Back to top

Nem, az ivóvíz nem pusztítja el a koronavírust

Az interneten és különböző közösségi média platformokon elterjedt egy olyan hír, mely szerint a rendszeres vízivás megóvhat minket a koronavírustól. Mítoszrombolás következik.

Korábban több bizarr pletyka is terjengett a koronavírusról, például az, hogy kokainnal gyógyítható, illetve volt egy olyan elképzelés, hogy a jégkrém fogyasztás mellőzése segíthet elkerülni a fertőzést. Az utóbbi híresztelés az UNICEF-et arra késztette, hogy közleményt adjon ki arról, hogy ez bizony nem igaz. Végül felmerült az a végtelenül veszélyes és hamis állítás, mi szerint a fertőzés megállítható, ha fehérítőt iszunk.

Noha a koronavírus-járvány csak néhány hónappal ezelőtt kezdődött el, már rengeteg online mese és városi legenda született róla. Az egyik ilyen az, hogy a vízivás segíthet a fertőzés kialakulásának megelőzésében. De miért is hamis ez az elmélet?

A közösségi médiában megjelent eredeti poszt szerint gondoskodnunk kell arról, hogy a száj és torok mindig nedves legyen, ezért 15 percenként igyunk vizet. Ennek a "preventív terápiának" az a logikája, hogy a lenyelt víz lemossa a vírust a nyelőcsövön át a gyomorba, ahol gyomorsav elpusztíthatja.

A BBC cikke szerint Kalpana Sabapathy, a Londoni Higiéniai és Trópusi Orvostudományi Iskola klinikai epidemiológusa elmagyarázta, hogy a fertőzés szervezetbe kerülésekor több milliónyi vírusrészecskének vagyunk kitéve, így néhány lenyelése nem hoz nagy változást.

„Ha elkaptuk a vírust nem valószínű, hogy le tudjuk öblíteni a gyomorba. Feltételezhetően akkor már az orrüregbe is bekerült"

– mondja a szakértő. Ráadásul, ha a vírusnak még nem sikerült megtalálnia az utat a légzőrendszer sejtjeibe, más módon is bekerülhet a szervezetbe. Úgy is megfertőződhetünk, hogy rákerül a vírus a kezünkre és azzal belenyúlunk az orrunkba vagy szemünkbe. Habár a CDC (Centers for Disease Control and Prevention) szerint a fertőzött tárgyak megérintése útján történő megbetegedés nem a fő terjedési mód, mégis mind a CDC, mind pedig az Egészségügyi Világszervezet, illetve más egészségügyi hatóságok is hangsúlyozták, hogy a kézmosás, továbbá a gyakran megérintett felületek napi tisztítása és fertőtlenítése kulcsfontosságú a Covid-19 terjedésének megakadályozásában. Az elsődleges rizikófaktort a fertőzött személyek által köhögés vagy tüsszentés által levegőbe került milliónyi apró vírusmolekula belégzése jelenti.

A vízivásos hipotézis szerint, a gyomorsav egyből megöli a vírust, hiszen a pH-ja egy és három között van, ami nagyjából ugyanolyan hatásos, mint az akkumulátorsav, amely képes az acél feloldására. Azonban a vírus ennél sokkal nagyobb túlélő. A 2012-es Közel-keleti légúti korona vírus vagy más néven MERS elterjedésénél a kutatók azt találták, hogy a kórokozó – mely szerkezetileg nagyon hasonlít a Covid-19-hez – jelentősen ellenálló az olyan kissé hígított savakkal szemben, mint például az emberi gyomorsav. Továbbá arra utaló jeleket találtak, hogy a vírus a beteg bélrendszerében is megtelepedhet és továbbszaporodhat.

Ugyan a Covid-19 vírusnál ez még nem bizonyított, de kínai szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy az emésztőrendszert is megfertőzheti. Egy jelentés szerint a koronavírusos betegek több mint 50 százalékánál a vírus megtalálható a székletben is.

A vízivásos mítosz tagadására a legmeggyőzőbb érv az, hogy semmilyen kutatást nem végeztek arról, hogy az ivóvíz megelőzheti a koronavírus fertőzést, tehát ez a technika nem tudományos tényeken alapszik,

hanem csak egy légből kapott elmélet, mely lehetséges, hogy egy nem túl hiteles, 15 évvel ezelőtti kutatásból eredt, mely a vízzel való gargalizálás hatásait tanulmányozta.

A kutatás azt vizsgálta, hogy a vízzel való gargalizálás hozzájárulhat-e a légzőszervi fertőzések megelőzéséhez, mivel ez a gyakorlat igen népszerű Japánban. Hatvan napos vizsgálati időszak után megállapították, hogy azoknál a résztvevőknél, akik naponta háromszor vízzel gargalizáltak kevesebb légzőszervi elváltozás mutatkozott, mint azoknál, akik antiszeptikus oldattal vagy egyáltalán nem gargalizáltak. De miért is helytelen erre a kutatásra alapozni? Először is a tanulmány a felső légúti fertőzésekre összpontosított, amelyek többnyire az orrmelléküregeket, a torkot és a légutakat érintik, míg a koronavírus az alsó légutakat fertőzi meg, majd a tüdőt támadja meg. Másodszor meg kell jegyezni, hogy ez egy relatíve kis tanulmány volt, melyben a résztvevőktől önértékelés – nem pedig objektív értékelés – útján kérték el az adatokat, ráadásul a vizsgált személyek tudták, hogy melyik kezelési csoportba tartoznak. Ennélfogva az ilyen tanulmány kevésbé megbízható, mint a placebo-kontrollált randomizált vizsgálat.

Az epidemiológus szerint bár ártalmatlannak tűnhet azt mondani az embereknek, hogy tartsák nedvesen a szájukat és igyanak 15 percenként, mégis nagyon fontos, hogy ezt a tévképzetet gyorsan eloszlassuk, mert félrevezető és hamis biztonságérzetet ad. A vírus terjedésének megakadályozására egyértelműen továbbra is a legjobb módszer az emberi kontaktok kerülése és a kézmosás. Tehát a vizet a kezünkre folyassuk inkább szappannal és #maradjotthon.

Forrás: 
bbc.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Genetikusok célkeresztjében a magyar mudik bundája

A magyar kutyafajták közé tartozó mudik örök kíváncsi, rendkívül tanulékony ebek. Megragadó egyéniségük mellett bundájuk változatos színe és mintázata is különlegessé teszi őket, méghozzá nemcsak a kutyatartók, de a genetikusok számára is.

Repceméz gyomorpanaszok ellen - Miért egészségesebb a méz a cukornál (3. rész)

A repce- és a gesztenyeméz remek választás gyomorpanaszokra. Az okok teljes kiküszöböléséhez propolisz-kúra és életmódváltás is szükséges.

Segíthet a nyers tej az allergia megelőzésében?

Több kutatás is arra a következtetésre jutott, hogy aki kora gyermekkorában feldolgozatlan tehéntejet iszik, az védetté válik az allergiás tünetekért felelős E-immunglobulinok kialakulásával szemben. Egy új osztrák kutatás szerint egy tehéntejben is előforduló fehérje, a béta-laktoglobulin kulcsszerepet játszik az allergiák kialakulását megelőző, úgynevezett „farmhatásban”.

A nyári aratás időszakában különösen fontos az ASP elleni védekezés

A nyári mezőgazdasági munkálatok indulása fokozott körültekintést követel a sertéstartóktól is. A vírus ugyanis akár közvetett érintkezéssel, így a földekről betakarított terményekkel és eszközök közvetítésével is bekerülhet a telepekre.

Fejlődés előtt áll a kisüzemi sörfőzés a kereskedelmi törvény módosítása következtében

Fejlődés előtt áll a kisüzemi sörfőzési szektor a parlament által múlt pénteken elfogadott kereskedelmi törvény következtében, eszerint ugyanis megszűnik a vendéglátóhelyeken a termékkizárólagosságot biztosító szerződések rendszere - mondta Gyenge Zsolt, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének (KSE) elnöke kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

Madárinfluenza - A járvány nem okoz érdemi áruhiányt baromfihúsból a belföldi piacon

A madárinfluenza-járvány nem okoz érdemi áruhiányt baromfihúsból az idén a belföldi piacon, ugyanakkor az ágazat helyzetét nehezítették az exportkorlátozások és a koronavírus-járvány - közölte az Agrárminisztérium (AM) az MTI érdeklődésére.

Rendkívüli támogatás a mezőgazdasági termékek uniós promóciójára

Az Európai Bizottság két új pályázati felhívást hirdetett meg annak érdekében, hogy a koronavírus-járvány okozta válságban leginkább sújtott mezőgazdasági termelők promóciós tevékenységét segítse.

Elhalasztják a hannoveri vásárokat

A Német Mezőgazdasági Társaság (DLG) a két rendezvény tanácsadói testületével egyetértésben, ez év novemberéről a jövő február 9–12-re halasztotta a hannoveri EuroTier nemzetközi haszonállattartási és -tenyésztési, valamint a vele párhuzamosan megrendezésre kerülő EnergyDecentral innovatívenergia-szolgáltatási szakvásárt.

Kell-e nekünk kamillás kenyér?

A címbéli kérdésre a választ az augusztus 20-ai ünnepségek alatt, a Magyar Ízek Utcájában hozhatjuk majd meg, akkor kerülnek ugyanis a nagyközönség elé a Magyar Pékszövetség, idén már 9. alkalommal meghirdetett kenyérversenyén a legjobbaknak ítélt kenyerek.

Fejlesztési kényszer az agráriumban

A járvány okozta bizonytalanságok miatt nehéz éve van az agráriumnak, azonban ezen problémakört áthidaló fejlesztések felgyorsíthatják a mezőgazdaság modernizációját. A beruházásokhoz szükséges forrást igen kedvező feltételek mellett igényelhetik a gazdák a különböző támogatott konstrukciók révén. Ez volt a fő téma a július 7-én tartott OTP Agrár sajtóreggelin.