Back to top

Külhonban is híres – a fodros tollú magyar lúd

Az angol szaksajtó 1860-ban arról számol be, hogy a fodros tollú magyar ludat Londonban és környékén már népszerű díszbaromfifajtának tekintik. A későbbi évtizedekben is igen elterjedt volt a szigetországban. A fodros tollú magyar lúd a fehér parlagi lúd egy változata, amely a XIX. század második felében a Kárpát-medencében vált igazán közkedveltté.

Ennek a rendkívül érdekes tollszerkezetű lúdnak a tenyésztése a mai napig igazi kihívást jelent a baromfibarátok számára.

A jó vérvonalú tenyészetekben az utódok mindössze egyharmada mutatja az ideális tollszerkezetet,

míg a fennmaradó rész fele-fele arányban megoszlik a túlfodrozott és a simatollú egyedek között. Túlfodrozottnak azokat a libákat tekinthetjük, melyeknek nyak- és faroktolluk is fodros, illetve a hasukon nem sima a tollazat, de előfordulnak olyan extrém esetek is, amikor a liba egész teste fodros, még a feje is, ami akadályozza a látásban.

Fotó: Tóth Zsigmond
A tenyészcél a fodros tollképződmény fenntartása, a jó hízékonyság, a jó fejlődőképesség, a tojások kielégítő termékenysége. A tojó évente két ciklusban mintegy huszonöt fehér tojást rak, melyek átlagos súlya 160 gramm. Parlagi lúd típusú, közepes nagyságú és súlyú, zömök, alacsony állású,

gyors mozgású madár, mely érdekes tollazata révén különleges látványt nyújt.

A gúnár hat, a tojó öt kilogrammos. A gúnár törzse alig éri el a középhosszúságot, de viszonylag széles és magas. Háta rövid, s farka is meglehetősen kurta, jelentéktelen. Feje más lúdfajtákhoz képest átlagos, testéhez képest arányos, középen széles. A fej vonalának a csőrtől törésmentesen kell haladnia. Kék színű szeme keskeny, narancssárga szemgyűrűjével természetes eleganciát sugároz. Csőre igen erős, átlagos hosszúságú, egyenes gerincű. Nyaka erőteljes, egyenes, közepes hosszúságú. Tollazatba ágyazott combjai közepes méretűek, narancssárga lába rendkívül erős, de rövid. A tollazat fodrossága a háton, a vállon, a szárnyon és a combon kifejezett. A fodrozottság úgy képződik, hogy a növekedésben lévő toll gerince a bőrből kilépve egy rövid szakaszon egyenes, majd spirális fordulatot tesz. A toll gerince széthasad, a hosszabb tollakon ez többször is megismétlődik. A vállról lelógó fodros tollak akár a harminc centimétert is elérhetik, míg a combon találhatók átlagosan tizenöt, néha húsz centiméteresek. A rövidebb tollak nem fodrozódnak, viszont lazán, gyűrűszerűen görbülnek.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Társállatok, mint tollas, vagy szőrös pszichológusok

Egy társállat jelenléte oldja a stresszt, csökkenti a vérnyomást, és sok más pozitív hatással van gazdája lelki állapotára. Sokszor az embereknek csak arra van szükségük, hogy meghallgassák a problémáikat, és erre is kiválóak az állatok, tudnak hallgatni, sőt nem is tudnak közbeszólni, türelmesek, nem sietnek sehová. Hobbiállat, díszállat, társállat: mi a különbség?

Együttműködik az MME és a Főkert Budapest élővilágának védelme érdekében

Együttműködési megállapodás született a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, valamint a Főkert Nonprofit Zrt. között Budapest élővilágának védelme érdekében.

Kecskefejés csárdásléptekkel

Városiként költöztünk pár éve falura, az első pillanattól kezdve az önellátás szándékával, állatokat tartva, növényeket nevelve. Korábban kecskéink kalandos nászáról, elléséről, a gidanevelés hétköznapjairól írtunk, most pedig arról, hogyan tanultunk meg fejni.

Katonagalambok, kémgalambok, munkagalambok…

A történelem során több alkalommal fogták munkára a galambokat, és igen érdekes feladatokat bíztak rájuk. A tollas hírvivőket sokszor az otthonukhoz való ragaszkodásuk miatt kedvelték, hiszen a postagalamb bárhová kerül, onnan hazaindul. De még a légifotózásban, vagy a vízből mentésben is segítségére voltak az embernek.

Válasszuk a hazait, ezzel magyar munkahelyeket támogatunk és védjük a környezetet

Az idei év megmutatta, hogy a globalizáció következtében mennyire kiszolgáltatottá vált a világ, és hogy mennyire fontos az önellátás. Világossá vált, hogy Magyarország mezőgazdasága és élelmiszeripara kiválóan helyt állt a legnehezebb járványos időszakban is – mondta az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a XI. Duna-Tisza Közi Agrárexpo megnyitóján.

Az agrárium szereplőire mindig lehet számítani

Sok minden leállt az országban a járványhelyzet miatt, de azok, akik az ország mindennapi élelmét állítják elő, nem állhattak le; az agrárium szereplőire mindig lehet számítani - hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter a 24. gulyásverseny és pásztortalálkozó ünnepi megnyitóján.

A baromfiágazat fejlődésének fenntartásához beruházások kellenek

A baromfiágazat fejlődését méltatta, és a további bővüléshez szükséges fejlesztésekről is beszélt az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az Innosped Kft. 860 millió forintból létrehozott baromfitartó telepének átadásán.

Megfontolatlan támogatásmódosítás

A szlovák mezőgazdasági és élelmiszeripari önkormányzatok tanácsa nagy felháborodással fogadta a földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztérium javaslatát, miszerint az ágazat támogatásait az első pillérből a másodikba csoportosítanák át.

Gyönyörű bundájuk volt a célpont

Számos európai ország már teljesen betiltotta a prémjükért tenyésztett állatok tartását. Mások olyan szigorú szabályokat vezettek be, amelyek gyakorlatilag veszteségessé teszik a prémtermelést.

A méhészkedés nem más, mint csapatjáték

A szakmában elismert méhész, marketinges, megyei egyesületi vezető és boldog családanya. Simonné Venter Éva egy olyan sokoldalú személyiség, aki nem riad vissza a nehéz fizikai munkától sem, és büszkén mutatja a C és E kategóriára is alkalmas vezetői engedélyét. Derűs egyénisége és barátságos természete hozzájárul, hogy könnyen kapcsolatot teremtsen bármilyen korosztállyal.