Back to top

Nehéz sorsú francia szamócák

Beérnek az első szamócák a jövő héten Franciaország Dél-nyugati részén, de nincs, aki leszedje, aki eladja és aki megvegye.

A szamócaszedést elsősorban a lengyel idénymunkások végezték, akik a határzárak miatt most nem utazhatnak.

Az alkalmazottak hiánya hatalmas veszteségeket okoz a gyümölcstermelők számára, akik nem tudják, hogyan pótolják a hiányzó 3 ezer napszámost, azaz a dolgozók felét.

Így most csalódottak lehetnek a párizsi ínyencek is, akik hiába várják az egyik legfinomabb fajtát, a gariguette-t. A térség legnagyobb termelői Lot et Garonne megyében vannak, akik évente mintegy 15 ezer tonnányi ínyencséggel látják el bel- és külföldi megrendelőket.

Kedden a francia mezőgazdasági miniszter felszólította a jelenleg munka nélkül lévőket, hogy segítsenek a francia gazdáknak. Viszont Patrick Jouy, egy Sainte-Livrade-i gyümölcstermelő a vele készült televíziós riportban elmondta, hogy nem hisz a felszólítás hatékonyságában, mivel tapasztalatai szerint a helyi és környékbeli munkanélküliek rendkívül rossz teljesítményt nyújtottak: két nap után kimerültek és feladták.

És nem csak a jó munkások hiányoznak, az értékesítés is akadozik.  

A nagykereskedelmi láncok nem rendelnek szamócát, mert attól tartanak, hogy a koronavírus miatt az otthonukba bezárt emberek nem fognak értük jönni, és a szamóca gyorsan megromlik a boltok polcain. Az utolsó csapás a szabadtéri piacok bezárása volt, amelyet hétfőn rendeltek el.

Jouy azt jósolja, hogy 10 évbe telik, míg a jól működő gazdaságok pótolni tudják a most keletkező veszteségeiket. A szamóca termelők helyzete a járvány nélkül is nehéz volt. A Confederation Paysanne francia gazdaszervezet évek óta mondja, hogy a gazdaság egy részét eddig is csak a nem teljesen legálisan dolgozó lengyel idénymunkások mentették meg a csődtől.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mindent kipróbálnak az ázsiai márványospoloska ellen

Ahogy az ázsiai márványospoloska meghonosodott az oregoni gyümölcsösökben, a termesztők sok új kérdéssel szembesültek. A keleti parti tanulságokat csak részben tudják hasznosítani az eltérő kultúrák és környezeti feltételek miatt. Ott nem termesztenek körtét és mogyorót, ami Oregonban fontos terménynek számít, és a poloska különösen kedveli.

Járványok szorításában

Napjainkban egyszerre kell megbirkóznunk humán- és állatjárványokkal. Előbbiek közül minket most elsősorban a koronavírus fertőzése állít komoly próbatétel elé, az állategészségügyi szakembereknek azonban időről időre meg kell küzdeniük olyan betegségekkel, amelyek adott esetben emberre is veszélyesek lehetnek.

Bécs a világ legzöldebb városa

Egy kanadai–amerikai tanácsadó cég, a Resonance Bécset választotta a világ legzöldebb városának. A nemzetközi Föld napja ötvenedik évfordulója alkalmából elkészített „The World’s 10 Greenest Cities 2020” vagyis a világ tíz legzöldebb városa 2020-ban című ranglistán több mint száz jelöltből választották ki a legjobb tízet.

Amit eszel, azzá leszel!

Nagy volt a sürgés,forgás Bag település határában ahol szombatonként ezentúl Autós Termelői Piac fog működni! Az Alsó Galgamenti település nagy örömmel adott otthont ennek a lehetőségnek hiszen, mint Palya Zoltán polgármester elmondta, jó közlekedési lehetőségekkel rendelkezik a terület és ezentúl kiváló minőségű hazai termékeket kínáló őstermelőknek és kistermelőknek ad otthont minden szombaton.

Betonszövetes virágtartó készítése

Látványos, egyszerűen elkészíthető virágedényeket alkothatunk egy nagyon ötletes módszerrel. A dolog lényege: betonhabarcsba áztatunk törölközőt, amit egy vödrön, vagy virágcserépen hagyunk megkötni a megfelelő forma elérése érdekében. És kész…

"Robotkutya", mint a gazda leghűségesebb társa?

A "Spot" nevű, más területen már bizonyított robottal most egy új-zélandi techcég kísérletezik: egyebek mellett juhok terelésére kezdték el használni a "robotebet", melyben nagy lehetőségeket látnak.

Tájékoztatás a 25 milliárd forintos mezőgazdasági többlettámogatás részleteiről

Az Agrárminisztérium három szakaszban hirdeti meg a Gazdaságvédelmi Alap által a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak kezelésére biztosított 25 milliárd forintnyi, támogatási programot amelyek a mezőgazdasági termelőket, termelői szervezeteket és élelmiszeripari vállalkozásokat segítik.

Cseresznyeparadicsom betakarítása japán módra

Az AgriD Inc. vállalat az idén megkezdte a japán Inabe városában újonnan felépült üvegházában termesztett cseresznyeparadicsom szállítását. A 4,2 hektáros üvegház az egyik legnagyobb az országban.

Árnyak a kertben

Meleg nyarainkon sokszor hiányoljuk, ha a kertünkben nincs árnyék. Máskor viszont éppen az árnyékos részek adnak külön feladatot, hisz azok beültetésekor kissé más elveket kell követnünk. Egy kert akkor élhető igazán, ha a szórt árnyékú, a mélyárnyékú és a napsütötte részek egyensúlyban vannak. Jó tervezéssel, előrelátó gondolkodással ez könnyen megoldható.

Lesz-e még a régi az orosz piac?

A spanyolországi exportőrszövetség, a FEPEX értesülései szerint az idén januártól áprilisig majdnem egyharmaddal több növényházi zöldség termett Oroszországban, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Az idén év végén elvileg véget ér az uniós áru importtilalma, de kérdés, mekkora hely maradt az európai árunak több mint öt év embargó után.