Back to top

Erdész hivatás egy életen át

A nagyon idős erdészeknek a hallgatásuk és tekintetük is teli van bölcselettel. Sok mindent láttak és tapasztaltak, és meg kell becsülni, ha ezeket a tanulságokat megosztják velünk. Szerencsénkre sikerült szóra bírni a 91 éves Olaszy Istvánt, a kiváló erdész szakembert.

Olaszy István tisztán látja a szakma helyzetét, bízik a jövő nemzedékében, melynek tagjai éppúgy szívügyüknek tekintik és óvják, gondozzák majd a hazai erdőállományt, ahogyan azt eleik is tették.

A szakember 1928-ban született Kőszegen. A természetbe a 33. számú cserkészcsapat tagjaként szeretett bele, és ez az elköteleződés azóta is tart. A Szent Benedek-rendi katolikus gimnázium befejeztével 1947-ben egy barátja invitálására jelentkezett Sopronba. Felsőfokú tanulmányainak éveit a híres selmeci hagyományokat tisztelő társaság tagjaként élte, és minden szemeszter végén 3 hónapos szakmai gyakorlaton vett részt; egyebek mellett az első számú Erdőrendezőségnél.

Felkarolta a fiatalokat

Erdőmérnöki oklevelét 1951-ben szerezte meg. A végzés utáni napon már a győri erdészetnél dolgozott, majd Ravazdon lett üzemegységvezető-helyettes.

„Elmondhatatlanul szegény voltam ebben az időben, és mégis ez volt életem legszebb időszaka, fiatal voltam, tele frissen szerzett tudással és ambícióval!”

– mondja csillogó szemmel, és minden kis részletre kiterjedő, irigylésre méltó memóriával. Később Mosonmagyaróváron lett üzemegységvezető-helyettes. 1953 márciusában a Kisalföldi Erdő- és Fafeldolgozó Gazdasághoz került ugyanebbe a beosztásba, majd a központi tervcsoport vezetését bízták rá, végül pedig – egészen 1990-es nyugdíjazásáig – erdőművelési vezetőként dolgozott. Sokrétű feladatai közé tartozott a nagyüzemi öntözéses csemetenevelés kialakítása, a csemete-önellátás biztosítása, az élőfakészlet növelése a Duna-ártéren, a Kisalföldi Homokvidéken és a Hanságban felajánlott területek betelepítése, a szükséges gépek, eszközök beszerzése, valamint a korszerű erdőművelési eljárások és technológiák kialakítása is.

Munkája során mindig jó kapcsolatot tartott fenn az egyetemi tanszékkel, ahonnan jelentős segítséget kapott feladatai elvégzéséhez. Ez a kiváló kapcsolat kölcsönös volt. Ő is megtett az egyetemi ifjúságért minden tőle telhetőt, hisz 35 évig szervezte és vezette a diákok szakmai gyakorlatát az erdőgazdaságnál. Ezeken az egyhetes gyakorlati „kurzusokon” a hallgatók betekintést nyerhettek az egyes erdőművelési eljárásokba, miközben Olaszy István mellett a szakma gyakorlati feladataival is ismerkedhettek. Ezt a három és fél évtizedes munkát az egyetemi tanári kar is nagyra értékelte. Ennek szép kifejezéseként az egyetem rektorának javaslatára kapta meg a Nagyváti János-emlékérmet.

68 éve az Egyesületben

Munkássága során jelentős eredményeket ért el az akác, hazai- és nemesnyárak nemesítésében, szaporításában és egyes új fajták betelepítésében. Az utóbbi sikerességéhez hozzájárult a gondjaira bízott mintegy 150 hektáros kísérleti terület is. Megbízatásai egészen az Erdészeti Tudományos Intézetig kiterjedtek:

több éven keresztül erdészeti monitoring keretében végzett kerületnövekedést és talajvízszint-mérést több nemesnyár kísérleti parcellában.

Mindennek is köszönhető, hogy precíz szakmai munkájáért és haladó szellemiségéért 1987-ben az Országos Erdészeti Egyesület neki adományozta a Kaán Károly-emlékérmet. Az egyesületnek immár 68 éve a tagja, nagy szerepet vállalt az Erdőművelési Szakosztályban, 35 évig pedig szakmaszervezeti bizottsági titkári feladatokat látott el.

A munka öröme

„Nyugdíjazásom után sem engedtem el a munkát, vitt a szívem, mert a hivatás kötelez” – jelentette ki Olaszy István. „A kerti munkák elvégzésében is nagy örömömet leltem, és ugyanolyan lelkesedéssel végeztem ezt is, mint amikor a dunai vízierőmű hatását kellett éveken keresztül vizsgálnom a talajvíz szintjének változására és a különböző nemesnyár fajtákra” – tette hozzá. Valóban, saját kertjében egy kis arborétumot alakított ki, és tevékeny nyugdíjasként tagja lett a Győri Kertbarátok Szövetségének. Sok éven át járta az országot, tartott előadásokat az örökzöldekről, és szervezett szakmai kirándulásokat a szövetség tagjainak. A kiváló erdész szakember önzetlenül, tudása legjavát adva segített akár út menti autóspihenő tervezésére, akár a Pannonhalmi Főapátság környékének fásítására kérték fel. „Karácsonykor igencsak felgyülemlett a munka, ugyanis a karácsonyfa-ellátásáról is sokáig én gondoskodtam a megyében. De győri óvodák és iskolák parkosításához is hívtak”.

Bár nem vadászott, a vadgazdálkodás területén is több minden fűződik a nevéhez: vadkárelhárítások megtervezésében serénykedett és a vadlétszám meghatározásából is kivette a részét. Elmondása szerint a hosszú távú, gördülékeny munka alapfeltétele a munkahelyen létrehozott családias környezet, ha ugyanis a dolgozók jól érzik magukat a munkahelyükön, akkor az a magánéletükre is kihat.

Ma is tartó, közel 70 éves házasságából két leánya született, akik négy unokával és négy dédunokával ajándékozták meg őket. A lányok nem vitték tovább az édesapa 68 éven át tartó erdészpályáját. Mint mondja, annyira nem sajnálja, mivel ez egy szépséges, de nagyon kemény szakma.

Kitüntetett életút

Olaszy István szerény ember, a beszélgetés során nem is említi elismeréseit. A szintén 91 éves Pista bácsihoz hasonlóan kitűnő szellemi frissességben lévő felesége azonban büszkén mutatja meg a páratlan „gyűjteményt”. Az idős, egész életében kitűnő munkát végző szakember sok más elismerés, díj mellett, 2018-ban az Életfa Emlékplakett Arany fokozat kitüntetést is átvehette. A legnagyobb érdemnek mégis a keze alatt nevelkedett fiatal erdészgeneráció munkásságát és szakmai eredményeit tartja. Nemcsak a hivatás fortélyait adta át nekik, hanem azokat az értékeket is, amelyek megalapozzák a magyar erdész szakma jó hírnevét és színvonalas működését. „Számomra ez mindennél fontosabb, ezért már érdemes volt belevágni” – mondja a több mint 90 évet megélt szakember.

 

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2020/1 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Erdészet a Bakony fővárosában

Magyarország legmagasabban fekvő városa, Zirc története több mint 800 évre tekint vissza. A Ciszterci Apátsághoz köthető, Bakony fővárosaként is emlegetett településen gazdálkodik a VERGA Zrt. Zirci Erdészete.

Teljes kikapcsolódásra vágyik? Keresse föl Kaszót!

Hazánk legnagyobb síkvidéki erdőtömbjét a Kaszó Zrt. kezeli. A rengeteg közepében, egy mesebeli kis településen, Kaszópusztán működik az erdőgazdaság központja, és ott várja a vendégeket a legendás kaszói vadászház és üdülő is. A térség vonzerejét növeli még a szintén az erdőgazdaság által működtetett kaszói kisvasút, amely az Európában is egyedülálló Baláta-tóhoz viszi a kirándulókat.

Az évszázad vételének tartják az eladósorba került gazdaságot

„Lenyűgöző! Ez egy olyan birtok, melyhez fogható százévente egyszer kerül piacra” – fogalmazott egy brit árverésvezető egy, Írország Edenberry nevű településének határában elterülő, augusztusban kalapács alá kerülő gazdaságról. Lássuk, mi áll a hangzatok szavak mögött!

Óriási érdeklődés kísérte az Online Erdei Iskola sorozatot

Közel 120 ezren tekintették meg az Országos Erdészeti Egyesület által indított Online Erdei Iskola sorozat videóit az interneten. A május elején, a Madarak és fák napján kezdődött sorozat az állami és magán erdőgazdaságok rendhagyó erdei iskolai foglalkozásait mutatta be a járványhelyzet miatt otthon lévő iskolás gyerekeknek.

Együttműködési megállapodást írt alá a magyar és a szlovén agrárminiszter

A fenntartható erdőgazdálkodásról írt alá megállapodást és a Közös Agrárpolitikáról tárgyalt Nagy István agrárminiszter és Dr. Aleksandra Pivec szlovén mezőgazdasági, erdészeti és élelmezésügyi miniszter. A találkozón a tárcavezetők egyetértettek abban, hogy közösen kell fellépni a primőr termékek és a piacvédelem területén az Európai Unióban.

Emlékerdőt avattak

Az "Egy a természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás alkalmából az Egererdő Zrt.-nél Felsőtárkány közelében egyhektáros emlékerdővel gyarapítják a fásított területeket. Az emlékerdő újabb állomása lehet a környékbeli kirándulásoknak.

Csütörtöktől vetítik a mozik a Vad erdő, vad bércek című díjnyertes természetfilmet

Az észak-magyarországi erdőségek változatos növény- és állatvilágát mutatja be Mosonyi Szabolcs operatőr és Bagladi Erika forgatókönyvíró-producer Vad erdők, vad bércek - A fantom nyomában című díjnyertes természetfilmje, amelynek kibővített változata július 2-tól látható a mozikban.

Tud írni? Szereti a borokat? Indul a 3. Hungarian WebWineWriting

A szervezők az angol nyelvű kategóriákkal a világ bloggerei és borszakírói figyelmét szeretnék a magyar borokra irányítani, a magyar nyelvű kategóriákkal pedig a hazai fiatal tehetségeknek nyújtanak lehetőséget.

Jobban vonzzuk a kullancsokat, ha mobiltelefon van nálunk

Futni szeretne az erdőben? Egy jó kis piknikre gondolt a parkban? Ha nem akar kullancs csípéseket, jobb, ha nem viszi magával a mobiltelefonját. A legújabb tanulmányok azt mutatják, hogy a kullancsokat vonzza a 900 MHz-es elektromágneses sugárzás, különösen azokat, amelyek csípésükkel veszélyes betegségeket terjesztenek.

Július 4. és 12. között idén is Muzsikál az erdő a Mátrában

A rendkívüli helyzethez alkalmazkodva szervezik az idei Muzsikál az erdő - Mátrai Művészeti Napok rendezvényeit. A 9 napon kilenc helyszínen, a Mátra lábától Kékestetőig várják a zene és az erdő szerelmeseit. Szeptember 25-27-én pedig Körösök-völgyében folytatódik az immár 17 éve elkezdett rendezvénysorozat.