Back to top

Külhonban is híres – a fodros tollú magyar lúd

Az angol szaksajtó 1860-ban arról számol be, hogy a fodros tollú magyar ludat Londonban és környékén már népszerű díszbaromfifajtának tekintik. A későbbi évtizedekben is igen elterjedt volt a szigetországban. A fodros tollú magyar lúd a fehér parlagi lúd egy változata, amely a XIX. század második felében a Kárpát-medencében vált igazán közkedveltté.

Ennek a rendkívül érdekes tollszerkezetű lúdnak a tenyésztése a mai napig igazi kihívást jelent a baromfibarátok számára.

A jó vérvonalú tenyészetekben az utódok mindössze egyharmada mutatja az ideális tollszerkezetet,

míg a fennmaradó rész fele-fele arányban megoszlik a túlfodrozott és a simatollú egyedek között. Túlfodrozottnak azokat a libákat tekinthetjük, melyeknek nyak- és faroktolluk is fodros, illetve a hasukon nem sima a tollazat, de előfordulnak olyan extrém esetek is, amikor a liba egész teste fodros, még a feje is, ami akadályozza a látásban.

Fotó: Tóth Zsigmond
A tenyészcél a fodros tollképződmény fenntartása, a jó hízékonyság, a jó fejlődőképesség, a tojások kielégítő termékenysége. A tojó évente két ciklusban mintegy huszonöt fehér tojást rak, melyek átlagos súlya 160 gramm. Parlagi lúd típusú, közepes nagyságú és súlyú, zömök, alacsony állású,

gyors mozgású madár, mely érdekes tollazata révén különleges látványt nyújt.

A gúnár hat, a tojó öt kilogrammos. A gúnár törzse alig éri el a középhosszúságot, de viszonylag széles és magas. Háta rövid, s farka is meglehetősen kurta, jelentéktelen. Feje más lúdfajtákhoz képest átlagos, testéhez képest arányos, középen széles. A fej vonalának a csőrtől törésmentesen kell haladnia. Kék színű szeme keskeny, narancssárga szemgyűrűjével természetes eleganciát sugároz. Csőre igen erős, átlagos hosszúságú, egyenes gerincű. Nyaka erőteljes, egyenes, közepes hosszúságú. Tollazatba ágyazott combjai közepes méretűek, narancssárga lába rendkívül erős, de rövid. A tollazat fodrossága a háton, a vállon, a szárnyon és a combon kifejezett. A fodrozottság úgy képződik, hogy a növekedésben lévő toll gerince a bőrből kilépve egy rövid szakaszon egyenes, majd spirális fordulatot tesz. A toll gerince széthasad, a hosszabb tollakon ez többször is megismétlődik. A vállról lelógó fodros tollak akár a harminc centimétert is elérhetik, míg a combon találhatók átlagosan tizenöt, néha húsz centiméteresek. A rövidebb tollak nem fodrozódnak, viszont lazán, gyűrűszerűen görbülnek.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Visszatértek a magyartarkák az őrségi legelőkre

Az elmúlt években észrevehetően megnőtt a szarvasmarhatartás iránti kedv az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság (ŐNPI) területein tevékenykedő gazdák körében. Mindez nem a véletlennek, hanem sokkal inkább annak a kezdeményezésnek köszönhető, melynek alkalmával az igazgatóság magyartarka üszőket helyezett ki a tartási feltételeknek megfelelő jelentkezők gazdaságába.

Kasmír válság a Himalája jégsivatagai között

A klímaváltozás és a globalizáció miatt veszélybe kerülhetnek az Indiai fennhatóságú Kasmírban élő nomád Changpák, akik a világ legdrágább gyapjúját, a Pashminát állítják elő.

Koronavírus: így látja a helyzetet az agrárminiszter

A koronavírus agráriumra gyakorolt hatásairól beszélgetett, s a téma legfontosabb kérdéseit járta körül Nagy István agrárminiszter és Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke a "Szóvetés" című podcast-sorozat legfrissebb epizódjában.

Harminc éves lett a Holstein Genetika Kft.

A Holstein Genetika Kft. három évtizede áll a minőségi tejtermelés szolgálatában. Kitartó és magas színvonalú munkájukkal Magyarország piacvezetőjévé nőtték ki magukat.

Vészhelyzet – érdemes nyúltartásba kezdeni!

Az elmúlt napok kényszerpihenője idején igen sok honfitársunknak adatott meg, hogy elgondolkodhasson lehetőségein: hogyan lehetne egészségesebben élni, és hogy lehet biztosan élelemhez jutni függetlenül a gazdasági nehézségektől. Ahhoz, hogy ne válhassunk kiszolgáltatottá, alapvető, hogy magunk legyünk képesek megtermelni saját élelmünket.

Az állatorvosi rendelőben is fő a biztonság járvány idején

Az állatorvosi rendelőbe lépve is másképpen kell viselkednünk, mint a vészhelyzet kihirdetése előtt. Belépéskor haladéktalanul fertőtlenítsük kezünket a bejáratnál található fertőtlenítőszerrel, ne feledjük, hogy a kilincs különösen veszélyes ragályfogó lehet. Lehetőleg egy állattal egy kísérőszemély tartson, és a váróhelyiségben kizárólag az erre kijelölt területen tartózkodjon.

Merre tovább magyar mezőgazdaság?

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara frissítette március közepén kiadott elemzését, melyben a koronavírus-járvány hatását vizsgálta a mezőgazdaságra. A termesztés és feldolgozás folyamatosságának fenntartására több javaslatot is megfogalmazott a kamara, hangsúlyozva, hogy ebben az ágazatban, különösen az állattenyésztésben nem lehet egyik pillanatról a másikra leállni.

Hallgatózó mókusok: figyelik a madarak „beszélgetését”, hogy mentsék a bőrüket

Egy tanulmány szerint a szürkemókusok hallgatják a madarak csicsergését, hogy kiderítsék, elmúlt-e már a veszély.

Indiai törpeviador – angol nemesítés

Az indiai törpeviadort (más néven töpe cornish) ma már egyre gyakrabban látjuk kisállat-kiállításokon, ugyanis ennek a különleges megjelenésű díszbaromfifajtának világszerte növekszik tenyésztőtábora. Európán kívül különösen népszerű Észak-Amerikában, de Délkelet Ázsiában is keresett.

A krízishelyzetben is biztosítják a takarmányellátást

Az UBM Csoport hazánk vezető takarmánygyártója, piacvezető gabona- és növényi fehérjekereskedő cégcsoportja hetekkel ezelőtt felállította operatív stábját, a vírus következményeire azonban már korábban megkezdte felkészülését. Varga Gábor vezérigazgató-helyettessel beszélgettünk a kialakult helyzetről és a kilátásokról.