Back to top

Uniós stratégia a járvány kezelésére

Az Európai Parlament kiveszi a részét a Covid-19 járvány negatív hatásának csökkentéséből, és támogatja az Európai Bizottság által kidolgozott stratégiát.

A Parlament készen áll, hogy a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban segítsen a tagállamoknak a koronavírus kezelésében és a negatív gazdasági-társadalmi hatásának semlegesítésében.A Bizottság március 13-án ismertette javaslatát arra, hogyan hangolná össze a tagállamok a koronavírus gazdasági hatásának ellensúlyozására irányuló lépéseit. A koronavírus-járvány elleni küzdelem összehangolására operatív stábot hozott létre.
David Sassoli EP-elnök hangsúlyozta, hogy a Parlament a maga részéről a lehető leggyorsabban megteszi a szükséges lépéseket.

„Országaink megmentésére Európában közösen kell fellépnünk. Még többet kell tennünk. Most a szolidaritás a kulcsszó Európában. Senkit sem hagyunk magára, és senki nem járja csak a saját útját. A Parlament továbbra is működik és ellátja feladatait. Egyetlen vírus sem állhat a demokrácia útjába” - mondta a Parlament elnöke.
A Bizottság javaslata:
  • Európa-szerte biztosítani kell az egészségügyi rendszerek számára a megfelelő eszközöket és felszereléseket úgy, hogy az egységes piac ne sérüljön
  • Támogatni kell az embereket, hogy a lehető legkevesebb káros hatással legyen a vírus a munkahelyeikre és a jövedelmükre, el kell kerülni a válság állandósulását
  • Támogatni kell a cégeket, és biztosítani kell, hogy a pénzügyi szektor továbbra is támogatni tudja a gazdaságot
  • Lehetővé kell tenni a tagállamoknak, hogy határozott és összehangolt lépéseket tegyenek, ide értve az állami támogatásokra és az ellenőrzésekre vonatkozó szabályok enyhítését is

A régiók támogatása

Az EU válaszlépései között szerepel a pénzügyi támogatások rendszerének átalakítása, amelyet mind a Tanácsnak, mind a Parlamentnek jóvá kell hagynia. A cél az, hogy könnyebben és gyorsabban támogatást lehessen nyújtani azoknak a régióknak, amelyeknek a legnagyobb szüksége van rá.

Pénzügyi források

Az EP költségvetési szakbizottsága szintén üdvözölte a Bizottság pénteki bejelentését, és eltökéltek, hogy mindent megtegyenek a koronavírus teremtette vészhelyzet kezelésére. Ehhez azonban a képviselők szerint további, új forrásokra van szükség.

Veszélyben a a légi közlekedési ágazat

A jelenlegi európai szabályok értelmében azoknak a légi fuvarozóknak, amelyek a következő évre ugyanazt a repülőtéri résidővel szeretnének rendelkezni, a jelenlegi menetrendi időszakban számukra kiosztott résidők legalább 80 %-át fel kell használniuk. A Bizottság most ennek a szabálynak az időleges felfüggesztésére tett javaslatot.

 

Forrás: 
europarl.europa.eu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nincs, aki leszedje, de ha lenne, akkor sem vennék meg

Ahogy már itt is számtalanszor szó esett róla, a járvány egyik legsúlyosabb járulékos hatása az agráriumban, hogy a határzár elvágja a dolgozni akaró idénymunkásokat a foglalkoztatóiktól. Komoly pácban van Németország spárgatermesztése, amely szinte kizárólag külföldi szedőkre épül, de ha le tudnák szedni, akkor az eladással lenne bajuk, hiszen nem tipikusan a spárgával kezdődik mostanában a lakosság bevásárlólistája…

A legváratlanabb helyzetekre is felkészült az Eisberg

A konyhakész saláták előállításában piacvezető Eisberg Hungary Kft. január végétől készült a koronavírus-járványra: dolgozói chatbot-on keresztül kapják a naprakész információkat a vezetőségtől, melynek váratlan helyzetek terén szerzett nem kevés tapasztalatára most minden eddiginél nagyobb szükség van.

Az állatorvosi rendelőben is fő a biztonság járvány idején

Az állatorvosi rendelőbe lépve is másképpen kell viselkednünk, mint a vészhelyzet kihirdetése előtt. Belépéskor haladéktalanul fertőtlenítsük kezünket a bejáratnál található fertőtlenítőszerrel, ne feledjük, hogy a kilincs különösen veszélyes ragályfogó lehet. Lehetőleg egy állattal egy kísérőszemély tartson, és a váróhelyiségben kizárólag az erre kijelölt területen tartózkodjon.

Nem, az ivóvíz nem pusztítja el a koronavírust

Az interneten és különböző közösségi média platformokon elterjedt egy olyan hír, mely szerint a rendszeres vízivás megóvhat minket a koronavírustól. Mítoszrombolás következik.

Növények, amelyek elbánnak a vírusokkal

A természet számos olyan növénnyel ajándékoz meg bennünket, amelyeket már évszázadok óta használnak gyógyászati célokra. Most azokat gyűjtöttük csokorba, amelyeket a vírusfertőzések, légúti panaszok, köhögés és láz esetén hívhatunk segítségül.

Laboratóriumban már bizonyították vírusellenes hatásukat

Az ember ősidőktől fogva segítségül hívta a növényeket a betegségek leküzdéséhez. Napjainkban a növényi hatóanyagok széles körét azonosítottuk és számon tartjuk bizonyított hatásaikat. Különösen az erősen aromás növények, fűszerek rendelkeznek a baktériumokat, vírusok visszaszorító hatóanyagokkal. Hazánkban is megterem jó néhány erős vírusellenes hatással rendelkező növény.

Vetésidő és kijárási tilalom Szerbiában

Alig néhány órával e sorok papírra vetése előtt Aleksandar Vučić szerb államfő kijárási tilalmat rendelt el Szerbiában este 8 és reggel 5 óra között. A 65 évesnél idősebbekre ennél is nagyobb szigorítás vár, ők csak 5 és 10 óra között hagyhatják el otthonukat. Pedig nagy munka vár a földművesekre, hiszen a szántóföldek 90 százalékát a következő hetekben kell bevetni.

Szigorú fellépést sürget az élelmiszerek túlárazása miatt az agrárminiszter

Fellépést és ellenőrzéseket sürget az élelmiszerek árának helyenkénti drasztikus emelése miatt Nagy István agrárminiszter. A politikus elfogadhatatlannak tartja a drágulást és kéri a fogyasztóvédelmi szerveket, hogy szigorúbban ellenerőzzék azokat a piaci szereplőket, amelyek tisztességtelen árpolitikával próbálnak meg nyerészkedni a kialakult helyzetben.

Merre tovább magyar mezőgazdaság?

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara frissítette március közepén kiadott elemzését, melyben a koronavírus-járvány hatását vizsgálta a mezőgazdaságra. A termesztés és feldolgozás folyamatosságának fenntartására több javaslatot is megfogalmazott a kamara, hangsúlyozva, hogy ebben az ágazatban, különösen az állattenyésztésben nem lehet egyik pillanatról a másikra leállni.

Ősi gyógymód: aszúval az egészségért járvány idején is?

A természetes gyógymódok tárházában a borban található gyógyító erőt nem szabad elfejtenünk, melynek jótékony hatásait őseink is hatékonyan használták. Nyomait már a kínai, indiai, perzsa, örmény és más népek hagyományaiban is fellelhetjük, de találkozhatunk velük az ókori görögöknél és a rómaiaknál is. Már a civilizáció kezdetén művelték a szőlőt és készítettek belőle kiváló gyógyhatású italt.