Back to top

Őszi búza növényvédelme és lombtrágyázása

Az őszi búza hazánkban az egyik legnagyobb területen termesztett kultúrnövénynek számít, ezért a növényvédelemére rendkívül nagy hangsúlyt kell fektetni. 

A jövedelmező és sikeres gabonatermesztés feltétele: a növényvédelem és az okszerű tápelem pótlás összhangjának megteremtése. Az idei tél különösen enyhe volt, így a gyomnövények jelenléte és fejlettsége jóval nagyobb az eddigi évekhez képest. A tavaszi gyomirtáshoz nélkülözhetetlen a területen lévő gyomnövények ismerete.

A magról kelő és évelő kétszikű gyomnövények ellen ajánlatunkban megtalálható a Saracen Max gyomirtó szer,

amely nemcsak kora tavasszal használható, így a tág kezelési időkeret rugalmasságot biztosít a gazdáknak. A gyomnövények széles skáláját tökéletesen irtja, a ragadós galaj ellen kiemelkedően jó hatékonyságot biztosít. Hűvösebb időjárási körülmények között is alkalmazható. Javasolt dózisa: 25 g/ha. A jobb hatékonyság elérése érdekében kereskedelmi forgalomban a Superspray termékkel együtt kapható. Évjárattól függően a termés akár több, mint 60%-a is veszélybe kerülhet a kórokozók miatt, ezért az ellenük való védekezés kiemelt feladat. A levél- és kalász betegségek elleni védelemre a három hatóanyagot tartalmazó Cello termékünk jelenti a tökéletes megoldást. 

Dózisa levélbetegségek ellen: 0,6-0,8 l/ha, kalászfuzáriózis ellen: 1,0 l/ha.

A Littac Super termékünk pedig kifejezetten a rágó és szívó kártevők lárvái és kifejlett alakjai ellen számít hatékonynak. Lombon keresztül történő tápelempótlásra a nitrogént, magnéziumot, ként és egy mikroelem csomagot is tartalmazó LOVOSPEED készítményünket ajánljuk, amely a növény kezdeti fejlődésétől egészen a virágzás végéig biztonságosan alkalmazható. Ugyanakkor a termékenység megőrzésben az Amalgerol® Essence + LOVOSPEED kombinációt kijuttatva egy igen erőteljes tápanyag-kondicionáló hatást érhetünk el. (x)

A termékekkel kapcsolatos további információkért keresse értékesítőinket!

IKR Agrár Kft.
2943 Bábolna, IKR Park hrsz: 890
+36 34 569 024
www.ikragrar.huinfo@ikragrar.hu

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A növénytermesztés két alaptörvénye

A Liebig-féle minimum elv és a pentozán hatás a kertészeti iskolák tananyagában az első szabályok között szerepelnek. Érdemes ezeket megismerni és alkalmazni, mivel a termés mennyisége, minősége és ezáltal sok pénz múlhat rajtuk. Egy kis kertben pont olyan hasznos az ismeretük, mint óriási területeken gazdálkodva.

Az évszázad vételének tartják az eladósorba került gazdaságot

„Lenyűgöző! Ez egy olyan birtok, melyhez fogható százévente egyszer kerül piacra” – fogalmazott egy brit árverésvezető egy, Írország Edenberry nevű településének határában elterülő, augusztusban kalapács alá kerülő gazdaságról. Lássuk, mi áll a hangzatok szavak mögött!

A gazdák folyamatosan a társadalom célkeresztjében vannak

A német és a francia farmerek harmada veszített a motivációjából a folytonos szekálás miatt, vagyis amiatt, hogy a növényvédőszer-használattól kezdve az állatjóléten át egy csomó témában ők váltak a társadalom céltáblájává. A magyar és az olasz gazdák viszont mindebből alig érzékelnek valamit – derült ki a Copa Cogeca friss felméréséből.

Rég nem látott alacsony termésátlagokra számítanak

A nyári aratási munkák megkezdésének apropóján tartotta meg szokásos ülését az Aratási Koordinációs Bizottság. Az ezen összegzett tapasztalatokról, a várható termésátlagokról az ülést követő sajtótájékoztatón esett szó.

A cirok sikeres gyomirtásának titka

A cirok termesztése megéri, mert alacsony költség mellett jó gazdasági eredményt lehet elérni. Ugyanakkor sok múlik azon, hogy a vetés és a korai gyomirtás hogyan sikerül. De ha erre az érzékeny időszakra odafigyelünk, akkor szinte garantált a megtérülés.

Gyulatanya: fajtabemutató öntözött területen

Hamar híre kelt a gyulatanyai csodának: szakmai berkekben lehet arról hallani, hogy az érdeklődők szinte egymásnak adják a kilincset Gyulatanyán, a Nébih kísérleti állomásán, annyira párját ritkítóan szép ott a növényállomány.

Elkezdődött az aratás Békés megyében

Az őszi árpa betakarításával a szokásosnál később ugyan, de megkezdődött az aratás Békés megyében. Egyes belvizes területeken a munkálatok nagy nehézségekbe ütköznek, és gond lehet a termény minőségét jelző hektolitersúllyal is - tájékoztatta közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei igazgatósága az aratási koordinációs bizottság üléséről az MTI-t.

Korán eltűnt az idén a kukorica a piacról

Időarányosan csökkent az agrár- és élelmiszeripari termékek külkereskedelmi egyenlege az idei első negyedévben, miközben az export és az import értéke emelkedett. A szakértő szerint a következő negyedév statisztikája rosszabb képet mutat majd.

A kis farágó tömeges csapdázása

Az utóbbi években egyre többen panaszkodnak, hogy a nagy és kis farontó lepke (Cossus cossus, illetve Zeuzera pyrina) hernyói komoly kárt tesznek a gyümölcsösökben. Mindkét kártevő a fák, cserjék fás részében károsít. Cikkünkben a kis farágó kártételével, az esetleges környezetkímélő védekezés módjával foglalkozunk.

Kórokozók paradicsoma – növényvédelmi előrejelzés 27. hét

Az elmúlt időszakban jelentős változás állt be az időjárásban, a korábbi tartós aszály elmúlt, ami kihatással van a növényegészségügyi helyzetre is. A folyamatos nedvességborítás és a magas hőmérséklet számos gombás betegségnek, de egyebek között a baktérium okozta tűzelhalásnak is kedvez. A rovarok közül az almafa-vértetűt kell kiemelni, valamint az amerikai szőlőkabócát, amelynél a lárvák fejlettsége hamarosan indokolttá teszi a védekezések elindítását.