Back to top

Sikeresen vizsgáztak a termelői piacok – már amelyik nem zárt be

Egészséges helyi élelmiszert beszerezni továbbra is mehetünk a termelői piacokra, ám a kellemes piacozó időtöltést, az étkezést, és az áruk tapogatását egy időre felejtsük el. S ugyan sok termelői piac az elmúlt héten nem nyitott ki, ám jócskán voltak olyanok is, amelyek alkalmazkodva a vírushelyzethez számos biztonsági intézkedést bevezetve várták és várják e héten is a vendégeket.

Római parti Piac
A Római parti Piac a fővárosban sikeresen vizsgázott múlt héten szombaton. A koronavírus okozta járványveszély miatti intézkedéseket a termelők és a vásárlók is komolyan vették és betartották. A leginkább szembetűnő változás, hogy egy-egy termelő térben távolabb, legalább két méterre helyezkedik el a többitől, és a vásárlók számára több helyen szalagkordonokkal jelzik az egymástól való biztonságos távolság megtartásának módját és irányát - mondta el Nagy Gerda, a piac vezetője.

Előírták, hogy a termelők szájmaszkban és kesztyűben értékesíthetnek. Sőt, ahol lehet, fertőtlenítős kendővel törljék át az árut átadás előtt. A vásárlók pedig nem tapogathatják meg a termékeket.

A maszk viselését a vásárlóktól is kérik, amit eddig a piacra érkezők legalább 80%-a be is tartott. A szombatonként megrendezett piac szervezői folyamatosan járják a területet és ellenőrizik a járvány miatti szigorúbb szabályok betartását.

Változás az is, hogy pl. ékszereket és dísztárgyakat most nem kínálnak, hiszen a jelenlegi helyzetben a cél a háztartások élelmiszerrel és egyéb napi fogyasztási cikkekkel való ellátásárára. Ezért a kézművesek zömének távolmaradása miatt felszabaduló helyeket a standok és a vásárlóknak egymásról való távolságának növelésére tudják biztosítani.

Egy ideig szabadidős programokat, és helyben fogyasztási lehetőségeket nem kínálnak. A játszótér, a lángosos, a hamburgeres zárva van.
A vásárlóktól azt kérik, hogy ne családdal érkezzenek, és a lehető legkevesebb időt töltsék a piacon. Ezen okok miatt a látogatószám a harmadára csökkent, és idősek zöme is távol maradt eddig.

A jövőben néhány termelővel is kevesebben lesznek, akik a saját biztonságuk és egészségük okán egy ideig nem piacoznak. Nagy Gerda hangsúlyozta, hogy amíg kontrolálható a járványügyi szabályok betartása, és a fertőzés lehetőségének minimalizálása addig működtetni szeretné szombatonként a piacot.

Hétről-hétre áttekintik a vírus okozta helyzetet, konzultálnak a helyi önkormányzattal, és szakemberekkel majd döntenek arról, hogy kinyitnak-e szombaton. Jelenleg az bizonyosnak tűnik, hogy március 28-án nyitva lesznek.

Fotó: pixabay
A Liliomkerti Piac, amely a Balaton-felvidék pici települése, Káptalantóti mellett vasárnaponként működik és amely turisztikai attrakció is egyben szintén csökkentett kínálattal várja a vásárlókat – tájékoztatott Harmathy Ildikó a piac megalapítója és vezetője. A kézművesek, régiségkereskedők, nem élelmiszert, vagy nem napi háztartási fogyasztási cikket árusítók távol maradnak a piactól a járvány idejére.

Így jelenleg a korábbi árusok 1/6- a várja a vásárlókat. Ők viszont elszórtabban helyezkednek el és a sorban állók is nagyobb biztonsági távolságot tudnak egymás között tartani. Az árusoknak kötelező a szájmaszk és a kesztyű használata, a vásárlóknak pedig ajánlott.

Harmathy Ildikó elmondta, hogy a múlt héten nagy fegyelemben zajlott a piac, ám volt néhány vásárló, akinek a biztonsági szabályok nem tetszettek és inkább be se ment piacozni. Aki viszont bevásárolni érkezett igyekezett gyorsan mindent megvásárolni és a lehető legkevesebb időt tölteni a piacon.

Fotó: pixabay
MOM Biopiac Budapesten múlt hét szombaton zárva volt, de most március 28-án kinyitnak – ismertette Szalkai Gergely piacfelügyelő.

Várhatóan a szokásos termelők 2/3-a hozza el portékáit, ez mintegy 140 eladót jelent. Számukra a maszk és a kesztyű is kötelező lesz, de a vásárlóktól is azt kérik, hogy legalább szájmaszkot viseljenek.

Szeretnék, ha egyszerre nem túl sok vásárló tartózkodna a piacon, ennek a mikéntje még kidolgozás alatt van, ám az már bizonyos, hogy csökkentik a piac bejáratainak számát.

Országszerte több önkormányzat is bezárta a termelői piacot, ám számos helyen a járványügyi óvintézkedéseket betartva nyitva tartanak. Nagy István agrárminiszter a napokban úgy nyilatkozott a biztonságos élelmiszer-ellátásban kulcsszerepe van a helyi piacoknak, ezért azok működése a koronavírus-járvány ideje alatt is kiemelten fontos. Cikkünket e témában itt olvashatja el.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Bécs a világ legzöldebb városa

Egy kanadai–amerikai tanácsadó cég, a Resonance Bécset választotta a világ legzöldebb városának. A nemzetközi Föld napja ötvenedik évfordulója alkalmából elkészített „The World’s 10 Greenest Cities 2020” vagyis a világ tíz legzöldebb városa 2020-ban című ranglistán több mint száz jelöltből választották ki a legjobb tízet.

Amit eszel, azzá leszel!

Nagy volt a sürgés,forgás Bag település határában ahol szombatonként ezentúl Autós Termelői Piac fog működni! Az Alsó Galgamenti település nagy örömmel adott otthont ennek a lehetőségnek hiszen, mint Palya Zoltán polgármester elmondta, jó közlekedési lehetőségekkel rendelkezik a terület és ezentúl kiváló minőségű hazai termékeket kínáló őstermelőknek és kistermelőknek ad otthont minden szombaton.

"Robotkutya", mint a gazda leghűségesebb társa?

A "Spot" nevű, más területen már bizonyított robottal most egy új-zélandi techcég kísérletezik: egyebek mellett juhok terelésére kezdték el használni a "robotebet", melyben nagy lehetőségeket látnak.

Tájékoztatás a 25 milliárd forintos mezőgazdasági többlettámogatás részleteiről

Az Agrárminisztérium három szakaszban hirdeti meg a Gazdaságvédelmi Alap által a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak kezelésére biztosított 25 milliárd forintnyi, támogatási programot amelyek a mezőgazdasági termelőket, termelői szervezeteket és élelmiszeripari vállalkozásokat segítik.

A német szamócaidény kilátásai

Annak ellenére, hogy a szamócaszedés különösen korán kezdődött Németországban, nem tartott sokáig a pozitív tendencia.

Ne engedjenek a tisztességtelen nyomásnak a beszállítók, a kamara és a törvény is védi őket!

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) több áruházi beszállítótól kapott jelzéseket: azt tapasztalják, hogy egyes áruházláncok az általuk fizetendő különadót a mezőgazdasági- élelmiszeripari beszerzési árak letörésével akarják ellensúlyozni. A NAK felhívja az áruházláncok figyelmét arra, hogy törvényesen, tisztességesen járjanak el beszerzéseik során.

A hétvégén már újra üzemel két börzsönyi erdei vasút

A járványügyi helyzet enyhülésével ismét pályára állnak a vasúti kocsik két börzsönyi kisvasúti vonalon. 2020. május 23-tól már újra közlekednek vonatok a Kemencei Erdei Múzeumvasút és a Márianosztra-Nagyirtáspuszta Erdei Vasút vonalán. A Királyréti Erdei Vasút felújítása tavasszal kezdődött, így néhány hónapig még nem fogad látogatókat.

Enyhítések mellett döntött a KITE Zrt.

A KITE Zrt. vezetősége Magyarország Kormányának hatályos intézkedéseit, az országos járványügyi helyzetet, az elmúlt hetek országos sajtóban kommunikált járványügyi tendenciáját és a csökkenő esetszámokat figyelembe véve a KITE Zrt. veszélyhelyzetben történő működésére vonatkozóan az enyhítések mellett döntött. Ezen döntések leginkább a vásárló partnereikkel való közvetlen kapcsolattartást érintik.

Új vágott virágok - Egy kertészet, ahol a folyamatos fejlődésben hisznek

Balástyán, a fővárostól 130 kilométerre található Varga Kovács Hortenzia és Balázs János kertészete. A házaspár több mint 40 éve termeszt vágott virágot, sikerük egyik kulcsa az, hogy hisznek a folyamatos fejlődésben és keresik az előrelépési lehetőségeket. Néhány éve hazai úttörőkként akkor még ritkaságnak számító, választékbővítő fajokat telepítettek.

A mezőgazdasági kutatások lendülete nem tört meg

A mezőgazdaságot kiszolgáló fejlesztések és kutatások jelenthetik a következő években a K+F szektor egyik motorját világszerte – véli Malatinszki György. A Malagrow Kft. ügyvezetője szerint míg számos ágazat a mostani bizonytalanságban nehéz helyzetbe került, az aránylag stabil mezőgazdaság továbbra is perspektivikus terület, ezért világszerte folyik tovább az innováció ezen a területen.