Back to top

Továbbra is számíthatnak ránk

Vészfékezésre kényszerítette a világot a koronavírus-járvány. Az emberek nagy része tehetetlennek érzi magát. Bármennyire aggódnak családjukért, szeretteikért, tétlenségre kényszerülnek.

A szabadságolást mindig is csak távolról ismerő mezőgazdászoknak viszont nem újdonság sem a válság, sem az, hogy amíg a világ többi része áll, nekik tovább kell dolgozniuk.

Az állatokat eddig sem lehetett türelemre kérni, minden körülmények között el kell látni őket, és a növénytermesztőknek is legjobb tudásuk szerint kell megragadnia az időjárás vagy a piac nyújtotta pillanatnyi lehetőségeket.

Forrás: pixabay.com
Ennek a hivatásnak a sok-sok változóval való zsonglőrködés az egyik szépsége.

A világjárvánnyal új változó került a képletbe. A vele járó kihívásokat nem szabad kicsinyíteni. De nem vagyunk eszköztelenek a megoldásukhoz. Olykor hiábavalóan hangoztatott, máskor üres szólamként használt kifejezések, mint amilyen a rövid ellátási lánc, vagy a helyi termék vásárlása, jelentőséget kapnak.

A Magyar Mezőgazdaság Kiadó Kft.-t a rendszerváltás és a vele járó földindulás miatt alapítottuk, mert alkalmazkodnunk kellett a lehetőségek megváltozásához. A magyar mezőgazdasággal együtt tanultuk a piacgazdaságot, az EU-csatlakozás előtt feltérképeztük az ágazat helyzetét az európai közösségben, a 2008-as pénzügyi válság során pedig felkutattuk a kapaszkodókat.

Három évtized, három sorsfordító esemény. Mindegyik túléléséhez a tájékozottság, a tájékoztatás hitelessége, a tapasztalatcsere és a kommunikáció volt a legfontosabb. A 2020-as világjárvánnyal való megbirkózáshoz is ezeket tartjuk a legfontosabbnak.

Nap mint nap sokan fordulnak kiadónkhoz és munkatársainkhoz a helyzetre vonatkozó kérdésekkel, amikre legjobb tudásunk szerint válaszolunk, közvetlenül szóban, vagy nyomtatott és online felületeinken.

Előreláthatatlan ideig le kell mondanunk a napi rutinhoz tartozó személyes találkozók nagy részéről és az agrárkiállítások, bemutatók és konferenciák ünnepi alkalmat jelentő találkozásairól is. Kapcsolataink nagy részét kénytelenek vagyunk online ápolni, és a munkánkhoz szükséges létfontosságú információkat az interneten beszerezni.

Húsz év alatt rengeteg kifinomult szolgáltatás vált elérhetővé az interneten a mezőgazdaság számára is, de információk szempontjából a helyzet vadnyugatibb, mint valaha. Ágazatunkban is cunamiszerűen terjednek teljesen hamis vagy megalapozatlan hírek, amelyek óriási károkat okozhatnak – a féligazságok pedig sokszor még nagyobbakat.

A Magyar Mezőgazdaság Kft. mindenkor hiteles forrásokra alapozza híreit és tudósításait. Agrár- és kertészeti szakújságíróink, elismert külső szerzőink garantálják, hogy az ágazat legfontosabb magyar és külföldi híreit és eseményeit pontosan és a lehető leghamarabb eljuttatjuk olvasóinkhoz.

Előfizetőinknek házhoz visszük szakterületük piaci, technológiai és módszertani híreit és újdonságait, a www.magyarmezogazdasag.hu portálon pedig az agrár- és élelmiszer-gazdaság egészét átfogó képet adunk.

A korlátozott lehetőségek közepette mi továbbra is hirdetőink rendelkezésére állunk, hogy nyomtatott és online felületeinken folyamatosan tájékoztassák partnereiket. A gazdálkodás nem áll le, és a megfeszített munka gyümölcsét piacra kell juttatni. Agrárszaklap-kiadóként most is az a feladatunk, hogy a lehető legalaposabban és legszélesebb körűen tájékoztassuk a gazdatársadalmat a lehetőségekről.

A Magyar Mezőgazdaság Kft. munkatársai

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság Kft.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Inkább lemaradt a diák a csoporttól, hogy kérdezhessen még a standunkon

Miért érdemes gps-es traktort venni? Hogyan kell használni a drónt? A belvíz volt előbb, vagy a talajminőség-romlás? Ilyen, a saját gazdálkodás során felmerült kérdésekkel is fordultak a szakemberekhez azon a tanácsadási ponton, amelyet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával közösen működtetünk.

10 újságunk ingyen elérhető szeptember 9-től!

Olvassa lapjainkat a Laptapiron ingyenesen!

Stabilan első Európában a hazai csemegekukorica szegmens

A termékek iránt élénk a kereslet, a feldolgozók 30 ezer hektáron, mintegy 500 ezer tonna feletti csemegekukorica termelésére szerződtek a termelőkkel, integrátorokkal. A döntő többségből mélyfagyasztott és konzervtermék lesz belőle. Erről is szó volt a Syngenta kabai szakmai napján.

Hamarosan kétszer annyi vetőgumót termelnek Keszthelyen

A keszthelyi burgonyakutató központ az új Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem megalakulásától kezdve annak állomásaként működik és komoly fejlesztések elé néz, derült ki a több mint két évtizedes múltra visszatekintő bemutatón.

Vírussal is fertőz a kajszi új kártevője

A kajszilevéltetű néhány éve már megérkezhetett hazánkba, mielőtt a kutatók azonosították. Gyakorlati szakembereket kérdeztünk, mekkora veszélyt jelent az új kártevő és hogyan védekeznek ellene. Mint kiderült, a tavalyi viszonylag gyér előfordulás után az idén tavasszal országszerte komoly gondot okozott és legalább egy permetezés irányult ellene.

Hazánkban is megjelent a paradicsom barna termés-ráncosodás vírus

A paradicsomot és paprikát károsító paradicsom barna termés-ráncosodás vírus (ToBRFV) rendkívül könnyen terjedő, jelentős veszteséget okozó, veszélyes károsító. 2018 óta Európa számos országában teret hódított, és idén egy Csongrád-Csanád és egy Győr-Moson-Sopron megyei termelőnél is igazolta a jelenlétét a Nébih laboratóriuma.

2020 életműdíjasa lett Szent-Miklóssy Ferenc

Nyugdíjas kollégánk, volt szerkesztőnk és főszerkesztőnk, Szent-Miklóssy Ferenc szakmai tevékenységét díjazták a közelmúltban. Életműve valóban magáért beszél, hiszen egész életében az ismeretátadás, a kertészek munkájának segítése vezérelte. Évtizedeken át volt a Kertészet és Szőlészet rovatvezetője, elindította a Kerti Kalendárium havilapot és máig a Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetségének elnöke.

A vadmacskák titkos élete

2021 a vadmacskák éve! A Budakeszi Vadaspark vadmacska-monitoring programot indított, hogy feltérképezze a genetikailag tiszta vadmacskák egyedszámát. Ez egy felettébb összetett feladat, mivel a hazai állományáról csak becsléseink vannak, ami annak köszönhető, hogy a tisztavérű egyedek a házi macskákkal keverednek - többek között erről is olvashat A Mi Erdőnk idei második számában.

Koronavírus elleni gyógynövények

Sok gyógynövény rendelkezik antivirális hatóanyaggal, ám ez még kevés ahhoz, hogy gyógyítsa is a Covid19 okozta betegséget. De akkor sem haszontalan a vírusgátló gyógynövények alkalmazása...

Lovassport két vírus árnyékában – a Pegazus áprilisi számában

Egészen sajátos helyzetbe került kora tavasszal az európai lovassport. Nem elég a humán világjárvány, mellé még berobbant a lovakat sújtó herpeszvírus, annak is a rendkívül agresszív, idegrendszeri tüneteket okozó formája. Időközben feloldották a teljes versenystopot, de a Pegazus áprilisi lapszáma még ebben, a két vírus által nyomasztott hangulatban készült.