0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Nehéz sorsú francia szamócák

Beérnek az első szamócák a jövő héten Franciaország Dél-nyugati részén, de nincs, aki leszedje, aki eladja és aki megvegye.

A szamócaszedést elsősorban a lengyel idénymunkások végezték, akik a határzárak miatt most nem utazhatnak.

Az alkalmazottak hiánya hatalmas veszteségeket okoz a gyümölcstermelők számára, akik nem tudják, hogyan pótolják a hiányzó 3 ezer napszámost, azaz a dolgozók felét.

Így most csalódottak lehetnek a párizsi ínyencek is, akik hiába várják az egyik legfinomabb fajtát, a gariguette-t. A térség legnagyobb termelői Lot et Garonne megyében vannak, akik évente mintegy 15 ezer tonnányi ínyencséggel látják el bel- és külföldi megrendelőket.

Kedden a francia mezőgazdasági miniszter felszólította a jelenleg munka nélkül lévőket, hogy segítsenek a francia gazdáknak. Viszont Patrick Jouy, egy Sainte-Livrade-i gyümölcstermelő a vele készült televíziós riportban elmondta, hogy nem hisz a felszólítás hatékonyságában, mivel tapasztalatai szerint a helyi és környékbeli munkanélküliek rendkívül rossz teljesítményt nyújtottak: két nap után kimerültek és feladták.

És nem csak a jó munkások hiányoznak, az értékesítés is akadozik.  

A nagykereskedelmi láncok nem rendelnek szamócát, mert attól tartanak, hogy a koronavírus miatt az otthonukba bezárt emberek nem fognak értük jönni, és a szamóca gyorsan megromlik a boltok polcain. Az utolsó csapás a szabadtéri piacok bezárása volt, amelyet hétfőn rendeltek el.

Jouy azt jósolja, hogy 10 évbe telik, míg a jól működő gazdaságok pótolni tudják a most keletkező veszteségeiket. A szamóca termelők helyzete a járvány nélkül is nehéz volt. A Confederation Paysanne francia gazdaszervezet évek óta mondja, hogy a gazdaság egy részét eddig is csak a nem teljesen legálisan dolgozó lengyel idénymunkások mentették meg a csődtől.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/farmer.pl