Back to top

A bioetanol árak is nagyot zuhantak a koronavírus miatt

Az elkövetkező hónapokban a benzinfogyasztás becslések szerinti 15-20 százalékos visszaesése a kukorica alapú bioetanol gyártást is nagy mértékben negatívan befolyásolja majd. Az Egyesült Államokban a kukoricát feldolgozó bioetanol-ipar termelése akár 120-170 millió bushellel, mintegy 42-60 millió hecktoliterrel eshet a világméretű koronavírus járvány miatt.

„Ha a benzinfogyasztás a következő két hónapban olyan mértékben csökken, ahogy eddig, akkor a kukorica alapú bioetanol gyártás közel 120-170 millió bushellel esik vissza" – írta Todd Hobbs, Illinoisi Egyetem Mezőgazdasági és Gazdasági Tanszékének munkatársa március 16-án, a farmdocdaily weboldalon közzétett elemzésben.

Az Egyesült Államokban 10 százalékos arányban kevernek el bioetanolt a fogyasztott benzin szinte minden gallonjában.

Az etanol iránti kereslet visszaesése már korábban kezdődött, amelynek okai egyrészt a Trump Kormány gazdasági intézkedései, másrészt az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háború következményeként, az USA kínai etanol exportpiacainak elvesztése.

Monte Shaw, az Iowa Megújuló Üzemanyagok Szövetségének ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az új koronavírus miatti bizonytalanság negatív hatást gyakorol az etanol-üzemekre. Az egyik legsürgősebb dolog, amit meg kell vitatniuk, a dolgozók kérdése.

„Az üzemeknek fizetni kell az alkalmazottaikat, különben elmennek, és az efféle képzett munkaerőt, nem könnyű helyettesíteni"

– mondta.

Geoff Cooper, a washingtoni DC-ben működő etanol-érdekképviseleti szervezet, a Megújuló Üzemanyagok Szövetségének elnök-vezérigazgatója felszólította a Trump kormányt, hogy azonnali intézkedéseket hajtsanak végre az etanolüzemek széles körű leállításának megakadályozására.

„Iparunkat nemcsak a koronavírus által okozott gazdasági korlátok, hanem az olajárak háborúja, a folyamatban lévő kereskedelmi viták és az EPA kis finomítói mentességei is érintik" – mondta Cooper a március 16-án, hétfőn kiadott nyilatkozatban.

„Míg az energiaipiacon történt zavargásokra irányuló politikai válasz eddig nagyrészt a nyersolaj-termelők támogatására összpontosult, arra sürgetjük a kormányt, hogy ismerje fel a bioüzemanyag- és a mezőgazdasági nyersanyagpiacok nehéz helyzetét is."

„Az etanol határidős árai az elmúlt napokban rekordmélységet értek el, mivel a koronavírus várhatóan rövid távon negatív hatással lesz a hazai és a nemzetközi üzemanyag-igényekre. Sok etanolüzem a bezárás küszöbén áll, ezért arra kérjük a Trump kormányt, hogy tegyen olyan lépéseket, amelyek méltányosan támogatják az összes folyékony üzemanyag-gyártó iparágat - köztük a bioetanol gyártókat is - ennek a példa nélküli piaci bizonytalanságnak és nyugtalanságnak idején” – nyilatkozta Geoff Cooper.

A közzétett jelentések szerint Brazília bioetanol-iparát is gazdaságilag súlyosan érintette az olajárak visszaesése, különösen az ország kukorica alapú bioetanol gyárait.

Forrás: 
agriculture.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Most is dolgozik? Ossza meg képekben! #leszmitenni

Az élet nem állhat meg a mezőgazdaságban sem. Mutassuk meg, hogy a koronavírus árnyékában az agráriumban dolgozók nap, mint nap azért folytatják munkájukat, hogy mindenki asztalára jusson biztonságosan megtermelt magas minőségű élelmiszer. Küldjön egy fotót nekünk a cikkben leírtak szerint, hogy a lehető legtöbb embernek eljuttathassuk az üzentet: #leszmitenni.

Biztonságos vásárlás koronavírus idején

A koronavírus járvány megváltoztatja a vásárlási szokásokat is. Ahhoz, hogy minél kevesebb fertőzésforrás legyen a bevásárlás, be kell tartanunk néhány fontos szabályt.

Árutőzsde: emelkedő árak

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel.

Biztonságosabbá válnak a falugazdász-irodák

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is kiemelten készül a hamarosan kezdődő egységeskérelem-beadási időszakra, ezért falugazdász-irodáit még biztonságosabbá alakítja.

Kasmír válság a Himalája jégsivatagai között

A klímaváltozás és a globalizáció miatt veszélybe kerülhetnek az Indiai fennhatóságú Kasmírban élő nomád Changpák, akik a világ legdrágább gyapjúját, a Pashminát állítják elő.

Koronavírus: így látja a helyzetet az agrárminiszter

A koronavírus agráriumra gyakorolt hatásairól beszélgetett, s a téma legfontosabb kérdéseit járta körül Nagy István agrárminiszter és Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke a "Szóvetés" című podcast-sorozat legfrissebb epizódjában.

A kijárási korlátozás nem befolyásolja a KITE Zrt. működését

Magyarország Kormánya - a koronavírus-járvány terjedésének lassítása érdekében - az ország egész területére vonatkozó kijárási korlátozást rendelt el a 2020. március 28-tól április 11-ig terjedő időszakra. A rendelet 4. §-ában foglalt - ide vonatkozó - pontok szerint a korlátozás a KITE Zrt. működését nem befolyásolja.

Nyílt levél a hazai dísznövényágazat megmentéséért

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete közös nyílt levelét változtatás nélkül közöljük.

A pékek spájzolnának

A búza árának emelkedése hamarosan a kenyér akár 15–20 százalékkal történő drágulásához vezet, közölte az ukrán malomipari szövetség, és felkérte a hatóságokat, hogy a jelenlegi árak fenntartása érdekében ideiglenesen csökkentsék a gabonafélék exportját.

Nem csak a tartós zöldség fogyott

Németországban különösen előszeretettel viszik túlzásba a bespájzolást a vevők mostanában, és bár a tartósított zöldség kétségtelenül jobban jött ki a helyzetből, mint a frissáru, azért utóbbiból is szépen fogyott a polcokról.