Back to top

Kedvenc hungarikumunk, a Kadarka

Borversenyt szervezni bizony fáradságos, sokszor hálátlan szakmai feladat. Ezt igazán azok tudják, akik szerveztek már pár borversenyt.

Mai változó világunkban különösen értékes, hogy a Kiskőrösön megrendezésre kerülő Kadarka Borverseny 25. évfordulóját ünnepelhette. Az ötletgazda Kósa Gyula kiskőrösi Kadarka szőlőt termelő gazda volt. Immár 20 éve az István Borház a verseny házigazdája. Borversenyt szervezni bizony fáradságos, sokszor hálátlan szakmai feladat. Ezt igazán azok tudják, akik szerveztek már pár borversenyt. Ezért tisztelet a szervezőknek kitartásukért.

Kisari István, a Mathiász János Borlovagrend kancellárja hosszú idő óta részt vesz a versenyen szervező, előkészítő, bíráló minőségben, így készített egy rövid értékelést a Jubileumi Borversenyről.

„Szakmai meggyőződésem, hogy mi általában kissé felületesen kezeljük a borversenyeket.

Lezajlott, megvolt az eredményhirdetés, publikáltuk az arany és ezüstérmesek névsorát és vége. Ugyanakkor egy elemzés, (különösen, ha az több évet ölel fel) nagyon sok információt ad. Nem csak a szervezőknek, hanem a térségnek, a borvidéknek, a termelőknek. Melyek a kedvelt fajták, mi az elfogadott stílus irányzat, hogyan változik a nevezők névsora, részvétele, hogyan változik a részvevők eredményessége és miért, stb.”

A Kadarka nagyon különleges szőlőfajta. Sok szőlész, borász szívét megdobogtatja, sokakat (nyilván akik nem termelik, nem foglalkoznak vele) hidegen hagy.

Egyik legősibb fajtánk, régen minden borvidéken megtalálható volt, területe is nagyon jelentős volt. Mára ez megváltozott, 500 hektár körül van az országban a Kadarka termőterület,

ezen belül a Kunsági borvidéken 180 hektár. Fontos szerepet tölt be a Duna Borrégió másik két borvidékén is, a Hajós-Bajai és a Csongrádi Borvidéken. Ezen felül (talán a Bikavér kapcsán is) ismert, Egerben és Szekszárdon, sőt a Villányi és Tolnai Borvidék is termeli, tiszteli a fajtát.

Nem vitatható, hogy a magyar gasztronómiában nagyon szépen beilleszthető, a magyaros ételek, különösen a halászlé és a paprikás ételek kiváló kísérője.

Ebben az évben azt a megtisztelő felkérést kapta, hogy az egyik bíráló bizottságot vezethette a versenyen. Az összesen 107 mintát négy bizottság bírálta. Tehát nem volt túl megterhelő a feladat, bizottságonként 22-28 bormintát vizsgálhattak. A többi bizottságot Erőss János Eger, Módos Ernő Szekszárd és Jekl Béla Villány vezette. Ebben az évben külföldi Kadarka szakértők is segítették a munkát. A bizottsági tagok egyébként ismert és elismert borászok, szakemberek. Különösen öröm, hogy sok fiatal szakember is részt vett a munkában. Megítélése szerint jó volt a besorolás, előkészítés is, pedig tudjuk, hogy ez is egy nagyon komoly, lényeges háttérmunka. Bizottságuk értékelte a Fehér Kadarkákat, a rosé és rosé cuvée borok, sillerborok és új vörösborok egy részét.

 

Összes

Fehér

Rosé

Rosé Cuvée

Siller

Vörös

Vörös Cuvée

Duna Borrégió

48

2

7

1

7

25

6

Pannon Régió

39

2

2

2

3

24

6

Felső Mo. Régió

11

0

0

0

1

8

2

Felső Pannon Régió

2

0

0

0

0

0

2

Határon Túli

7

2

0

0

0

5

0

összesen

107

6

9

3

11

62

16

A táblázat a régiók részvételét mutatja be az egyes kategórián belül.

Legnagyobb borvidékünk természetesen a legtöbb mintával vett részt a versenyen. Az eredményesség kissé már összetettebb, kicsit kevés az aranyérem, viszonylag sok az ezüstérem, és bizony nem kevés a gyengébb szereplés sem. Összesen 17 termelő, borászat küldött mintát. A tételek zöme Kiskőrös, Soltvadkert, Akasztó, Tázlár és a térség borászataiból került ki. Érdekes, hogy aranyérmet két rosé és egy siller bor kapott. Viszonylag sok vörös cuvée is szerepelt, és nem kevés a siller borok mintaszáma sem. Kadarka fajta esetében személy szerint egyáltalán nem problémás a magas sillerbor arányt! Évjárat vonatkozásában nagy a szórás, az István Borház 2011-es, 2015-ös évjáratú tételeket is versenyeztetett. Természetesen a fehér és rosé borok 2019-es évjáratúak.

A Hajós-Baja Borvidék részvétele mintaszámban viszonylag magas, eredményességben pedig az egyik legkiválóbb.

Pláne, ha figyelembe vesszük, hogy egy Csátalján működő borászatot – mivel a szőlő a szekszárdi borvidéken van, tehát a bor szekszárdi eredetű, - ezért Szekszárdnál szerepeltette. Fehér Kadarka kategóriában egy aranyérem született, Hajósi a bor. A többi aranyérmet, három, Kadarka vörösbor kapta. Viszonylag letisztult a választék, cuvée borok nem szerepelnek a listán. Évjárat vonatkozásában is egységes a kép, súlyozott a 2019-es évjárat, a legérleltebb tétel is 2016-os. Sajnos a Csongrádi Borvidék régi fénye kissé megkopott, két termelő, két bor, 2018-as évjárat, viszonylag szerény helyezés. Csak remélhetjük, hogy a helyzet javulni fog, bízva a fiatal, tettrekész borász generációban!

Nagyon szép a Szekszárdi Borvidék mennyiségi részvétele, és az eredményesség is figyelemre méltó. Érezhető, hogy a borvidéken sokan szeretik és tisztelik a fajtát. Nevező borászatok száma 13, (ebben van az egy Csátalján működő cég, magas eredményességi mutatóval).  A 4 aranyérmet Kadarka vörösborok érdemelték ki, érdekes, egy tétel 2016-os évjáratú, három tétel viszont 2019-es évjárat! Itt is letisztult választékról beszélhetünk, hiszen 18 tételből 14 Kadarka vörösbor!

A Villányi Borvidék mennyiségi részvétele nagyon szép, legismertebb borvidékünkön is tisztelik a fajtát. Az aranyérmet is Kadarka vörösbor kapta. Hat termelő küldte el bormintáit. Rosé kivételével minden kategóriában indult tétel. Az eredményesség talán elmarad a borvidék megszokott átlagától.

Érdekes, izgalmas részvétel a Tolnai Borvidék ldaláról. Három termelő, egy helység, Simontornya. Egy picit talán útkeresés is a termelők részéről. Minden nevezett tétel 2019-es évjáratú. Aranyérmet Kadarka vörösbor kapott. Az eredményességet kissé rontja a sok bronz minősítés, de legalább nincs okleveles bor!  

Az Egri Borvidék mellett Felső-Magyarország Borrégió többi borvidéke nem nevezett a versenyre. Viszonylag szép számú nevezés, mindez három termelőt takar. Minden bor Egerből származik. Csak siller,vörös és vörös cuvée borok szerepelnek. Aranyérmet egy 2018-as évjáratú Kadarka vörösbor kapott. Összességében az eredményesség talán kissé elmarad a várttól!

Az Etyek- Budai Borvidékről két minta, két nevező, szerény eredmények. Mindkét tétel cuvée, 2019-es évjáratú. Valószínűsíthető, hogy a nevezés is a Budai Kadarka Kör kezdeményezése, ami igen tiszteletre méltó, de az eredményesség még nem a méltán elvárt!

„Szlovákiából egy termelő, két bor, mindkettő Fehér Kadarka 2018, és 2019-es évjárat. Visszafogott eredményesség! Mindkét tételt az a bizottság értékelte, amelyben én is dolgoztam. Őszinte véleményem, hogy ezek a borok nem fogják segíteni a Kadarka fajta népszerűsítését Szlovákiában!”

Bulgáriából két nevező, kettő Kadarka vörösbor, 2016-2017-es évjárat, nem kiemelkedő eredményesség. Ez kissé meglepő, hiszen Bulgáriában a fajta ismert és népszerű Gamza néven, és bizony nagyon szép tételeket kóstoltunk. Ezek a borok kissé elmaradtak a várt minőségtől. A belföldi népszerűsége mellett a kivitelben is jelentős szerepet játszott a fajta!

Szerbia részvételhez csak gratulálni lehet. Egy cég, három Kadarka vörösbor, kettő 2015-ös, egy pedig 2019-es évjáratú. Mindhárom aranyérmet kapott. „A 2019-es tétel abban a bizottságban szerepelt, amelyben dolgozhattam, nem volt kérdéses a tétel szereplése! Korábban több alkalommal voltam az üzemben, mivel a borászat beindításában jelentős szerepe volt Keresztes József úrnak, a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanács titkárának. Az Ő útmutatásai alapján kezdett dolgozni a borászat. Jó szőlők, korszerű technológia, kis fahordós érlelési lehetőség.”

Ebben az évben nem indított tételt Románia, pontosabban az Arad-Ménesi Borvidék.  Dr. Balla Géza borászatán kívül is volt korábban a térségben egy-két borászat, amelyik részt vett a versenyen. Persze Balla Géza már mindent megnyert Kiskőrösön, amit meg lehetett nyerni!

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Borkóstolás Pincenavigátorral

Új élmények szerzésében és új borok felfedezésében egyaránt segít a Pincenavigátor. A mobilalkalmazást a Zalai Borút Egyesület fejlesztette, a Zalakarosi Turisztikai Nonprofit Kft.-vel és a Dobronaki Környezetvédelmi és Idegenforgalmi Közintézettel együttműködésben.

Merre tovább magyar mezőgazdaság?

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara frissítette március közepén kiadott elemzését, melyben a koronavírus-járvány hatását vizsgálta a mezőgazdaságra. A termesztés és feldolgozás folyamatosságának fenntartására több javaslatot is megfogalmazott a kamara, hangsúlyozva, hogy ebben az ágazatban, különösen az állattenyésztésben nem lehet egyik pillanatról a másikra leállni.

Ősi gyógymód: aszúval az egészségért járvány idején is?

A természetes gyógymódok tárházában a borban található gyógyító erőt nem szabad elfejtenünk, melynek jótékony hatásait őseink is hatékonyan használták. Nyomait már a kínai, indiai, perzsa, örmény és más népek hagyományaiban is fellelhetjük, de találkozhatunk velük az ókori görögöknél és a rómaiaknál is. Már a civilizáció kezdetén művelték a szőlőt és készítettek belőle kiváló gyógyhatású italt.

Az erjedés folytatódik

Borászok szemszögéből nem csak az alapanyag, azaz a szőlő – annak mennyisége és minősége - jelent nagy kérdést, legalább ilyen fontos a borászati segédanyagok hozzáférhetősége. Ezen készítmények nagy része importból származik, így jogos az aggodalom, hogy a bizonytalan ideig eltartó koronavírus krízis ellenére is kéznél legyenek.

Letaszították trónjáról 39 év után a kubai szupertejelő tehenet

Marília, egy brazil tehén fosztotta meg trónjától az eddigi rekordot tartó kubai királynőt, Fehér Tőgyet a tejelési versenyen, ezzel 39 éves Guinnes rekordot döntött meg.

Egri borászok 1552 palack borral segítenek

Az egri egészségügyi dolgozókért fogott össze az Egri Borműhely. Az egyesület borászai összesen 1552 palack bort ajánlottak fel, aminek az árából támogatják a kórházakban és a mentőállomáson dolgozók étkezését a koronavírus-járvány idején.

A koronavírus hatása a szőlő- és borágazatra

Egyre többen kongatják a vészharangot a hazai borászatok körében, pedig még alig vette kezdetét a koronavírus elleni harc. Nem elég, hogy jóval kevesebb turista jön az országba, így csökken a fogyasztás az éttermekben, a romkocsmákban, de ugyanez igaz a hazai lakosokra is.

Coronavinus: palackba zárt humor

Egy spanyol pincészet Coronavinus elnevezéssel hozta forgalomba legújabb borát.

Kétszeresen is jubileumot ünnepelt a Kadarka Nemzetközi Nagydíj Borverseny

Negyed évszázaddal ezelőtt valósította meg ötletét Kósa Gyula, s szervezte meg első versenyét. Néhány év alatt azonban kinőtte magát, s új lehetőség után nézett az ötletgazda. Így találkozott Csengődi Istvánnal, az István Borház tulajdonosával, aki örömmel vállalta át a házigazda szerepét. Ennek immár 20 éve.

Down-szindróma világnapja - Jótékonysági kampányt indít a Folly

Idén is jótékonysági akciót indít a badacsonyörsi Folly Arborétum és Borászat a Down-szindróma világnapja alkalmából. Március 21–28. között, online vagy a helyszínen értékesített Boróka 2018-as fehérborok teljes bevételét felajánlják a Down Alapítvány Korai Fejlesztő Központ részére.