Back to top

Őszi búza növényvédelme és lombtrágyázása

Az őszi búza hazánkban az egyik legnagyobb területen termesztett kultúrnövénynek számít, ezért a növényvédelemére rendkívül nagy hangsúlyt kell fektetni. 

A jövedelmező és sikeres gabonatermesztés feltétele: a növényvédelem és az okszerű tápelem pótlás összhangjának megteremtése. Az idei tél különösen enyhe volt, így a gyomnövények jelenléte és fejlettsége jóval nagyobb az eddigi évekhez képest. A tavaszi gyomirtáshoz nélkülözhetetlen a területen lévő gyomnövények ismerete.

A magról kelő és évelő kétszikű gyomnövények ellen ajánlatunkban megtalálható a Saracen Max gyomirtó szer,

amely nemcsak kora tavasszal használható, így a tág kezelési időkeret rugalmasságot biztosít a gazdáknak. A gyomnövények széles skáláját tökéletesen irtja, a ragadós galaj ellen kiemelkedően jó hatékonyságot biztosít. Hűvösebb időjárási körülmények között is alkalmazható. Javasolt dózisa: 25 g/ha. A jobb hatékonyság elérése érdekében kereskedelmi forgalomban a Superspray termékkel együtt kapható. Évjárattól függően a termés akár több, mint 60%-a is veszélybe kerülhet a kórokozók miatt, ezért az ellenük való védekezés kiemelt feladat. A levél- és kalász betegségek elleni védelemre a három hatóanyagot tartalmazó Cello termékünk jelenti a tökéletes megoldást. 

Dózisa levélbetegségek ellen: 0,6-0,8 l/ha, kalászfuzáriózis ellen: 1,0 l/ha.

A Littac Super termékünk pedig kifejezetten a rágó és szívó kártevők lárvái és kifejlett alakjai ellen számít hatékonynak. Lombon keresztül történő tápelempótlásra a nitrogént, magnéziumot, ként és egy mikroelem csomagot is tartalmazó LOVOSPEED készítményünket ajánljuk, amely a növény kezdeti fejlődésétől egészen a virágzás végéig biztonságosan alkalmazható. Ugyanakkor a termékenység megőrzésben az Amalgerol® Essence + LOVOSPEED kombinációt kijuttatva egy igen erőteljes tápanyag-kondicionáló hatást érhetünk el. (x)

A termékekkel kapcsolatos további információkért keresse értékesítőinket!

IKR Agrár Kft.
2943 Bábolna, IKR Park hrsz: 890
+36 34 569 024
www.ikragrar.huinfo@ikragrar.hu

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Réspiacra dolgoznak: a kínálatban feketegyökér és gyermekláncfű is szerepel

A zöldség-gyümölcs forgalomból mind nagyobb szeletet hasítanak ki az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok, folyamatos áruellátásuk csak a termelők összefogásával lehetséges. Franciaországban egyes termékekből, például paradicsomból és almából néhány termelői szervezet szinte lefedi az egész piacot, nehéz lenne velük versenyezni.

Lusták kertje: néha jobb, ha nem dolgozunk

Jó dolog az ásás, de még jobb, hogyha más ás… A nagyüzemi termelésben is egyre többször felmerülő kérdés, hogy szükség van-e talajforgatásra? Vannak előnyei és hátrányai is, csakúgy, mint a talaj forgatását mellőző szemléletnek. Nevezhetnénk a lusták kertészeti módszerének is azt a technikát, amellyel Ruth Stout világhírre tett szert.

Vetésidő és kijárási tilalom Szerbiában

Alig néhány órával e sorok papírra vetése előtt Aleksandar Vučić szerb államfő kijárási tilalmat rendelt el Szerbiában este 8 és reggel 5 óra között. A 65 évesnél idősebbekre ennél is nagyobb szigorítás vár, ők csak 5 és 10 óra között hagyhatják el otthonukat. Pedig nagy munka vár a földművesekre, hiszen a szántóföldek 90 százalékát a következő hetekben kell bevetni.

Merre tovább magyar mezőgazdaság?

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara frissítette március közepén kiadott elemzését, melyben a koronavírus-járvány hatását vizsgálta a mezőgazdaságra. A termesztés és feldolgozás folyamatosságának fenntartására több javaslatot is megfogalmazott a kamara, hangsúlyozva, hogy ebben az ágazatban, különösen az állattenyésztésben nem lehet egyik pillanatról a másikra leállni.

Agrárexportunk kitettsége a járvány árnyékában

Agrár-külkereskedelmünk különleges évet zárt 2019-ben. Exportunk 8,2, importunk 8,1 százalékkal nőtt, de mivel az export az import másfélszeresét közelítette, így a külkereskedelmi szaldó, az export-import egyenleg is javult, mégpedig 8,4 százalékkal nőtt.

A krízishelyzetben is biztosítják a takarmányellátást

Az UBM Csoport hazánk vezető takarmánygyártója, piacvezető gabona- és növényi fehérjekereskedő cégcsoportja hetekkel ezelőtt felállította operatív stábját, a vírus következményeire azonban már korábban megkezdte felkészülését. Varga Gábor vezérigazgató-helyettessel beszélgettünk a kialakult helyzetről és a kilátásokról.

A KWS gazdálkodóknak készült digitális megoldása design-díjat kapott

A myKWS mezőgazdasági termelők számára készült digitális megoldás, szolgáltatás kategóriában elnyerte a 2020-as iF Design Award díjat. A díj számos tudományágban, egyebek mellett a belsőépítészet, a csomagolás és a szolgáltatások területén ismeri el a kivételes tervezési eredményeket.

Repülővel viszik a román napszámosokat spárgát szedni

Veszélyeztetik a spárga betakarítását Németországban a koronavírus-járvány okozta határzárak és egyéb szigorítások. A spárgaszedést évek óta kizárólag vendégmunkásokkal oldják meg a német gazdák. Most repülőgépeket béreltek a munkások szállításához.

Kitiltott növények

Most, hogy a koronavírus-járvány miatt világszerte szigorú korlátozásokat vezettek be az emberi kapcsolattartásban, még érthetőbbé válik az EU új növényegészségügyi szigorítása, egyes növényfajok behozatalának teljes tiltása és a növényútlevél bevezetése. A cél ebben az esetben a vállalhatatlan gazdasági, környezeti vagy társadalmi kárt okozó idegenhonos károsítók behurcolásának a megelőzése.

Még mindig pótolhatjuk a lemosást – Növényvédelmi előrejelzés 13. hét

A még nem virágzó ültetvényekben, házikertekben még van lehetőség a tavaszi lemosó permetezések pótlására. Hamarosan várható az áttelelő levéltetvek, az atkák, vértetvek, körte-levélbolhák megjelenése, ellenük még az olajos-kénes lemosás hatékony megoldás.