyarországi terjedése a nemzetgazdaság egészét, így az agrár- és élelmiszergazdaságot is hátrányosan érinti. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján szakmai elemzést készített a vírus agrárgazdaságra gyakorolt várható hatásairól, kockázatairól, és az összefoglalóban megoldási javaslatokat is felvet.

Az elmúlt öt év átlagában Magyarország éves fakitermelése nettó 6,3 millió köbméter. Ez elsősorban öt fafaj-csoportot érint: akác, tölgy, nyár, fenyő, bükk. A kitermelt faanyag több mint 50 százaléka tűzifa. Az iparilag felhasználható faanyag mennyisége nagyságrendileg 3 millió köbméter.

Fotó: viniczai

A rostfa feldolgozására döntően külföldi tulajdonban lévő nagyüzemek rendezkedtek be (Falco, Interspan, Mohács). A megtermelt késztermék (zömében faforgácslap) nagy részben exportálásra kerül, jórészt Nyugat-Európába. Papírfa: hazánkban már nem üzemel papírgyár, így valamennyi papíripari primerválasztékot szintén külföldre szállítjuk. Egyéb fűrészipari alapanyagok feldolgozása leginkább hazánkban történik, azt vegyes, külföldi és magyar tulajdonú cégek végzik. A keletkező késztermékek a legegyszerűbb feldolgozás után kerülnek értékesítésre csomagolóanyagként vagy raklap, illetve raklap-elem formájában.

Az oszlop és rúd faanyagok belföldi felhasználása minimális, azok is nyugat-európai exportra kerülnek, vagy hengeres fában, vagy minimális feldolgozottsági szinten, hegyezve, hasítva, kérgezve. A megtermelt minőségi rönk (hámozási) nyárfákat külföldi tulajdonú hámozóüzemek dolgozzák fel, vagy exportáljuk azokat (Olaszországba, Szlovéniába, Szlovákiába). A bükk és a tölgyrönk több mint fele kerül exportra, a magyar fűrészipar minőségi termék előállítására alkalmatlan. A megtermelt, több mint 3 millió köbméter tűzifából, 1,2 milliót exportálunk.

Mindezekből az adatokból következik, hogy a Magyarországon termelt faválasztékok nagy része nyugati piacokon értékesítődik, vagy hazánkban dolgozzák azt fel külföldi tulajdonban lévő multik.

A jelenlegi helyzetben minden faválaszték és fűrészipari termék exportja jelentős korlátozások alá eshet. A belföldi felhasználás (lásd: egyéb fűrészipari alapanyagok) az ipar termelékenységének függvényében alakul, így az ipar lassulása a csomagolóanyagok, raklapok piacát vetheti vissza. A fa legértékesebb része a rönk, amit vagy hengeres fában exportálunk, vagy külföldi érdekeltségű cégek dolgozzák fel hazánkban.

Látható, hogy a magyar fapiac óriási függőségnek van kitéve. A jelenlegi állapot szerint már a külföldi papírgyárak is leállították a magyarországi kivitelt.

A koronavírussal leginkább fertőzött olasz piac szinte teljesen bezárult, ami valamennyi nyárfatermékre hatással van. Sem hengeres fában, sem feldolgozva nem indulnak vasúti vagonok és közúton kamionok az észak-olaszországi – iparilag fejlett – régióba. Valamennyi exportra kerülő hengeres fa, vagy feldolgozott termék piaca az ipar korlátozott működése miatt csökkenő tendenciát mutat.

Az erdőgazdálkodók (állami és magán) már most nehezen tudják elhelyezni a megtermelt faanyagaikat, ezért leállnak a fakitermelési munkákkal, vagy csak részben végzik el azokat.

Komoly finanszírozási problémát jelent minden erdőgazdálkodó részére, ha a megtermelt fát nem tudja értékesíteni, vagy csak nyomott áron tudja azt megtenni. Pályázatok kapcsán (foglalkoztatási kötelezettségekkel terhelve) komoly kihívást jelent a munkavállalók többletértéket teremtő foglalkoztatása. A beszűkülés megkezdődött, számtalan visszajelzést kaptunk az exportszállítmányok leállításáról, a beszállítási lehetőségek és a faanyag árának csökkentéséről, a fapiac ellehetetlenüléséről. A magyar erdőgazdálkodók és fafeldolgozók sokkal sérülékenyebbek, mint nyugati versenytársaink, mert tőketartalékuk csak töredéke az ottani gazdálkodóknak, üzemeknek. Tovább súlyosbítja a helyzetet a fapiacon, hogy a környező országokban (Románia, Szlovákia) több millió köbméter fát döntött le a vihar az elmúlt hónapokban.

Fotó: viniczai

A helyzet megoldására, kezelésére központi intézkedésekre van szükség, hogy az erdőgazdálkodók ne lehetetlenüljenek el, mivel várhatóan a kieső bevételek miatt a meglévő erdők műszaki állapotára fognak kevesebbet fordítani. Várhatóan a kisebb, gyenge minőségű erdőt kezelő erdőgazdálkodók fognak először tönkremenni, ami miatt az erdők rendezettsége csökken. Meg kell oldani az erdőgazdák átmeneti finanszírozását, mert a klímaváltozás közepette is biztosítani kell az erdők védelmi és közjóléti szerepének megvalósulását. Hatósági korlátozások enyhítésével, határidők kitolásával, a potenciális büntetések jelentős mérséklésével is sokat lehet segíteni. Különösen sújtja a magánerdő-gazdálkodókat, hogy nem tudnak magántőkét bevonni a finanszírozásba, és az erdőterületek Magyarországon se nem biztosíthatóak, se nem szolgálnak banki hitelek fedezetéül.

Az erdőgazdálkodással kapcsolatos valamennyi jogcím esetében szükségszerű a támogatási kérelmek mielőbbi elbírálása, a kifizetések felgyorsítása.

 

Forrás: 
NAK

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Károly herceg a földekre hívja a briteket

„Nem varázsütésre terem meg az ennivalónk” – fogalmazott a brit trónörökös, Károly herceg, és arra szólította fel honfitársait, hogy vegyenek részt a betakarítási munkákban, a külföldi idénymunkások elmaradása miatt ugyanis komoly veszélyben látja a termést.

Nagy István: eljött a felelősségteljes kikapcsolódás ideje

Magyarország szinte teljes egészét lefedik a vendég-, kulcsos- és turistaházak nyújtotta szolgáltatások, így nem szükséges külföldre utazniuk vagy az ország forgalmas turistacélpontjait felkeresniük a kikapcsolódásra vágyóknak - jelentette ki Nagy István agrárminiszter pénteken a Baranya megyei Szaporcán.

Dacoltak a koronával a spárgarajongók

Igaz, hogy az éttermi beszállítás nagyságrendje értékelhetetlenül alacsony volt az idén, hamar kiderült, hogy a spárga németországi rajongóit ez nem tántorítja el kedvenc zöldségüktől. Még mintegy három hét visszavan a spárgaszezonból, de nagyjából már leszűrhetők a következtetések.

Bor, rend, katonásan

A szőlő- és borágazatban korán megkongatták a vészharangot. A koronavírus okozta korlátozások, a vendéglátó egységek bezárása, az idegenforgalom drasztikus visszaesése, a turizmus megállása mind-mind a borfogyasztás ellen hatott.

Eddig nem kedvezett az időjárás a dohánytermelőknek

Az időjárás eddig nem fogadta kegyeibe a dohányültetvények tulajdonosait: tavasszal a szárazság alaposan feladta a leckét a gazdálkodóknak, de a fagy sem kímélte a növényeket - számolt be a Magyar Nemzet.

Érintetlen erdőterületek, erdőrészletek és fák a Pilisi Parkerdőben

A Pilisi Parkerdőben túrázva a magyar természeti gazdagság változatos kincstára fogadja a látogatót: őserdőre emlékeztető örökerdők, tölgyes és bükkös rengetegek, források, erdei kis tavak mellett néhol érintetlen erdőrészletek. Vajon miért rejtőznek a Parkerdőben ezek a háborítatlan területek?

Növekedhet az uniós baromfitenyésztés

Az uniós baromfitenyésztés növekedni fog, de a koronavírus és a madárinfluenza miatt kihívásokkal néz szembe.

Erdőgazdasági megemlékezés Miskolcon

A trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulója alkalmából megemlékezést tartottak az ÉSZAKERDŐ Zrt. miskolci központi épületénél.

KSH: áprilisban 10,2 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom

Áprilisban 10,2 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt az előző év azonos időszakához képest - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Lassan éledeznek a kisüzemi sörfőzdék

Tíz korsó sörből legalább hetet békeidőben a vendéglátóiparnak értékesítenek a kisüzemi sörfőzdék, amelyek az éttermek, kocsmák bezárásával kieső bevételek 20-30 százalékát webshopos eladásokkal pótolták az elmúlt két hónapban.