Back to top

Az erjedés folytatódik

Borászok szemszögéből nem csak az alapanyag, azaz a szőlő – annak mennyisége és minősége - jelent nagy kérdést, legalább ilyen fontos a borászati segédanyagok hozzáférhetősége. Ezen készítmények nagy része importból származik, így jogos az aggodalom, hogy a bizonytalan ideig eltartó koronavírus krízis ellenére is kéznél legyenek.

Szendei Gergő erjesztéstechnológiai segédanyagokkal dolgozik és kizárólag megbízható európai világhírű gyártócégektől importál. A Szendei Wine Kft. elsősorban borászatok és pálinkafőzdék számára hoz be a modern technológiához szükséges segédanyagokat, élesztőket, enzimeket, almasavbontó kultúrákat. A két nemzetközi hírű vállalat – a dán Chr. Hansen és a francia Fermentis - nem csak a boripar számára szállít, hanem a komplett élelmiszeripar és gyógyszeripar ( pl. probiotikumok, élesztő származékok) számára is. Az élesztő esetében egyértelműen pékélesztőről van szó, ennek a gyártása elengedhetetlen, továbbá a baktériumgyár esetén nemcsak almasavbontó kultúrát takar a gyártás, hanem a szalámitól a tej, zöldség stb. fermentációjához szükséges és elengedhetetlen mikrobiológiai kultúrákig. Így ezen cégek gyártása kiemelt fontosságú és kulcsfontosságú, ezért az üzembiztos termelés eszenciális, mindkét egység aktívan és biztonságosan működik.

Ennek következtében jelenleg semmilyen fennakadásról nincs hír és a gyártás folyamatos.

Fotó: viniczai
A budapesti központú vállalkozás magyarországi beszállításait mindig nyáron, a szüret előtt intézi, éppen ezért jelenleg nincs olyan rendelésük mely mozgásban lenne és így nem érintettek abban, hogy a határon miként tud mozogni az áru.

Szendei Gergő által adott  információ szerint a szüretre zökkenőmentes beszállítást tudnak garantálni együttműködő partnereik részére.

A szakember kiemelte, mivel csak európai beszállítókkal működnek együtt, így ellátási nehézséget nem látnak. Azon cégek viszont, akik kínai gyártókkal vagy termékekkel foglalkoznak, nehéz kiszámítani, hogy miként fog ez alakulni és hogyan működik a logisztika.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Optimista, realista borász

Koch Csaba nyerte el Az Év Bortermelője címet a Magyar Bor Akadémiától, ebből az alkalomból látogattuk meg a borotai pincészetben. Elhivatottságára jellemző, hogy a karantén idején is azonnal igent mondott az interjúra. Kérésére húsvétkor látogattuk meg, az időpont nem az ünnepnek szólt, és még a szőlőhöz sem volt köze, a főszerepet érdekes módon a körtefák játszották.

Lesz-e még a régi az orosz piac?

A spanyolországi exportőrszövetség, a FEPEX értesülései szerint az idén januártól áprilisig majdnem egyharmaddal több növényházi zöldség termett Oroszországban, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Az idén év végén elvileg véget ér az uniós áru importtilalma, de kérdés, mekkora hely maradt az európai árunak több mint öt év embargó után.

A német szamócaidény kilátásai

Annak ellenére, hogy a szamócaszedés különösen korán kezdődött Németországban, nem tartott sokáig a pozitív tendencia.

Ne engedjenek a tisztességtelen nyomásnak a beszállítók, a kamara és a törvény is védi őket!

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) több áruházi beszállítótól kapott jelzéseket: azt tapasztalják, hogy egyes áruházláncok az általuk fizetendő különadót a mezőgazdasági- élelmiszeripari beszerzési árak letörésével akarják ellensúlyozni. A NAK felhívja az áruházláncok figyelmét arra, hogy törvényesen, tisztességesen járjanak el beszerzéseik során.

Feleannyi kajszi, ötödével kevesebb nektarin

A szüreti időszakban pontosabb termésbecslést adtak a spanyol nektarin és az olasz kajszi várható idei terméséről. Nemcsak a tavaszi fagyok miatti kiesés sújtja az ágazatokat, hanem a munkaerőhiány is, nincs aki leszedje a megmaradt gyümölcsöt. Az igény pedig nagy ezekre a gyümölcsökre, ami máris áremelkedéshez vezetett, számol be a Freshplaza.it.

Új vágott virágok - Egy kertészet, ahol a folyamatos fejlődésben hisznek

Balástyán, a fővárostól 130 kilométerre található Varga Kovács Hortenzia és Balázs János kertészete. A házaspár több mint 40 éve termeszt vágott virágot, sikerük egyik kulcsa az, hogy hisznek a folyamatos fejlődésben és keresik az előrelépési lehetőségeket. Néhány éve hazai úttörőkként akkor még ritkaságnak számító, választékbővítő fajokat telepítettek.

Mégis lett spárga

A kétségekkel telve indult szezon ellenére végül mindenkinek jutott spárga az asztalára Németországban, aki akart – legalábbis májusban. Júniusban viszont biztos, hogy lesz némi csökkenés, mivel újabb területek betakarításáról kell lemondaniuk a termesztőknek – olvasható a fruchthandel.de portál hírében.

Virtuális kiállítássá válik az idei Macfrut

Májusban szokták megrendezni az egyik legnagyobb zöldség-gyümölcs szakkiállítást Olaszországban. A Macfrut az idén már a 37 rendezvény lett volna, ha nem lép közbe az új koronavírus. A Rimini Expo Centerben készülődő eseményt le kellett fújni, de nem véglegesen: szeptemberben kerül sorra a Macfrut Digital.

Korszerű technológiával lenne növelhető a burgonya vetésterülete

Több mint ötödével nő a szántóföldi burgonya vetésterülete az idén a tavalyihoz képest, a hosszabb távú bővüléshez – az önellátás eléréséhez – viszont korszerűbb öntözéses technológia alkalmazására lenne szükség - írja a Világgazdaság csütörtöki számában.

A román mezőgazdaság a koronavírus-járvány árnyékában

Felkészületlenül érte a romániai hatóságokat a koronavírus-járvány kirobbanása és terjedése. A második világháború óta nem volt precedens arra, hogy katonai rendeletekkel kormányozzák az országot, így az egészségügyi intézkedések mellett – érthetően – más téren is összevisszaság alakult ki. A járvány és következményei a mezőgazdaságot is érintették.