Back to top

ASP: a vadaskertek űzött vadja lett a vaddisznó

Az afrikai sertéspestis továbbra is jelentős gazdasági és vadgazdálkodási problémát okoz hazánkban, és egyelőre úgy tűnik a vadászatra jogosultak intézkedései nem elégségesek a kór megfékezésére. Ennek értelmében az országos főállatorvos új határozatot hozott az ASP féken tartására, amely intézkedések drasztikus lépéseket hordoznak magukkal.

Az afrikai sertéspestissel fertőzött területet mintegy kétezer négyzetkilométeres körzetnagyságban határozza meg az ASP felszámolását célzó mentesítési terv, amelyen belül a fertőzés előfordulásának a helyét és a körülötte lévő pufferzónát szigorúan korlátozott területnek kell tekinteni, és háromszáz négyzetkilométer kiterjedésűnek kell lennie.

Ezen területeken belül a határozat elrendeli, hogy az összes vaddisznót tartó vadaskertben fel kell számolni az állományt.

Továbbá a határozat értelmében az erősen fertőzött, szigorúan korlátozott területeken belül tilos a vaddisznó egyéni és társas vadászata, illetve ideiglenesen minden más vadfaj vadászatát is felfüggesztették ezekben a zónákban. A szigorúan korlátozott területeibe eső vadasparkokat kettős kerítéssel kell körülvenni, hogy a szabadtéri populációval semmi esetre se érintkezzen a vadaskerti vaddisznóállomány. Emellett a vadaskertben az adott vadászati év végéig úgynevezett diagnosztikai kilövésekkel, kártalanítás mellett fel kell számolni a teljes vaddisznóállományt, illetve a vadfarmokon tartott sertevadat is fél éven belül fel kell számolni.

A főállatorvos határozata szerint gyérítés céljából elrendelt diagnosztikai célú elejtések mértékét úgy kell meghatározni a továbbiakban, hogy a már lezárt tavalyi vadászati év terítékre hozott vaddisznók számának 150 százalékát kell elérni…

Annak tudatában, hogy jelenleg sincsenek pontos adataink a hazai vaddisznóállomány nagyságáról, mivelhogy a becsült állomány még mindig kisebb, mint az aktuális vadászati év vaddisznó elejtéseinek a száma, így a megkövetelt 150 százalékos elejtési hatékonyság amellett, hogy a vadászatra jogosultak számára nehezen abszolválható eredmény, így sem biztosít megfelelő képet az állományról.

A fertőzött területek vadaskertjeiben a vaddisznóállományok felszámolása valóban szükségszerű intézkedésnek tűnik – az idei FeHoVa megnyitóján Semjén Zsolt, az Országos Vadászati Védegylet elnöke is célzottan kitért arra, hogy a vadaskertekben a továbbiakban is a dám- mellett a szikaszarvas betelepítése lenne az üdvözítő –, az viszont újabb vadgazdálkodási, gazdasági, és akár állategészségügyi kérdéseket vet fel, hogy ezeken a területek más vadfajok vadászatának beszüntetése milyen mértékű állomány-túlszaporodással és vadkárral járhat, valamint esetlegesen az állománysűrűség emelkedésének következtében másfajta, újabb betegség kialakulását is okozhatja.

Nem utolsósorban a vadásztatás, mint a vadászatra jogosultak jelentős bevételi forrása szűnne meg egy tollvonás alatt.

Mindez ellehetetlenítené és tönkreteheti a vadásztársaság tagjainak és munkavállalóinak vadgazdálkodási szerepét, a hivatásos vadászok megélhetését.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fontos a repce tápanyag-utánpótlása a tavaszi vegetációs periódusban

A repce tavaszi fejtrágyázása több helyen már megtörtént, azonban sokan két részletben, osztott fejtrágyázást végeznek, a kiegyenlítettebb tápanyag-utánpótlás érdekében. Az intenzív repcetermesztésnek ma már szinte kihagyhatatlan eleme a lombtrágyázás is.

Biztonságosabbá válnak a falugazdász-irodák

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is kiemelten készül a hamarosan kezdődő egységeskérelem-beadási időszakra, ezért falugazdász-irodáit még biztonságosabbá alakítja.

Egyre divatosabbak a gyógygombák

Korábban szinte csak a csiperke és a laska jelentette az élelmezési szempontból fontos gombafajainkat. Az utóbbi időben azonban megjelentek a gyógygombák, melyek nem csak konyhai alapanyagként, hanem esetleges gyógyító tulajdonságaik miatt is kerülnek a tányérra, vagy a kapszulába…

Húsipar: két potenciális kockázat látható

Átmeneti lehet az elmúlt hetekben tapasztalt élősertés ár csökkenés, Kína újraindulásával ismét emelkedhetnek az árak - mondta az InfoRádiónak Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke. A hazai boltokban helyreállt az ellátás, az ágazat számára inkább a importtakarmányok érkezésének akadozása, és egy esetleges tömeges megbetegedés okozhat gondot.

Az állatorvosi rendelőben is fő a biztonság járvány idején

Az állatorvosi rendelőbe lépve is másképpen kell viselkednünk, mint a vészhelyzet kihirdetése előtt. Belépéskor haladéktalanul fertőtlenítsük kezünket a bejáratnál található fertőtlenítőszerrel, ne feledjük, hogy a kilincs különösen veszélyes ragályfogó lehet. Lehetőleg egy állattal egy kísérőszemély tartson, és a váróhelyiségben kizárólag az erre kijelölt területen tartózkodjon.

Ingyenesen nézhető díjnyertes magyar természetfilmek

Bár a nemrég Magyar Filmdíjat nyert Vad erdők, vad bércek mozipremierjét a koronavírus-helyzetre tekintettel későbbre halasztják, az alkotók gondoltak az otthon maradókra is: ingyenesen elérhetővé tették három korábbi természetfilmjüket, a Vad Szigetközt, a Vad Kunságot és a Tiltott zónát.

Nem, az ivóvíz nem pusztítja el a koronavírust

Az interneten és különböző közösségi média platformokon elterjedt egy olyan hír, mely szerint a rendszeres vízivás megóvhat minket a koronavírustól. Mítoszrombolás következik.

A méheket nem lehet karanténba zárni

Most, mikor e sorokat papírra vetem, kb. három hét telt el azóta, hogy elkezdődött az „őrület”, egy láthatatlan ellenség felforgatta a világ életét. Nézzük, mit tudunk, milyen hatással van eddig, ez a nem egész egy hónap a méhészekre, illetve a hazai méhészeti ágazatra.

A krízishelyzetben is biztosítják a takarmányellátást

Az UBM Csoport hazánk vezető takarmánygyártója, piacvezető gabona- és növényi fehérjekereskedő cégcsoportja hetekkel ezelőtt felállította operatív stábját, a vírus következményeire azonban már korábban megkezdte felkészülését. Varga Gábor vezérigazgató-helyettessel beszélgettünk a kialakult helyzetről és a kilátásokról.

Bezárt a McDonald's az Egyesült Királyságban és Írországban

Az Egyesült Királyságban és Írországban a McDonald's éttermeit határozatlan időre bezárták a koronavírus járvány miatt. A gazdaságok vezetői szerint a megtermelt árukat az élelmiszerlánc más részeire irányítják.